Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MOSFET-ek
 
Témaindító: Dzót, idő: Okt 1, 2005
Lapozás: OK   15 / 37
(#) SKY válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Ha külön tápot is készítenék a FET meghajtáshoz, az állandó fogyasztást jelentene. Ha a gate-ra teszek zenert, akkor mondjuk P csatornás esetében csak nyitáskor lesz ez a veszteség (zener árama), viszont a soros ellenállás szükséges, így a nyitás vagy zárás lesz lassúbb. Sajnos a kapcsolásnak nem találtam más kialakítást, ahol ne 20-30V-os feszültséget kelljen kapcsolni adott tápforrással.
Esetleg fotoelektromos optocsatoló, ami képes meghajtani a fetet?
(#) _vl_ válasza SKY hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Ami meghajtja a FET-et, az nem jelent állandó fogyasztást? Na neki kell ilyen tápot készíteni, és akkor maximalizálva van a belőle kijövő feszültség.
Idézet:
„Esetleg fotoelektromos optocsatoló, ami képes meghajtani a fetet?”

Gate trafó. A kapcsolóüzemű táp topikokban nézelődjél, kérdezgessél.
Vagy nem dinamikusan szeretnéd kapcsolgatni a FET-et?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
(#) SKY válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /
 
Gate trafóra gondoltam, de valószínűleg még nagyobb veszteség lenne. (A legtakarékosabb kapcsolást szeretném kialakítani, ahol mA-es áramok sem folynak a tápból, ha nem muszáj.)
Mellékelek egy kapcsolást, amihez hasonló lesz szerintem a megoldás. Gyorsan lezár és lassabban nyit, ami még megfelelő, viszont a földre menő ellenállást minél nagyobbra vesszük, annál lassabban nyit ki, kérdés mekkora lesz az így elvesző energia...
(#) _vl_ válasza SKY hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
Milyen sűrűn akarod nyitogatni? Ha másodpercenként nagyon sokszor (kapcsolóüzem), akkor úgyis elsősorban a gate kapacitás feltöltése/kisütése jelenti a fő veszteséget. Ha meg kevésszer (mondjuk 1 nyitás/sec), akkor nem mindegy, hogy milyen lassan nyit ki?
(#) SKY válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
Nem pont kapcsolóüzemre lenne használva, de várhatóan maximum néhány KHz-es frekvenciával kapcsolgatna. Nincs más kapcsolóelem, amelyen elenyésző a veszteség (szaturációs feszültség), de mégis kis teljesítménnyel vezérelhető és nincs ilyen gond a vezérlőfeszültséggel?
Az "input capacitance" jelenti gyakorlatilag a gate kapacitást, amivel számolhatnánk időállandót?
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2013
(#) _vl_ válasza SKY hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
Van a bipoláris tranzisztor, meg van a FET. A FET már csak ilyen, a tranzisztor meg ugye árammal működik... (plusz össze lehet kombinálni a kettőt: IGBT)
A gate kapacitás kicsit bonyolultabb, mert egy része a gate-drain között van, a másik része a gate-source között. És ugye nyitásnál-zárásnál a potenciálok az egyiken változnak a gate vezérlésétől függetlenül is. Számolgatás helyett én inkább a szimulátort javasolnám, ha már úgyis abban rajzolgatsz
Nem tudom, hogy mekkora a terhelés, de ugye az egész spórolgatásnak a vezérlési körben nem sok értelme van, ha a terhelés oldalán az 1000x-esét égetjük el amúgy is...
(#) SKY válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
Úgy találtam, hogy ez a kapcsolás elég jó lesz, a nyitással nincs gond, de a zárás ideje 3-6us körül van. Az érdekesség, hogy így is esik 0,5V a feten, úgy látszik a P feteknek magasabb az ellenállása, mint az N párjaiknak.
Igaz lenne az állításod, de ez egy speciális kapcsolás lesz, amiben a kisütő áram is töltésre lesz felhasználva, kvázi a vezérlés az egyetlen veszteséges tényező.
(#) _vl_ válasza SKY hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
Használj jobb FET-eket.
Pl: IRF9Z34N (ennek fele annyi az Rdson-ja, és a gate kapacitása is kevesebb), IRF5305 (ennek harmada az Rsdon-ja, és kb. ugyanannyi a gate kapacitása).
Idézet:
„kvázi a vezérlés az egyetlen veszteséges tényező.”

Meg a FET Rdsonja miatti veszteség, ami így nem tud hasznosulni. A lerajzolt áramkörben folyik 3-4A, a 0.5V esetén (vagy még több is lehet) ez Wattban mérhető nagyságrend. 1-2mA * 30V, az ehhez képest %-nyi...
(#) zsoltee0001 hozzászólása Ápr 12, 2013 /
 
Sziasztok
Tudna nekem mondani egy N csatornás mosfetet ami 14-15 A bír . Max 24V
És sok mindenbe használják (már csak azért, mert bontanám, így hétvégén)
Üdv
(#) granpa válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /
 
Ilyeneket autós tápokban találhatsz.Nem tudjuk, mid van; de belenézel a bontandó készülékekbe, és gugli segít.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2013
(#) zsoltee0001 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /
 
Köszi
Ilyen autós cuccaim nincsennek, rossz TV, fénymásoló, nyomtató és ehhez való tápok vannak.
Konkrét tipust nem tudnál mondani ami elterjedt?
Üdv
(#) _vl_ válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /
 
Irreális, amiben gondolkosz. Legalább 10000-féle elterjedtebb FET létezik, ebből csak a magyarországi boltokban sokszáz fajta kapható. Ez csak fordítva működik: megnézed, hogy mid van, és kiválasztod, hogy kb. melyik lehet jó.
A leírt paraméterek alapján nagy eséllyel a teljesítmény-FET-eknek a jó része akár meg is felelhet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2013
(#) Alex2 hozzászólása Ápr 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Korábban volt linkelve egy pdf, amiben a FET-ekről van egy kis elmélet Dr. Hegedűs János tollából. Ebben írnak a kiürítéses FET-ről, ami ha jól értettem, alap helyzetben bekapcsolt állapotban van. Ilyen FET-et (teljesítmény FET, TO-220 tok) keresnék, ha tudnátok néhány gyakoribb típusszámot megadni. Köszönöm.
(#) kadarist válasza Alex2 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /
 
Szia!
Segítség a kereséshez: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2013
(#) Alex2 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /
 
Gyakoribb típusokat tudnál írni? Olyat, amit lehet nálunk is kapni, pl. HEStore-ban.
(#) _vl_ válasza Alex2 hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /
 
Szerintem ilyet egyetlen magyarországi bolt sem árul, nemhogy a HEStore. Nézd meg a Farnell kínálatát, ha valamiből ott nincs egyetlen modell se, az azért árulkodó jel.
(#) Alex2 válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /
 
Értem és köszönöm. Akkor maradok a sima növekményes megoldásoknál.
(#) mythbuster hozzászólása Júl 14, 2013 /
 
Sziasztok!

Konkrétan céltalanul játszom a FETek-l, tanulmányozva a működésüket. Azt hiszem megértettem, mikor jött a meglepi. Szóval pont azon dolgoztam, hogy egy 12V 3A -s izzónak, egy potméterrel és egy szál FET -l megoldjam a fényerőszabályozását. Nem tűnt nagy feladatnak, megy is és semmi baj vele ha a GATE vagy a Földön vagy 12V -n van, de amint az 1k -s trimerrel 5V alá megyek és halványul az izzó, a FET ég mint a Reistag. Na most miért éget a FET már 0,5 - 1A égetésnél, mikor 50V és 110A -t bírnia kéne(ifrz3205)?

Amennyiben nagyon rosz helyen vagyok úgy most az egyszer nézzétek el nekem, ha 5A -s motort aggatok a Drain ágára akkor is melegedik alacsonyabb fordulatszámon.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2013
(#) _BiG_ válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 15, 2013 / 1
 
Részletesebben: a kisebb gate feszültség azt jelenti, hogy a FET részben van nyitva, a csatornaellenállása nagy. Azaz adott áram nagyobb feszültséget ejt rajta, így a rajta disszipálódó teljesítmény is jóval nagyobb, mint ami akkor lenne, ha teljesen nyitva van. Az, hogy a FET elvisel 110A-t, az egy dolog, de emellett nem eshet rajta nagy feszültség! Itt jön be a képbe a P = U * I.

Ezeket a FET-eket kapcsolóüzemre tervezik. Természetesen lehet őket analóg módon is használni, de erre iránymutató és betartandó az az üzemviszony, amit a drainfeszültség-draináram jelleggörbén megadott határteljesítmény-hiperbola kijelöl. Mert hiperbola, azaz a jelleggörbe középső szakaszába szépen behasasodik, jelezve, hogy közepes gate-feszültségű tartományban, tehát akkor, amikor nem teljesen zárva és nem teljesen van nyitva a FET, nagyobb teljesítmény disszipálódik rajta, mint amikor teljesen nyitva van.

Mellékelek egy ilyen görbét, a FET egy BUZ360. Remélem, nem okoz problémát egy koordináta-rendszer értelmezése. A szaggatott íves vonal az a bizonyos hiperbola, jelen esetben a 75W-ot jelöli, azaz azokat a pontokat, a draináram-drainfeszültég párokat, ahol ez már fellép. A színes vonalakat én húztam. A vonalak a munkapont vándorlását jelölik a vezérlés hatására. A folyamatos, vízszintesbe átmenő vonalak a feszültségekkel az adott gate-feszültség mellett kialakuló draináram nagyságát jelölik (azaz szakszöveggel: a paraméter a gate-feszültség - rendre állandó, megadott érték, oda is írták a vonalakra, a változó a draináram, az adja a vonalat), megfelelő Uds mellett. Jobbra, pirossal a FET határadataiból néhány.

A zöld vonal szépen alatta marad a hiperbolának, éppen csak érinti. Azaz megfelelő hűtéssel szépen analóg módon használható. Látható, hogy a vonal egyfelől a max folyamatos draináram (itt: 3,6A) és egy önkényesen megválasztott, de a határfeszültségen jóval belül (kb. 64V) levő drainfeszültség (ez akkor lép fel, ha le van zárva a FET, általában ez a tápfeszültséggel egyenlő) között húzódik (ez a munkaegyenes). Analóg erősítőként csak így képes üzembiztosan dolgozni.

De ott van, hogy a FET tud 14A-is akár! Hogy lehet ez? Lásd, a piros vonalat (7A - 70V)! Metszi a hiperbolát! De ott van, hogy a 14A csakis impulzusüzemben igaz! A 7A több, mint a FET maximális folyamatos drainárama. Tehát a FET munkapontja képes "belegyalogolni" a hiperbolán felül levő területbe, de csak rövid időre, amíg átkapcsol vezetőbe, vagy kikapcsol! Ezért van az, hogy FET-meghajtókat fejlesztettek ki erre az üzemre (kapcsolóüzem), hogy a FET minél kevesebb ideig tartózkodjon itt, azaz gyorsan nyisson-zárjon. Emiatt nagyon fontos azoknak a körülményeknek a figyelembe vétele, amik ezt az időt növelhetik: szórt induktivitás, szórt kapacitás, a gate meghajtás időállandója, amit a gate kapacitása és a meghajtás eredő ohmos ellenállása alakít ki, mert mindez növeli az átkapcsolási időt (szoktak gate-ellenállást használni, hogy ne legyen a gate töltő-kisütő árama túl nagy, de ez az ellenállás nem lehet akármekkora)! Ezért nem csak a FET drainárama a fontos, hanem a pl. a gate-kapacitás is ...
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013

hiperbola.JPG
    
(#) _BiG_ válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 15, 2013 / 1
 
Update: elnézést, elrontottam a rajzot, mert kicsit magasabban kezdtem a zöld vonalat, told képzeletben kicsit lejjebb, a drainfeszültséget meg told kijjebb jobbra. Bocsi...
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
(#) _BiG_ válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 15, 2013 / 1
 
Íme, kicsit módosítottam a rajzot, a zöld vonal már életszerűbb, illetve segedelmül ugyanolyan maximális drain-feszültségből indul ki (64V helyett 70V), mint a piros, hogy könnyebben érthető legyen. Még egyszer elnézést kérek.

Ami fontos tanulság: minél inkább megközelítjük a hiperbolát (vagy átlépjük) és minél hosszabb ideig, annál jobban fog fűteni a FET - esetleg tönkre is megy.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
(#) mythbuster válasza _BiG_ hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Köszönöm a részletes leírást, így már értem hogy gyors kapcsolóüzemre tervezték és nem szeret sok időt tölteni a köztes állapotokban, ezért melegedik.

Ezek szerint inkább tranyóval kéne próbálkoznom?
(#) _vl_ válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 15, 2013 / 1
 
Szerintem nem értetted meg a lényeget...
Továbbra is: P = U * I
Ha az a célod, hogy I áramerősség folyjon ott, és az áramkörből adódik, hogy ehhez U feszültségnek kell esnie azon az alkatrészen, akkor mindegy, hogy mit használsz, az pontosan U*I teljesítményt fog hővé alakítani az alkatrészen.
Az egyik megoldás, hogy tudomásul veszed, és akkora hűtőbordát raksz oda, hogy ez összejöjjön. A másik megoldás, hogy valamilyen tök más áramköri megoldást használsz, ahol az I áramhoz nem U feszültség tartozik.
(#) kadarist válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 15, 2013 / 1
 
Szia!
A tranyó is éppen ennyire melegedne, mert az sem szeret "köztes" állapotban lenni. Ez olyan, mintha egy potenciométert használnál erre a célra. Ha végkitérésbe tekered, akkor az sem melegszik annyira, mert ilyenkor nulla az ellenállása a potinak, ezért nem esik feszültség rajta. De mihelyst elkezded tekerni, megnő az ellenállása, feszültség esik rajta, és az átfolyó áram melegíteni kezdi. A tranzisztorok is hasonló okok miatt melegednek analóg szabályozásnál.
(#) mythbuster válasza _vl_ hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
"tök más áramköri megoldást használsz, ahol az I áramhoz nem U feszültség tartozik."

A gondolatmenetem ott torpant meg a tranzisztorokkal, hogy mivel azt régebben analóg célra gyártották így gondoltam hogy annak bírnia kéne.

Létezik egyszerű áramkör melyet lehetne ilyen célú szabályozásra használni? Igen tudom van az LM317 -s IC és társai, de szeretnék valamit magamtól összedobni elemi részekből.

Hallottam már ilyen FET -s ATX tápokról ahol valahogy a 12V -ból hozzák össze a nagyáramú 5 és 3.3V -kat, ezért kezdtem el kisérletezni az egésszel, meg amúgy érdekel is.
(#) _vl_ válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Idézet:
„Létezik egyszerű áramkör melyet lehetne ilyen célú szabályozásra használni? Igen tudom van az LM317 -s IC és társa”

Azok is hiába vannak, mert pont annyit (se) tudnak, mint a FET-es megoldásod. Az ugyanis legalább azt tudja, hogy max. fényerőnél alig fűt, az LM317 viszont még ezt se tudja. Az alapproblémára egyébként egyszerű megoldás nincs.
Lehet változtatni a feladaton azzal, hogy feladod az eredeti feladatot, és csak 100%-os és 0%-os fényerőt próbálsz előállítani (abban a FET elég jó), viszont ezt olyan sűrűn kapcsolgatod, hogy a szemed már pont ne lássa a villódzást. Ezt hívják PWM-nek.
Vagy lehet bonyolult megoldást választani, ami ugyanezt a kapcsolgatást a tápfeszültség előállításakor használja pl.: Bővebben: Link, ez viszont eléggé mélyvíz tud lenni.
(#) _BiG_ válasza mythbuster hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Először is pontosan körvonalazni kell azt a feladatot, amit áramkörileg akarsz megvalósítani, majd kiválasztani hozzá a megfelelő alkatrészt.
Minden tranzisztor adatlapján, a paramétereket ábrázoló görbékben ott lesz az a hiperbola. Itt neked azt kell tudnod, hogy a kívánt feladat végrehajtása során "elfér-e" a hiperbola alatt a disszipáció, avagy nem (ami nem fűti a terhelést, az fűti a szabályzót). Ha nem, másik tranzisztor kell. Vagy lehet többet párhuzamosítani, így a szükséges áram eloszlik. Persze a paraméterek szórása miatt egyforma kis értékű soros ellenállások kellenek a párhuzamos tranzisztorok emitter/source körébe, hogy a "megszaladni akaró" - nagyobb erősítésű - példányt visszafogja.

Tulajdonképpen te egy analóg feszültségszabályzót szeretnél? Ez tulajdonképpen analóg áteresztő üzemű táp témaköre, ha van ilyen topic, keresd meg

Upd.: létezik egyszerű áramköri elem erre a célra, sorba kapcsolt huzal tolópotméternek hívják Súlya 5-10 kiló is lehet akár, és akkor 100-200W-ot is lazán elfűt
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2013
(#) peti634 hozzászólása Szept 2, 2013 /
 
Üdv.
Szeretnék tőletek segítséget kérni egy IRF530A típusú MOSFET működtetésében.
Egy VFD szeretnék rákötni, 300-400mA, és 5V.
Az S bekötve a GND-be, a Gate egy ellenállással bekötve a 5V-hoz, a Drain odakötve a kijelző GND lábához. Ha a kijelző helyett ledet használok akkor működik, viszont ha a kijelzőt kötöm oda, akkor a fesz lecsökken 1,5V-ra, és elkezd melegedni a MOSFET.
Mit csinálok rosszul, valamit nem jól kötnék be?
(ebből a MOSFETből elég sok van (~50db) így nem szeretnék másikat vásárolni)
(#) peti634 válasza peti634 hozzászólására (») Szept 5, 2013 /
 
gulyi88 segítsége alapján megoldódott a hiba, ez a mosfet csak 10V körül tud csak kapcsolni, így az 5V kevés volt neki.
(#) kaszas19 hozzászólása Okt 19, 2013 /
 
Sziasztok.
Szeretném kérni a segítségeteket.
IR4427Sezt a Mosfetet szeretném úgy bekötni hogy potméterrel lehessen állítani.
Gyárilag Szoftveresen lehet állítani hogy milyen gyakorisággal váltson pólust, de a Firmware hibás lett a vezérlő Microprocesszora és így nem lehet állítani a pumpa teljesítményét.
Arra gondoltam hogy nem-e lehetne hogy manuálisan potméterrel állítanám be???
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013

AS_1.jpg
    
Következő: »»   15 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem