Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műterhelés építése
 
Témaindító: cimopata, idő: Márc 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   23 / 23
(#) img válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 11, 2023 /
 
Szerintem érdemes lenne vastagabb vezetéket használni és nem forrasztott kötést, valamint, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a csatlakozási pontokon.
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 11, 2023 / 1
 
Végülis elsősorban attól függ, mekkora hűtőbordára (és hogyan) szereled rá az ellenállásokat. Viszont még a leggyengébb aktív hűtés - mondjuk egy egész lassan forgó ventilátor is, rengeteg meleget tud lefújni a hűtőbordáról, azaz drasztikusan jobb lehet a passzív hűtésnél.
Megkockáztatom, hogy ha simán az ellenállásokat fújta volna egy venti, akkor lehet, hogy már akkor sem olvadt volna meg a forrasztás.
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Feb 11, 2023 /
 
Rajta van a listámon, hogy egyszer felszerelem ezeket valamilyen jól hűthető dologra, de van még előtte néhány egyéb tennivaló.
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 11, 2023 /
 
Ezek az ellenállások a ráírt teljesítményt hűtőbordára szerelve tudják, anélkül túlmelegedhetnek. Igazából szinte bármilyen kellő felületű fémfelület elegendő lehet.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2023
(#) jucsaba válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 15, 2023 /
 
A vateran arult valaki olyan mutethelest , ahol ossze voltak fogva az ellok.
Kifogasoltam , majd a vegen arra jutottam hogy a legjobb hutes acsurig toltott fürdőkád.
(#) scooby_ hozzászólása Feb 3, 2024 /
 
Sziasztok!

Szeretnék én is magamnak egy DC műterhelést építeni. Alapból a Statron 3227.1-nek kerestem a rajzát, mert mi a munkahelyen azt használtuk és elég praktikus kis szerkezet volt, de nem találtam, ezért kénytelen vagyok más gyári rajzokhoz nyúlni. Szerencsére elérhető az Agilent Technologies
6060B and 6063B rajzai, amik ugyan kicsit brutálisabb tulajdonságokkal rendelkezik, kezdésnek jó lesz.

Feltűnt, hogy a terhelést úgy "kapcsolják ki", hogy a FET-ek gate lábát lehúzzák egy diódán keresztül a GND-re. Ez nyilván működhet is, de mi a helyzet az előtte lévő műveleti erősítővel? Nem terheli túl a kimenetét? Hiszen ott csak 22R gate ellenállás van előtte. Persze értem, hogy a diódán még esik 0,6...0,7V.

Alepvetően a saját eszközömet megpróbálnám 6,5A-re tervezni, és modulárisan felépíteni, így egy modulra kerülne ez a FET-es, lényegében áramgenerátoros rész a műveleti erősítőjével, és a vezérléshez az egyes terhelő modulok vezetékkel csatlakoznak.
Azthiszem itt a fórumon ktamas66-nak van hasonló eszköze, kapcsolási rajza is nagyon hasonló, csak neki PIC vezérli teljesen. A söntök nálam direkt kerültek alulra. Egy PSE sziréna töltőjében láttam ilyen megoldást, az 20-30 évig elment így, gondoltam majd itt is megfelel.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2024
(#) proli007 válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 3, 2024 /
 
Hello! Nem túl szép, de az OPA-nak nem okoz hasmenést a kimeneti "zárlat", mert áramkorlátozás van a kimenetén.
Azt ugyan nem írtad, de szándékos, hogy a vezérlő feszültség negatív, vagy is 0..-12V?
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2024
(#) scooby_ válasza proli007 hozzászólására (») Feb 3, 2024 /
 
Szia!

Köszönöm a választ, akkor azt a részt nem piszkálom.
Igen, szándékos, mert az eredeti HP rajzon semmit nem módosítottam. Az eredeti rajzon van még egy invertáló erősítő ennek a fokozatnak a bemenetén, az nekem már a vezérlésre fog rákerülni.
Vezérlésre egyenlőre még nem sok ötletem van. Nem szeretném túlbonyolítani sem.
Következő: »»   23 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem