Fórum témák
» Több friss téma |
Nem feltétlen. Ha a diódahíd egyik fele még jó, akkor kis terhelésnél nem látszik az oszcilloszkópon, hogy hibás lenne. Kikapcsolt állapotban, diódaméréssel ellenőrizhető a négy dióda, vagy a kondenzátort forrasztod ki és úgy méred az egyenirányítót bekapcsolt állapotban oszcilloszkóppal.
Vedd ki a kondit és úgy mérj. Bár valószínűleg nincs baj a híddal. Különben a kondi kipukkadt volna.
A hozzászólás módosítva: Csü, 20:58
Mivel beépítetten nézelődtél, ezért stornó a hozzászólásom.
Zárlat nagy valószínűséggel nincs, szakadás még lehet. Az nem feltétlen látszik ilyen mérésnél és a kondinak sem okoz gondot.
A bemenet és a + kimenet között 0,6 V-t mérek, fordítva szakadt. A negatív kimenetnél fordított állásnál van 0,6 V, másik polaritásnál szakadás. Tehát eddig jó. De a + és - között nem az elvárt 1,2 V van, hanem csak 0,6 V multiméter dióda állásánál beforrasztott állapotban áram nélkül. Ez akkor tehát mégsem hibás, vagy mégis? Megzavarodtam.
Mi csatlakozik az egyenirányító kimenetére mérés közben a műszeren kívül?
Semmi, de beforrasztott állapotban van. A bemeneten függvénygenerátor van, a kimeneten szkóp. Mindkettő hálózatra kötött, tehát nem elemes.
A + kimenetre rakd a műszer negatív pontját. Ekkor a műszer másik mérővezetékével mindkét bemenet felé kb. 0.6 V-ot kell mérded.
A - kimenetre rakd műszer pozitív pontját. Ekkor a műszer másik mérővezetékével mindkét bemenet felé kb. 0.6 V-ot kell mérded. Ezzel a négy méréssel tudod ellenőrizni a hídban lévő négy diódát. Mérés közben ne legyen rajta sem az oszcilloszkóp, sem a függvénygenerátor.
Ahogy leírtad, mindenhol 0,6 V-t mérek. Ilyen alapon jó. De számomra csak az a furcsa, hogy ha a + kimenetre a műszer negatív pontját csatlakoztatom, a negatív kimenetre a másikat. Akkor nem 1,2 V-t mérek, hanem csak 0,6 V-t. Ezt nem értem, mert ekkor 2 db diódát kellene mérnem. Tehát 1,2 V-ra számítottam. De ahogy írod, úgy valóban mind a négy diódát kimérjük. Tehát jók. Lehet, hogy ez csak mérési hiba.
Jó a kérdés.
![]() Esetleg másik műszerrel is megmérni, hátha a mostani vicces kedvében van. Tudod ellenőrizni a műszert. Fogsz két diódát, leméred egyenként a nyitófeszültségüket, majd a kettőt soros kapcsolás esetén.
Másik műszerrel 0,55 V-t mérek. Tehát ugyanazt.
Van egy 5. dióda záróirányban a + és - között.
Ki kellene forrasztani azt a Graetz-t, és ahogy azt szokták megmérni diódavizsgálóval!!
És nem repülőgép hordozóval ugrani a szúnyogra!! Ha már rutinszerűen megy az asztalon kimérése, akkor lehet gyakorolni "in-circuit", azaz beforrasztott állapotában való mérését, szintén dióda vizsgálóval! Az oszcilószkópot, és a jelgenerátort akkor kell elővenni, ha már az ilyen alapvető mérések rutinszerűen mennek!
Kiforrasztottam és így már a + és - közt 1,2 V-t mérek, tehát a híd jó. Ezt mutatta a szkóp is. Csak megzavart a kisebb feszültség.
Hello! Nehéz szülés volt! De ha már a szkóp témában kergetitek a diódát, akkor stílusosan rámértél volna a kondira és láttad volna, hogy ha a búgófeszültség 100Hz, akkor jók a diódák, mert kétutas az egyenirányítás, ha 50Hz, akkor egyutas, tehát nem jó a dióda híd..
Aki élő áramkörben, beforrasztott állapotban, függvénygenerátorral mér oszciloszkóppal diódahidat, az tudja is kiértékelni, amit lát.
![]() Én igazán erre még erre sem tudtam görcsöt kötni, pedig csak rávilágított Sany mester telefonjával fotódiódára (pedig annak csak két lába van). A hozzászólás módosítva: 14:19
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

telefonjával fotódiódára (pedig annak csak két lába van).