Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   121 / 121
(#) Gafly válasza Laja1 hozzászólására (») Csü, 19:40 /

Igen.
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Csü, 20:24 /

Nem feltétlen. Ha a diódahíd egyik fele még jó, akkor kis terhelésnél nem látszik az oszcilloszkópon, hogy hibás lenne. Kikapcsolt állapotban, diódaméréssel ellenőrizhető a négy dióda, vagy a kondenzátort forrasztod ki és úgy méred az egyenirányítót bekapcsolt állapotban oszcilloszkóppal.
(#) zolika60 válasza Laja1 hozzászólására (») Csü, 20:56 /

Vedd ki a kondit és úgy mérj. Bár valószínűleg nincs baj a híddal. Különben a kondi kipukkadt volna.
A hozzászólás módosítva: Csü, 20:58
(#) kadarist válasza Laja1 hozzászólására (») Csü, 21:08 /

Mivel beépítetten nézelődtél, ezért stornó a hozzászólásom.
(#) Bakman válasza zolika60 hozzászólására (») Csü, 21:11 /

Zárlat nagy valószínűséggel nincs, szakadás még lehet. Az nem feltétlen látszik ilyen mérésnél és a kondinak sem okoz gondot.
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 17:14 /

A bemenet és a + kimenet között 0,6 V-t mérek, fordítva szakadt. A negatív kimenetnél fordított állásnál van 0,6 V, másik polaritásnál szakadás. Tehát eddig jó. De a + és - között nem az elvárt 1,2 V van, hanem csak 0,6 V multiméter dióda állásánál beforrasztott állapotban áram nélkül. Ez akkor tehát mégsem hibás, vagy mégis? Megzavarodtam.
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Pé, 18:23 /

Mi csatlakozik az egyenirányító kimenetére mérés közben a műszeren kívül?
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 18:25 /

Semmi, de beforrasztott állapotban van. A bemeneten függvénygenerátor van, a kimeneten szkóp. Mindkettő hálózatra kötött, tehát nem elemes.
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Pé, 18:55 / 1

A + kimenetre rakd a műszer negatív pontját. Ekkor a műszer másik mérővezetékével mindkét bemenet felé kb. 0.6 V-ot kell mérded.

A - kimenetre rakd műszer pozitív pontját. Ekkor a műszer másik mérővezetékével mindkét bemenet felé kb. 0.6 V-ot kell mérded.

Ezzel a négy méréssel tudod ellenőrizni a hídban lévő négy diódát. Mérés közben ne legyen rajta sem az oszcilloszkóp, sem a függvénygenerátor.
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 19:18 /

Ahogy leírtad, mindenhol 0,6 V-t mérek. Ilyen alapon jó. De számomra csak az a furcsa, hogy ha a + kimenetre a műszer negatív pontját csatlakoztatom, a negatív kimenetre a másikat. Akkor nem 1,2 V-t mérek, hanem csak 0,6 V-t. Ezt nem értem, mert ekkor 2 db diódát kellene mérnem. Tehát 1,2 V-ra számítottam. De ahogy írod, úgy valóban mind a négy diódát kimérjük. Tehát jók. Lehet, hogy ez csak mérési hiba.
(#) Bakman válasza Laja1 hozzászólására (») Pé, 20:23 /

Jó a kérdés.
Esetleg másik műszerrel is megmérni, hátha a mostani vicces kedvében van. Tudod ellenőrizni a műszert. Fogsz két diódát, leméred egyenként a nyitófeszültségüket, majd a kettőt soros kapcsolás esetén.
(#) mex válasza Laja1 hozzászólására (») Pé, 20:36 / 1

Csak kiforrasztanám azt a hidat..
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 23:19 /

Másik műszerrel 0,55 V-t mérek. Tehát ugyanazt.
(#) bandika válasza Laja1 hozzászólására (») Szo, 8:40 /

Van egy 5. dióda záróirányban a + és - között.
(#) dB_Thunder válasza Laja1 hozzászólására (») Szo, 10:36 /

Ki kellene forrasztani azt a Graetz-t, és ahogy azt szokták megmérni diódavizsgálóval!!
És nem repülőgép hordozóval ugrani a szúnyogra!!
Ha már rutinszerűen megy az asztalon kimérése, akkor lehet gyakorolni "in-circuit", azaz beforrasztott állapotában való mérését, szintén dióda vizsgálóval!
Az oszcilószkópot, és a jelgenerátort akkor kell elővenni, ha már az ilyen alapvető mérések rutinszerűen mennek!
(#) Laja1 válasza Bakman hozzászólására (») 12:44 /

Kiforrasztottam és így már a + és - közt 1,2 V-t mérek, tehát a híd jó. Ezt mutatta a szkóp is. Csak megzavart a kisebb feszültség.
(#) proli007 válasza Laja1 hozzászólására (») 13:51 / 3

Hello! Nehéz szülés volt! De ha már a szkóp témában kergetitek a diódát, akkor stílusosan rámértél volna a kondira és láttad volna, hogy ha a búgófeszültség 100Hz, akkor jók a diódák, mert kétutas az egyenirányítás, ha 50Hz, akkor egyutas, tehát nem jó a dióda híd..
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») 14:18 /

Aki élő áramkörben, beforrasztott állapotban, függvénygenerátorral mér oszciloszkóppal diódahidat, az tudja is kiértékelni, amit lát.
Én igazán erre még erre sem tudtam görcsöt kötni, pedig csak rávilágított Sany mester telefonjával fotódiódára (pedig annak csak két lába van).
A hozzászólás módosítva: 14:19
Következő: »»   121 / 121
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem