Fórum témák
» Több friss téma |
DC-DC konverter a "keresőszó" az ebay en ...
Pentódás tápÉpített már valaki pentódával tápegységet? A fetnek valami nyűgje volt mert nem szabályzott. Na akkor próbáljuk ki csővel. A Magyari könyvben trióda van de az bőven 50mA alatt tud. Én max 100mA-ig használnám.
Bekötöd a segédrácsot az anódra és trióda lesz belőle. Én anno PL500-ból csináltam, 0..300V/300mA-t. Az ugyan sugártetróda..
Tápegység meghibásodásSziasztok!A kültéri kamerát egy a képeken látható ESM-51200-2 típusú kapcsoló táppal (230 VAC-5VDC) táplálom. Most meghibásodott. A 4,7µF-os kondi volt gyanús, de kiforrasztva és kimérve mégis jónak mértem. Ezután a tekercset vettem ki. Itt nem mértem szakadást. Mi egyéb szokott még meghibásodni? Az a kis lapos zöld elem nem tudom micsoda. Köszönöm előre is a segítségeteket!
Gyanúsítható még fekete izé, kettőnél több lábbal...
Tekercset (lánykori nevén transzformátor) miért operáltad ki? ![]()
Nos, ez nem így működik. Attól, hogy szakadás vagy zárlatot keresünk, még nem derül ki, hogy egy kapcsitáp egy chipes áramköre működik e. Ha nem okvetlen kihívást érzel a javításban, akkor egy usb kimenetű telefon töltővel többre mész. Egy kapcsitáp az a kategória, ahol leválasztó trafó, oszcilloszkóp, 0-30 között szabályozható legalább 2 csatornás labortáp, valamint a kapcsitápok lelki világának ismerete nélkül nagyon csak próbálkozás a javítási kísérlet.
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:30
Ellenállásméréshez nem kell kivenni a trafót. A 4,7µF-on mekkora feszültséget (DC) mérsz?
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:44
Gyakorlatilag semmit. 0,4 mV-t. Ahogy kiderült nem vagyok profi elektromos ember, de egy-két dolgot már megjavítottam, csak olyanokat, amiről látszott, hogy rossz (pl. kondicserék). Azért gondoltam, hogy ha van tipikus hiba, amit ki tudok cserélni, akkor rápróbálok.
Egyébként meg kuka.
Ha nincs ott feszültség akkor, amikor a bemenete 230V-ra van kapcsolva, akkor szakadás van a bemeneten. Át kellene mérni az áram útjában lévő alkatrészeket.
A bemenete faék egyszerű. A hálózat direktben rákerül egy graetz egyenirányítóra, aminek a kimenetén egy 400V-os kondi van. Ha azon nem mérsz feszültséget, akkor a bemeneti körben van szakadás. Vagy a graetz diódái mentek át szakadásba, vagy a 230V nem jut el az egyenirányítóig.
Ezeket simán tudod mérni egy multiméterrel. A multiméterrel a graetz-ben levő diódákat is egyenként meg tudod mérni dióda mérési állásban. A hozzászólás módosítva: Vas, 11:43
A 400 V-os kondin 319 V-t mérek. Tehát a diódák jók. Az 50 V-os, szintén 4,7 µF-os kondin viszont már nem mérek feszültséget.
Az már a kimeneti oldal lesz. Nagy valószínűséggel a konverter IC szállhatott el.
Le tudod olvasni a típusát? Valószínűleg beszerezhető, de lehet hogy jobban jársz egy 5V-os dugasztáp megvételével.
Köszönöm. Én is úgy gondoltam, hogy veszek egy újat. Köszönöm a segítséget.
Sony SLV-D910NSziasztok!Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy Sony SLV-D910N DVD-VHS lejátszóm, aminek a tápjában zárlatos lett a MOSFET. Cseréltem a tranyót és a biztit, viszont a trafó szekunder oldalán semmilyen feszültség nem jelent meg utána. A primer oldalon földhöz képest mérek 60-63VDC-t. Már nem zárlatos, viszont mégse üzemel. A tranyó környékén kimértem az alkatrészeket. Elkókat is kimértem. Optocsatolót kicseréltem. Merre keresgéljek még? Köszönöm a segítséget előre is!
Szia!
Ez így eléggé pongyola: "A primer oldalon földhöz képest mérek 60-63VDC-t." A graetz után az elkón ( 82 µF 400 v ) hány voltot mérsz? A fet source ellenállás alsó végén ( gnd ) és az elkó + között (meg)van-e sacc 320 DC V? A fet source ellenállás ( 0R33 2 W ) nem szakadt-e? Az ic indító ellenállás kör ( 270k.....) nem szakadt-e? Ezek után még van jópár mérni való.
Csak leválasztó transzformátor használatával méregesd!
Primeroldal feszültségeit a 82u negatív pontjához képest kell értelmezni! FET zárlat esetén a R15F 0,33R ellenállás is megszakadt, ellenőrizd. Primer oldali diódákat is érdemes kimérni. Alkatrészek cseréjét követően 230V 40-60W izzót érdemes sorosan bekötni, további meghibásodás elkerülése végett.
Persze, de az elkó mérés már kiszűri ( 1 változat ).
Idézet: „"A primer oldalon földhöz képest mérek 60-63VDC-t." ” Ez mem szűrte ki, bármi lehet...
Közel egyidőben írtunk, nem láttam a hozzászólásod.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |