Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   178 / 178
(#) kaqkk válasza Atamano hozzászólására (») Jún 1, 2025 /

DC-DC konverter a "keresőszó" az ebay en ...
(#) jani1987 hozzászólása Jún 29, 2025 /

Pentódás táp

Épített már valaki pentódával tápegységet? A fetnek valami nyűgje volt mert nem szabályzott. Na akkor próbáljuk ki csővel. A Magyari könyvben trióda van de az bőven 50mA alatt tud. Én max 100mA-ig használnám.
(#) proli007 válasza jani1987 hozzászólására (») Jún 29, 2025 /

Bekötöd a segédrácsot az anódra és trióda lesz belőle. Én anno PL500-ból csináltam, 0..300V/300mA-t. Az ugyan sugártetróda..
(#) Laja1 hozzászólása Szo, 17:06 /

Tápegység meghibásodás

Sziasztok!
A kültéri kamerát egy a képeken látható ESM-51200-2 típusú kapcsoló táppal (230 VAC-5VDC) táplálom. Most meghibásodott. A 4,7µF-os kondi volt gyanús, de kiforrasztva és kimérve mégis jónak mértem. Ezután a tekercset vettem ki. Itt nem mértem szakadást.
Mi egyéb szokott még meghibásodni? Az a kis lapos zöld elem nem tudom micsoda. Köszönöm előre is a segítségeteket!
(#) Gafly válasza Laja1 hozzászólására (») Szo, 18:00 /

Gyanúsítható még fekete izé, kettőnél több lábbal...
Tekercset (lánykori nevén transzformátor) miért operáltad ki?
(#) Laja1 válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 18:14 /

Mértem ellenállást.
(#) tothbela válasza Laja1 hozzászólására (») Szo, 18:29 /

Nos, ez nem így működik. Attól, hogy szakadás vagy zárlatot keresünk, még nem derül ki, hogy egy kapcsitáp egy chipes áramköre működik e. Ha nem okvetlen kihívást érzel a javításban, akkor egy usb kimenetű telefon töltővel többre mész. Egy kapcsitáp az a kategória, ahol leválasztó trafó, oszcilloszkóp, 0-30 között szabályozható legalább 2 csatornás labortáp, valamint a kapcsitápok lelki világának ismerete nélkül nagyon csak próbálkozás a javítási kísérlet.
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:30
(#) kadarist válasza Laja1 hozzászólására (») Szo, 18:44 /

Ellenállásméréshez nem kell kivenni a trafót. A 4,7µF-on mekkora feszültséget (DC) mérsz?
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:44
(#) Laja1 válasza kadarist hozzászólására (») Szo, 18:54 /

Gyakorlatilag semmit. 0,4 mV-t. Ahogy kiderült nem vagyok profi elektromos ember, de egy-két dolgot már megjavítottam, csak olyanokat, amiről látszott, hogy rossz (pl. kondicserék). Azért gondoltam, hogy ha van tipikus hiba, amit ki tudok cserélni, akkor rápróbálok.
Egyébként meg kuka.
(#) kadarist válasza Laja1 hozzászólására (») Szo, 19:03 /

Ha nincs ott feszültség akkor, amikor a bemenete 230V-ra van kapcsolva, akkor szakadás van a bemeneten. Át kellene mérni az áram útjában lévő alkatrészeket.
(#) Suba53 válasza Laja1 hozzászólására (») Vas, 11:42 /

A bemenete faék egyszerű. A hálózat direktben rákerül egy graetz egyenirányítóra, aminek a kimenetén egy 400V-os kondi van. Ha azon nem mérsz feszültséget, akkor a bemeneti körben van szakadás. Vagy a graetz diódái mentek át szakadásba, vagy a 230V nem jut el az egyenirányítóig.
Ezeket simán tudod mérni egy multiméterrel. A multiméterrel a graetz-ben levő diódákat is egyenként meg tudod mérni dióda mérési állásban.
A hozzászólás módosítva: Vas, 11:43
(#) Laja1 válasza Suba53 hozzászólására (») Vas, 12:08 /

Köszönöm, megpróbálom!
(#) Laja1 válasza Suba53 hozzászólására (») Vas, 13:08 /

A 400 V-os kondin 319 V-t mérek. Tehát a diódák jók. Az 50 V-os, szintén 4,7 µF-os kondin viszont már nem mérek feszültséget.
(#) Suba53 válasza Laja1 hozzászólására (») Vas, 23:08 /

Az már a kimeneti oldal lesz. Nagy valószínűséggel a konverter IC szállhatott el.
Le tudod olvasni a típusát? Valószínűleg beszerezhető, de lehet hogy jobban jársz egy 5V-os dugasztáp megvételével.
(#) Laja1 válasza Suba53 hozzászólására (») Hé, 12:44 /

Köszönöm. Én is úgy gondoltam, hogy veszek egy újat. Köszönöm a segítséget.
(#) Arrowcross hozzászólása Csü, 14:34 /

Sony SLV-D910N

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy Sony SLV-D910N DVD-VHS lejátszóm, aminek a tápjában zárlatos lett a MOSFET. Cseréltem a tranyót és a biztit, viszont a trafó szekunder oldalán semmilyen feszültség nem jelent meg utána. A primer oldalon földhöz képest mérek 60-63VDC-t. Már nem zárlatos, viszont mégse üzemel. A tranyó környékén kimértem az alkatrészeket. Elkókat is kimértem. Optocsatolót kicseréltem. Merre keresgéljek még?
Köszönöm a segítséget előre is!
(#) ferci válasza Arrowcross hozzászólására (») Csü, 14:50 /

Szia!
Ez így eléggé pongyola: "A primer oldalon földhöz képest mérek 60-63VDC-t."

A graetz után az elkón ( 82 µF 400 v ) hány voltot mérsz?
A fet source ellenállás alsó végén ( gnd ) és az elkó + között (meg)van-e sacc 320 DC V?
A fet source ellenállás ( 0R33 2 W ) nem szakadt-e?
Az ic indító ellenállás kör ( 270k.....) nem szakadt-e?
Ezek után még van jópár mérni való.
(#) CHZ válasza Arrowcross hozzászólására (») Csü, 14:56 /

Csak leválasztó transzformátor használatával méregesd!
Primeroldal feszültségeit a 82u negatív pontjához képest kell értelmezni!
FET zárlat esetén a R15F 0,33R ellenállás is megszakadt, ellenőrizd.
Primer oldali diódákat is érdemes kimérni.
Alkatrészek cseréjét követően 230V 40-60W izzót érdemes sorosan bekötni, további meghibásodás elkerülése végett.
(#) CHZ válasza ferci hozzászólására (») Csü, 15:28 /

R1 2R7 ellenállás is megszakadhatott...
(#) ferci válasza CHZ hozzászólására (») Csü, 15:30 /

Persze, de az elkó mérés már kiszűri ( 1 változat ).
(#) CHZ válasza ferci hozzászólására (») Csü, 17:43 /

Idézet:
„"A primer oldalon földhöz képest mérek 60-63VDC-t."

Ez mem szűrte ki, bármi lehet...
(#) ferci válasza CHZ hozzászólására (») Csü, 18:11 /

Ezzel kezdtem a beírást.
(#) CHZ válasza ferci hozzászólására (») Csü, 18:17 /

Közel egyidőben írtunk, nem láttam a hozzászólásod.
Következő: »»   178 / 178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem