Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotfűnyíró vagy fűnyíró robot
 
Témaindító: onorbert, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   15 / 15
(#) bbalazs_ válasza mesjoco hozzászólására (») Jan 14, 2018 /
 
Ha a terulet lapos, a negy sarkaba mas-mas frekivel mukodo villogo fényt, aztán a jarmu tetejere egy forgo vevot, kamerát, stb.
Ha dimbes-dombos, akkor gps-el mondjuk meter pontossággal kb visszanavigalsz es helyben valami mas pl.infra segitsegevel pontositasz.
Szerintem.
(#) Gzoltan62 hozzászólása Sze, 9:01 /
 
Én nem találtam másik "Robotfűnyíró" topikot, de a hűtőszekrényben sem látom, amit keresek, pedig ott szokott lenni. Bbalazs villogó ötlete érdekes, de szerintem 100*100m-es területen nem adja azt a pontosságot, ami a fűnyírónak kell. (Vagy eszméletlen gyors és pontos optikai érzékelők kellenek. Pl. 4k-s kamerák 120 fokos szögben a fűnyíróra, videó feldolgozó processzorokkal. De biztosan meg lehet oldani!) Amit tudok, hogy az egyszerűbb robotok a fűben telepített vezeték alapján találnak vissza a töltőhöz. Egyes robotfűnyírók pedig pl. 3 db infrával. Egyik bevilágítja az egész területet (de gyakorlatilag csak pár méterig, ezért a "haza" program a falkövetés mindíg jobbra fordulással). A másik kettőből egy elválasztó lemez miatt csak akkor látszik mind a kettő, ha pontosan az irányába áll a robot. Mindhárom különböző kódot sugároz (időben egymás után, mint a TV távirányító különböző parancsai egymás után nyomkodva). Ha mindhármat látod, mehetsz előre, míg a fényerősség el nem ér egy értéket. Ekkor lassít, és ha érzi a töltő feszültséget a csatlakozóin, akkor megáll és "boldog". (Már azt hittem, itt a tavasz, hogy megmozdult a topik. Mondjuk a tecsóban már leárazták a hólapátokat )
(#) Massawa válasza Gzoltan62 hozzászólására (») Sze, 10:29 /
 
A droton kivül, még senkinek nem sikerült egy olcso és megbizhato rendszert kitalálni ilyen szerkezethez. Nem mehetsz a fal mellett, ha nincs fal (porszivo stb). A drot filléres költség és akár egy 100 hektáros legelö közepén is kijelölheted vele a nyirando felületet. Mindenféle GPS meg hasonlo megoldások ilyen esetben bonyolultak, drágák és megbizhatatlanok. Neked cm-s pontossággal kell a fünyirot a töltöhöz vezetni, ráadásul az induláskor tanitani is kell a gépet, hogy csak azt vágja amit kell. A drotnál semmi ilyenre nincs szükség és teljesen megbizhato. A drotot kihuzni még Jozsibának sem gond, minden más automatikus.
A hozzászólás módosítva: Sze, 10:33
(#) pont válasza Massawa hozzászólására (») Sze, 10:59 /
 
Végül is a drót az hogy működik? Mint a kutya kerítés, hogy rádiófrekvenciás kisugárzása van a határon és azon belül meg megy össze vissza, gondolom nem a teljes nyomvonal van végig drótozva, mert ahhoz azért nem akármilyen Józsi Bácsi kellene.
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Sze, 11:28 /
 
A drotba valamilyen kod van betáplálva, amiböl a gép tudja, hogy melyik irányba kell mennie a töltö felé. A drot csak a kerités, azaz csak be kell határolni vele a nyirando felületet, mint a villanypásztordrot, csak ez a földön van - füben.. A gépen 2-10 cm-s pontossággal be lehet állitani az érzékenységet. Azaz más lesz amikor a drotot követve megy vissza a töltöre, meg más lesz, ha a keritésen belül vágja a füvet és közeliti meg a drothatárt. Ahhoz semmilyen vezérlés nem kell csak vagy egy algoritmus (BOSCH) vagy a véletlen generátor (fuzzy logic, minden más gép ezt használja) különbözö fokozata. (Ebben különböznek a gyári gépek a leginkább). Hasonloan müködik, mint amikor egy ceruzával firkálsz egy papirra, ha meglehetösen hosszu ideig teszed, akkor az egész papir szürke lesz. Azaz a gép a határokon (droton) belül összevissza megy, vagy valamilyen rendszer szerint vágja le a füvet. (Természetesen van benne egy - rendszerint nagyon primitiv szenzor - egy golyos kapcsolo, ha akadályba ütközik,akkor visszamegy 50-60 cm-t, és iránytváltoztatva kezdi a káoszt ujbol.
Ehhez abszolut semmi beavatkozás nem kell, többnyire csak azt (vagy azt sem) tudod beállitani, hogy hetente hányszor menjen, milyen intenziven vágjon, és hányszor vágja le a fü szélét - azaz amikor a drotot követve is vág. Többnyire, ha a drotot követi, akkor nem vág, hanem megy a töltöre. Ezt lehet átkapcsolni, hogy melyik ciklusban vágja a széleket is.
Semmi másra nincs is szükség.
(#) pont válasza Massawa hozzászólására (») Sze, 12:31 /
 
Azért egy nagy kert esetében érthető, hogy próbálnak a drótosnál hatékonyabban működő megoldást keresni, hisz nem mindegy, hogy mondjuk egy benzines fűnyíró mennyit megy a korábban már nyírt területen feleslegesen, mind üzemanyagban, mind zajterhelésre nézve. Persze az sem véletlen, hogy tökéletes gyári megoldás sincs.....
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Sze, 12:57 /
 
Nézd a mai házi gépek 600-1000m2-g hatásosak és akkura mennek.
Amit látni a parkkarbantartoknál az meg majdnem mind távvezérelt, azaz a kezelöje üldögél az autoban és onnan mozgatja a gépet.
Már korábban irtam, hogy pl a quadbol ki lehet nyerni egy gps vezérlöt, aminek van follow funkcioja. Ilyenkor az autoban van az ado, a gép meg szép lassan követi az auto mozgását és vágja a füvek ( autopályákon látni ilyet).
Ha meg egy rétet akarsz vágni ahhoz meg ott a gps vezérelt traktor. Ott amugy is más megoldás kell, mert a levágott füvel kell valamit kezdeni. ( a kerti gépek otthagyják a levágott füvet).
(#) mesjoco hozzászólása Pé, 10:43 /
 
Találtam egy ilyen ügyes megoldást LINK, milyen elektronika kellene ezt megvalósítani?
Honnan tudja a mashina, hogy melyik irányba induljon, pl a töltő felé?
(#) Massawa válasza mesjoco hozzászólására (») Pé, 13:27 /
 
A válasz egyszerü. A hurokba valamilyen váltoáramot küldesz. Azaz kapsz egy hatalmas egymenetes tekercset. A jármübe beraksz a hurokszálhoz viszonyitva jobbra meg balra egy egy felvevö tekercset, amiben némi feszültség indukálodik.
Itt mérheted az indukálodo feszültség fázisát vagy polaritását ( a két tekercsben) és ebböl megkapod az irányt ( pl akkor jo ha az elsö tekercs a hurok bal oldalán van a másik meg a jobboldalán és ennek megfelelö az indulált jelek polaritása vagy fázisa.). Az amplitudo különbség meg vezeti a szekeret a droton.
(#) pont válasza Massawa hozzászólására (») Pé, 13:48 /
 
Idézet:
„Az amplitudo különbség meg vezeti a szekeret a droton.”
Szerintem csak ha a jobboldali szenzor jelez akkor jobbra ránt egyet, ha a baloldali akkor meg balra. Bővebben: Link
(#) Massawa válasza pont hozzászólására (») Pé, 13:59 /
 
Attol függ milyen igényes a tervezö. Egy barátom apro modellautokat vezet ilyen elven ahol a pontosság +/- 1 mm és abszolut folyamatos a vezérlés - semmi rángatás nem láthato. Igaz, hogy jo 3 évet töltött el a fejlesztéssel.
Következő: »»   15 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu