Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   8 / 250
(#) Ktulu válasza Ballage hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Koszonom a gyors valaszt.
Jelenleg is egy 2 menetes tekercsel hasznalom, csakhogy ez 5-6 mm atmeroju.
Fogok kesziteni egy egesz picit, amely befer a lyukon es megprobalom. (A helyzet az, hogy a VCO kozepre esik, a 2 nyak koze, ezert is nem probaltam eddig.)
(#) Ktulu válasza Ktulu hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Forditva irtam.
A 8-as kanalison veszi a masik radiot, ami az 1-esen ad.
Elkeszitettem egy kisebb mero tekercset, es kivezettem a leheto legrovidebb szarakkal.
A 8-as kanalisra van allitva, es kb 467,38 MHz-et merek. (de sajnos nem megbizhato, ha mozgatom, mer 467,4 felett is)
(467.49375 kellene legyen)

(#) Ballage válasza Ktulu hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Annak több oka is lehet, hogy nem mér pontosan.

A frekimérőd ebben a tartományban 0.5 kHz felbontással dolgozik a honlapja szerint , ami nagyjából elég is lenne, bár a ...75 a mért érték végén sosem lesz pontosan annyi. Pláne, ha nincs megfelelően kalibrálva van a műszer.

Ha a bemenőjel nem elég nagy, akkor bizonytalan lehet a számlálás. Elvileg 10 mV körüli az U664 előosztó érzékenysége (a honlap szerint), ami elvileg szintén elég ide.

A mérőtekrenc elhúzhatja a VCO hangolt körét, de ekkor viszont nem kéne zárnia a PLL-nek. Mérés közben zárva marad a PLL? A referenciaoszcillátora nincs elhangolódva esetleg? Megváltozik a PLL kimenőfreki amikor csatornát váltasz? Esetleg meg lehetne mérni a másik rádiót, hogy ott milyen értékek vannak.
(#) Ktulu válasza Ballage hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Az a helyzet, hogy ebbol a radiobol csak egy van. (ha meg lenne a parja is, akkor osszecserelgettem volna a nyakokat egy teszt erejeig)
A kepen a demodulatorral jelzett allithato kapacitas a referencia oszcillator finom hangolasara szolgal. Allitasaval max a 7-en veszem ugyanazt mint eddig a 8-an. (a 8-on pedig veszem a 2-n sugarzott jelet. Alakul?) Lenneb nem tudom vinni.
A frekvencia meromet meg sajnos nem fejeztem be, igy az AMP resze nincs meg, tehat nem tudok a ref-oszcillatorra ramerni. (oszcilloszkoppal csak saccolni tudom)
A napokban ki fogom esetleg probalni egy TCXO-val.
A PLL zarva marad mereskor is, es igen valtozik a frekvencia kanalis valtaskor.
(nem U664-et hasznaltam, hanem U813BS eloosztot, eleg pontosra sikerult beloni a beepitett ora es PMR radio alapjan)
(#) Ballage válasza Ktulu hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Idézet:
„A kepen a demodulatorral jelzett allithato kapacitas a referencia oszcillator finom hangolasara szolgal. Allitasaval max a 7-en veszem ugyanazt mint eddig a 8-an. (a 8-on pedig veszem a 2-n sugarzott jelet. Alakul?) Lenneb nem tudom vinni.”


Hát, nem volt jó ötlet elállítani. :no: Úgy tűnik, a vételi frekitartomány "átfordul". Gondolom nem a megfelelő első KF frekire keveri le a vett jelet, alsó helyett esetleg felső keverés valósul meg, vagy ilyesmi.

Mindenképp meg kéne mérni, hogy a referencia mekkora, no meg azt, hogy a PLL mit ad ki magából. Szerintem szerezz be egy hitelesített frekimérőt, mert így csak a sötétben tapogatózunk. A tekergetés csak ront a helyzeten.
(#) velence hozzászólása Ápr 8, 2009 /
 
Kedves Fiuk,
A Fehérvári ut és Sztregova utca sarkán, Sztregova u. 1-ben minden héten csütörtökön és pénteken du. 4 -től Mérnökovi néven amatőr klubot tartunk. Jelenleg főleg 14...16 év körüli srácok járnak, és szeretnék idősebbeket toborozni, akikkel lehetne készüléket épiteni, rádiózni, és mindenféle elektronikai dolgokat csinálni. A dolog jelenle ingyenes, sőt, kisebb dolgokhoz alkatrészeket is adunk.
A neten www.movi.hu alatt lehet utána nézni, bár a lapunk jelenleg kb. 1 éves.
Aki hallja, adja át!
Tombor József, HG5TMB
(#) Ktulu válasza Ballage hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /
 
Ertem.
Ki fogom azert probalni 12.8MHz-es TCXO-val is. A radioban ugyanis egy egyszeru (32KHz-es ora meretu) kristaly talalhato.
A keszuleket olcson vettem bolha piacon, sajnos minden tekerentyuhoz mar hozza volt nyulva. Ezert nincs fogalmam rola, hogy mitol es hogyan romolhatott el.
Idézet:
„"átfordul"”

Csak lennebb csuszott nem? tehat kozeledik a valos helye fele. Meg nehany 10KHz -et kellene csusszon, hogy az eredeti allapotaba keruljon.(1est veszi a 7esen; 2est a 8ason)
Koszonom az eddigi segitseget.
(#) Ballage válasza Ktulu hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /
 
Ja, igen, elcsúszott. Ha sokmindenbe beleturkásztak, akkor annál inkább érdemes rendesen végigméricskélni. Lehet, hogy csak be kell állítani és kész is. Egy rádióklub esetleg tudna neked segíteni.
(#) kendre256 hozzászólása Ápr 13, 2009 /
 
Engedelmetekkel itt folytatnánk gcsaba CB-rádiózás topikban feltett 30 MHz-ig működő állóhullámaránymérő 144 MHz-re történő átalakítására vonatkozó kérdését. Itt rajtam kívül biztosan más is tud segíteni neki.
Kérdése
Válasz1
Válasz2
Válasz3
Át lehet alakítani. Csak az a kérdés, hogyan lehet ezt úgy megtenni, hogy az eredeti frekvenciatartományban is jó maradjon.

Szerintem először átalakítás nélkül nézd meg, milyen kitéréseket mutat egy 144 MHz-en is jó minőségű műterhelés lezárásával. Ha csak a kitérés kicsi, de az előre-hátra arány jó (a visszavert jel gyakorlatilag nulla), akkor lehet, hogy a műszerre menő, már csak egyenáramot befolyásoló ellenállás átkapcsolásával is célt tudsz érni. (Esetleg szóba jöhet még az egyenirányított jel erősítése, de azt csak a legeslegutolsó esetben kéne alkalmazni, mert egy állóhullámaránymérő belsejében garantált a nagyfrekvenciás zavar, amin csak nagyon komoly árnyékolásokkal lehet úrrá lenni.)

Ha az előre-hátra arány jó műterhelés esetén sem jó (a visszavert irányban is van számottevő kitérés), akkor a helyzet nehezebb. Akkor már a mérőhurkokon lévő lezárásokon, kapacitásokon, diódákon is változtatni kell. Ekkor már nem valószínű, hogy az eredeti frekvencián is jó marad a műszer, ezeket az elemeket a nagy frekvencia miatt átkapcsolni nagyon nehéz.

Ha a második eset áll fenn, akkor érdemes elgondolkodni egy további iránycsatoló beépítésén, ha úgyis van még hely a műszerben. Csinálhatnál egy ugyanolyan fólia tápvonalas iránycsatolót, mint ami most van benne, csak ahhoz már a 144 MHz-nek megfelelő lezárásokat, kondenzátorokat, diódákat lehetne használni. A kijövő egyenirányított feszültségeket meg már lehet kényelmesen kapcsolgatni.
(#) pucuka válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 13, 2009 /
 
Üdv!
Válasz gcsaba-nak: (bocs, hogy így tudok csak válaszolni)
Az swr mérő lényege egy iránycsatoló amelynek a haladó, és a visszavert teljesítményből a csatolási tényezővel csökkentett teljesíményét mérjük, egy egyszerű diódás egyenirányítás után valamilyen műszerrel. (az ellenállás 50 ohm, lezárás!) A dióda típusa csak a mérhető frekvencia maximális értékét korlátozza. Az iránycsatolónál (mint sok más helyen) a méret a lényeg. Minden paraméterét a hullámhossz határoz meg. Ezért elég nehéz szélessávú eszközt csinálni, inkább minden sávra egyet. (legalább is amatőr körülmények között)
Javaslom, hogy tanulmányozd a Radiall katalógust, igaz ez katonai kivitel, de van benne mérési összeállítás is. Ötleteket mindenesetre meríthetsz belőle.
A nyákos technológia meg ún, strip line technológia, ahol a méreteket még a hordozó tg deltája is befolyásolja. Van rá amatőr körökben jól ismert tervező programm.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Ápr 13, 2009 /
 
Idézet:
„Van rá amatőr körökben jól ismert tervező program”

pl ez az ingyenes: Appcad
(#) Ferkógyerek hozzászólása Ápr 13, 2009 /
 
Én mégis a microstrip technológia helyett, a ferritest vagy a híd rendszerű SWR mérő elkészítését javaslom.
A híd rendszerű minden tekintetben jobb. Egy építési leírást található a Rádiótechnika 1995-ös évfolyamában HA8ET-től. A ferrites iránycsatolónál (meg általában mindegyiknél) nagyon fontos a mechanikai kivitel.
Egy ilyen ferritest iránycsatoló látható a képen.
(#) gcsaba válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Nagyonszépen köszönöm mindenkinek a választ. Át fogom olvasni az ajánlott dolgokat és megnézem a műszer működését is a 2m-es tartományban. Ha végeztem velük megírom a fejleményeket. Mégegyszer mindenkinek köszönöm!
(#) Libus válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /
 
Még annyi, hogy HA8ET közben továbbfejlesztette a mérőhidat, hátránya, hogy az alkalmazott spéci dióda miatt csak szignálgenerátorról azaz alacsony jelszinttel szabad meghajtani. Ellenben igen pontosan lehet mérni vele.
És nem is adja drágán, ha összeszámolod az alkatrészek árát, ugyanott leszel majdnem, de Ö be is méri neked.


(#) gcsaba válasza Libus hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Üdv!

Készítettem egy kis videót. Szerintetek valós adatokat mutat a műszer? Használhatom 144MHzre?

Adatok:

SWR mérő: elvileg 30MHzig mér
Lezáró ellenállás: 46 Ohm körüli (elméletben 50 Ohm akart lenni)
Freki: 144Mhz

Válaszokat előre is köszönöm!

swr.avi
    
(#) ha1drp válasza gcsaba hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Szerintem a műszer biztosan nem lesz olyan, mint ami pont erre a sávra készült volna. Bár a legtöbb gyári SWR mérő is egy sávban fogja át az 1.5-160 MHz-et.
Azonban a lezáró ellenállással is sok gond lehet. Erre a sávra már igencsak kellenek a spéci indukciómentes ellenállások. Elképzelhető, hogy csak ez a probléma.
(#) gcsaba válasza ha1drp hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Köszönöm válaszod!
Az ellenállást 2db párhuzamosan kötött 100 Ohmos ellenállásból állítottam össze (ugye így kissebb lesz az induktivitásuk) , de sajnos csalódnom kellett, mert azt hittem pont 50 Ohm lesz az eredőjük. Majd visszamegyek a boltba és megpróbálok tényleg 50 Ohmot összehozni.
Azután meg azon gondolkodtam, hogy a rádióklubból megpróbálok kérni egy tényleg jól működő műszert, azzal megmérem egy antennám SWR-jét, aztán megmérem az én műszeremmel. És ha azonosak a mért értékek, akkor úgy gondolom, hogy megfelelően működik a dolog. Igazából nem kellenek nekem halálpontos értékek. Csak azt szeretném, hogy a rádióm végfoka ne károsodjon. Esetleg tudtok valami csillapító tagot ajánlani új antenna kísérletezéshez? Vagy az 1W az még nem olyan nagy teljesítmény, hogy tönkremenne a végfok rossz SWR esetén?
(#) ha1drp válasza gcsaba hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Ami eddig viszonylag jól bejött az a kereskedelmi forgalomban kapható 2W-os 100 ohm/150 ohm-os ellenállások adták. Ezek még bele is férnek az amfenoldugóba.
Azt, hogy a végfok milyen SWR értéket bír, az leginkább az aktív elem tartalékától függ. Eddigi tapasztalataim alapján leginkább az antenna szakadása, rövidzára képes azt tönkretenni.
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Üdv!
Azért próbáld meg minél pontosabban megközelíteni az 50 ohmot, mert ez a hitelesító lezárásod is egyben. A kereskedelemben kapható ellenállásoknál ne is számits arra, hogy pontos értéket találsz, mert az mindíg hiányzik a készletből, mert válogatással azokból lesz az eggyel nagyobb pontosságú ellenállás, persze drágábban. Ezért kell nem 2 szer 100 ohmból összerakni, mert ez az előbbiek miatt sohasem lesz 50 ohm, hanem ahogyan ha1drp írta, még így is lehet válogatni eleget.
Az RF végtranzisztorok többnyire sok kis tranzisztor párhuzamos kapcsolásából állnak, katasztrofálisan tönkremenni valóban csak szakadás, vagy rövidzár esetén szoktak, a jobbak még ezt is elviselik rövid ideig, néhány kis tranzisztor elvesztése árán. Nagyobb SWR esetén csak a leadott teljesítmény "kopik" amíg bírják a tranzisztorok. Gyári adóvevők végfokaiba szinte mindíg építenek egy kis reflektométert, a kimenő fokozat védelmére, és a kimenő teljesítmény szabályozására.
Azt javaslom, hogy a reflektométer csatlakoztatásához mindíg használj két eltérő hosszúságú összekötő kábelt, (máshova esik az állóhullám csúcspontja) és csak akkor jó a mérés, ha mind a két összekötő kábellel ugyanazt a reflexiót mérted.
(#) deguss hozzászólása Máj 24, 2009 /
 
Mennyi ideig tart egy rádióamatőr engedély kiadása? 3 hete postáztam az iratokat, és még semmi válasz...
(#) pucuka válasza deguss hozzászólására (») Máj 24, 2009 /
 
Nyugi! A törvényes ügyintézési határidő 30 nap, + posta ide oda, ha minden rendben van, ha nincs, akkor még + mégegyszer az egész cécó.
(#) deguss válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Köszönöm.
(#) kendre256 válasza deguss hozzászólására (») Máj 25, 2009 /
 
Mostanában az NHH-nál eléggé el vannak havazva. Frekvenciakijelölési változások miatt rengeteg engedélyt meg kellett (volna) újítani a tavalyi év végéig. Jó szokás szerint sokan az utolsó napokban adták be, emiatt az NHH-nak rengeteg munkája van. Mi egy céges engedélyre várunk úgy kb. 3. hónapja.
(#) HA3GX hozzászólása Jún 8, 2009 /
 
Kedves leendő Rádióamatőr társak!

Segítségeteket szeretném kérni, a másfél hónap elteltével kezdődő Rádióamatőr vizsga felkészülésében.
A Rádióamatőrködés alapjaival már tisztába vagyok, mivel az idei Rádióamatőr tanfolyamon részt vettem, az ott
hangzottakkal tisztában vagyok. Teljes vizsgát szeretnék (CEPT NOVICE), ezért a jelentkezőlapon feltüntettük a Morse vizsgát is.
A fennt említett Cept Novice vizsgára mely Országok PREFIXEIT kell elsajátítanom? ill. mely Q-KÓDOK ismerete szükséges?
Köszönöm segítségeteket!
Tamás
(#) deguss válasza HA3GX hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Tudni illik legalább a szomszédos országok hívójel-prefixumát, illetve egy 10-15 alapvető Q kódot, pl. QTH, QRH, illetve meg kell tudni mondani, hogy mi pl. a "befejeztem az adást"-ra használatos Q kód.

Nagy segítség volt számomra is Gábor honlapja.
(#) gg630504 válasza HA3GX hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
A vizsgakövetelmény a 6/2006. (V. 17) IHM rendelet 1. mellékletében szerepel.
A vizsgára tudni szükséges Q-kódok, rövidítések tételesen szerepelnek benne a forgalmazás részben.
Minden prefixet kérdezhetnek De főleg Európait. Régebbi tesztlapokon szereplők nagy valószínűséggel fognak előfordulni.
(#) pucuka válasza deguss hozzászólására (») Jún 8, 2009 /
 
Üdv!
Ha szabadna érdeklődnöm: eredmény?
(engedély ügyben)
(#) deguss válasza pucuka hozzászólására (») Jún 9, 2009 /
 
A vizsgát ez év május 5-én letettem CEPT novice 1-es kategóriára (Morse nélkül), beadtam a hívójel kérelmemet rá két napra, de még nem jött válasz.
(#) deguss válasza pucuka hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
A pénteki napon megjött a Rádióamatőr engedélyem.
Még készülékem nincs ugyan, de az elszántság megvan.

Üdv. HA1PD
(#) gg630504 válasza deguss hozzászólására (») Jún 13, 2009 /
 
Congratulation!
(( Építs egy készüléket ))
Következő: »»   8 / 250
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem