Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység

Témaindító: Szabiiiii, idő: Jan 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 55
(#) B.I válasza hlt hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Szia. Ezt és ezt nézted már?
(#) reloop válasza hlt hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Szia! A 12V 2A még nem írja le pontosan az igényedet. Kéne tudni, hogy mennyire kell pontosnak és egyenletesnek lennie a feszültségnek. Lehetséges, hogy a probléma megoldható egy 9V szekunder feszültségű trafóval, egyenirányító híddal és némi kondenzátorral is. Elég a vezérlőnek stabil tápot adni?
(#) erbe válasza hlt hozzászólására (») Dec 6, 2011 /

Javaslat: Keress egy kisebb notebook tápot! Biztos találsz olyant, ami közel áll az elvárásodhoz. Kicsik, hűtés nélküli műanyag házban vannak és főképpen olcsók.
Például ez: 12 V 3A
De válogathatsz, ha beírod a keresőbe, "notebook táp".
(#) hlt válasza reloop hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Üdv. Szerintem elég egy stabil 12V. Mivel a uC belső órajelről megy elég stabilnak kellene lennie, de azért nem atomóra készül belőle...

9V secunder trafóból milyen kellene szerinted, és főleg miért? (Mármint hány VA-s, és azt hogyan számolod)

köszi
(#) reloop válasza hlt hozzászólására (») Dec 7, 2011 / 1

Szia! A 12V stabilizálásáról lemondanék, ha más ok nem indokolja. A vezérlőd természetesen megérdemli a stabil tápot, emlékezetem szerint 5V-os, melyet egy 7805-ös megold a 12V-ból.
A táp felépítése two-way asymmetric a linkelt ábrán. Ud nyitóirányú dióda feszültséget 0,7V-ra véve 9,5VAC szekunder feszültség jön ki. A szűrőkondenzátor értéke 2000µF vagy nagyobb legyen.
A transzformátor teljesítmény igénye a kimenő feszültség és a terhelő áram szorzata: 12Vx2A=24VA. Mivel folyamatos üzemet tervezel, ajánlom a kétszeres túlméretezést. A nagyobb teljesítményű trafónál kevesebb hőfejlődéssel számolhatsz, ez célod is volt egyben.
(#) hlt válasza reloop hozzászólására (») Dec 7, 2011 /

Köszönöm a segítséget, így már menni fog
(#) ZsoltiD hozzászólása Dec 19, 2011 /

Sziasztok!

Ma találtam egy PC tápot, és gondoltam kipróbálom, hogy működik-e.
Adatok: Display 300 W, ATX 2.03(P4), MODEL:300X
Amikor csatlakoztattam a hálózathoz, akkor nem volt probléma, viszont amikor a zöld és fekete kábelt összekötöttem, elindult a venti, majd kb 2-3 mp múlva egy nagyot pukkant. Ekkor húztam ki .
Szóval leszedtem a borítást, és láttam, hogy az egyik kondi felül szétrobbant. Látszólag sértetlen, nem buherált tápnak néz ki. A kondi 1000µF-os 16 V-os. Valakinek van ötlete, hogy mitől volt ez? Hogyan lehet orvosolni a problémát?

Előre is köszi!
Zsolti
(#) ZsoltiD válasza ZsoltiD hozzászólására (») Dec 20, 2011 /

Közben kicseréltem a kondit, és működik. Azt hittem, hogy valami más baja volt, és megint tönkre megy, de úgy néz ki, hogy elöregedett a kondi.
(#) isti95 hozzászólása Dec 22, 2011 /

Hali mindenki, nekem egy olyasmi problémám van, hogy van egy voicekraft spm 6D tipusú keverőerősítőm, ami használat után (még bekapcsolt állapotban ) leverte a biztosítékokat, na szóval a lényeg h kivettem a trafót nézegettem, méregettem, és az bizony zárlatos, a két primer (merthogy két 110 voltos primerje van köztük kapcsolóval sorbakötözve, na és ha kinyomom a kapcsolót akkor is marad ?-os elennállás mind a 4 vezetéke közt) de télleg a lényeg hogy most mit kezdjek? lehet-e ezt javittatni, vagy uj kellene? (ha igen akkor légyszi ajáljatok pár boltot, ami olcsóbb) előre is köszi a segítséget
(#) Imi65 hozzászólása Dec 22, 2011 / 1

Ezért fogsz kapni a modiktól, teljesen feleslegesen nyitottál témát.
A kapcsoló a trafó két végét kapcsolja, attól még persze, hogy a tekercsek közti kapcsolat fent marad. Ez a méricskélés tévútra visz. (bár, lehet, hogy tényleg rossz a trafó, de ez nem ebből a mérésből derül ki.
(#) Edek válasza isti95 hozzászólására (») Dec 22, 2011 / 1

Biztos hogy zárlatos csak úgy ala natúr próbáld ki ha úgy is veri akkor igen de nem árt megnézni a lágy indítót is a készülékben feltéve ha van, elvileg kellene lenni. Ha tényleg leégett akkor el kell vinned egy tekercselőhöz aki tud toroidot tekerni az tud neked késziteni rá egy új primert és szekunder tekercseket.
(#) birs válasza isti95 hozzászólására (») Dec 22, 2011 / 1

Szia!

Nincs beégve a kapcsolód?
Szereld le a kapcsolót, és úgy is mérd meg külön külön a tekercseket hogy úgy mit mutat.
Amúgy kicsit bővebben is ecsetelhetnéd a trafó adatait,
hány voltos a kimenő fesz , hány wattos ?
(#) isti95 hozzászólása Dec 23, 2011 /

A kapcsoló biztos nem, mert nélküle is veri a biztiket
látszólag semmi, meg "szaga" sincsen és volt már jobban is kihajtva most alig ment szóval az sem hogy szokatlan terhelést kapott
a trfó adatai : model: HLY-230 primer 2x 115v 50 hz szekunder: 39v-0v-39v
16v-0v-16v
0-42v
wattról nem ír de kétszer 130w az erősítő kimenője
ha ezzel segitettem
ja és lágyindító nemtudom hogy van-e, csak egy relé van ami a kimeneteket kapcsolja u.n. "protekt"
és a tekercselés kb mennyibe kerül szerintetek?
(#) isti95 hozzászólása Dec 24, 2011 /

Ja és mértem soros 220v 100w os égővel, hát a trafón ösz visz egy volt esett kapcsolóval és nélküle is :/ és a szekunderen még tizedvolt sem jelent meg :no:
(#) Imi65 válasza isti95 hozzászólására (») Jan 5, 2012 /

Ez már közelebb visz a valósághoz, remélem a szekunder tekercsek ki vannak kötve, és össze sem ér egyik sem. Ha az üres soros primer is zárlatot mutat, akkor bizonyos, hogy "válámi ván". Nem lesz sokkal olcsóbb, mintha újat csináltatnál........
Szerk: Keresd meg Fleta mestert (itt a Hobbin), Ő a toroidok mindentudója!
(#) kajtár tíbor hozzászólása Jan 26, 2012 /

Segitsetek!!!!.Vettem1 230/18 v-os trafót, nem tudom eldönteni, hova kössem a 230 v-ot,nyákba való,egyikfelől vékonyabb avezeték ,amikijön a tekercsből.Kösz ,Kajtár.
(#) kadarist válasza kajtár tíbor hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Szia!
Ohmmérővel keresd meg a nagyobb ellenállású tekercset. Az lesz a hálózati oldal.
(#) zolika60 válasza kajtár tíbor hozzászólására (») Jan 26, 2012 /

Mérd meg az ellenállását. A nagyobb a 230V. Látom kadarist megelőzött.
(#) kajtár tíbor hozzászólása Jan 26, 2012 /

Köszönöm Nektek!
(#) uszilard hozzászólása Jan 31, 2012 /

Sziasztok.

12v DC tápról szeretnék üzemeltetni egy 9v DC-t igénylő Wifi routert. A routernek 0.7A re van szüksége.

Az a kérdésem hogy elég az első kapcsolási rajzon szereplő bekötés: http://www.kephost.com/images4/2012/1/31/rgj32wuboaqvfhq3yf99.jpg

Vagy a második kell hozzá: http://www.kephost.com/images4/2012/1/31/tyc8htsfrddlyws0qhci.png

Szükségesek e bele a kondik vagy nem. Köszönöm a segítséget. Üdv
(#) tiggersoft válasza uszilard hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Ne veszélyeztesd egy állitható stabbal. Tegyél oda egy 7809-est az fix 9V-os, 1A-es terhelhetőséggel.
(#) uszilard válasza tiggersoft hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Ez jól hangzik Linkelnél hozzá egy bekötési rajzot? Nagyon melegszik ez, igényel bordát? 3v hővé alakítja?

Köszi Üdv
(#) tiggersoft válasza uszilard hozzászólására (») Jan 31, 2012 /

Balról nézve(szemből) 1-es láb bemenet 2-es test 3-as kimenet. Igen erre is kell borda.Itt van a pontos leírása.
(#) dowan hozzászólása Feb 16, 2012 /

Szervusztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy analóg tápot szeretnék csinálni egy PC-hez.
A lényeg: van egy toroid trafó 100W 18V és csinálnom kellene egy ATX-es tápot belőle.
Ha van valakinek kész kapcsolása ... megköszönném.
(#) prinx hozzászólása Feb 17, 2012 /

Hellosztok! Lenne egy apró kérdésem felétek:
Az alábbi kapcsolásban hogy tudom meg növelni az L7812 Stab ic-nek a kimeneti feszültségét? Körülbelül 12,4V-12,7V-ra lenne szükségem! Ha a kimenetre tennék diódát azzal meg tudnám emelni?
A másik kérdésem az lenne hogy a BD tranyó elötti ellenállás lehet 4,7Ohm-os?
(#) reloop válasza prinx hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Szia! A stab. IC 2-es láb és a test közé tegyél diódát.
Az ellenállás változtatástól az IC-n folyó áram csökken, nincs gyakorlati jelentősége.
(#) satlokk válasza prinx hozzászólására (») Feb 17, 2012 / 1

Szia!
Neked egy dióda is elég lesz,mert kb:0,6v-l növeli a kimenö feszültséget.
(#) prinx válasza reloop hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Köszi a választ hogyan rakjam be a föld felé legyen a dióda nyitóárama?
Milyen dióda legyen elég, az 1N4001-es?
(#) reloop válasza prinx hozzászólására (») Feb 18, 2012 / 1

Mindkét kérdésedre igen a válasz.

Táp9.jpg

(#) Sebi válasza prinx hozzászólására (») Feb 18, 2012 / 1

A 4148 is bőven elég, ott 1-2mA folyik...
Következő: »»   24 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem