Fórum témák
» Több friss téma |
Avval maximálisan tisztában vagyok ,hogy ráz(HAT), de "agyonra leszigetelve" szükségmegoldás lenne egy olyan fogyasztásmérőbe amelyikbe az okosok gombelemes tápellást terveztek így lehet bele venni az elemet kb. 3 naponta. Azért akarok ilyet bele mert értelemszerűen trafós megoldás, helyszűke miatt szóba sem jöhet. (Lehet, hogy még ez sem fér be majd)
Hát ja, csak akkor miért tette bele a fél A-es biztit azt nem értem, meg hogy miért igér 100mA max. áramot a leírásban (amit nem linkeltem ugyan)
![]() Köszi egyébként a válaszokat!
Szervusztok.A probléma megoldódott lm 324-el bár néhány ellenállást ki kellett cserélni a rajzhoz képest (a fesz túl magas lett az áram meg túl kevés) mondjuk túl sokszor még nem zártam rövidre a kimenetet de egyet már kibírt.Üdv:M.machinátor.U.I.Kérdezném hogy lcd tápot valaki elvállal-e javitásra vagy tud-e valaki profibbat!
sziasztok!
egy egyszeru kerdesem lenne , de valamiert nem talalom a valaszt ra. mar napok ota keresem. szoval van 7 darab kameram es vele egy hdd recorder, sajna nincs adapterem hozza, ha jol tudom akkor 12v DC kell hozza , 5mA ( probaltalm 12v DC 300mA adapterrel es mukodott) a kerdesem milyen adaptert kellene szerezzek ha az osszes (7 db) kamerat szeretnem parhuzamosan taplalni az adapterrol? 7X300mA = 2.1 A ??? es ugye mivel van belso ellenallasa a kameranak nem kell meg ele masik ellenallas ? koszonom valaszokat elore is
Szia !
Add össze az összes fogyasztónak az áram felvételét, és olyan tápot keressél ami bírja azt a terhelést, az nem baj ha több ampert bír mint amit kiszámolsz legalább nem fog annyira melegedni.
Szia !
Szerintem egy pc táp 12v ága is jó lenne neked. És nem kell bajlódni a táp építéssel.
Szia!
A nagyobb áramot leadni képes táp a megoldás (minimum 7 * 0.3A = 2.1A). Ne felejtsd el külön külön biztosítékkal ellátni a kamerákat. Ha egynek baja lesz, és megkapja a maximális áramot (2.1A vagy amennyit a táp ki tud adni), "kijön a füst belőle". A PC táp, a több 10A terhelhetőségével még a kábelekről a szigetelést is le tudja égetni...
Hellosztok az lenne felétek a segítség kérésem hogy az alábbi kapcsolásban a szűrő kondik milyenek legyenek? Lehetnek multiframe kondik vagy tantál, fólia vagy mit ajánlatok? Elöre is köszönöm a válaszotokat! Üdvözlettel AttilaBővebben: Link
Főleg kerámia, vagy multilayer (fólia)kondik használatosak a hidegítő pozícióban (amik a rajtzon vannak), Természetesen az input egy nagyobb kapacitású elektrolit kondira csatlakozik.
Köszönöm szépen a gyors válaszodat! Elkonak 4700 mikrosra gondoltam talán az nem lesz sok neki! Üdv Attis
Sziasztok!
PIC mikrovezérlőt és PT100 hőmérsékletmérő ellenállás felhasználásával készítettem hőmérőt, és most odáig eljutottam, hogy a PT100-on eső feszültséget felerősítve a PIC 16F877-tel megmérem az AD-jével, és a kapott értéket átküldöm UART-tal a számítógépen futó Delphi programomnak, ami diagramban ábrázolja a kb 1 s-ként kapott értékeket. A programmal ezen kívül kapcsolgatni tudom egyesével a PIC D portjára kötött LED-ket is. És itt jön a probléma. Azt vettem észre, hogy ha egyik LED sem ég, és elkezdem a LED-eket felkapcsolni, akkor a hőmérsékletmérő PT100 jelének AD átalakításával kapott értékem nő. Pl. jelenleg 23 fokos hőmérséklet mellett 840-es értéket kapok az AD konverzió eredményeként, ha meg felkapcsolom mind a 8 LED-et, akkor 852 értéket, ami miatt a hőmérsékletem nő. Ahogy próbálgattam az okot felderíeni, azt tapasztaltam, hogy a PIC-be jutó feszültségem egyre csökken, ahogy a LED-eket felkapcsolom. Az áramkör tápforrásának egy SONY 9V 100mA-es adaptert használok. Ha bedugom a 220V-ba, akkor multiméterrel az egyenáramú kivezetésén 14.12V-ot mérek (ezt sem értem miért nem 9V-ot, ha az van ráírva). Na mindenesetre ezt a 14.12 V-ot rákötöm egy feszültségstabilizátor kis áramkörre (amit innen a hobbielektronikáról néztem ki a http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/nullarol_a_robotokig_-_pic_mi...%3E%3E cikkből), ami 7805 feszültségstabilizátor IC-vel lecsökkentem stabil 5V-ra, és terheletlenül tényleg ennek a kis áramkörnek a kimenetén 5V-ot mérek. Viszont ha elkezdem a LED-eket felkapcsolni, ha 8 LED világít, akkor már csak 4,8V körüli értéket mérek. És ez megy be a PIC16F877 mikrovezérlőbe is, meg a PT100 áramgenerátor áramkörébe is, és gondolom emiatt van az, hogy megváltozik az AD konverzió értéke. Mit tudok tenni, hogy mindig 5V-om legyen?
Értem. És mi a javaslat, milyen tápegységet lehetne használni, vagy készíteni, ami ilyen LED kapcsolgatós és hőmérős szintű dologhoz jó és egyszerűen megvalósítható?
Hello!
Több hiba lehetőség is van és több megoldás is lehetséges. Kapcsolási rajz azért nem ártott volna.. - Első, hogy a tápot rendbe kell tenni. Ha 100mA-es a táp, lehet hogy a Led-ekkel túlvezérled. Nagy fényerejű Led-eket használ, kisebb árammal. Mivel "egy feszültségstabilizátor kis áramkör"-ről beszélsz, lehet 78L05-öt használsz, aminek eleve a maximális terhelése 100mA lehet, de az is lehet, hogy túlhevül és ezért korlátozik le. Használj TO220-as tokozásút, az minimum 1A-es terhelést bír, kis hűtőbordával ha a táp feszültsége nagyobb. - A Pt100 áramgenerátorának ne az 5V-os táp legyen a referencia forrása. (Ha egyáltalán van ilyen az áramkörödben.) - A hibás AD értékeket a Led-ek miatt, lehet hogy földhurok okozza. Vagy is a PIC referencia feszültségnek közös pontjaként a GND-t használja. Ha ezen keresztül folyik a Led-ek működtető árama, lehet megemeli a GND (Vss) lábának feszültségét, és az AD már is nem mér pontosan. A Ledek meghajtására, használj meghajtó áramkört (vagy tranyót). Így a Led-ek működtető árama nem a PIC lábain mennek keresztül. De nem kötelező a Led-eket is az 5V-ról járatni, a meghajtóval lehet a nyers 9V-ot is terhelni. Ekkor a stabilizátornak a Led áramokat nem, csak a PIC tápját kell stabilizálnia. A tápáramkörnél csillagpontos táplálást kel kialakítani. Vagy is a 9V pufferelkó negatív lábához kell kölön vezetni minden GND vezetéket, amin áram folyik. A Pt100 alját ne akárhova a GND-re kösd be, hanem külön vezetékkel a PIC Vss lábához. Ekkor ehhez képest alakul ki a Pt100-on a feszültség. A Led-áram nem tud "aláemelni". Ha nem egyszerűen a Pt100-on mérsz feszültséget az AD-vel, hanem van jelátalakító konverter (valami IC-s erősítő) a PIC előtt, akkor annak referncia lábát kösd a PIC Vss-éhez. Ekkor ehhez a ponthoz képest fogja a kimenő feszültségét beállítani. - A tápfeszültség csökkenés miatt, csak akkor tud az AD kevesebbet mérni, ha a PIC más referenciát használ, (nem az 5V tápfesz a referencia), de a Pt áramgenerátora meg a tápot használja referencia ként. Ugyan is az AD a referencia feszültség és a bemenő feszültség arányát (hányadosát) méri. Ha a referencia 50%-al csökken, és a bejövő jel is 50%-al csökken, attól a hányados még állandó marad. - Az nem csoda, ha a 9V-os táp kimenti feszültsége magasabb. Ha a táp nem stabilizált, akkor a 9V csak a névleges 100mA terhelés mellett áll be 9V-ra. üdv! proli007
Kedves proli007!
Nagyon köszönöm részletes válaszodat! Ami miatt nem egészen vagyok biztos, hogy csak a táp az oka a jelenségnek, hogy ha már 1 LED-et felkapcsolok, akkor is az AD átalakítás értéke egy kicsit megnő, ha már 2 LED világít, akkor még tovább nő, és így tovább. De amikor csak 1 LED ég, azt a tápnak még csak el kellen bírnia. Ezért nem biztos, hogy csak ez a baj. Ahogy kívántad, megrajzoltam az áramkört (most rajzoltam ilyet először, el is tartott kb 2 órát). Hátha így még jobban kiszúrod, mi lehet a hiba.
Hello!
"A hibás AD értékeket a Led-ek miatt, lehet hogy földhurok okozza." - írtam.. Most is ezen állásponton vagyok. De lehetne mérni is az analóg áramkör kimenetét, hogy ott mi a helyzet. Az R10 ellenálláson, hogy az áram hogyan változik, és a AN0 PIC bemenetén, hogy a jelváltó kimenti feszültsége hogy változik. Ebből már talán látható, hogy hol a hiba. A jelátalakítónál, vagy az AD-nál. Gyanítom, hogy valami próbapanelen dugványoztad össze a kapcsolást. Ott könnyű földhurkot képezni. Ezt amúgy a kapcsolási rajzból nem igazán lehet felderíteni. Mert ott minden összekötött pont ekvipotenciálisnak tekinthető, ellentétben a valósággal. Javaslom még egyszer olvasd el tüzetesen amit írtam, hogy a kapcsolásod azon kritériumai alapján van-e kivitelezve. - Egyébként javaslom, hogy az R10 ellenállást csökkentsd le 2,2kohm-ra. Mert így az áramgenerátor kimenti feszültsége az IC 1-es lábán, kb. 3,4V. A TL2272 azonosfázisú elnyomása (amire a következő fokozatban nagy szükség van) teljes hőfoktartományban 3,5V, ami eléggé a határon van. üdv! proli007
Kedves Proli007!
Nagyon köszönöm, hogy ránéztél a rajzra. És mintha látnok lennél, mert tényleg próbapanelen van összedugványozva a dolog. Meg szeretnék kérdezni néhány dolgot: 1. Ez a földhurok okozhatja-e, hogy (még amikor a LED-ek nem világítanak akkor is) a mért hőmérséklet kb 4C-kal nagyobb, mint a valóságos, azaz szintén nagyobb AD értéket mérek, mint amit az adott hőmérsékleten kellene. 2. A TLC2272-t azért vettem, mert az adatlapján az van írva, hogy rail-to-rail műveleti erősítő. Ez nem azt jelenti, hogy ha a műveleti erősítőt 5V-al táplálom, akkor a kimenete is elérheti az 5V-ot. Azaz a 3,5V-ot bírnia kellene. Vagy az ezzel kapcsolatban általad írt "azonosfázisú elnyomás" mit jelent?
Hello!
1. A hibát számtalan dolog okozhatja, lehet köztük a földhurok is. De kicsit számolgass. A Pt100, 0fokon 100ohm. 100fokon 138,5ohm. Vagy is 4fok változás, csak 1,54ohm, a 100ohm névleges ellenállás mellett. 1fok a Pt100-on csak 0,385mV feszültséget jelent. Ennyi hibát bármi okozhat. Ha az 1mA-es áramgenerátor árama 1%-ot változik, akkor az 1mV hibát okoz, vagy is közel 3fok hibát jelent. Próbapanel csatlakozásai számos hibát okozhatnak. A kivonó erősítő csak akkor működik helyesen, ha visszacsatolásában pontos és szimmetrikus ellenállások vannak beépítve. Különben nem képes ellátni a feladatát. Az AD-nek is van hibája, még offset hibája is. 2. A rail-to-rail mód, csak az IC kimenetére vonatkozik. A CMRR paraméter (azonos fázisú elnyomás) azt jelent, hogy ha a két bement között a feszültség különbség nulla, de a két bemenet feszültségét a tápfesz között fel-le változtatjuk, akkor mekkora tartományban tudja az erősítő kivonni egymásból a két bementi jelet. Ennél az erősítőnél, 5V táp mellett, 0..3,5V bemenő feszültség tartományában garantálja az azonos fázisú elnyomást. Ha a visszacsatoló hálózat ellenállásaiban eltérések vannak, azt mint "azonos fázisú hiba"-ként jelenik meg az erősítő kimenetén. Ráadásul, az erősítés értékével felszorozva. ?CMRR? Google! közös módusú elnyomás De ez már rég nem tápegység kérdés, amiről a topik szól.. üdv! proli007
Sziasztok!
Van egy 4,5V-600mA-es adapterem,de 8,28 V-ot mértem a drót végén.Ez egy gyári adapter,nekem 4,5 volt kéne. Hogy tudnám ezt megoldani anélkül,hogy bele keljen nyúlnom?Vagy mi kell hozzá,hogy a kívánt feszt kapjam meg?
Hello!
Nyilván az adapter stabilizálatlan kimenettel rendelkezik, ami általában a névleges terhelése mellett adja le a kimenő feszültségét. Stabilizálni lehet a kimeneti feszültséget 4,5V-ra, ha kiegészíted egy LM317-es stabilizátor IC-vel és két ellenállással. A gond az, hogy a stabilizátornak minimum 2V többlet feszültségre van szüksége. Vagy is ekkor nem veheted igénybe a 600mA áramot. Ha nincs ekkora a terhelésed, már is célba értél. Ha van, akkor LowDrop stabilizátort kel választanod, vagy építeni kell hozzá egy kis maradék feszültségű stabilizátort. Mint pld. ez. A 4,5V nem gond, mindössze az R1 ellenállást kel 1,8kohm-ra cserélni. üdv! proli007
Szia Proli!
Köszi a segítséget,ha lesz időm neki is fogok! ![]()
Sziasztok!
Van egy switchből kiműtött kapcsolóüzemű tápegységem ami úgy tűnik zárlatos. A táp befelé 100-240 Voltig szereti a feszültséget, kifele pedig +3.3V 5A jön. Sajnos kapcsolási rajzot nem találtam hozzá. A rajta lévő matrica szerint ő egy Wowson OPE-161AD típusjelzésű tápegység. Segítségeteket az életrekeltésében szeretném kérni. Naív logikám szerint a zárlat az egyenáramú részben van, mivel más esetben ha jól sejtem hányná a szikrát és a lakásban lévő megszakító is közbe lépett volna. A váltóáram rákapcsolása után halk kattogó hangot ad ki, pont mint a PC tápegység, mikor zárlat miatt leold. Mivel kéznél csak egy multiméter volt, ezért csipogós módban ráméregettem a kondenzátorokra, nem valamelyik zárlatos esetleg. Rámértem még az egyik tekercsre is a szekunder oldalán ahol viszont rövidzár van. Érdemes-e nekiállnom kibontani a tekercset vagy valószínűbb, hogy a mögötte lévő alkatrészek(tranzisztor, kapacitások és pár ellenállás) a ludas? A tápegység előéletéről sokat nem tudok így nem tudom mi okozhatta a halálát. Tudom ez az információ amivel szolgálhatok ez elég kevés a boldogsághoz, de hátha valakinek van kapcsolása ehhez a táphoz és jobban ért hozzá mint én.. Köszönöm, karika200
Mivel együtemű egyenirányítás van, a schottky dióda zárlata a kimeneten is mérhető. Első lépésben ezt kell ellenőrizni, mert más ritkán okoz durva zárlatot. (persze a tekercsek mind nulla ohmosak, de nem szoktak zárlatosak lenni.)
Köszönöm az ötletet! A kimenetet megnéztem, de ott nem mérek zárlatot.
Akkor először a szekunder oldali kondikra kell gyanakodni. Ha IC vezérli, akkor a típus alapján meg tudom mondani melyik lábán lévő kondira reagál így.
Nos, van rajta IC, bár elég nehezen olvasható a hátán a típusa. Ha jól vettem ki, az egyik 4 lábú jószág "L0424 817A"(szerintem ez lesz ami minket érdekel) a másik IC pedig egy Texas Instruments által gyártott "47AT42M TL3842". A 4 lábú szerintem egy ilyesmi lesz, csak a tokozása nem ilyen. Ez pedig a PWM vezérlő
Ok. A négylábú eszköz egy optocsatoló, az IC 3842.
Ez a típus a 7-es lábán lévő 20...100 µF elkó kapacitására kényes. Tégy oda 100µF 35V-os 105 fokos típust, ez eltart egy ideig, míg kiszárad.
Köszönöm! Este kicserélem azt a kondit és írok ide, hogy mi lett a vége.
Kicseréltem a szóban forgó kondit és egyből meg is gyógyult tőle a táp. Bár először terhelés nélkül próbáltam és már hallottam előre a baljós kattogást... aztán leesett, hogy ez így nem lesz jó. Rádugtam a switchre, amit eredetileg táplált és szépen megy! Távgyógyítás nulla infóból: jeles. ;]
Köszi, karika200
Üdv mindenkinek!
A problémám az lenne,hogy van egy Philips HTS3100 DVD házimozim és a tápja állandoan kilövi a biztit és a FET-et átüti rövidzárba.Ha valaki tudja,ezt mi okozza az kérem segítsen.Előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |