Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység

Témaindító: Szabiiiii, idő: Jan 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   33 / 55
(#) _vl_ válasza forma3 hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Idézet:
„Nincs valami sokkal olcsóbb megoldás?”

Lehet venni feleennyiért magyar gyártású trafókat is, nem kötelező külföldi import cuccokat nézni...
A Lomex árlistájában találsz pl. Makrai gyártmányúakat, egy 10VA-es nagyjából nettó 900 Ft.
(#) IRONbene hozzászólása Dec 15, 2012 /

Sziasztok !
A TCP-S AC-24V 50W Weller pákámhoz szeretnék egy tápegységet építeni.
A fiókomban található toroid lenne a lelke. Gondolom nem csak annyi az egész , hogy rákötöm a pákát az AC24V kivezetésére és megy. Esetleg egy kapcsolási rajzot tudni valaki küldeni ?
(#) kadarist válasza IRONbene hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Szia!
Lehet, hogy furcsán hangzik, de alapból ennél több nem kell.
(#) IRONbene válasza kadarist hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Se egy pufferkondi , se szűrés se semmi ?
(#) kadarist válasza IRONbene hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Lehet, hogy mégis kellene egy PIC-es szabályzó...
(#) IRONbene válasza kadarist hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Maradjunk a semminél
(#) _vl_ válasza IRONbene hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Megalkuvó vagy... egy jó kis mikrokontroller, meg hozzá LCD kijelző, ami mutatná a feszültséget meg az áramfelvételt mondjuk
(#) IRONbene válasza _vl_ hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Miért jó, hogy tudjam a feszültséget ?
Van itthon analóg árammérő modul, azt terveztem még beleépíteni a dobozkába és látom mikor van felfűtés.
Egyébként én ATmega párti vagyok , egyszer talán lesz LCD-je is a wellernek
Köszönöm a segítséget !
(#) forma3 válasza _vl_ hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Köszi, ez azért már jobban hangzik
(#) Kurcy hozzászólása Dec 17, 2012 /

Sziasztok !

Gyors segítségre volna szükségem van egy villanymotor aminek a meghajtásához szükségem lenne tápegységre de nem tudom milyent vagy honnét tudok venni!
A fél országot körbetelefonáltam de mindenki csak csóválja a fejét !
Ami a motorra van írva : 100v DC AMP 0,5 Max Watt 49

Kérlek segítsetek ! Köszönöm !
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
(#) borvendeg hozzászólása Dec 17, 2012 /

220/100V trafó---->gratz---->pufferkondi---->motor
(#) justice válasza Kurcy hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Szia !

Rendkívül bonyoloult a dolog, de megpróbálok válaszolni:
-Valószinűleg egy 100V-os egyenáramú motort birtokolsz, ami- mivel közel 50W-os-, fél ampert szeretne elfogyasztani, a hozzá illő jóképességű tápegységből.
Szóval ilyen táp lenne hozzá ideális. Egy 230V/70V ac/5---600mA áramot leadni tudó trafóval, és egy graetz híd, valamint egy 2200µF-os kondi alkalmazásával megoldható a dolog.
(#) justice válasza borvendeg hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Ebből így 140V DC lesz, szóval nem az igazi
(#) Kurcy válasza justice hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Kösz a 140 dc az nem faxa Azért egy 30 ezres motort nem szeretnék tönkre tenni így ...

Még mindig szabad a gazda valaki értelmes tényleg segítsen !

Üdv: Kurcy
(#) justice válasza Kurcy hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Ott a megoldás 3 hozzászólással visszafelé:
Idézet:
„Egy 230V/70V ac/5---600mA áramot leadni tudó trafóval, és egy graetz híd, valamint egy 2200µF-os kondi alkalmazásával megoldható a dolog.”

Esetleg ha értelmeznéd a mondatot....
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
(#) Sebi válasza justice hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Azt jó lenne tudni, hogy a motorod permanens mágnes állórészű, vagy tekercses.
Mert, ha tekercses, akkor - nagy valószínűséggel - sorba van kötve az álló a forgórésszel, ami - általában - azt jelenti, hogy dupla értékű váltakozó feszültséggel is járatható.

Egyébként a trafón és a graetz-en kívül nem kell más, lefeljebb egy 100nF-os kondi a kefeszikrázás csillapítására.
(#) forma3 válasza forma3 hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

ÉS esetleg valami olyan áramkör, ami valami stab IC segítségével mondjuk DC12V-ból szimmetrikus 15V-ot csinál? Vagy akárhány voltból ami azért szabványosabb, mert ilyen sima fali adapterem van rengeteg.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013
(#) _vl_ válasza forma3 hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Ha olcsóbban szeretnéd, mint egy ilyen trafó, akkor el kell keserítselek, nagyságrendileg nem lesz olcsóbb.
(#) forma3 válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Oké, akkor az lesz. Ha nagyon szépen megkérlek összedobsz nekem egy komplett kapcsolási rajzot? Még az lenne a probléma, hogy az 5Vnak ugyanaz a teste mint a +-15V-nak, ilyenkor csak simán összekell kötni a testeket, vagy olyan trafó kell aminek van 5V-os leágazása?
(#) forma3 hozzászólása Jan 2, 2013 /

Na még erre gondoltam, 12-13V AC tápegységem van, és ezzel pont azt kapom ami kell, már csak valami spéci stab IC kéne aminek elég ez a 16-18V ahhoz hogy stabil 15V-ot csináljon. Legjobb lenne ha a Conradból megtudnám rendelni, akkor postaköltségembe se kerülne (kell rendelnem onnan)

Köszi a segítséget!
(#) forma3 válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Lemaradt a kép, ez az egyenirányítás, majd utána mindkét ágon ez a stab IC: Bővebben: Link
Ennek min 17,5V kell, az én trafóm 13Vac * gyök2 = 18,3V lenne terheletlenül.
Az 5V meg külön egy telefontöltőból lenne csinálva.
Jó lenne ez a megoldás?
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2013

egyenirs.JPG

(#) forma3 hozzászólása Jan 2, 2013 /

Rájöttem hogy a 12V kevés lenne. Viszont maga a trafó nem drága, de összességében mégis, mert ha megrendelem a két trafót 1500Ft + 1000Ft posta, akkor utána a stab IC-ket meg az egyéb alkatrészeket, dugót a végére stb az legalább 1500Ft + 1000Ft posta, ekkor már 5000Ft-nál járok ami sok. Ezért szeretném inkább a fenti kapcsolást használni, mondjuk egy 16V AC trafóval már jó is (az is van otthon). Ehhez hogy kell bekötni a stab IC-ket, jó lesz a fent belinkelt stab IC? (mondjuk egy L7815CV az ebayről vagy ez a conrados). Ha ez működik akkor megvagyok max 500Ft-ból.
(#) _vl_ válasza forma3 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

A 15V-hoz 7815/7915 esetén legalább 15VAC fog kelleni, ha 2x egyutas egyenirányítást használsz (úgy, mint a sárga ábrán). Meg áganként minimum 1000µF 35 Voltos elkó.

Trafók+egyenirányítók+kondik+stabilizátorok együtt kb. 2500 Ft nettó lenne a Lomex árlistáján.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
(#) Sebi válasza forma3 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Nem kell két trafó... Persze minden attól függ, amit nem írtál: mekkora áramok folynak az egyes kimeneteken.
Rajzoltam Neked egyet, ami megfelelhet a következő feltételekkel:
- a plusz 15V-on 5...10mA-rel mindig nagyobb terhelésnek kell lennie (ez könnyen teljesíthető, ha egy LED-et teszel erre a kimenetre - amire egyébként is szükség lehet, vagy a 7805 bemenetét erre a kimenetre kötöd. Ekkor viszont ennek az áramát is biztosítania kell a 7815-nek)

17táp.GIF

(#) forma3 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Nagyon szépem köszönöm!

Még arra szeretnélek megkérni, hogy rajzold be légyszives az alkatrészek értékeit! (kondik, diódák) Illetve ehhez hány VAC-nak kell lenni a trafónak?

Írd meg a terheléseket, vagy a kimeneten megkívánt áramokat!

5V/600mA
+15V/200mA
- 15V/200mA

Persze nem baj ha van egy kis ráhagyás.

Oké, beírtam a rajzra az értékeket...
A trafónak 230/15V-os min.15, de inkább 20VA-esnek kell lennie.
(15V 2x0,2A = 6VA és az 5V 0,6A-nél is 15Vx0,6A = 9VA-rel kell számolni, amiből 6W veszteség. Ez alakul hővé a 7805-ön, tehát szép hűtőbordát igényel, ha ezt ki is használod)
A 100nF-os kondik helye a stab IC-k lábaihoz minél közelebb legyenek és ügyelj a negatív stab IC eltérő bekötésére is: GND, BE, KI a sorrend.

A 7805 melegedését csökkentheted, ha a bemenetével sorbakötsz egy (régi?) kerékpár-izzót, ami 6V 3W. Ez teljes fénnyel fog világítani fél A terhelésnél,miközben 6V-tal kevesebb jut az IC-nek. A hűtőfelület megfeleződik, és még fényt is kapsz, ami majdnem olyan jó, mint egy mA-mérő: kis gyakorlattal megítélhető a kimeneti áram...

Nagyon szépen köszönöm!
Az IC-knek ugye úgy van a bekötése a rajz szerint mintha ugyanúgy fordítom magam felé (a feliratot).

Rajz ismét módosítva.
Következő: »»   33 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem