Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység

Témaindító: Szabiiiii, idő: Jan 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 55
(#) forma3 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Köszönöm!
Magára a rajzra is rájalzolnád, hogy be, ki, gnd? Mert ott nem egyértelmű nekem még mindig hogy hogy van az ic benne. (a rajz mellett csak az csak a lábkiosztás)
Mégegyször köszönöm, örök hála, bocsánat az értetlenségemért (ez lesz az első saját kapcsolásom)
(#) Sebi válasza forma3 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Ráírtam.

Köszönöm, meg is rendelem az alkatrészeket!

Még felmerült bennem két kérdés, a +15V-os ágra csak simán kössek rá egy ledet párhuzamosan? A másik: csak a 7805-re kell hűtőborda?
(#) Sebi válasza forma3 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Kötheted az 5V-ra is - persze kell egy soros ellenállás - piros mezei LED-nél 330 ohm.
Az a lényeg, hogy a graetz egyenirányító - ami a pozitív oldalt adja - kissé meg legyen terhelve, mert különben a negatív ágat adó feszültség-kétszerező nem működik rendesen.
200mA-nél a 7815-ök talán nem kérnek hűtést, de egy5x5cm-es alu lemezt tennék azért rájuk. (Ez a trafótól is függ, mennyire esik a fesz a terhelés hatására)
A pozitív stab-okat - mivel a GND a hűtőfelületük - közös bordára is teheted. (persze a 7915 is lehet ugyanott, csak őt szigetelő alátéttel kell szerelni)

Köszönöm szépen!
(#) seat hozzászólása Jan 4, 2013 /

Udv mindenkinek!

Van nekem egy 24V 8A-es transzformatorom es szeretnek egy tapegyseget kesziteni,amin tudnam allitani a kimeno feszultseget es legyen terhelheto 6-7A-rel,en lm338-ra gondoltam,de mas is szoba johet.
A segitsegeteket kernem ha van valakinek valami otlete vagy kapcsolasi rajza,szivesen meghalgatom.
A segitseget elore is koszonom!
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 6, 2013 /

Helló.Az lenne a kérdésem hogy Lm317t-ic vel lehet-e számítógép tápegység kimenetét szabályozni laborszinten?Van itthon hozzá tápfeszültség-nélküli panelműszerem is amit ráköthetnék a kimenetére.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
(#) Medve válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Hali, attól függ, hogy menyire zajos a PC tápod. Ha az, inkább az APL1117-et vagy egyéb ilyen célra készült IC-t használd.
(#) Ghoost válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Szia!

Idézet:
„...Lm317t-ic vel lehet-e számítógép tápegység kimenetét szabályozni...”

S hova akarod azt a LM317 -et beepiteni a PC tapba?
Mert ugye, hogy annak kimeneti feszultseget szabalyozhasd, az eszkoznek bepitve kell lennie.

Vagy epitenel inkabb egy olyan tapot az LM-el, melynek a betap oldalan a feszultseget a PC-tap biztositaná? Ezen esetben hallgass Medve-re.
(#) jdani válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Mondjuk Ilyesmi? Szükségem van 15, és 5V tápra. Előbb bekötöm így a 15Vos stabilizátorokat, és annak kimenetére az 5Vos stabilizátorokat, vagy ugyanúgy a graetz után kössem az 5Vos, és a 15Vos stabilizátorokat is?
(#) mrobi válasza jdani hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Attól függ hogy mekkora áramokat fogsz egyszerre használni! Ha a 15V-os ág után kötöd akkor az 5V-osnak kevesebbet kell eldisszidálnia. De akkor 15V-os stabon folyik át az összes áram! Ha egyszerre lesznek nagyobb áramok akkor inkább külön kösd be!
(#) szikorapéter válasza Ghoost hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Hát ugy gondoltam hogy a pc-tápból kijövő feszültséget (ha nagyon ingadozik) átküldöm először egy lm7812 és aztán mehet a lm 317t-n keresztül.Csak hogyha max 3A-t vennék ki a tápból azt kibírnák-e ezek az ic-k?A táp belülről igencsak nagy és sok hely van benne az áramkörök bőven elférnek benne.(codegen 300W P4-es 12V-16A-300W Max)

Ez mar ebben a temaban OFF , mert ez mar nem labortap, csak egyszeru tapegyseg kerdes inkabb.

Idézet:
„....átküldöm először egy lm7812 és aztán mehet....”

Idézet:
„...max 3A-t vennék ki a tápból azt kibírnák-e ezek az ic-k?...”

Az LM sorozanal ha jol tudom a ki es bemenet kozott kell, lennie ~3V kulonbsegnek. S 1 -1.5A-t lattam belole. A LM317 -nel csak annyi a kikotes, hogy a ki es bemenet kozott nem lehet 35? V-nal nagyobb a kulonbseg. 100mA es 1.5A-s a kivitele.
A 317 nagyobb testvere a LM350T, ez 3A-s verzioban keszul.

De ha minden kotel szakad, az IC-t meg kell fejelni egy tranyoval
(#) szikorapéter válasza Ghoost hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Hát én csak egy egyszerűbb 12V-os szabályozható feszültségű tápegységet építenék a pc-tápból.De végülis szinte ahogy mértem (terhelés alatt)nem volt nagy a tápegység ingadozása,sőtt igen alacsony volt(0.3V ingadozás 250W terhelés mellet).Erre a simán kijövő feszültségre (14,4V)rá lehetne-e kötni egyszerűen az lm317T-t?Az 317t-verziót azért választottam a boltban mert az eladó azt mondta rá hogy elméletileg 5A-ig kell bírnia.Nekem ez a típus bőven megfelel.Már csak a feszültség-szabályzást kéne megoldani.

Idézet:
„Már csak a feszültség-szabályzást kéne megoldani”

Az adatlapon alapkapcsolaskent talalhatod meg. abra6
De ez is segitsegedre lehet.
Az adatlap szerint
Kimeno fesz: 1,2V -- 37V-ig
Kimeno aram 1.5A

(#) Ghoost válasza Ghoost hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

5Ampert a LM338 tud.

(#) _vl_ válasza Ghoost hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Az is csak akkor, ha a bemenő és a kimenő feszültség között nincs túl nagy különbség. Azaz ha fix a bemenő feszültség, akkor nem lehet akármilyen alacsonyra letekerni a kimenőt (mondjuk 5A-nál max. 4-5 V lehet a különbség). És ameddig le lehet, oda is kell majd egy iszonyú nagy hűtőborda.
(#) Ghoost válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Nem vitatkoztam.
szikorapéter forumtarsunk szeretne epiteni egy olyat amit tud szabalyozni 12V-ig es terhelheto 3A-re,mint azt lathatod te is.
Az adatlapon en valami olyat lattam, hogy 5A-nel ~15V lehet a differencia.
De igen,
Idézet:
„kell majd egy iszonyú nagy hűtőborda”
(#) jdani válasza mrobi hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Függvénygenerátor tápja lesz. Az szerintem nem fogyaszt sokat így lehet a 15Vos után az 5V. Kérdés, hogy milyen trafót használjak hozzá? Hány V és A? És ha sorba van kötve, a 15V elé mondjuk egy 2200uF, 100nF, és a kimenetre 10uF, 100nF. De ha utána kötöm az 5Vos stabilizátort, oda már nem kell puffer 2200?
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Hello!
"szerintem nem fogyaszt sokat" Ebből nem igazán lehet eldönteni milyen trafó, kondi stb. kell. Az áramfogyasztást illik pontosan tudni. De a soros kapcsolás helyett, inkább ezt a módszert ajánlom..
üdv! proli007
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

Szevasz, kösz a rajzot. Viszont nekem szükségem van +5V és -5Vra is. Ugyanígy a 15Val. Erről a kapcsolásról van szó. Egy függvénygenerátor. Nem tetszik a táp része, főleg az LM317, és a hozzá tartozó hülye értékű adj ellenállás. Ezért van a 7915, 7815, 7905, és a 7805. Ehhez kérnék segítséget, hogyan csináljam meg ezekből az alkatrészekből a tápot.
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

A hülye értékű ellenállás összeállítható egy 2k -és egy 610 ohmos ellenállásból ...
(#) _vl_ válasza jdani hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

Fogod a kapcsolást, kicseréled a 317/337-eket a 78xx/79xx-ekre, kidobod a kifogásolt ellenállásokat, meg a kidobott ellenállásokkal párhuzamosan kötött diódákat és 10µF-okat. És kész vagy (feltételezve, hogy az eredeti rajz szerinti jó a célnak).
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

Hello!
.. Ahogy leírták, és a trafó, 230V/2x15V 10VA-es legyen.
(Az jó mindig, ha a végén bököd ki mit is készítesz.. Vagy csak én nem figyeltem?)
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Ne érts félre, Te nem figyeltél, mivel nem is tudtad figyelni. Másik témából helyezték ide át, de nem a komplett szövegelést, már csak a végét Tegyél természetes, hogy csak részletek jönnek le belőle.
Kösz a segítséget
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Egyébként nem lehet megoldani úgy a táp dolgot, hogy ne legyen trafó, hanem kivülről kapjon egy adapterről tápot? Mondjuk van egy 15Vos kapcsolóüzemű adapterem, amin csak GND és +15V van. Így ha be lenne dobozolva a generátor, nem lenne benne trafó, és csak kivülről kapná a tápot egy adapterről. Megoldható lenne?
(#) Sebi válasza jdani hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Mindent meg lehet oldani. Polaritás-fordító kapcsolóüzemű kapcsolást használhatsz, így tesznek akku üzemre alkalmas készülékeknél is.
(#) jdani válasza Sebi hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Ilyet még nem is hallottam. Sok alkatrész kell hozzá? .. Meg-e érne egy trafó elhagyást..
(#) Sebi válasza jdani hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Egy példa:

2594.GIF

Következő: »»   34 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem