Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm!
Magára a rajzra is rájalzolnád, hogy be, ki, gnd? Mert ott nem egyértelmű nekem még mindig hogy hogy van az ic benne. (a rajz mellett csak az csak a lábkiosztás) Mégegyször köszönöm, örök hála, bocsánat az értetlenségemért (ez lesz az első saját kapcsolásom)
Köszönöm, meg is rendelem az alkatrészeket!
![]()
Még felmerült bennem két kérdés, a +15V-os ágra csak simán kössek rá egy ledet párhuzamosan? A másik: csak a 7805-re kell hűtőborda?
Kötheted az 5V-ra is - persze kell egy soros ellenállás - piros mezei LED-nél 330 ohm.
Az a lényeg, hogy a graetz egyenirányító - ami a pozitív oldalt adja - kissé meg legyen terhelve, mert különben a negatív ágat adó feszültség-kétszerező nem működik rendesen. 200mA-nél a 7815-ök talán nem kérnek hűtést, de egy5x5cm-es alu lemezt tennék azért rájuk. (Ez a trafótól is függ, mennyire esik a fesz a terhelés hatására) A pozitív stab-okat - mivel a GND a hűtőfelületük - közös bordára is teheted. (persze a 7915 is lehet ugyanott, csak őt szigetelő alátéttel kell szerelni)
Udv mindenkinek!
Van nekem egy 24V 8A-es transzformatorom es szeretnek egy tapegyseget kesziteni,amin tudnam allitani a kimeno feszultseget es legyen terhelheto 6-7A-rel,en lm338-ra gondoltam,de mas is szoba johet. A segitsegeteket kernem ha van valakinek valami otlete vagy kapcsolasi rajza,szivesen meghalgatom. A segitseget elore is koszonom!
Helló.Az lenne a kérdésem hogy Lm317t-ic vel lehet-e számítógép tápegység kimenetét szabályozni laborszinten?Van itthon hozzá tápfeszültség-nélküli panelműszerem is amit ráköthetnék a kimenetére.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
Hali, attól függ, hogy menyire zajos a PC tápod. Ha az, inkább az APL1117-et vagy egyéb ilyen célra készült IC-t használd.
Szia!
Idézet: „...Lm317t-ic vel lehet-e számítógép tápegység kimenetét szabályozni...” S hova akarod azt a LM317 -et beepiteni a PC tapba? Mert ugye, hogy annak kimeneti feszultseget szabalyozhasd, az eszkoznek bepitve kell lennie. ![]() Vagy epitenel inkabb egy olyan tapot az LM-el, melynek a betap oldalan a feszultseget a PC-tap biztositaná? Ezen esetben hallgass Medve-re. A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
Mondjuk Ilyesmi? Szükségem van 15, és 5V tápra. Előbb bekötöm így a 15Vos stabilizátorokat, és annak kimenetére az 5Vos stabilizátorokat, vagy ugyanúgy a graetz után kössem az 5Vos, és a 15Vos stabilizátorokat is?
Attól függ hogy mekkora áramokat fogsz egyszerre használni! Ha a 15V-os ág után kötöd akkor az 5V-osnak kevesebbet kell eldisszidálnia. De akkor 15V-os stabon folyik át az összes áram! Ha egyszerre lesznek nagyobb áramok akkor inkább külön kösd be!
Hát ugy gondoltam hogy a pc-tápból kijövő feszültséget (ha nagyon ingadozik) átküldöm először egy lm7812 és aztán mehet a lm 317t-n keresztül.Csak hogyha max 3A-t vennék ki a tápból azt kibírnák-e ezek az ic-k?A táp belülről igencsak nagy és sok hely van benne az áramkörök bőven elférnek benne.(codegen 300W P4-es 12V-16A-300W Max)
Ez mar ebben a temaban OFF
![]() Idézet: „....átküldöm először egy lm7812 és aztán mehet....” Idézet: „...max 3A-t vennék ki a tápból azt kibírnák-e ezek az ic-k?...” Az LM sorozanal ha jol tudom a ki es bemenet kozott kell, lennie ~3V kulonbsegnek. S 1 -1.5A-t lattam belole. A LM317 -nel csak annyi a kikotes, hogy a ki es bemenet kozott nem lehet 35? V-nal nagyobb a kulonbseg. 100mA es 1.5A-s a kivitele. A 317 nagyobb testvere a LM350T, ez 3A-s verzioban keszul. De ha minden kotel szakad, az IC-t meg kell fejelni egy tranyoval A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
Hát én csak egy egyszerűbb 12V-os szabályozható feszültségű tápegységet építenék a pc-tápból.De végülis szinte ahogy mértem (terhelés alatt)nem volt nagy a tápegység ingadozása,sőtt igen alacsony volt(0.3V ingadozás 250W terhelés mellet).Erre a simán kijövő feszültségre (14,4V)rá lehetne-e kötni egyszerűen az lm317T-t?Az 317t-verziót azért választottam a boltban mert az eladó azt mondta rá hogy elméletileg 5A-ig kell bírnia.Nekem ez a típus bőven megfelel.Már csak a feszültség-szabályzást kéne megoldani.
Az is csak akkor, ha a bemenő és a kimenő feszültség között nincs túl nagy különbség. Azaz ha fix a bemenő feszültség, akkor nem lehet akármilyen alacsonyra letekerni a kimenőt (mondjuk 5A-nál max. 4-5 V lehet a különbség). És ameddig le lehet, oda is kell majd egy iszonyú nagy hűtőborda.
Nem vitatkoztam.
![]() szikorapéter forumtarsunk szeretne epiteni egy olyat amit tud szabalyozni 12V-ig es terhelheto 3A-re,mint azt lathatod te is. Az adatlapon en valami olyat lattam, hogy 5A-nel ~15V lehet a differencia. De igen, Idézet: „kell majd egy iszonyú nagy hűtőborda” A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
Függvénygenerátor tápja lesz. Az szerintem nem fogyaszt sokat így lehet a 15Vos után az 5V. Kérdés, hogy milyen trafót használjak hozzá? Hány V és A? És ha sorba van kötve, a 15V elé mondjuk egy 2200uF, 100nF, és a kimenetre 10uF, 100nF. De ha utána kötöm az 5Vos stabilizátort, oda már nem kell puffer 2200?
Hello!
"szerintem nem fogyaszt sokat" Ebből nem igazán lehet eldönteni milyen trafó, kondi stb. kell. Az áramfogyasztást illik pontosan tudni. De a soros kapcsolás helyett, inkább ezt a módszert ajánlom.. üdv! proli007
Szevasz, kösz a rajzot. Viszont nekem szükségem van +5V és -5Vra is. Ugyanígy a 15Val. Erről a kapcsolásról van szó. Egy függvénygenerátor. Nem tetszik a táp része, főleg az LM317, és a hozzá tartozó hülye értékű adj ellenállás. Ezért van a 7915, 7815, 7905, és a 7805. Ehhez kérnék segítséget, hogyan csináljam meg ezekből az alkatrészekből a tápot.
A hülye értékű ellenállás összeállítható egy 2k -és egy 610 ohmos ellenállásból ...
Fogod a kapcsolást, kicseréled a 317/337-eket a 78xx/79xx-ekre, kidobod a kifogásolt ellenállásokat, meg a kidobott ellenállásokkal párhuzamosan kötött diódákat és 10µF-okat. És kész vagy (feltételezve, hogy az eredeti rajz szerinti jó a célnak).
Hello!
.. Ahogy leírták, és a trafó, 230V/2x15V 10VA-es legyen. (Az jó mindig, ha a végén bököd ki mit is készítesz.. Vagy csak én nem figyeltem?) üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Ne érts félre, Te nem figyeltél, mivel nem is tudtad figyelni. Másik témából helyezték ide át, de nem a komplett szövegelést, már csak a végét
![]() Kösz a segítséget ![]()
Egyébként nem lehet megoldani úgy a táp dolgot, hogy ne legyen trafó, hanem kivülről kapjon egy adapterről tápot? Mondjuk van egy 15Vos kapcsolóüzemű adapterem, amin csak GND és +15V van. Így ha be lenne dobozolva a generátor, nem lenne benne trafó, és csak kivülről kapná a tápot egy adapterről. Megoldható lenne?
Mindent meg lehet oldani. Polaritás-fordító kapcsolóüzemű kapcsolást használhatsz, így tesznek akku üzemre alkalmas készülékeknél is.
Ilyet még nem is hallottam. Sok alkatrész kell hozzá? .. Meg-e érne egy trafó elhagyást..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |