Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   45 / 130
(#) zolika60 válasza lanti hozzászólására (») Márc 28, 2013 /
 
Bizony lehet az, hogy elázott a szigetelés, de egyébként is a szivárgás többletfogyasztást okoz.
(#) scaglietti12 hozzászólása Márc 29, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy Hajdu H80E típusú bojlerem, aminek ereszt az alja. A tünetek a következők: a műanyagfedél alján jelent meg a vízcsepp, ami csepeg folyamatosan. Leszedtem a fedelet, és észleltem a szivárgás helyét, ahogy néztem a fűtőszál két aljánál ereszt. Pár éve lett cserélve az alaplap, de nem tudom, hogy azon kívül még még mit cseréltek rajta. Az lenne a kérdésem, hogy ha meg akarom szüntetni a hibát, akkor milyen alkatrészeket szerezzek be, miket érdemes ilyenkor cserélni/javítani, illetve mitől áll elő ez a jelenség?(Vízkövesedére tippelek.) Annyit tettem, h a vezetékek csatlakozásait leszigeteltem, hogy a víz ne érje őket, amíg nem tudom beszerezni a szükséges alkatrészeket.
Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza scaglietti12 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Szia!
Lehet, hogy csak meg kell húzni a fűtőszál rögzítőcsavarjának anyáját. Ha ettől nem szűnik meg a csöpögés, akkor vegyél egy fűtőszálat és hozzá való tömítést, alaplap tömítést majd szereld szét és cseréld ki ezeket az alkatrészeket. Természetesen a rögzítő anyákat kellőképpen húzd majd meg!
(#) zolika60 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Ha kemény a víz akkor kell egy aktív anód is. Ha közel lakik a kolléga a bolthoz, akkor egy olyan napon szedje szét amikor a bolt nyitva van és szétszedés után látja mi kell. Ha távolabb akkor nem ért mindent beszerezni és úgy nekilátni a szerelésnek.
(#) kadarist válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
Nem, az aktív anód nem a kemény víz miatt kell, hanem azért, hogy megelőzzük az üst elektrokorrózióját.
(#) scaglietti12 hozzászólása Márc 31, 2013 /
 
Köszönöm Szépen a segítséget! Még annyi, hogy a vizet csak úgy tudom kiengedni belőle, hoy meglazítom az alaplap csavarjait, vagy van más módszer is?
(#) mugab válasza scaglietti12 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Ha jól csinálta a vizes akkor azt is lehet, hogy elzárod a hideg bemenő ágat, megnyitod a meleg csapot, és ha olyan a túlnyomásszeleped (ahol csöpög a víz mikor felfűt a bojler) akkor annak a gombját elforgatva leereszthető a bojlerben levő víz nagyja.
(#) proba válasza istvanbakter hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /
 
Nálunk szintén ez a felállás.Úgy sikerült leengedni ,a bemenő hidegvizet elzártam ,a melegvíz csapot kinyitottam ,a biztonsági szelepet kiakasztottam ,mikor abba hagyta a folyást ,a meleg víz kicsatlakozást fellazítottam.A keverőszelepes csapon keresztül valamiért nem szeret levegőt kapni.
(#) proba hozzászólása Ápr 10, 2013 /
 
Viszont amiért szétszedtem ,az kétségbe ejtett.A fűtőszál tartó réz rud szét volt repedve ,a fűtőszálhoz befolyt a víz.
Ezzel kapcsolatban két kérdés merült fel bennem :
1 Ha ez ilyen ( másutt is találkoztam ezzel a hibával ,csak akkor nem tudatosult bennem ) esetleg egy FI relét nem volna kötelező elé tenni? Ha valami életveszélyes, az a vízbe kötött fázis ,még ha a bojler le is van földelve. (remélhetőleg)
2 A fűtőszálat vissza szerelve ,minden le van földelve háromszor ,a fűtőszálat tartó rézcső viszont csak egy csavarral ,ami a zománcozott alaplaphoz rögzíti.Ezt nem nevezném földelésnek ,mert szerintem még csak nem is érintkezik. (gyárilag így van összerakva ,ráadásul nem is kínai hanem a nálunk régen jól bevált hajdú újabb kiadása)
Az aktív anódos védelembe ez direkt nincs belekapcsolva,vagy mivel rézből van nem is igényli?
Bár az is megérne egy eszmefuttatást mi történt vele ,kilyukadt valamiféle korrózió miatt ,befolyt a víz és szétnyomta ,vagy túl tud úgy melegedni hogy kilyukad?
(#) kadarist válasza proba hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /
 
Eredetileg van védővezető a fűtőszál csavarján: Bővebben: Link
(#) dil válasza proba hozzászólására (») Ápr 10, 2013 /
 
Csak a víz leengedéséhez néhány szó. (Nem tudom mi van a leírásban!)
-A melegvíz cső vége csaknem a tartály tetejéig ér, tehát a tartályban lévő vizet nem lehet leengedni ezen keresztül.
-Feltöltő szelep elzárása után, a melegvizes csapot nyitni, és vagy a kombinált szelep kiakasztása, vagy annak leszerelése révén gyorsabban leengedhető. Bár nem árt, ha kád van alatta. (Egyébként egy előkészített fél colos csatlakozású slaggal elvezethető a víz, csak a felszerelésig nem kell kinyitni a melegvizes csapot, és akkor egy veder fölött megoldható.)
(#) proba válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
Haha ez már újabb. Csak a fehér hőfokszabályzó alatti csavar fogja. Oda meg semmilen vezeték nem megy. Most volt szétszedve másodszor (első a bekötés volt) tuti nem ment oda vezeték gyárilag.
(#) zolika60 válasza proba hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
Tegyél bele és akkor megy.
(#) proba válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
Ez igaz,de régen ,ha a gyárban megcsináltak valamit az jó volt.Általában mindennek volt oka. Én a tudatlanságomból kifolyólag nem akarok szándékosan kárt okozni magamnak.Ezeket a galvánelem dolgokat nem tudom megítélni.(bár, ha a régiek le voltak földelve ,lehet nagy kárt nem okoz,haszna lehet csak annyi ,hamarabb leold valamit, ha a védőföld közelebb lesz a fűtőszálhoz.
(#) zolika60 válasza proba hozzászólására (») Ápr 11, 2013 /
 
Kárt biztosan nem okozol magadnak vele. Mivel a fűtőbetét és az alaplap között oxidréteg keletkezik, ott bizonytalan az érintkezés és potenciál különbség lesz. Az általad vázolt esetben szoktak arra panaszkodni, hogy csíp a víz. Szóval nyugodtan tegyél oda egy darabka drótot.
(#) Bergkamp hozzászólása Ápr 18, 2013 /
 
Sziasztok!
Sajnos én egyáltalán nem értek a bojlerekhez, és nem igen van a környezetemben senki akitől segítséget kérhetnék, ezért a bojler szerelő előtt nektek tenném fel a kérdésem.
Adott egy novemberben beszerelt, valamelyik barkácsáruházban vásárolt olasz 80 literes bojler.
Már a beszerelés másnapjától kezdve, mikor felfűt, dudáló hangot adnak a csövek. Nem tudom jobban leírni ezt a hangot. Igazából problémát nem észlelek a hangon kívül, de nem tudom elképzelni hogy ennek így kell működnie. Kicsit olyan a hang mintha a falban lévő csövekből jönne, de mindenképpen a bojler közeléből. És csak akkor hallatszik ez a hang ha ég a piros lámpa a bojleren.
Nagy lehet a gond?

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) CIROKL válasza Bergkamp hozzászólására (») Ápr 18, 2013 /
 
A viz bekötésnél a hideg viz vezetéken ott a tulnyomás szabályozó ?
(#) Bergkamp válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Igen, viszont ez számomra egy érdekes szerkezet, mert nem olyan mint a régi volt. Nincs rajta kézzel nyitogató billenő, gondolom automata, mégsem láttam lecsöppenni belőle soha egy cseppet sem, lehet hogy gyárilag rossz? Tudom valahogy én csökkenteni kézzel a nyomást?
(#) Bergkamp válasza Bergkamp hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Most felmásztam megnézni amikor épp melegítette a vizet és miközben a fura hangokat adta.
Nem tudom normális-e de engem meglepett, hogy a túlnyomás szabályzó is, és az egész hideg vizes cső a bojler alatti részen meleg. Nem forró, de érezhetően meleg.
(#) uniman válasza Bergkamp hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Hello!
A bojlerhez nem csak nyomáscökkentőt használnak, hanem kell biztonsági szelep is: Bővebben: Link
Ebben van egy visszacsapó szelep , amely megakadályozza a víz visszaáramlását a vezetékes vízhálózatba a fertőzésveszély miatt.
Ez vagy nincs nálad vagy meghibásodott... Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
(#) uniman válasza (») Ápr 19, 2013 /
 
Hello!
Köszönöm, de nekem valahogy sosem sikerül elsőre a LINK gomb alá beillesztenem...de majd igyekszem.
(#) Bergkamp válasza uniman hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Ilyenem van.
Akkor ez romolhatott el?
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
(#) uniman válasza Bergkamp hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Hello!
Nagy eséllyel igen...akkor nyomáscsökkentő nincs is felszerelve? (Ez sem túl jó dolog, mert sok helyen magasabb a hálózati víz nyomása, mint a bojler megengedett üzemi nyomása).
Elvileg visszafele a vizet nem szabadna átengednie, ha leszereled a nyíl alatti részről a "betáp" csövét, és ömlik a víz ki a bojlerből, akkor az hiba. Persze a bojler hidegvíz bemeneti csapját el kell zárni a műveletek előtt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2013
(#) Bergkamp válasza uniman hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Helló!
A hétvégén sajnos elutazom ma meg már nem lesz lehetőségem erre, elég ha lekapcsolom a bojlert addig? és jövőhéten megpróbálom.
Nyomáscsökkentő az szerintem nincsen, de a régi bojlernél sem volt. Mondjuk ki is lukadt a tetején... Akkor azt is megpróbálok szerezni.
Lehet hogy pont a nyomás tette tönkre a biztonsági szelepet?
(#) uniman válasza Bergkamp hozzászólására (») Ápr 19, 2013 /
 
Hello!
Nem ismerjük a hálózati víznyomás értékét, és a biztonsági szeleped paramétereit sem.
A bojler ajánlott üzemi nyomását szintén nem. Egy biztos, kisebb nyomáson minden tovább bírja meghibásodás nélkül...
A visszacsapó szelep alá, ha bekerül egy pl. homokszem, már elvesztheti funkcióját, lehet elég lenne kitisztítani.
(#) ColT válasza uniman hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
A biztonsági szelep a rossz víztől is ***. Nekünk ami a (kis 10 literes) bojlerhez volt, az elvízkövesedett, és csöpögött. Csere, ami utána be lett téve, az jól bírja.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2013
(#) toni007 hozzászólása Ápr 24, 2013 /
 
Sziasztok!
Azért regisztráltam erre az oldalra mert lenne egy kérdésem és úgy gondolom, hogy vannak itt olyan emberek akik tudnak tanácsot adni akár tapasztalatból vagy szakmai hozzáértésből.
Egy ELNETT 80 literes villanybojlerünk van beépítve a kertben. ( 3 éves ) Most ahogy megszüntettem a téliesítést és visszaállítottam mindent, ráadtam a víznyomást,elkezdett vizet melegíteni a bojler akkor vettem észre,hogy a bojler alján, ahol a hideg víz bemegy a bojlerbe van ugyebár egy kék színű műanyag kör jelölés. Itt van az a csonk amire csatlakoztatni kell a bemenő hideg vizet. A műanyag kör és a lemez között nagyon lassan egy-egy vízcsepp megjelenik. Az egész jelenség csak nyomás alatt mutatkozik.
Amikor elzárom a benti golyós csapot a csepegés megszűnik.
Megpróbáltam érthetően fogalmazni , remélem nem volt nagy az összevisszaság
Ha valaki már tapasztal ilyen problémát és megosztaná velem,nagyon megköszönném.
Köszönöm
(#) CIROKL válasza toni007 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
Szia! Ez bizony költséges történet lesz , egészen biztos hogy a tartály eloxidálódott és ezért csepeg a viz .
(#) zolika60 válasza toni007 hozzászólására (») Ápr 24, 2013 /
 
Bizony ahogy a kolléga is írja, költséges lesz, mert csak bojler cserével javítható.
(#) dodo91 hozzászólása Ápr 28, 2013 /
 
Üdv! Van egy régi Hajdu bojlerem,pontos típust nem tudok. Sajnos az alsó műanyag borítás nincs meg. de megvan a hőszabályzó. Ha valaki tudna segíteni a bekötésben ( 1 2 P1 P2 K ) és van rajta két gomb 11, 12. nem tudom hogy ezt így esetleg össze e lehet hozni direktre bekötni ?ha esetleg valaki tudna segíteni bekötésben meg köszönném !
Következő: »»   45 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem