Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Esetleg ez? Van valahol méretezett leírás is. Gyárba késhűtésre használunk ilyet, nyáron a 38 fokba is deres volt
Nogat találtam a német ebay-en de szerintem egy kicsit drága Bővebben: Link
Szia,
Nyák marás és fúrás fordulatszám: amennyit tud a géped max. Nálam egy 850-es Kress a főorsó, az gyárilag 29 ezret pörög max., én annyival dolgozok. Igazából a duplája még jobb lenne, de házilag nem rentábilis. Vagyis nekem nem. Nyák gravírozásra is ez érvényes, bár sokan írnak sokfélét. Nyáknál 0,1 - 0,2-es 30 fokos tűvel szépen lehet dolgozni, prototípus gyártásnál jól jön. Bár stabil gép kell hozzá, de nálad ezzel láthatólag nem lesz probléma.
Sziasztok! Nekem elég kicsi a fordulata a főorsómnak, kb 80-10000. 90 fokos 0,2-es gravírtűvel jól lehet nyákot gravírozni, de jó lenne a 0,1mm. Azonban abból csak 25 fokos változatot sikerült rendelnem - az törik mint a nyavalya. A 90 fokosból egy sem tört és nem csorbult. Mit tudtok ajánlani ( főorsó motor cserén kívül)?
Első ötletem, hogy ne te alkalmazkodj a gravírtűhöz, hanem fordítva. Olyan tűt kell venni, amilyenre szükséged van. Mivel itt nem reklámozunk, magánba a többit.
Nem én készítek gravír tűket, én is veszem.
Esetleg az előtolással tudsz még játszani. Vedd lejjebb, tapasztald ki. Ha túl kevés az sem jó, a fordulathoz kell igazítani. Nekem is max. 12000 /p, 10 fokos 0.2mm-es tűvel martam 1300mm/p előtolással.
1300-al??? én jó ha 180-al toltam és lepattant a hegye. 0.2-ig nekem sem volt gondom. Csak a 0.1-essel
Motoros honlapján ha jól tudom le van írva az ütés teszt. Egyszerű mert szerszám sem kell hozzá. Ha zizeg a körmödön az jó, bár nem valami veszélytelen dolog. A zizgést az egy élű maró okozza, a gravírtű is egy élű maró csak nagyon kicsi átmérővel a hegyénél, aztán meg kúpos. A rajza többet mond minden szónál... Ha kinullázod a tűt eltörik, meg még ezer oka lehet.
Ha a luggatott tárcsa nehézkes, akkor régi órából származó fogaskerék is szóba jöhet.
Esetleg PNP fóliára nyomtatott maszk is használható, ha központosan van felfogatva.
Lepattanás leginkább akkor következik be, amikor a maró beleér a rézbe. Az a kritikus. Aztán az előtolás a fordulat függvényében a csillagos ég. Youtube-on van videó, ahol 4000mm/p-el marnak. Nem lehetetlen. Nekem is bánta pár gravírtűm sajnos
Szervó, vagy léptető tengelyhajtásod van? Ha a tengely nehezen indul, akkor a szervó hajlamos a mechanikai okok miatt keletkező lemaradást egy szuszra behozni, amit a durva szerszámok elviselnek, a gravírtűt viszont kivégzi.
Kispályás játékos vagyok - léptetőmotor....
Ne becsüld le, egy szervóhajtást a legnagyobb rosszindulattal sem tudnék házi megoldásnak hívni.
Épphogy nem ezt tettem. A szervő számomra megfizethetetlen - és nem kihasználható - ergo abszolút nem kispályás... De visszakanyarodva a témához - igazán jó tanácsot, hogy mekkora szögű gravírtűt használhatnék nem kaptam.... Kinek mi vált be?
Szia!
Szerintem két dologban gondolkodhatsz: - Minden rezonanciát, ütést ki kell venni a főorsóból, (csapágycsere pl.) - Keményfém helyett HSS tűt használsz, az nem olyan rideg. Mindegy milyen szögű tűvel dolgozol, ha a főorsó rendben van akkor nem pattanhat ki.
Én is úgy értettem, hogy a steppert nem kell kispályásnak nevezni, a topik házi alkatrészekről szól!
![]() A gravírtű szögét a kívánt mintázat szélesség, és mélység határozza meg. A panel megfogása is fontos: sérülést az is okozhat, ha a a darab berezonál, és a főorsó tengely irányában rezeg, akkor folyamatosan változik a mélység, amit rosszul visel a rideg szerszám. A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2013
SZia! Köszönöm... Van 10db ilyen rideg szerszámom... Nem lehet esetleg valahogyan kevésbé rideggé visszaedzeni?
A gyorsacél (HSS) szerszámok 600°C fölött kezdenek lágyulni de hirtelen, a keményfémek lágyítása viszont nem megoldható.
A lemezt leszorítással rögzíted, vagy pereménél megfogva satu-szerűen? A vezérlődben a gyorsulás állítható valahogyan? Még egy dolog: Ha kicsi a módosítás a motor és a mozgató orsó között, az átlagos sebesség ellenére egyetlen lépés is okozhat akkora előtolási sebességet, ami a finom szerszámot károsítja. A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2013
Sziasztok! Több sebből vérzik a dolog. Az egyik, hogy a csapágyaim is renoválásra szorulnak - de leginkább cserére. Egy irányváltás is simán eltörheti a marót a jelenlegi állapotban. Persze a "törés" szó itt abszolút idézőjeles, mert szemmel nem látható pici darab pattan csak le a maróról. Éppen a hegye. Most lenyomok vele még egy teszt nyákot, aztán marad a durvább munka. Ha lesz egy kis időm újra nekifutok a gép csapágy, csapágyház motor stb cseréinek. Motor átszerelésének.
A szerszámbefogó és a főorsó egytengelyűségére különösen vigyázni kell, egy 0,2 mm-es gravírtűnél egy 3 század-milliméteres excentricitás az átmérő harmadával egyenlő átmérőjű körön söpröget.
Álló helyzetben ez esetleg meg sem mutatkozik...
Ez egy 250.000,-€ -s ipari gép... ez itt senkinek nem célja!
Szuper lett nagyon. Jól működik a vezérlőd? Megvagy vele elégedve? Milyen programot használsz?
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
Gratula , bár már én is itt tartanék , de még mindig van alkatrész útban kína felől...
Üdv
Éppenséggel nem arra gondoltam , hogy megépíteni/megvenni , tudását utánozni akár fa CNC-vel . Tudását csodálom vagy 1000-es fordulat közben 6 lap-ot mar . Eddigi befektetésem 4-5 000 Ft próbálok én is építeni . Van pár nyomtató bontva motor vezérlő IC-t megfejelni booster nagyobb motorhoz , ott még adott az USB illesztés . Üdv
Gratulálok, szép munka
![]() Hasonló mint az én gépem, mármint a motorok és a hajtás. Hobbycnc fórumon kaptam egy tesztet, csillag teszt. Csatolom a kódot és egy képet az eredményről, nekem kb 6 perc alatt csinálta meg ha a motorokat nem csúcson járattam hanem marásnál stabil értékeken. Ha gondolod csináltasd meg a géppel a tesztet, kíváncsi lennék milyen lesz és mennyi ideig tart neki.
Látom, azért Te is alkotsz szépen csendben!
Nem semmi, nagyon jól néz ki, profi munka! Tetszik!
Kíváncsi leszek, mennyi ideig bírod ki, hogy nyák marására is ne használd !...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Nem semmi, nagyon jól néz ki, profi munka! Tetszik!