Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   167 / 372
(#) Thowra válasza vanzerr hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Üdv!
Esetleg ez?
Van valahol méretezett leírás is. Gyárba késhűtésre használunk ilyet, nyáron a 38 fokba is deres volt
(#) Zozi85 válasza vanzerr hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Vagy ez mini vagy ez:cobra

néha lehet látni ebayen is...
(#) vanzerr válasza Zozi85 hozzászólására (») Okt 27, 2013 /

Nogat találtam a német ebay-en de szerintem egy kicsit drága Bővebben: Link
(#) hotib válasza Zozi85 hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Szia,

Nyák marás és fúrás fordulatszám: amennyit tud a géped max. Nálam egy 850-es Kress a főorsó, az gyárilag 29 ezret pörög max., én annyival dolgozok. Igazából a duplája még jobb lenne, de házilag nem rentábilis. Vagyis nekem nem.
Nyák gravírozásra is ez érvényes, bár sokan írnak sokfélét. Nyáknál 0,1 - 0,2-es 30 fokos tűvel szépen lehet dolgozni, prototípus gyártásnál jól jön. Bár stabil gép kell hozzá, de nálad ezzel láthatólag nem lesz probléma.
(#) kameleon2 válasza hotib hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Sziasztok! Nekem elég kicsi a fordulata a főorsómnak, kb 80-10000. 90 fokos 0,2-es gravírtűvel jól lehet nyákot gravírozni, de jó lenne a 0,1mm. Azonban abból csak 25 fokos változatot sikerült rendelnem - az törik mint a nyavalya. A 90 fokosból egy sem tört és nem csorbult. Mit tudtok ajánlani ( főorsó motor cserén kívül)?
(#) hotib válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Első ötletem, hogy ne te alkalmazkodj a gravírtűhöz, hanem fordítva. Olyan tűt kell venni, amilyenre szükséged van. Mivel itt nem reklámozunk, magánba a többit.

Nem én készítek gravír tűket, én is veszem.
(#) yankoo válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Esetleg az előtolással tudsz még játszani. Vedd lejjebb, tapasztald ki. Ha túl kevés az sem jó, a fordulathoz kell igazítani. Nekem is max. 12000 /p, 10 fokos 0.2mm-es tűvel martam 1300mm/p előtolással.
(#) kameleon2 válasza yankoo hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

1300-al??? én jó ha 180-al toltam és lepattant a hegye. 0.2-ig nekem sem volt gondom. Csak a 0.1-essel
(#) SALáta válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 28, 2013 /

Motoros honlapján ha jól tudom le van írva az ütés teszt. Egyszerű mert szerszám sem kell hozzá. Ha zizeg a körmödön az jó, bár nem valami veszélytelen dolog. A zizgést az egy élű maró okozza, a gravírtű is egy élű maró csak nagyon kicsi átmérővel a hegyénél, aztán meg kúpos. A rajza többet mond minden szónál... Ha kinullázod a tűt eltörik, meg még ezer oka lehet.
(#) Stewe válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 29, 2013 /

Ha a luggatott tárcsa nehézkes, akkor régi órából származó fogaskerék is szóba jöhet.
Esetleg PNP fóliára nyomtatott maszk is használható, ha központosan van felfogatva.
(#) yankoo válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 29, 2013 /

Lepattanás leginkább akkor következik be, amikor a maró beleér a rézbe. Az a kritikus. Aztán az előtolás a fordulat függvényében a csillagos ég. Youtube-on van videó, ahol 4000mm/p-el marnak. Nem lehetetlen. Nekem is bánta pár gravírtűm sajnos
(#) Stewe válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Szervó, vagy léptető tengelyhajtásod van? Ha a tengely nehezen indul, akkor a szervó hajlamos a mechanikai okok miatt keletkező lemaradást egy szuszra behozni, amit a durva szerszámok elviselnek, a gravírtűt viszont kivégzi.
(#) kameleon2 válasza Stewe hozzászólására (») Okt 30, 2013 /

Kispályás játékos vagyok - léptetőmotor....
(#) Stewe válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Ne becsüld le, egy szervóhajtást a legnagyobb rosszindulattal sem tudnék házi megoldásnak hívni.
(#) kameleon2 válasza Stewe hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Épphogy nem ezt tettem. A szervő számomra megfizethetetlen - és nem kihasználható - ergo abszolút nem kispályás... De visszakanyarodva a témához - igazán jó tanácsot, hogy mekkora szögű gravírtűt használhatnék nem kaptam.... Kinek mi vált be?
(#) Antauri válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Szia!
Szerintem két dologban gondolkodhatsz:
- Minden rezonanciát, ütést ki kell venni a főorsóból, (csapágycsere pl.)
- Keményfém helyett HSS tűt használsz, az nem olyan rideg.
Mindegy milyen szögű tűvel dolgozol, ha a főorsó rendben van akkor nem pattanhat ki.

Én is úgy értettem, hogy a steppert nem kell kispályásnak nevezni, a topik házi alkatrészekről szól!
A gravírtű szögét a kívánt mintázat szélesség, és mélység határozza meg. A panel megfogása is fontos: sérülést az is okozhat, ha a a darab berezonál, és a főorsó tengely irányában rezeg, akkor folyamatosan változik a mélység, amit rosszul visel a rideg szerszám.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2013

SZia! Köszönöm... Van 10db ilyen rideg szerszámom... Nem lehet esetleg valahogyan kevésbé rideggé visszaedzeni?

A gyorsacél (HSS) szerszámok 600°C fölött kezdenek lágyulni de hirtelen, a keményfémek lágyítása viszont nem megoldható.

A lemezt leszorítással rögzíted, vagy pereménél megfogva satu-szerűen?

A vezérlődben a gyorsulás állítható valahogyan?
Még egy dolog: Ha kicsi a módosítás a motor és a mozgató orsó között, az átlagos sebesség ellenére egyetlen lépés is okozhat akkora előtolási sebességet, ami a finom szerszámot károsítja.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2013

Sziasztok! Több sebből vérzik a dolog. Az egyik, hogy a csapágyaim is renoválásra szorulnak - de leginkább cserére. Egy irányváltás is simán eltörheti a marót a jelenlegi állapotban. Persze a "törés" szó itt abszolút idézőjeles, mert szemmel nem látható pici darab pattan csak le a maróról. Éppen a hegye. Most lenyomok vele még egy teszt nyákot, aztán marad a durvább munka. Ha lesz egy kis időm újra nekifutok a gép csapágy, csapágyház motor stb cseréinek. Motor átszerelésének.

A szerszámbefogó és a főorsó egytengelyűségére különösen vigyázni kell, egy 0,2 mm-es gravírtűnél egy 3 század-milliméteres excentricitás az átmérő harmadával egyenlő átmérőjű körön söpröget.
Álló helyzetben ez esetleg meg sem mutatkozik...
(#) fater0827 hozzászólása Nov 8, 2013 /

Üdv
Igazából nem idevaló .Profi CNC .
Lehet ilyen is , de legalább ez a végcél .
Üdv
(#) Stewe válasza fater0827 hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Ez egy 250.000,-€ -s ipari gép... ez itt senkinek nem célja!
(#) vanzerr válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Szuper lett nagyon. Jól működik a vezérlőd? Megvagy vele elégedve? Milyen programot használsz?
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 8, 2013 /

Gratula , bár már én is itt tartanék , de még mindig van alkatrész útban kína felől...
(#) fater0827 válasza Stewe hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Üdv
Éppenséggel nem arra gondoltam , hogy megépíteni/megvenni , tudását utánozni akár fa CNC-vel .
Tudását csodálom vagy 1000-es fordulat közben 6 lap-ot mar .
Eddigi befektetésem 4-5 000 Ft próbálok én is építeni . Van pár nyomtató bontva motor vezérlő IC-t megfejelni booster nagyobb motorhoz , ott még adott az USB illesztés .
Üdv
(#) Thowra válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Gratulálok, szép munka
Hasonló mint az én gépem, mármint a motorok és a hajtás.
Hobbycnc fórumon kaptam egy tesztet, csillag teszt.
Csatolom a kódot és egy képet az eredményről, nekem kb 6 perc alatt csinálta meg ha a motorokat nem csúcson járattam hanem marásnál stabil értékeken. Ha gondolod csináltasd meg a géppel a tesztet, kíváncsi lennék milyen lesz és mennyi ideig tart neki.
(#) scooby_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Látom, azért Te is alkotsz szépen csendben! Nem semmi, nagyon jól néz ki, profi munka! Tetszik!
(#) kameleon2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Kíváncsi leszek, mennyi ideig bírod ki, hogy nyák marására is ne használd !...
(#) scooby_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Szerintem semeddig. Tökéletes NYÁK gyártásra az egyik legegyszerűbb és legtisztább módszer szerintem a CNC-n marás és fúrás.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
Következő: »»   167 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem