Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok. Megvolt az elso YIG driver teszt. Sajnos oszcillal a szabalyzo es ez a YIG jelen erosen meglatszik, Nehany MHz-et rangatja ide oda. Kb. 20mVpp @ nehany 100Hz jel van az egyen komponensen. Rajzot este csatolok. Amugy a kapcsolas egy sima nem invertalo muveleti erosito, negativ agaban sont ellenallason meri a feszultseget es pozitiv agaba megy be a vezerlo feszultseg. Az OPA ki es bemenete kozott van egy RC tag. 10nF es 1k ohm. Ezzel meg jatszom egy kicsit, mintha javulna a helyzet ezen ertekek valtoztatasaval. Esetleg muveleti erositos aramgeneratoros tapasztalata oszcillalassal kapcsolatosan ha van valakinek, az most jol jonne, nagyon hasonlo a kapcsolas. Foleg a ki -es bemenet kozott levo RC taggal kapcsolatosan erdekelne informacio.
Na, alakul az. Bár amit belinkeltél képet azon nem látszik minden. De gondolom, lesz majd valamilyen publikáció, ahol jobban megszemrevételezhetjük a témát.
Nem tudom mennyire vagy benne a szimulátorok használatában, én mikor a linearizálós fűrészgenerátorát élesztettem az SA-nak, belefutottam egy érdekes jelenségbe, amin sehogysem tudtam úrrá lenni. Volt minden jel a valós szkópon csak az nem aminek lennie kellett volna. Ezért berajzoltam a kritikus részletét egyik éjjel a Proteusba, és ott pedig mintaszerűen tette a dolgát a virtuális szkópon, ekkor addig piszkáltam a makrancos áramkört míg megtaláltam a rendellenséget okozó hibát... Készítettem egy csendéletet, a jelenlegi állapotról, látszik a gányolás is itt-ott, meg a hiányzó alkatrészek is.
A delutan folyaman sikerult megtalalni a hibat. Nem a szabalzyo gerjed, hanem nagyon rossz a tap, es 50Hz-es zaj van a tapon. Igaz nagyon minimalis zajrol van szo, de itt nem megengedheto a DC-n 2mVpp 50Hz zaj sem. Termeszetesen nem szinusz alaku, azert nem esett le elsore hogy mi a forrasa.
A vezerlo feszultseg jelenleg potenciometerrol van megoldva 7805-rol. A poti utan egy 10 µF-os tantallal jelentosen sikerult leultetni az 50 Hz-es zajt (amelynek amplitudojat az RC taggal korabban mar le tudtam csokkenteni 20mVpp kornyekere --ez a vegfok bazisan merve) Ezzel nagyon sokat javult a jel, de meg kozel sem jo , faziszaj meresnek egyelore ertelme sem lenne. 10MHz- SPAN-al elegge stabilnak tunik a jel, de mar 1MHz spannal latszik hogy nem stabil. Multkor emlitettem az emitterkovetos szurot, te meg a "sontszabalyzot", itt az ideje hogy kiprobaljam Szoval a szabalyzo ugy tunik rendben van, de az opa tapjat is meg mindent aminek koze van a YIG vezerlesehez erosen szurni kell. Latom egyre tobb az osszerakott panel nalad is, kivancsi vagyok a fejlemenyekre. Eletkepnek szantam en is a korabbi kepet, az asztalon a tap, a hosszukas panel egy YIGnek a szabalyzoja (ket tekercs) --tobb opcioval tobb meresi lehetoseg miatt. A szimulator nem gond, viszont jobban szeretem kiprobalni a dolgokat, ha csak nagyon nem muszaj, kerulom ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
Csak ismételni tudom magam
![]() Én még mindezek előtt állok, mert bár jelentősen összeállt a projekt java része, de a nagyfrekis élesztések még előttem vannak. Gyakorlatilag a párszáz megás szkóp kevés is lesz az ellenőrzéshez, de majd az elején vakon repülök. Szinte biztos, hogy Én is ki fogom próbálni a tápfeszültségek szűrését, talán még a hangolófeszültségre is be kell vetni. Majd remélhetőleg meglátszik vajmi javulás a befektetett munkáért. Kicsit felcsigáztál, most már biztos meg fogom szondázni az összes feszültséget felhasználás előtt. Eddig csak a swep-generátort vizsgáltam, de ott elsőre már annak is örültem, hogy megjelent a kívánt jelalak, és a linearizáló rész is hatásosan görbítette a fűrészjelet. Az is lehet még Nálad, hogy valami mágneses ráhatás jelentkezik a YIG-nél, vagy valami megszórhatja a vezetékeket. Nos, az éjjeli szimulátorozás, az nem perverzió nálam sem, ha lehet elkerülöm. A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
Igertem egy kapcsolast. A driver lenyege. Jelenleg BD139 es BD249-el van felepitve. A 139 az alacsonyabb beta miatt van, nem a teljesitmeny miatt.Bővebben: Link
Kizarolag a tap a hibas. A 78xx es tarsai nem ilyesmibe valok, hanem villanymotort hajtani
![]() A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014
Megint én, ...
![]() Sikerült megépíteni a frekimérőt, ami már elteker majdnem 5GHz-ig, És megjöttek a HEMT tranzisztorok, így a VCO-k is befejeződtek. Jelenthetem róluk, meglepő de működnek, méghozzá abban a frekvencia tartományban és jelszinttel amiben kellene nekik. Igaz kicsit nyösztetni kellett őket, mert nem minden hangolófeszültségnél ill. frekvencia tartományban rezgett stabilan, de pici lemezcsík, és a doboz árnyékolóhatása jótékony volt. Bár maradt pici jelszint hullámzás, de majd elválik mennyire zavaró a keverőnél. Így 1850- 4100MHz tartományban lévő VCO-k bevetésre készek. Most akkukról ment a tesztelés, de egy órai üzem során 1MHz-n belül van a frekvenciavándorlás mindenféle stabilizáció nélkül. egyedül csak a hangolófeszültségük stabil, de mezei potméteren keresztül. Egyéb mérésre nincs lehetőségem, de ha lenne akkor sem valószínű, hogy lehetne még kezdeni az eredménnyel valamit.
Szia ! Ez mar nagy siker. Mekkora jel teljesitmeny kell a keveronek amelyet hasznalni fogsz? Majd en is kell keressek valami jo kevero megoldast, ~4.2 GHz-ig. Jelenleg meg a tap ujratervezesenel tartok. Bekerult a sontszabalyzo,~50mA aramra gondoltam, amit disszipaltatnek, a zaj ez alatt az ertek alatt volt joval. Ketoldalas NYAKra keszul, egyik fold, es ha szukseges kap meg egy rezhuzalt is raforrasztva, ugyanis amint kiderult a fold potencial vandorolt, a stab GND labahoz kepest egesz jo volt a zajszint, "tavolabbi" GND pontrol mar nem.
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2014
Szia, igen én is annak könyvelem el, mert már a frekimérő is nagy haladás, mert ez az eddigi legjobb amit építettem. A VCO-k kimenőteljesítményét meghatározza az alkalmazott buffer fokozat, az MMIc-s az 10mW ill. +10dBm, a HEMT-es az meg 20mW ill. 13dBm ezzel a teljesítménnyel hajtja a két-diódás keverőfokozatot. Annyit emleget ezzel kapcsolatban, hogy ne essen +6dBm alá sehol a jelszint... Tulajdonképp régebben ilyesmi megoldásokat használtak a régi műholdvevő fejkonverterekben. Azokban található még jobbfajta mikrohullámú keverő-diódapár. Így ezek simán mennek 10-14 GHz-ig.
Nálam majd kiderül, hogy mi lesz, mert doboz a dobozban + drótdzsungel, lesznek érdekességek GND-ponttal. De majd elszórakozok vele, ha szükséges, a tervezője sokmindenre kitért, alapos leírást adott, de csak egy helyen emlegettet problémát ezzel.
Megint én,
![]() De jelenthetem, hogy várakozáson felüli a működése, gyakorlatilag szkópra kötve és az első lokál jelét mérve teljesen használható. Órák elteltével se mászik ki a képernyőről a befogott jel, 150KHz-s felbontásban, annak ellenére hogy semmi extra nincs elkövetve a stabilitás érdekében. Nem vibrál nem remeg. Bár az elején volt észrevétel, hogy a fázis vagy erősen sörétzajosak a lokáljelek, de betudható volt a vco hangolóvezetékének.. Árnyékolt vezetékkel és helyes földelési ponttal nagyságrendet javult. Zéró löketnél a stabilizáló kondikat tantálra kellett cserélni, mert mezei elkóval kiszőrösödött a jel, és ki kellett relézni a VCO-k mellé. Ezzel megint sokat javult. De a lényeg, hogy mindez nem lett volna észrevehető, ha a többek által ajánlott AD8307-t használtam volna, mert először azzal próbáltam detektálni a jelet, nagyon szép meg minden, de a gyorsasága az gyenge ide. Az eredeti 21 tranzisztoros logdetektor, ami 10.7MHz-r készült, azzal látható még az odfm moduláció is vagyis a besweepelt jelek modulációs görbéje is kirajzolódik a szkóp képre. De az FM moduláció is kivehető szépen, és az általa okozott AM is látható, valójában ezáltal a zajosság is.. Mindezekből, AD8307-tel semmi se. Szóval már van mit nézni, alig tudok betelni vele ![]()
Szia. Az jo ha mar jo uton halad a dolog. En meg nem tudok semmi uj dologrol irni, tervek, panelok vannak, de meg nincsenek osszerakva. Tapot ujraterveztem, YIG szabalyzot is a tekercsaram offset beallitas lehetoseg, meg egyebek miatt.
Itt van ez a GDO:Bővebben: Link. Nem találok itthon NPN RF tranzisztort. Csak PNP van. Ha megfordítom a polaritást akkor ugye használhatok PNP tranzisztort is? Persze akkor a harmadik tranzisztort is kicserélem PNP-re.
Igen PNP esetén a tápokat meg kell fordítani ... no meg akkor minden PNP legyen .
Fojtónak RFC L1 tekercsnek több minden meg felelhet, kész gyári 15-50 uH tekercsek, esetleg 100-500 kohm-os ellenállásra tekert vékony 0,1-0,05 mm CuZ huzalból 50-100 menet. Ellenállás lábai lesznek a forrcsúcsai a tekercsednek. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
3,5 MHz -re akármelyik BCxxx tranzisztor megfelelhet.
Azt tudom, viszont lehet hogy később nagyobb frekvencián is használni akarom. Jó lenne majd az egész amatőröknek kijelölt rádiósávban használni. Kb. 28 MHz-ig.
Egy BC547 -nek 300 MHz az fT -je, az 30 MHz -ig vidáman elketyeg.
Na, összeraktam a GDO-t. Működik. Már csak a tekercskészletet kell hozzá kialakítani. Ennek amúgy egyfolytában sípolnia kellene? És gondolom akkor kellene elhallgatnia amikor eltalálom a rezonanciafrekvenciát. Mert nekem meg sem mukkan. Az oszcillátor jár, egy ideiglenes tekercsel kipróbáltam, de nem hangoskodik. Lehet hogy azért mert nem találtam itthon 940nF-os kerámia kondenzátort és 560nF-ost tettem be.
No ez gyors volt
![]() Először tekerjél 2 egy forma tekercset. Az egyik a GDOba kerüljön a másikat pedig kösd párhuzamosan 100-200 pF körüli kondenzátorral akkor lesz mivel tesztelned a működését, viselkedését a GDOnak. Diódás csúcsindikátorral tesztelheted a működését.Egyik kollektor pontra rakva érzékelheted a rezgést így. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Holnap megpróbálom. Az a baj, hogy pozitív testtelésű a fémdoboz. Ha hozzáérek változik a kibocsátott frekvencia. Érintésre elhangolódik. Lesz még dolgom vele. Amúgy a piros RCA a frekvenciamérőm bemenetére való, nem fogom skálázni a dobozt, hanem a frekvenciamérőt figyelve fogom beállítani.
Piezzo hangszórót raktál bele?
Ha nem akkor az baj lehet. Azért nem szól mert , a kollektort lehúzod föld fele. Meg kellene mérni a hangszórónál lévő kollektoron lévő feszültséget . Ha közel 0 volt akkor lehúzza a hangszóró. Ezért kondenzátorral is le kell választani a kollektort a hangszórótól.
Frekimérőre nagyon lazán kellene ki csatolnod (pár pF esetleg max 20 30 pF) kondival a kollektorról.
A frekvenciamérő a tekercs lábaira van közvetlenül bekötve. A frekvenciamérő MOSFET-es bemenetű (Vicsys féle frekvenciamérő).
A kollektoron 0,6V DC-t mértem a 10K-os ellenállás után piezoval és anélkül is. Szerintem piezo van benne, olyan lapos sárgás fémlap. U.i.:A táp egy CR2032 gombelem (3V). A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Aha ... szerintem próbáld meg magát a frekimérőt is induktívan csatolni a GDOhoz.
A GDO tekercséhez kívülről 10 20 menetes légmagos tekercset közelítve, az pedig a freki mérőn van. Ideális esetben kb.: féltápot kellene mérni a kollektoron. 120k ellenállást vagy a 10k ellenállást változtatni. 10 k növelni , 120k csökkenteni. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Közben megint mértem, rátettem a labortápra, mert a 3V-os elemből bekapcsolás után már csak 2.2V jött ki. Nem vagyok meglepődve, illetve de. 53mA-t vesz fel a műszer. Előbb egy pillanatra fordítva kapcsoltam rá a tápfeszt, de szerintem nem lett baja, legalább is továbbra is oszcillál. Így most mát 1V-ot mérek piezoval a kollektoron. Továbbra is süket.
Idézet: „940nF-os kerámia kondenzátort és 560nF-ost tettem be” nincs semmi baj ... rakjál mellé párhuzamosan még 2-300 nF közt valami másikat. Akkor így össze adódik az értékük. A 1,5 k nem kellene csökkenteni mert az munkaponti áramot is állít meg persze a C vel pedig időt avagy törésponti frekvenciát határoz meg.
Igazad van, gondolkoztam hogyan tudnám kirakni két darabból, de a kettővel való osztásra állt rá az agyam valamiért. Meg is csinálom. Az 1,5kohm-ost nem csökkentettem. Illetve amit még nem mondtam, a 220 ohm-os ellenállás helyett 200 ohm-os van benne.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Idézet: „legalább is továbbra is oszcillál. Így most mát 1V-ot mérek piezoval a kollektoron” A továbbra is oszcillál azt úgy értsem , hogy a frekimérő mutat vmi értéket és ha tekered akkor változik ? Csipogója pedig még mindig néma ? Hm akkor a tekercsed vasa nem igazán lehet jó , nincs meg a kívánt induktivitás.
Igen mutat valami értéket, de csak a HH sávban (kb.300kHz illetve ha ráfogok a dobozra akkor lemegy 30-ig). De ezzel a tekercsel eddig is így volt.
Mára ennyi. Leállt az oszcilláció.
![]() ![]()
Akkor NPN végig inkább bf199
![]() Frekimérőt ne szorosan csatold! Lazán induktívan ... ha meg rákötnéd akkor is csak soros pár pF kondin keresztül ! A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |