Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lithium-polymer akkuk töltése
Lapozás: OK   6 / 8
(#) gammabuta válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Idézet:
„Azért lehet, mert mélykisütött állapotban lehettek, tehát 3 V alatt, az enyémek is így reagáltak, ha nem figyeltem és lemerült. Ezután hamar ki is feküdt néhány, de érdekesmód, néhány meg maradt ugyanolyan erős.”


Igen, ezek laptopból kiszerelt 18650-es cellák, van pár ami lehasználtabb és ezt szoktam kiszórni az időnkénti merítgetéssel és kapacitás méréssel.

Miután kiszedem leszoktam meríteni 0.3Amper terheléssel 3Voltig (már ami felette volt eleve), majd feltölteni 0.8Amper kezdőárammal 4.2Voltra, majd még egyszer lemeríteni 0.9Amper terheléssel 3Voltig (ilyenkor nem merül le teljesen nagyobb terhelésen gyorsabban esik 3Voltra, de életközelibb szituáció) és persze írni, hogy mekkora kapacitást bírtak, ezután jön még egy feltöltés 4.2Voltra majd hagyon pár hétig és rendszeresen megmérem mennyit esett a feszültségük állás közben.

Most a hidegen tapasztaltam, hogy hamarabb esik a feszültségük közvetlen a feltöltés után, de akkor ez lehet inkább az elhasználódás miatt és nem a hőmérséklet hatása.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) kikesz hozzászólása Jan 26, 2014 /
 
Üdv az lenne a kérdésem hogy, van egy ilyen akkumulátorom és egy kis hordozható erősítőnek lenne megcsinálva. Eddig úgy néztem hogy a bal szélső ágához kötöttem a + és a 3.hoz a minuszt ugye ahogy van az aksin is mutatva. Töltöttem egy ideig fel is töltött valamennyire, és kiprobáltam melyikkel fog szólni az erősítő, ugyan azokon a kiosztásokon szólt mint amiket töltöttem. Ez hogy így töltöm és használom nem lehet gond ?
Kép
(#) Kovidivi válasza kikesz hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Szia.
Mehet, de a hozzá való töltővel töltsd, és ne hagyd 3V alá kisülni! Ekkor hosszú életű lesz az akksid!
(#) kikesz válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Köszönöm. Sajnos a hozzá való töltő már rég nincs meg
(#) Kovidivi válasza kikesz hozzászólására (») Jan 26, 2014 /
 
Nem az amit hozzá kaptál, hanem egyáltalán hozzá való töltőre gondoltam! Tehát Lithium Ion cella töltésére alkalmas töltő áramkör!
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2014
(#) kikesz válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
Azt hol lehet megnézni hogy olyan e a töltöm ? mert nincs ráírva de tudom hogy ez olyan aksit töltött.
Ja és még lenne egy kérdésem. Úgy szeretném hogy a töltő mindig legyen hozzácsatlakoztatva akkor is amikor nem tölt. Kéne valami egyenirányító dióda valahova ? Vagy hogy lehetne megoldani ? Vagy hagyhatom így is nem lenne semmi baja a töltönek valamint aksinak és erősítőnek ?

rajz.jpg
    
(#) Kovidivi válasza kikesz hozzászólására (») Jan 27, 2014 /
 
Minimum egy kép kellene a töltőről, vagy neve, vagy egy link, egyébként senki sem fogja megmondani, hogy jó-e... Ha mindig rajta lenne az akksin, akkor mi értelme van? Akkor inkább készíts egy tápot az erősítőhöz, és kész.
(#) kikesz válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 28, 2014 /
 
Már megoldottam csatlakozósra így már semmi Köszönöm.
(#) gammabuta hozzászólása Aug 8, 2014 /
 
Van pár 18650 cellám Samsung INR18650-esek, kicsit elhasználódtak, de érdekes módon van kapacitásuk, de nem bírják a terhelést.

Lehet ezen segíteni valami kondicionálással, vagy mit lehet kezdeni a cellákkal?
Mennyire veszélyes az ilyen állapot?

Ha merítem 0.8Amperrel akkor szinte egyből leesik 3Volt alá (arra terminál a meríés) mindössze 50mA-t tud leadni mielőtt 3V-ra esik így.

Ha merítem 0.1Amperrel akkor vígan merül és akár 1800mA-t is lead szép lassan.
(#) szsrobert válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 9, 2014 / 1
 
Kis áramú sütéshez használni/párhuzamosítani nagyobb áramigény esetén.
(#) nedudgi válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 9, 2014 / 1
 
Megnőtt a belső ellenállása, ezért esik le hamar a feszültség nagyobb áramnál. Kis terhelésre még jó lehet, de pészmékert már nem csinálnék vele.
(#) gammabuta válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 9, 2014 /
 
köszönöm,
értem, akkor ezt a 6db cellát párhuzamosítom, majd úgy töltöm/merítem, akkor bírnia kell elvileg a terhelést, ha jól megoszlik.

Most mindegyiket egyesével lemerítem 100mA-en teljesen, eltart 18órát egy kör, egy hét és megleszek velük aztán jöhet a párhuzamosítás feltöltés, merítés próba...
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2014
(#) nedudgi válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 9, 2014 /
 
A lemerítés felesleges, csak akkor csináld, ha kíváncsi vagy a kapacitásra. Elég feltölteni.
(#) gammabuta válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 9, 2014 /
 
Azért csinálom, hogy egy kapacitáson legyenek párhuzamsítás előtt, illetve mindegyiket előbb teljesen lemerítem mielőtt forrasztgatom.

Nem szeretem feltöltve forrasztgatni, egyszer véletlen két lemerítettet cellát pillanatra forítva érintettem össze és megolvadt a tab rajta egy ponton, mintha heggesztették volna, azóta óvatos vagyok és 100mA-en is lemerítem forrasztás előtt ne maradjon bennük szinte semmi.
(#) gammabuta hozzászólása Szept 19, 2014 /
 
Sziasztok,

Szereztem megint 18650 cellákat, de nem tudom beazonosítani mi a gyártási idejük, ezt a formátumot nem ismerem.

zöld színű SONY cellák, a zsugorfóliáján ez a felirat:
US18650GR
SONY FUKUSHIMA STG
G3A

És a cellára nyomtatva van a kód amiből a gyártási időt ki lehetne valahogy számolni:
STG 7JI12A

A cellák vélhetően sokéve nemvoltak már használva, ez akkupakból ahogy kiszedtem volt bennük feszültség ezen csodálkoztam is, 3.5Volt környékén voltak.

Próbáltam tölteni az IMAX B6 töltőmmel 600mA inicális árammal, és furcsa módom pillanatok alatt felmegy 4.2Voltra a feszültség ezekkel a cellákkal és persze a töltő átváltott 100mA módba, volt amelyik melegedett is.

Az eddigi merült 18650-esek szép lassan kúsztak fel 4volt környékére, ezért gyanúsak ezek a cellák.

Most 100mA-el kezdtem el tölteni, úgy lassabban csorog fel 4.2 voltra.

Tapasztalt valaki ilyet?
(#) gammabuta hozzászólása Jan 1, 2015 /
 
Sziasztok,

újfent szereztem cellákat ezek is zöld SONY cellák, szintén US18650GR.

Ez is azt csinálja, hogy ha nagy árammal merítem gyenge viszont ez a legkevesebb bajom vele most.

Töltésnél a lemerített cella feszültsége egyből eléri a 4.2Voltot a töltő szerint, tehát nem úgy viselkednek, mint a többi celláim, hogy szép lassan kúszik fel a feszültségük amíg áramkorlát módban töltődnek, hanem a feszültség egyből a maximumra ugrik és szép lassan megy a töltés de végig 4.2voltot mutat az IMAX B6 okos töltő.

Már arra is gondoltam, hogy a töltőmmel lehet baj, de más fajta cellával ezt nem tapasztalom.

Mi lehet az oka ennek a jelensének?
(#) dokidoki válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
(#) gammabuta válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Szerintem nem így,
ezeket én szereltem ki laptop akkuból tegnapelőtt.
Egy 2 éves HP akkuból amit szinte alig használtunk, a laptop pedig csak 4 percig volt hajlandó menni róluk, ezért inkább kiszedtem a cellákat, de ezek a sötétzöld SONY-k nem akarnak nekem jól muzsikálni a piros SANYO-kal nem volt semmi gond még az agyonnyúzottakkal sem.

Amúgy közben rájöttem, ha mindössze 100mA-el kezdem tölteni akkor nem megy fel egyből 4.2voltra hanem szép lassan emelkedik a feszültség a töltés közben, de az nekem nemjó mert nem tölthetem mindig kis amperrel és párhuzamosann se köthetek 8-at hogy majd akkor oszlik a terhelés mert elég nagy pakkom lenne (bár elismerem szoktam 8asával kötni párhuzamosan).
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
(#) dokidoki válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Igen, felületesen olvastam vissza a korábbi hozzászólásaidat. Így elsiklottam ez felett.
Gyakorlatilag ezek szerencsétlen módon meggyengült cellák. Ezért már csak valami led villogtatásra jók a viselkedésük alapján. Kár beléjük a villany meg a ráfordított idő.
De én is szeretem a bontott cellákat. Van olyan 3 cellás pakkom, ami 12-dik évét súrolja, és majdnem kifogástalan. Mivel már gondolom egy ideje szórakozol ezekkel a cellákkal, de nem írod, hogy mennyi mA megy bele, és ki mennyi jön. Bár egy ennyire gyengének látszó celláknál, ez már mindegy.
Szerintem csak precízen összeválogatott cellákat illik párhuzamosítani, máskülönben csak bajt keresel...
(#) Kovidivi válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Szia. Utolsó sorod érdekes számomra. Mi lesz szerinted, ha nincsenek össze válogatva a cellák?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
(#) dokidoki válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Szia.
Igaz, hogy minden cella annyi töltést vesz fel, amennyit kap ill. tud. Az is igaz, hogy valamennyire balanszírozzák egymást, ezért kevésbé kritikus mint a soros kapcsolásnál. A mondatom, helyesebb lett volna ha soros-párhuzamost írok. (Én töltésnél jártam úgy, igaz NI-MH celláknál, hogy párhuzam kapcsolás ellenére 4 cellából egyik már melegedett, míg a másik három még kívánta a töltést. Pedig, érdekesmód a töltési végfeszültség 0.1 Volttal alatta volt és mégis rosszabbul tűrte.) Merítésnél is előjöhet hasonló helyzet, mert ugye jobbára azért párhuzamosítunk, hogy a kivehető áram, ill. a kapacitásuk emelkedjék. Ezért ha valamelyik 'igásló nem húz, akkor a terhelést a többinek kell elvinnie, ami nem egyforma cellák esetében pont a jobb celláknál okoz túlterhelést, így folyamatosan romlik a pakk állapota. Párhuzamos használat esetében még arra is kell figyelni, hogy a kisütő illetve töltő áram útja minden cellánál, azonos keresztmetszetű és hosszú legyen...
Nem tudom, sikerült -e válaszolnom jól. Nem vagyok nagy mágus, szívesen veszem, ha valami okító ellenvetésed van.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) Kovidivi válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Szia.
Igazat adok amit írtál. Egyben nem vagyok 100% biztos. Mégpedig a töltési végfeszültség. Én úgy vettem észre, még a legelhasználtabb cella feszültsége is 4.1V-ig emelkedik töltés közben. Szerintem terhelés esetén a terhelő áram megoszlik a cellák között azok belső ellenállásaiarányában, töltéskorugyanez. A feszültségü mindig ugyanakkora lesz. Én nem tartom veszélyesnek, ha csak párhuzamosan vannak kötve a cellák. Ha sorosan, akkor már jobban kell vigyázni. Nekem egyszer akkor melegedett egy cellám, mikor 0.1ohm-os ellenállással sorban töltöttem, és mértem az áramot. A töltő elektronika nem akarta a töltést befejezni a shunt miatt...
(#) dokidoki válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Igen, így van ahogy írod. A veszélyesség ott kezdődik, mint a laptop aksiknál megfigyelhető, hogy 3-4 cellapár van sorosan, és merítésnél mikor már a vége felé jár a cellákban a kapacitás adódik egy túlmerített helyzet, az egyik cella 0V-ra zuhan, magával húzva a jobbik de merült cellát is. Ilyen pakkok bontásánál derült ki, hogy cellapárt szétbontva az egyik cella magához tér, másik feltölthetetlen marad. Így szerintem rizikós az eltérő cellák párhuzam kapcsolata, bár ha nem nagy a kapacitás különbözet, és nem kerülnek végkisütés közelébe akkor több figyelemmel használható így.
(#) gammabuta hozzászólása Ápr 17, 2015 /
 
Sziasztok!

Sok fejtörést okozott nekem, hogyan oldjam meg, hogy a soros pakkjaimat kisebb feszültségről nagyobb amperrel tudjam tölteni.
Most 3S pakkokat használok főleg, de a mezőn egy 5V 3.6Amper kis házi összecsukható napelem panelt használok amivel csak egy-egy cellát tudtam tölteni természetesn 4.2voltos feszültség limitálással.
Most végre megvilágosodtam és ezt megosztanám veltek, hátha másnak is jóljön.
Mellékelek egy képet a megvalósításról, ahol számozva vannak kivezetések a könnyebb megértés véget. (Angolul feliratoztam.)
Már nem kötöm sorba a cellákat, hanem minden cellát külön kivezetek, 3 cellánál a szokásos 4pines balance csatlakozó helyett egy 6pineset vezetek ki, majd egy apa csatlakozón közösítem a sorba kapcsoláshoz sükséges 2-3 és 4-5 vezetéket és erre jön a szokásos 4pines balance vezeték.
Így már meg is van a 3 sorba kötött cellám ami akár balance módban is tölthető.
Másik 6pines apa csatlakozón pedig minden páros kivezetést összekötök meg persze minden páratlant és megkapom a párhuzamosan kapcsolt cellákkal rendelkező akkut.
Természetesen minden párhuzamosítás előtt megmérem a cellafeszültségeket, ha nincs 1 tized voltnál nagyobb különbség csak akkor közösítek, fő a biztonság.

Szép napot!
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
(#) V1rusH hozzászólása Máj 1, 2015 /
 
Sziasztok!

Olyan bajom van, hogy egy 3,7V/1,8Ah-ás LiPl akku 3,2V-ig merűlt. Ezt felhoztam úgy 3,5-re, hogy 3,5-4V-oltal "túl töltöttem", de kis árammal, kb, 0,5-0,6A-al.
Ezen felül már nem nagyok mertem szórakozni vele, nehogy a pofámba robbantsam-
A nevezetes akku egy mobil akku. Van szabályozható kimenetű DC konverterem, így tudok áramot állítani. Hogyan hozhatom vissza 3,7V-ra?
Hogy tegyem fel tölteni telefonnal?! Nos épp az húzta le, mert boot loop-ol. Másik olyan teló meg nincs itthon.
(#) nedudgi válasza V1rusH hozzászólására (») Máj 1, 2015 /
 
A lítiumos akkumulátorok esetén a C/3 még nem olyan sok.

Mi az a "LiPl" akkumulátor?
Ha LiIon, vagy LiPo, akkor a töltési végfeszültség 4V felett van.
Ha LiFePo4 akkor valóban a 3,6V lenne a határfeszültség.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2015
(#) V1rusH válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 1, 2015 /
 
Az biztos, hogy nem ferro polimer. Médin csajna, tehát utángyártott akku, és csak az van rajta, hogy litium, de ferropolimerrel telefonban még nem találkoztam, meg tuti nem az volt az eredeti sem! Tehát csak LiIon, vagy polimer lehet. Arra gondoltam, Pol akart lenni, csak néha kihagy a billentyűzet...

Akkor 4V-tal és C/3-mal tölthetem? Mennyinek kell lenni a kapocs feszültségnek kb?
Így magára hagyhatom az akkut, nem robban fel? Ha jól tudom ahogy töltődik, csökkennie kellene a töltő áramnak.
(#) nedudgi válasza V1rusH hozzászólására (») Máj 1, 2015 /
 
Itt van egy kis infó a LiIon akkukról.
Töltheted 4,2V feszültséggel és legfeljebb 1C árammal. Erre vannak céláramkörök, a Microchip MCP73832 és környéke, vagy a tucatjával vehető TP4056 alapú töltőmodul (AliExpress, Ebay).

Danionics.zip
    
(#) V1rusH válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 1, 2015 /
 
Köszi a segítséget!
Építeni semmikép nem akarok, de eBay-ről lehet rendelek.
Az volna a fontos, hogy talpra tudjam állítani az akkut most, mert addig nincs teló!
(#) nedudgi válasza V1rusH hozzászólására (») Máj 1, 2015 /
 
Az akkut bármilyen, LiPo, vagy LiIon akkut használó készülékkel töltheted, amelyik eredeti akkumulátora egy cellás, és kisebb kapacitású, mint 1800mAh.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2015
Következő: »»   6 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem