Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőgép javítása

Témaindító: Szentgyörgyi Lajos, idő: Nov 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 28
(#) Phile80 válasza Johny81 hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Akkor nézd meg egy multiméterrel, hogy ha nem nyomod a pisztolygombot akkor van-e mérehető egyenfeszültség a testkábel és az áramátadó (vagy elektródahuzal) között. Egyébként 100ezer alatt lehet venni komolyabb, jobb gépet, mint a szóban forgó Güde, csak nem a barkácsáruházban kell keresni.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2015
(#) erbe válasza Johny81 hozzászólására (») Júl 20, 2015 /

Volt már rá példa, hogy a fojtótekercset ráépítették a trafóra, de nem jellemző. Általában teljesen független egység. Ha kondi van rajta, sokkal jobb. A fojtó meg majdnem nélkülözhetetlen. Sokkal nagyobb energiát képes tárolni, jobban simít, mint a kondi.
Ha megnézed az itteni képeket, a tronic_profi...jpg egy jó változat, de igazából a MIG-MAG/CO2... fórumot kellene felkeresned. Ott nagyon sok kép van, de ami téged érint, ugyanezt a Tiptronicot idézik X helyen. Trakis gépekről vannak rajzaim, de azok ipari gépek.
(#) Johny81 válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Hali!Feszültség biztos,hogy nincs mert rengetegszer hegesztettem már úgy,hogy előtte a huzalt a munkadarabhoz érintettem és csak utána nyomtam meg a gombot..Inkább a hegesztés befejezése utána van olyan,hogy nem mindig olvad le és hozzáragad a munkadarabhoz.A diódákat már mértem azok jók.Egy német oldalon azt írják erről a güde gépről,hogy a barkácsgépek felsőkategóriája.... Engem mondjuk nem érdekel,csak jó legyen.Eddig mondjuk jó is volt,csak mostanában kergült meg.Folytótekercset nem láttam benne,ezért gondoltam arra,hogy a trafóba van integrálva,mert nélküle nem lehetett volna rendesen dolgozni vele.Én dolgoztam a munkahelyen félmillás géppel is,annál annyi volt az eltérés,hogy kevésbé volt érzékeny az áramingadozása,így a huzal is egyenletesebben jött,.
De ha tudtok átalakítási instrukciókkal szolgálni,akkor szívesen átalakítom

jaa gépet egy hegesztőboltban vettem kb 6 éve,akkor barkácsként ezt ajánlotta az eladó,meg volt profi gépük 250 től
(#) Phile80 válasza Johny81 hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Akkor inkább úgy írnád le a helyzetet, hogy amikor szeretnéd befejezni a hegesztést és elengeded a nyomógombot akkor azt történik, hogy a huzal vége a varratba olvad és le kell törni?
Olyan nincs, hogy fojtótekercset integrálnak a trafóba. A fojtót abban az esetben lehet elhagyni, ha a primer és szekunder tekercs között a csatolás úgy van beállítva, hogy optimális lesz a trafó karakterisztikája védőgázos hegesztéshez. Egyébként mielőtt beruházol több ezer forintot kondenzátorokra, előtte győződj meg arról, hogy biztos javít-e valamit a hegesztés minőségén, mert nekem az a tapasztalatom, hogy ezekbe a gépekbe hiába teszel akár 60.000µF-nyi kondenzátort, semmit nem fog javulni a helyzet.
Ha néhány képet feltennél a belsejéről, akkor lehet többet tudnánk segíteni.

pontosan így van,a varrathoz ragad...hamarosan küldöm a fotókat...

a kondi nem gond a 22000µF darabrja 1300ft az ebay-on,ha ettől jobb lesz megéri...
(#) Phile80 válasza Johny81 hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Ebben esetben a hibát az okozza, hogy a motor még akkor is tol huzalt, amikor az elektronika már levette a trafót a hálózatról. Olyankor szokott ez előfordulni, ha a fékezőtranzisztor nem működik (vannak olyan toló egységek amik nem igénylik a fékezőtranzisztort), de akkor rendszeresen több huzalt a nyomógomb elengedése után.
Nyomd meg a nyomógombot, aztán figyeld, hogy a nyomógomb elengedése után jön-e még huzal. Akkor működik jól, ha a nyomógomb elengedésének pillanatában megáll az előtolás. Optimális az, ha az előtolás pár tizedmásodperccel hamarabb áll meg, mint ahogy leveszi a trafót a hálózatról.
Komolyabb elektronikáknál lehet állítani hogy a motor megállását követően a mágneskapcsoló mennyivel később ejtsen el (Burnback), de a tiédnél nem hiszem.
(#) hunhorvath hozzászólása Júl 21, 2015 /

Üdv! Érkezett egy gép hozzám, de fogalmam sincs milyen típus ez, van valakinek valami ötlete? Sajnos az össze kezelőszerv táblája lekopott, típustábla meg sehol. Állítólag indítás segéd, akkutöltő funkciója is van 12-24 V-ra, na meg a hegesztés szerintem két fokozatban, azon belül meg fokozatmentes szabályozással. A gép belvilága SCH-ra hasonlít, sőt ez is Scott kapcsolással működik de én még ilyet nem láttam. Másik érdekesség hogy át vannak festve a kivezetések a pozitív negatívra... Valakinek infója, netalántán gépkönyve?
(#) erbe válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Nemrég tettem egy ipari jellegű ( ? ) Einhellbe 47000 µF kondit. Fojtó volt benne, de a gazdi panaszkodott rá. Utána:
"Ez a gép még soha nem hegesztett ilyen szépen!"
(#) KPeti76 hozzászólása Júl 21, 2015 /

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem.Kinéztem egy Weldi-Minimig 160 co gépet,ami a tulaj szerint keveset volt használva. A képek szerint valóban jól néz ki, viszont 13 éve nem volt használva.Gondolom a kondi(k) már nem teljesen jó. Mire figyeljek mielőtt megvenném, illetve mik a tapasztalatok a masináról? Milyen kondi való bele? Kasznizáshoz, háztáji felhasználásra venném.Minden vélemény,tapasztalat nagy segítség lenne.Holnap mennék megnézni,ezért nem tudom a fórumot átolvasni infóért.Köszönöm!

Hali!

Küldöm a képeket...a Güdéről remélem segít valamit.
(#) erbe válasza Johny81 hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Szerintem ez a "Jujjj!" kategória. Képzelj el egy ugyanilyen dobozt, ami úgy tele van pakolva, hogy az ujjad nem tudod közédugni! Ráadásul ami ennél műanyagból van, annál fém és kétszer ilyen vastag.
Magyarul egy ipari dobozba beleszórtak valamit.
(#) erbe válasza KPeti76 hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Ilyen frekvencián és kihasználtságnál a kondik nem szoktak kiszáradni. Ha Weldi..., nem a "minimál" kategória. Ezer évig ki fog szolgálni.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Ha megnézed alaposan a képeidet, több képen is jól látni, hogy a trafó belső felén van egy oda nem illő dudor (tekercs). Na az a fojtó!
(#) KPeti76 válasza erbe hozzászólására (») Júl 21, 2015 /

Köszönöm! Még nyugodtabb lettem a vásárlást illetően.
(#) Johny81 válasza erbe hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

na ja,és szerintem mit érdemes alakítani rajta,hogy jobb legyen,vagy vegyek másikat??
(#) mpisti válasza hunhorvath hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Ez nagy valószínűséggel egy HEGA 350 vagy SCH 350 . Kivitelre igen hasonló a két gép, Lehet vele MMA és MIG/MAG módban is hegeszteni, de szerintem ebben nincs akkutöltő funkció. Az egy 250A-es gépben volt, de ha használták akkutöltőként, általában le is égették a trafóját ezzel a funkcióval. Rajzom biztosan van róla valahol, de csak akkor akard használni ha korlátlan a villamosenergia mennyiség ami rendelkezésedre áll, ugyanis nem szívesen megy el 35A automatáról sem.
(#) mpisti válasza Johny81 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Ne haragudj, de ha neked ezt a gépet hegesztéstechnikai üzletben 150e Ft-ért adták, akkor oda soha többet ne tedd be a lábad, mert 2x annyit kértek a gépért mint amennyiért pl. a Praktikerben meg tudtad volna venni. Ennél sokkal combosabb Einhell 190A-es 400/230V-os gép sem kerül többe 85-90e Ft-nál, és a különbség a két gép között nagyon jelentős, pedig az is barkács kategória. Erre szokták mondani hogy ez szívás. A lényeg: lehet javítani kondival a gépen, de akkor a gépet át kell alakítani. A triac egy mágneskapcsolót kell kapcsoljon, nem pedig a gépet közvetlenül. A mágneskapcsolón keresztül kell hogy áramot kapjon a főtrafó, és ennek a mágneskapcsolónak egy bontó segédérintkezője süti ki a beépítendő kondit egy 10 ohmos 25W-os ellenálláson keresztül.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
(#) Phile80 válasza Johny81 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Ahogy látom van ebben fojtó... Ebben az esetben 2db 22000µF/63V-os kondenzátort tehetsz párhuzamosan közvetlenül a diódahídra. Fontos, hogy a fojtó elé. Optimális az lenne, ha a fojtó induktivitását is megemelnéd kb. 100-150uH-vel. Ha tudsz szerezni kb egy 68ohm/20W-os ellenállást (legjobb ha hűtőfelületre csavarozható verzió lenne), akkor azt a kondenzátorokra csatlakozva megoldhatod azok kisütését (nem kell kapcsolni sem, disszipál néhány wattot, de az nem jelentős). Használj CO2 helyett CORGON védőgázt és lesz egy tökéletesen hegesztő géped.
De ha jól emlékszem a fő probléma az volt, hogy odaragad a varrathoz... Megnézed amit írtam?
(#) Johny81 válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

hali!

Köszi szépen a segítséget...
Ha hazaértem megnézem,hogy a drótadagolás abba marad e abban pillanatban,mikor elengedem a pisztolyt.
Mondjuk mikor megvettem,nekem azt mondták,ez egy jó barkácsgép,ezért se 90.000ft az ára,de hát laikust ott verik át ahol tudják,szétszedni meg nem engedik az üzletben
Tényleg,honnan láttad,hogy van benne fojtó??
(#) Johny81 válasza mpisti hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Hát pedig biza 150volt az ára,sőt ha beguglizod a mai napig ennyi,bár nem értem miért kérnek érte annyit,lehet az elektronika miatt,mert az már bonyolultabbnak tűnik,több IC is van a másik oldalán,csak azt nem tudtam fényképezni.
Nekem anno az eladó azt mondta,hogy ez egy nagyon jó barkács gép,ezért is ennyi az ára...dehát a laikust át lehet verni,szét szedni meg ott nem lehet.

A fojtó oda van hegesztve a főtrafó oldalára.
A mellékelt képen láthatod a géped Európában gyártott verzióját, ami kb. 160 ezer. Általában a kínai fele annyiba kerül.
A géped teljesítményével szerintem nincs semmi probléma, mert a 160A az otthoni barkácskörülményeket bőven túlteljesíti. Szerintem a hőkapcsolója még soha nem kapcsolt le...

telmig170.jpg

(#) mpisti válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Ha ennek a Telmignek a főtrafóját összahasonlítod a Güdéével, szembetűnő a különbség-a Telmig javára. Ez önmagáért beszél. Ilyen Güde trafóból talán 3-4 db is hever valahol a raktáramban, mivel a dobozt felhasználva építettem egy gépet normális trafóval és alkatrészekkel, a tulajdonosaik legnagyobb megelégedésére. Az a trafó egy kis jó szándékkal talán 20cm2, a legerősebb fokozatban 6(!)A üresjárási árammal. Ekkora üresjárási árama még a 800A-es WEMI-nek sem volt. A Telmig inkább a 190A-es Einhell-hez hasonlít mint kivitelre mint főtrafó vaskeresztmetszetre.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Igazad van, nem is figyeltem a vasmag keresztmetszetet. Ennek ellenére csak annyit tudok javasolni, hogy ha eddig meg volt elégedve a teljesítménnyel és csak a huzaltolási probléma van vele, akkor az elkókkal lehet belőle valamivel jobb gépet csinálni pár ezer forintból. Ha el akarja adni, max 30-40ezret kaphat érte, amihez hozzá kéne adni vagy 40-50 ezret hogy normális gép legyen. Szerintem aki zárt szelvényeket, vagy lemezeket hegeszt otthon, annak ez teljesen jó lehet, főleg akkor, ha évente párszor használja.

Az az elektronika a legegyszerűbb, amit co gépbe lehet építeni, max 2-3000Ft.
(#) Johny81 válasza Phile80 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

eddig nem volt bajom a teljesítménnyel,jó nagy trafó van benne,átlóg a gép másik oldalára is....,ha sokáig nyomattam neki se kapcsolt be a hőkioldó... Ezzel nem volt gond...Megnéztem az adattáblát és valóban a kezelőlapon van egy vázlat,ugye a kétkarika ami a trafót jelképezi,akkor a háromszög ami a diódát és utána egy fojtó jelölése.Azt hittem a GÜDE német,de nem,az van ráírva,hogy made in italy,tehát akkor csak azért volt drága mert európai gyártmány és ugye a bérek
Na sebaj,veszek bele kondit,meg kisütő ellenállást,ha ez nem jönne be,akkor nagyteljesítményű relét is rakok majd bele ami az ellenállást kapcsolgatja...még mindig jobban megéri,mint egy másik,profibbat venni...Meg kasznizásra ez is elég..
(#) mpisti válasza Johny81 hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Nem akarlak elkeseríteni, de ez csak annyira olasz, mint a Kinai nagy fal. Első körben meg kellene próbálni a munkakábel vizsgálatát. Úgy mint a huzalvezető betét ellenőrzését a kábel belsejében, ha nagyon kopott célszerű spirálra cserélni, áramátadó fuvóka cseréje, huzaltovábbító görgő letisztítása. Aztán ha a helyzet nem javul, akkor kell próbálkozni a kondizással. A leggyakoribb hiba ezeknél a gépeknél a munkakábel elhasználódása.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2015
(#) Johny81 válasza mpisti hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

akkor miért volt drága ha kínai?? Mivel ha valójában gagyi és mégis drága,az csak akkor lehet,ha Európában gyártották.Bár mellesleg a mai kocsik,pl fiat alkatrészei sem olaszban készülnek már,hanem ahol olcsóbb,de ez egy más történet.
Akkor megnézem amit írtál...A kondizás meg szöget ütött a fejembe így azt akkor is megcsinálom,ha visszaáll a régi állapot,mivel ha lehetne mégjobb akkor miért ne...
(#) mpisti válasza Johny81 hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Csak egy dologba gondolj bele: az olasz nyelvben van-e olyan betű hogy "ö", "ü". Ha ilyent nem találsz akkor biztosan nem olasz. A német nyelvben viszont megtalálható mindkét betű. De nem is ez a lényeg. Ha kondizol, lehet hogy a fojtón módosítani kell. Bár a kialakítást elnézve ez lehet hogy kissé nehézkes lesz. Előszür csak 15-22000µF kapacitással próbálkozz, mert lehet hogy ez is elég, a nagyobb kapacitás sem hoz jobb eredményt. A huzaltoló tápját viszont le kell választani a hegesztő egyenirányítóról, és egy külön 3-5A-es graetz egyenirányítóról kell táplálni, mert a kondi nagyon megemeli a feszültséget, és az előtolás szabályozhatósága pocsék lesz.
Következő: »»   17 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem