Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Meg kell nézni a kiszemelt PLC adatait, ebből kiderül mennyi a műveletvégzési sebessége.
Hogy a reakcióideje mennyi lesz, az függ még attól is, hogy milyen hosszú és összetételű a programja amit futtat.Ha nagyon gyorsan változó bemenőjeleket kell feldolgozni, akkor ott vannak a gyors számláló kártyák,de a másodpercenkénti 4 impulzus az nem lehet probléma még egy "kisebb tudású" PLC-nek sem.250ms az sok idő egy PLC számára....Szerintem ez a viszonylag egyszerű feladat még egy programozható relével is megoldható.Én mindenképpen félvezetős kimenetű típust választanék.Illetve nem írtad, hogy kapcsolod a futószalagot, mágneskapcsolóval, vagy frekvenciaváltó viszi?
Találtam egy videot, ami hasonlít arra amit össze kéne hoznom.
https://youtu.be/7iKHsVAtYo4?t=68 A futószalaggal még nem foglalkoztam, elakadtam a vezérlésnél, bár való igaz, szorosan kapcsolódni fog hozzá. A kimeneteket mindenképpen kirielézem(motornál kontaktorozom), igazából arra lennék kíváncsi, hogy melyik a jobb. Mert szerintem élettartamot tekintve a félvezető sokkal több kapcsolást fog bírni mint a relé. Ahogy mondtad is, a félvezető után kötött relét egyszerűbb cserélni mint magát a plc-t. @Mate78 Írás közben írtál így itt válaszolok. Ha nem feltétlenül szükséges nem szeretnék frekvenciaváltót használni, szeretném egy sima mágneskacsolóval megoldani a dolgot. Hogy a futószalag mindenképpen pozícióban maradjon lehet motorfékes motort kéne bele tenni, de ezt még végig kell gondolni, mert az nagyban drágítaná illetve bonyolítaná a dolgot. A plcnek mint az eredeti hozzászólásomban linkelt képen látszik, max 20 sora lenne így nem gondolom, hogy túl lenne terhelve. A plc típusa még nincs eldöntve, de mivel Mitsubishihez van szoftver és kábel is így az FX sorozat valamelyik kompaktabb darabját fogom választani félvezetős kimenettel.
A PLC-ben is lehet relét cserélni, de egyrészt valóban jobb ha a relék külön vannak, másrészt ez a legkisebb probléma. Ahogy írták, hogy fog az a szalag ilyen gyorsan elindulni és megállni, ez sima asszinkron motorral elég nehéz lesz, ha pl. léptető motor lesz akkor ahhoz kell a vezérlést írni. Szóval a lényeg a PLC re mindent meg lehet írni, de először pontosan kell tudni, milyen eszközökkel lesz összekapcsolva, kapcsolók, motor stb, ahhoz kell megírni a vezérlést.
A cégnél egy teljesen új csomagoló gépnél a fűtést relés plc kimenet kapcsolgatta egy mágneskapcsolóval...2 hetet bírt a plc belső reléje!!!
Látva a videót, tudva a kívánt sebességet, a kontaktort már most elfelejtheted a szilárdtest relével együtt! Sőt gyanítom hogy a frekiváltó, fékes motor felállás sem lesz elég! Forgójeladó mindenképp kelleni fog a pontos pozicionáláshoz. Garantált sikert egy szervó hajtás hozna, de az már nem hobbi kategória! Szerintem a lehető legjobban kellene részletezned a feladatot, mert sok apró buktatója van a feladatnak!!
Idézet: „A cégnél egy teljesen új csomagoló gépnél a fűtést relés plc kimenet kapcsolgatta egy mágneskapcsolóval...2 hetet bírt a plc belső reléje!!!” Nálunk a cégnél meg Omron (C1000H) relés kimenete (230V AC) kapcsolgatott 230V AC mágneskapcsolót (Siemens 3TF...) ami egy Demag motort indított. Napi 20000 (húszezer!) kapcsolással 1-2 évente kellett relét cserélni. (Nemegyedi eset, ez 15 éves tapasztalat). Szóval sokmindentől függ, de a félvezetős kimenet és 24V DC amit javaslok.
Ha a videón láthatóhoz hasonló a feladat a megállási pontosság és a sebesség tekintetében, akkor én első ránézésre teljesen kizártnak tartom hogy ezt egy sebességű fék nélküli motorral ki tudod vitelezni.
Fékmotorral már esélyesebb, de fék gyorsító nélkül szintén esélytelen. Főleg ha a motor egy sebességű. Az ilyet szervóval szokták megoldani, de minimum frekvenciaváltóval. Az már tud vezérelt fékezést (megfelelő "fékchopper" és fékező ellenállás alkalmazásával) de oda is szükség lesz még további szenzor a lassításhoz (szervó esetén ez nem kell). Csak a nagyságrendbeli adatok miatt megnéztem egy Omron relés kimenet (CP1E) gyári adatait. A be és kikapcsolási késleltetése 15ms. A PLC hardveré, ehhez hozzá jön még a szoftveres késleltetés és a mágneskapcsoló késleltetése. A program késleltetése max a ciklus idő kétszerese. Ráadásul ez a késleltetés nem lesz tbbé-kevésbé sem konstans, nagyon rabszodikusan változik. A mágneskapcsoló elejtésre legalább 30-50ms-ot késleltet (mérettől függően).
Nem néztem utána a részleteknek, mert nem érdekelt, de az S7-1200 as plc relés IO bővítőjének azon reléje tuti elhalt, nem kapcsolt ki fizikálisan. Az hogy dc vagy ac-s volt a kontaktor amit hajtott, azt csak holnap tudom megnézni...
Ebben az esetben jobb az AC, hamarabb oltódik az ív.. Nagy kapcsolási számnál a szilárdtest relé ajánlott.
Teljes mértékben igazat adok K0bzoli kollégának, tulajdonképp 100%an meg egyezik a véleményünk!
Idézet: „de oda is szükség lesz még további szenzor a lassításhoz” Erre ajánlottam a forgójeladót!Ez ugye egy szervó hajtásban alapból adott. Célpozíció előtt lehetne a frekiváltónak szólni hogy fékezzen, lassítson. A pozicionálás pedig egy aránylag alacsony sebességnél történne.
Idézet: „Nem néztem utána a részleteknek, mert nem érdekelt, de az S7-1200 as plc relés IO bővítőjének azon reléje tuti elhalt...” Nem szükséges pontosítani, én ennyiből is tökéletesen hiszek neked. Csak azért írtam mert mindenre akad kivétel. Egyébként relés PLC kimenettel 24V DC hidraulika szelepeket (30W) javasolt a legkevésbé kapcsolgatni. Főleg védődióda nélkül. Az nagyon gyorsan hazavágja. A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2016
Hello mindenki!
Eddig csendes felhasználóként figyeltem soraitokat azonban most mégis kérdeznék. Tudom ,hogy ez kicsit kényes téma,de egy állásinterjún voltam és kérdezték, hogy mennyit szeretnék órabért PLC programozóként. Ti mennyit mondanátok a helyemben ami reális? (irjatok ,hogy nettó vagy bruttó pls) Adatok: -Majdnem végzett Mechatronikai mérnök (kb. 2017.február) -Kezdő szintű a programozásban, így tanítanának is -CAD tervezőként dolgoztam eddig (bár semmi köze , hátha ez is számít) -PLC-ből írom a szakdogát is -Tatabánya -A feladatok a gyárban PLC programozás, szekrény csinálás , pontosan én se tudom Köszönöm előre is!
Havi 200 bruttó, rendesen fixre bejelentve.
Aztán mondanak rá valamit (lehet csúnyát ![]() De nem értek hozzá... Ha tanítanának is, akkor az már jónak néz ki....
Nem baj azért köszi.
![]()
Ha úgy mész oda, hogy a PLC-k alapelvét ismered és meg tudsz helyben esetleg oldani náluk alap logikai feladványokat, akkor kezdőként 170-180 nettó, szerintem. De azért mindehhez nem árt némi gyakorlat is, a PLC-k környezetéből, tehát ki-bemeneteit tudd elképzelni, ha kell, ki-bekötni, ismerd az elektronikai alapokat is, mi az a 4...20 mA, 0...10 V, relés kimenet, nyitott kollektoros kimenet, esetleg párféle kommunikációs szabvány ismerete se negatívum, pl. ModBus, ProfiBUS.
Én ép vill szer szakmunkásként, érettségivel omronos plc alaptanfolyammal kapok 1000 nettót óránként, és keveslem.
Full bejelentve 200e nettó havi, persze túlórák nélkül szerintem egy jó kezdő fizetés, ha az okításodat állják. De ha a plc programozásban megerősödsz, akkor ez a fizu duplázható is. De minden attól függ mit tudsz megcsinálni!
dB_Thunder . Egyéként ez hogy jön ki túlórák nélkül? nettó 1000/h és nettó 200 000 /hó.
20 nappal számolva: 1000 ft * 8óra * 20 nap = 160 000 ft nettó 1250 -es nettóval jön ki a 200 000/hó
Én kapok ezret óránként, ebből kifolyólag én nem keresek 200at havonta túlórák nélkül.
De neked illene... azaz 1250-es nettó órabért kellene kialkudnod. Próbáltam érhetően fogalmazni, lehet hogy nem sikerült.
Értem! Köszi szépen!
![]()
Sziasztok! Egy síkköszörű amibe siemens s7-200 van olyan hibát produkál hogy nem állítja meg a szervómotort a beállított értéknél kijön a biztonsági végállásig és kiáll hibára. A "Z" és az "X" tengelyen is ezt produkálja.Úgy működne elvileg hogy a szervó motorba lévő encoder méri az utat ami befut a szervó vezérlőbe az pedig a PLC-vel kommunikál. A kijelzőn látszik is hogy szépen írja hány milliméternél tart de simán túlmegy a beállított értéken... Gyári programot küldtek hozzá amit csak bele kell dugni az meg is történt. Az még az érdekes hogy kézi-be tökéletesen működik csak automatában makacs. Ötlet esetleg hogy merre tovább?
Jól jönne némi részlet!
Kijelző PC, vagy a plc HMIje? MI az előzményei a hibának? Hogy kommunikál a rendszer egyes elemei?
Nehéz így megmondani hogy nem lehet tudni róla semmit. Nincs kapcsolási rajz, nem tudni milyen kapcsolat van a PLC és a szervóhajtás között.
Minek a kijelzőján látdzik a pozíció amit említesz (szervó kijelzőjén? PLC-re kötött HMI-n?) Milyen szervó hajtás ez? Idézet: „s7-200 van olyan hibát produkál hogy nem állítja meg a szervómotort a beállított értéknél” Alapvetően szervós megoldásoknál nem a PLC állítja meg a hajtást, az csak megadja a célpozíciót valamilyen módon. A szervó magánügye hogy odaérjen, neki csak szólni kell hogy position reached.
Igaz! HMI van kötve a plc-re azon kell a paramétereket beállítani. Az a baj a rajz csak annyira tér ki hogy az enkóder jele befut a szervó vezérlőbe ami egy Delta :ASD-A2-3023-L
A rajz pedig egyetlen kapcsolatot mutat a nyomatékfigyelést ami a szervó vezérlőtől a plc be fut. Nem értem honnan látja az utat? Mert hát neki kellene összehasonlítani az aktuális utat a beírt úthoz hisz ő ad engedélyezést. A másik gond hogy nem tudtunk rácsatlakozni 300-as sorozatra meg s5 re is jó de úgy néz ki 200 hoz nem.
Tisztázni kellene hogy a plc és a szervo drive hogy beszélget egymással!!
Leírás szerint több módon is lehetséges.
CN1 csatlakozón keresztül. amin ezek futnak: direction signal---pulse signal---torque monitor---power supply---drive alarm---servo enable---drive reset---emergenci stop.
De ha a hmi-be kell a paramétert írni akkor gondolom a hmi küldi a plc-nek hol kellene a szervót megállítani nem?
A HMI átadja az értéket a plcnek, az majd számolja a jelenlegi pozíció segítségével, hogy merre (direction jel), mennyit (pulse signal) kell mennie, és azt szépen elmorzézza a hajtásvezérlőnek.
A hajtásvezérlő ebben a felállásban step/dir jeleket fogad. Így a plc-nek kell számon tartania, hogy merre jár az adott tengely. Fontos hogy induláskor legyen egy "Home" pozíció felvétele, mert enélkül a plc nem tudhatja az abszolút pozíciót! Normális gép nem működtethető a bekapcsolás után, míg ez a home pozíciót nem kereste meg.
A home pozíció ok. Ezt én is így gondolom ahogy leírtad. De ha eredeti program fel van töltve miért véti ugyanezt a hibát minden tengelyen? Lehetetlen hogy az összes szervó hajtás ugyanúgy meghalt...
Kicsi a valószínűsége, hogy lehaltak a szervó vezérlők.
Bár még mindig nem mutattad be a gépet, arról sem beszélték nagyon ,hogy mit csinál most... A szevókat könnyedén ellenőrizheted, engedélyező jel kell meg a step/dir jel.. csak ne törd össze a gépet. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2016
Az engedélyező jel megy kézi-ből... A típusa :SG100300SD
Amit lehetett én mindent rövidrezártam ![]() De tuti hogy bonyolultra gondolunk és banális lesz a hiba ![]() Most azt csinálja hogy beállítom az asztal mozgatását (xtengely) Megy jobra balra. A z tengely ami hozza ki a követ beállított értéken túlmegy a végállás kapcsolóig tehát tiltásig. A le fel mozgásig el se jut de elmondás szerint az se jó. A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2016
Én rögtön tökön bököm magam!
Idézet: Akkor nem úgy javítunk, hogy rövidre zárogatunk mindent!! „Régóta szervizelek különféle gépeket” A szervó pulse bemenetw impulzusokat vár, egy impulzusra nagyon kicsit megy! Idézet: „Mindent megcsinál csak túljön a beállított értéken” Home pozíciót felveszi? Minden kezelő gomb a HMI képernyőjén van vagy vannak egyéb kezelőszervek? Á most jöttem rá hogy a GÉP típusa az a szám... A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |