Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása
 
Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   100 / 117
(#) dave500 válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
30W-ot tud kb.
Most annyi van, hogy a standy 5V megy, és meg is van, de már nem indul a főtrafó, a FET-jei jók, ez biztos, kimértem. Így, hogy a PFC FET-jei nincsenek bent, nincsen zárlat.
310 V körül van a pufferen, nem tudom PFC-vel mennyi volt, akkor nem mértem tudom írtam e, egy Cooler Master B700-asról van szó.
(#) pittti válasza dave500 hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Ha a leválasztótrafóval elindult (ott ugye nincsen védőföld), akkor valamelyik hidegítő kondenzátor, vagy varisztor lesz zárlatos. (kék, vagy sárga színűek, esetleg zsugorfóliázva)
(#) dave500 válasza pittti hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Ahogy észrevettem, a PFC FET-je ment át zárlatba, emiatt volt zárlat, ezt kivéve 100as izóvval sorbakötve megy, a STANDBY, de csak az.
Megméregettem a hidegítőket, ott nincs zárlat, ahol sehol máshol sem, de így gondolom sehogy sem fog elindulni, mert letilt, hogy nincs benne a PFC tekerccs+fet-jei.
A panel alját nézve van egy 8 lábú SMD IC, amin nincsen semmi felirat, ennek a 2 lába megy ellenálláson keresztül a primer pufferre, egy pedig a PFC tekercs egyik kivezetésére, gondolom ez az IC engedélyezi, vagy tiltja azt, hogy a táp egyáltalán elinduljon.
Találtam közben 1db 20A-es, bivaly tranzisztort, meg egy 900V-os, 10A-es FET-et, nem tudom bármelyik jó-lenne e cserének..(tudom, olyan kellene, ami bele való, de ilyet nemis lehet kapni)
Az lenne a kérdésem, hogy az a 8 lábú SMD IC, ami valószínűleg engedélyezi a táp indulását kijátszható-e? Működhet-e PFC rész nélkül, vagy erre semmi esély nincs?
(#) pittti válasza dave500 hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Hello!

Ezt a fajta tápegységet nem ismerem, de az FSP régebbi sorozatú APFC-s tápjaiból jóegypárat átalakítottam. (ezeknél menetrendszerűen a PFC vezérlő IC-je szállt el) Kiforrasztottam a teljes panelt, két helyen kellett átkötni, és azóta is tökéletesen működnek.
(#) Ge Lee válasza dave500 hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Működni kell neki PFC nélkül is, viszont a PFC vezérlő gondolom ilyenkor tiltásban tartja. Jó lenne ha lenne róla rajz, mert akkor könnyen ki lehetne deríteni hogy hogyan iktasd ki.
(#) dave500 válasza pittti hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Valószínüleg itt is ez történt.
Na, annyit sikerült kiderítenem, hogy a PFC IC egy CM6805B, adatlap.

Így már el tudunk indulni, hogy mit kéne átkötni?
Szinte biztos, hogy ez halt meg.
(#) pittti válasza dave500 hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Az a 8 lábú SMD IC valószínűleg egy komparátor lesz, viszzacsatolva a PFC vezérléséhez ad szabályozójelet. Biztos hogy nem az tiltja.
A passzív és az aktív PFC funkcióját tekintve majdnem azonos (csak az elektronika ugye sokkal olcsóbb mint a réz és a vas, meg hát könnyebb is), az áramkörbe kötésük is azonos - a fő puffer előtt vannak. Ahogy a leégett passzív PFC-nél a tekercs eltávolítása után át lehetett (kellett) kötni a 2x2 kivezetést, ugyanígy kell eljárni az aktívnál is a panel kikötése után. A lényeg, hogy a puffer tudjon töltődni.
(#) dave500 válasza pittti hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Elnézést, ha értetlen vagyok, de mit is kell csinálnom pontosan?
Ennél a tekercsnek 2 kivezetése van összvissz, és azt kapcsolgatta a 2 FET, ami kipukkant ugye.
A primer puffer tekercs, és FET-ek nélkül is feltöltődikm pár HSZ-el feljebb tettem is fel képet róla.
(#) pittti válasza dave500 hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Nem tudom, hogy ennél a tápegységnél milyen a PFC áramkör, az FSP-knél egy, ha jól emlékszem kb. 18 - 20 lábú segédpanelen volt. Ezt teljesen eltávolítottam (az összes lábat kiforrasztva), és ahol meg volt szakítva az áramkör a pufferkondenzátor előtt, azt kellett átkötni.
(egyébként ha a kapcsolófetet kivéve is töltődik a puffer, akkor ott valami más sem ok)
(#) dave500 válasza pittti hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Itt a forrasztási oldalon van a PFC vezerlo IC, mellékeltem a képet. Ezen látszik az is, hogy alapbol feltolt a puffer, a PFC tekercs gyakorlatilag "zarlatot kapcsolt", es ennyi volt a feladata. A PFC IC ad PWM jelet a fő trafó FET-jeinek, fentebb mellékeltem a PFC IC adatalapjat is.
(#) pittti válasza dave500 hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Hát - kapcsolási rajz kellene, de ez a táp úgy látom teljesen más mint az FSP-k. Ahol ennyi mindent bíznak egy vezérlő IC-re, az valószínűleg nem alakítható át.
Meg kellene próbálni egy másik vezérlővel, talán beszerezhető vagy helyettesíthető.
(#) dave500 válasza pittti hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Azt nem hiszem, hogy lehet szerezni.
A másik IC egy cm03x, ebből kapna tápot a PFC IC, de nem kap.
Elemezgettem az adatlapot, ha jól értelmezem, akkor ha a PFC IC 5-s lábán van feszültség, akkor tilt, ha nincs, akkor nem. Valószínűleg ezt kellene GND-re kötni, és indulna, de egyenlőre meg kéne tudni, hogy miért nem kap tápot.
(#) dave500 hozzászólása Aug 22, 2017 /
 
Itt van a CM03X adatlapja is(nem komparátor ezek szerint)
A PFC IC 1-es lába GND, kimértem, az, 10-es lába PWM OUT, ezis biztos, hogy az, mert ez a láb megy a primer FET-ekre.
A PFC IC 8-as lábán kellene tápot kapnia, de nem kap, kb 0.8V van itt, de az a fura, hogy CM03X 3-as lábáról kapná, ami a GATE-je. PFC IC VCC lába GND-hez képest kb. 500 Ohm.
Hogy kaphatna tápot GATE-ről?
A CM03X IC 8as lábán 100 V van, 7-es lábán 42V.

CM03X.JPG
    
(#) dave500 válasza dave500 hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Valami történt, mert már kap a PFC IC 6V-ot, ha a zöld-fekete össze van kötve, ha nincs, akkor nem kap tápot.
Méregettem, GND-hez képest az 5-s lábon 2V van, a 7es lábon pedig 5.8V.
(#) pittti válasza dave500 hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Idézet:
„...A panel alját nézve van egy 8 lábú SMD IC, amin nincsen semmi felirat”

Én erre mondtam hogy komparátor (és valszeg az is...)
(#) dave500 válasza pittti hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Az az ic a CM03X, ez már biztos.
(#) dave500 válasza dave500 hozzászólására (») Aug 22, 2017 /
 
Ez kezd bizarr lenni, már 12.2V van a PFC IC VCC lábán, az 2-es lábon 1,5 V a 3-ason 0V, 4-esen 0.8V, ötösön 2.0, 6-oson 0V, 7-esen 11.6V, 8ason VCC, azaz 12.2V.
Ebből el lehet indulni?
(#) dani555 hozzászólása Szept 11, 2017 /
 
Sziasztok! A következö lenne a problémám: Van egy pc tápom, nem olyan power-on vezetékes, hogy két vezetéket össze kelljen kötni, hogy működjön. A hibajelenség az, hogy elindul, megjelenik egy pillanatra a 12 és 5 volt a kimeneten, utána pár másodperc alatt leáll. Terheltem rendesen, egy sokwattos 470 ohmos ellenállást tettem a 12 voltos kivezetésére, egy 52 ohmos ellenállást az 5 v os kivezetésére. Melyik alkatrész szokott elromlani ilyen hibatüneteknél? Én a visszacsatolo ág, optocsatolo mellett lévö közepesen nagy elko kondikra gyanakszom, hogy kiszáradtak...... Szerintetek?

Köszönöm a válaszokat
(#) vargaf válasza dani555 hozzászólására (») Szept 12, 2017 /
 
Tegyél rá próbaként egy merevlemezt és nézd meg akkor indul-e. Az 52 Ω és a 470 Ω túl nagy érték terhelésnek.
(#) zoli0078 hozzászólása Okt 16, 2017 /
 
Sziasztok,

Adott egy Chieftec CFT-620-A12S típusú tápegység ami egy elég furcsa jelenséget produkál. Alapból SB mérhető de furcsa cicergés halható volt a tápból és a szekunder oldali feszültségek is meg vannak (egészen pontosan a tápteszteren az összes led világított kivéve a PG). Szétszerelés után látható volt, hogy a SB szekunder oldalon lévő kondija felfújódott valamint a primer oldalon lévő egyik kis elkó is felfújódott valamint a mellette lévő zéner és alatt a panel elszíneződött. A csatolt képen jelölt kondikat cseréltem és ellenőriztem a zénert. A zéner rendben van nincs zárlatban és csak egyik irányba nyit ki.
Viszont az alkatrészek cseréje után a helyzet ugyan az halk cicergés megmaradt és a tápteszteren pulzálnak a kimeneti feszültségekhez tartozó ledek és ebben az ütemben halk kattogást is hallani.
Közben sikerült megnézni a primer pufferen a feszt ami hálózatra csatlakoztatás után hirtelen felugrik 280V köré és lassan emelkedik egészen ~320V köré de itt nem megy tovább. Ha jól gondolom akkor a primer pufferen mért feszültség nem oké mivel az aktív PFC miatt 400V körül kellene lenni, valamint a szekunder oldali feszek is az aktív PFC implzusai miatt generálódnak.
Van valami ötletetek merrefelé érdemes keresgetni a hiba okát?
(#) jacsoj hozzászólása Nov 5, 2017 /
 
Sziasztok!
Évekig ment egy AT táp felemelt 18V-al, de egyszer csak hálózati zárlat lett. Diódahíd zárlat, tranzisztorok zárlat volt mérhető. Csere után rendben van a hálózati rész, megvan a 300V, de a tl494-en nincs 5V. Mi lehet még a baj?
Kösz
(#) erbe válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 5, 2017 /
 
Kellene egy kép. Van benne lemezelt vasmagos trafócska a primer pufferkondik közös pontja és valamelyik hálózati bemenet között?
(#) kisist1 hozzászólása Nov 6, 2017 /
 
Sziasztok!

Van egy PC tápom és igazából működik, csak annyi érdekelne hogy vajon egy egyszerű megoldással (meg kondik cseréjével persze) lehetne e a kimeneti feszültségén növelni. Ha nem jó a topik, akkor kérlek igazítsatok útba
Egy SG6105DZ IC van a tápban, gondolom ez képezi a referenciafeszültséget. Arra gondoltam hogy ha ennek a kimeneti 12V-járól feszültségosztóval levennék, hogy ne 12V menjen tovább, csak mondjuk 10, akkor vajon nőne, vagy csökkenne a táp által előállított kimeneti feszültség.

Köszönöm előre is a válaszokat!
(#) jacsoj válasza erbe hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Nem látok ilyet.

at táp.jpg
    
(#) jacsoj válasza kisist1 hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Nem tőlem származik, én csak összeollóztam, mert engem is érdekel. A "kistestvérével" a 2003-as ic-vel hasonló dolgokat kell csinálni, ott megcsináltam. 18V-ig lehetett felemelni a feszt.
Íme:
(#) kisist1 válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Köszönöm! rápróbálok
(#) Mircsof válasza jacsoj hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Szia!
Először a primer "éled fel" majd mikor a szekunderen is lesz feszültség akkor kezd el a 494 szabályozni. Nálam hasonló esetben a primer tranzistoroknál levő kis értékű ellenállás szakadt meg. Esetedben ezek 2.2R értékűek (már ha jól látom), mérj rájuk nem-e szakadtak.

Idézet:
„megvan a 300V, de a tl494-en nincs 5V.”

A TL494 14. lábán van 5V referencia feszültség. Az IC12. lába a táp, azon mérj feszültséget a GND-hez képest, és csak azután a 14. lábon.
(#) jacsoj válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Köszönöm, valóban az egyik 2,2 ohmos volt szakadt.
(#) Laci66 hozzászólása Nov 12, 2017 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy HP 6005-ös gép javításához. A hibajelenség a következő:
a gép nem indul, 9 sípolás, szünet, 9 síp stb... Kiszereltem a tápegységet és akkor láttam, hogy nem az általam megszokott 20 pines alaplapi csatlakozó van rajta. Tehát hiába van működő tápom nem tudom kicserélni vele. Marad a javítás. A zöld vezeték testre kötésével beindul a táp a 4 pines csatlakozón (mellékelt kép) 2x12,1V-ot mértem ami jó, a 6 pinesen 2x12,1V jó, vékony kék vezetéken -12,1V jó, vékony lila vezetéken 11,34V NEM JÓ!, az egysoros csatlakozón a fekete és zöld (ezek jelenleg összekötve) van egy szürke vezeték 3,3V szerintem jó és egy fehér és egy fehér piros csíkkal, amiken sem a testhez, sem egymáshoz nem mérek feszültséget.
A táp panelján a fehér vezeték mellet "TAC", a piroscsíkos fehér mellett "FAN_CMD" felirat van .
Mivel nem tudom mi a fene ez a két vezeték, egyenlőre nem is foglalkoztam velük.
A lila vezeték mellé 12V van írva, ezért inkább azzal foglalkoztam. Kivettem egy 470 és egy 1000mikrós kondit, de jóknak tünnek. A 12V-ot előállító Zeener zener már eleve csak 11,34V-ot kap.
Na most jönne jól a segítség! Kapcsolási rajz, vagy jó tanács formájában. A tápegység tipusa
PC8022-020G 320W
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2017
Moderátor által szerkesztve
(#) latyakosa válasza Laci66 hozzászólására (») Nov 12, 2017 /
 
A kivett 470uf és 1000uf kondiknak mekkora a feszültség tűrésük ?
Honnan tudjuk, hogy a lila vezetéken hibás a feszültség ?
Következő: »»   100 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem