Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   585 / 607
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Az árnyékolást próbáltam 11Ohmmal segédtáp 0 pontjába kötni,fő táp puffer csillagpontba, hangszóró 0 kimenetére, simán a vég panel GND-jére. A hangszórón nem működött, gerjedt. A többin áthallás volt. 100Ohmig csipog a műszerem. Azon belül volt. Mondjuk jó kérdés. A hangszórón miért nem működött?
(#) Naszrai hozzászólása Jan 3, 2018 /
 
TDA 7294 az én elgondolásom szerint:
1U magas, a teljes építési belmagasság 40mm. Ebbe belefért a táp, a végfok, a hűtőborda, a ventillátorok...
Táp: +/-40.5V, aktív hűtés, Clip detektor.
Ma már nem csinálnám meg
Itt már gondolkoznom kellett a földelést illetően..
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
A pozitív visszacsatolás miatt gerjedt.
Az E_2 panelt direkt azért terveztem, hogy az ilyen problémák gyökerestől megszűnjenek.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Meg tudnád mutatni a panelt és elmagyaráznád, hogy pozitívban hogy csatolódott bármi is vissza a hangszóró negatívjáról?
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Jan 4, 2018 / 1
 
A hangszóró testvezetőjének van ellenállása, legyen az egy darab vezeték, a hangszóró áram feszültséget ejt rajta. Ez a feszültség ha eljut a jelföld vezetékre, akkor létrejön a visszacsatolás.
Az E_2 mellékletében nézd meg a huzalozási javaslatomat!
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Köszi!
(#) pinyó39 válasza Naszrai hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Gratula, a tápot nem apróztad el (vagy mégis?). 12 voltos tápok maxratekerve, sorbakötve?
(#) Naszrai válasza pinyó39 hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
6x60w. 1db 15V/4A-es gyarilag. Ez van athangolva kb 13.4V-ra. Aztan sorbakotve. Ket kimenet:0V es +15V. De mindegyik 0V foldelt es igy nem lehetett volna sorbakotni. Tehat minden fold levalasztva es rakotve a vedofoldre. Aztan a tap 0V-ja ra a masik +15V-jara. Aztan az egesz kozepen megcsapolva, abbol lett a csillagpont. Tizenpar khz-en oszcillalnak, azt eleg volt kivenni a vegfok hangjabol
(#) pinyó39 válasza Naszrai hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Azt valahogy sejtettem, hogy nem volt egyszerű ennyi tápot összelegózni. Sok idő meg türelem látszik a készüléken.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Jan 6, 2018 /
 
Nos egy kis észrevétel/ okfejtés eme erősítővel kapcsolatban.

Megépítettem a hídkapcsolást ami azóta is folyamatos gyötretés tárgya itt az asztalomon.

Kezdeti fura búgás kijött belőle így teljesen tiszta és erős hangja van.
Le kell vonni a tanulságot belőle ha oszcillál vagy gerjed akkor borzalom a hang amit kiad.
Nos reloop kollégával kell egyetértenem a tápfeszültség tartomány ügyében.
Magam is kipróbáltam a trafót cserélve alatta és a +/- 38v-hoz képest a +/-22-25v között hangerőkülömbség nem észrevehető . Ellenben a melegedés viszont kegyetlen külömbséget produkál. az erősítő +/- 25v körüli feszültség esetén ha odacsűrsz neki felmelegszik ha leveszed a hanerőt szépen visszahűlik kezelhető hűtőborda méret mellett. Ellenben a feszültséget felhúzva részemről +/-33v és főlé , borzalmas hirtelen a melegedés és brutál méretű bordát is felfűti és ha nem hajtod is melegít valamelyest.
Hangban nézve a dolgot +/- 25v környékén a védelem soha sem szólalt meg az ic-ben de 30v fölött érezhető hogy beleavatkozik a hangba és elrontja .Gondolom elkezd határolni majd belekopog a hangba és végső esetben némít.Most hogy ennek a hangszórók mennyire örülnek vagy tolerálják azt nem tudom de engem baromira idegesített így inkább visszavettem a feszt a kezelhető tartományba.
A híd végfok a szimplával összehasonlítva fülre kb 3-szorosát teljesít ami azért egy brutál tranyós 100W-os végfokkal pariban van teljesen és megfelelő dinamikával is szolgál ami azért eléggé jó alternatíva valljuk be.
Így én is csatlakozom hogy a híd végfokot mindenképp 30v és alatti feszültséggel érdemes hajtani hogy minden esetben kezelhető és stabil erősítőt kapjunk.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
Szia!

Szeretnék nálad érdeklődni. Van olyan panel verzió a TDA7294 -ből amely egy tápos kivitelben készült. Ennek a megoldásnak mi lenne az előnye? Miért lehet jobb mint a +/- táp?
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
Bővebben: Link

Ilyen kaliberű sematikus ábrákat mivel készítetek?
(#) bencikusz válasza frissadam hozzászólására (») Jan 8, 2018 /
 
Ha jól tudom, akkor Alkotó és reloop kolléga is a ProfiCAD programot használja.
(#) Toth Attila hozzászólása Jan 17, 2018 /
 
Sziasztok!
Építettem egy tda7294-es végfok panelt, egy philips erősítő, gyári javíthatatlan végfok panel helyére. A visszacsatolásnál a gyári ajánlást használtam azaz 22kohm, 22µF-680ohm. Ha jól tudom, adott bemeneti jelszintnél, így a legkisebb az erősítés. A készülékben lévő hangszín és hangerő szabályzótól érkező jel még így is sok a végfok számára, azaz túl érzékeny a bemenet. A készüléken lévő gyári hangerő potméter minimális mozdításakor már nagyot erősít. Jól szól, nincs torzítás de így túl érzékeny az egész. Nincs szükségem arra a 60-70 wattra, de mivel a tápfeszültségem +,-35 volt, ezért esett a választás erre a végfok ic-re. Jómagam arra gondoltam, hogy a jel bemenetnél kellene visszafognom. Ebben szeretnék tanácsot kérni! Soros ellenállás bal-jobb oldali jel meleg pontjára? Vagy trimer potméterek, és ekkor igény szerint változtatható. Ha trimer potméter akkor sorba a meleg pontokkal, vagy ahogyan egy rendes hangerő potmétert kell kötni a jel útjába, (azaz a test bevonásával)?
(#) reloop válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Szia! Az eredeti készülék rajza alapján pontosan be lehetne lőni a végfokozat eredő jelerősítését.
Ha nem lenne rajzod, segítek az előkerítésében ha megadod a pontos típusát.
(#) Toth Attila válasza reloop hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Szia! A pontos tipus: philips fr153. Nekem nem sikerült anno rajzot találnom free-ben. De ennek már fél éve.
(#) reloop válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 17, 2018 /
 
Nekem se jött be rajz. Milyen végfok IC volt benne? Megnéznénk mekkora erősítést ajánl hozzá az adatlap, az is jó lehet kiindulásnak.
Ha a hangerő poti pályáját 10 egységnek tekintjük, hová esik a torzítás határa, illetve a háttérzenéléshez való beállítás?
(#) Toth Attila válasza reloop hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Szia! Az eredeti végfok stk4026-os volt. A háttérzenélést már 1-egységnél eléri. Nem tudom torzításig feltekerni, az már a fülemnek nagyon hangos lenne.
(#) reloop válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
A várakozásnak megfelelően az eredeti végfok gyártói ajánlása 100-szoros erősítű, a Philips nem térhetett el ettől lényegesen. A TDA7294 ettől jóval kevesebbet, csak a harmadát erősíti.
A látszólagos ellentmondás nem származhat abból, hogy a készülék hangerőszabályzója cserélve/javítva/szerelve lett?
Az eleganciát mellőzve, orvosolható a probléma egy feszültségosztóval a végfok bemenete előtt, ami 22 k / 10 k ellenállásokból várhatóan kielégítő eredményt ad.
(10 k egyik vége a testen, a 10 k és a 22 k közös pontjára megy a végfok bemeneti csatoló kondi, a 22 k pedig fogadja a jelet. Ha a jelvezetéken egyenfeszültség lenne, akkor még egy 2,2 µF csatoló kondi is kéne a 22 k elé)
(#) Toth Attila válasza reloop hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
Nem hinném, hogy babrálva lett volna a hangerő potméter. Köszönöm a tanácsodat! Ki fogom próbálni a feszültség osztót, nem volt mérhető egyenfeszültség a jel kábelen. Egy dolog nem világos még előttem, ez pedig az erősítők bemeneti zárása. Jelen esetben ez ugye 22kohm. Ha például sztereó potméter lenne a tda7294 előtt akkor annak miért kell min. 47-100kohmnak lennie?
(#) reloop válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 18, 2018 /
 
A forrásjel minimum impedanciájára nincs előírás, előszeretettel hajtom a TDA7294-et közvetlenül műveleti erősítő kimenetéről.
Létezik egy olyan megfontolás, miszerint ha a potenciométer értéke 5-6-szorosa az őt követő fokozat bementi ellenállásának, akkor a lineáris poti szabályozási karakterisztikája a logaritmikusnak megfelelő lesz. Ezeket az értékeket használom.
(#) Toth Attila válasza reloop hozzászólására (») Jan 19, 2018 /
 
Így már értem, köszönöm a választ!
(#) Toth Attila válasza reloop hozzászólására (») Jan 30, 2018 / 4
 
Szia! Sikeres lett a feszültségosztó, 22/10k ahogy írtad. Köszönöm! Végül így tudtam megoldani az utólagos beavatkozást. Az alábbi linken, az egész projekt látható. Bővebben: Link
(#) reloop válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Példamutatóan gondos munka, gratulálok!
(#) Toth Attila válasza reloop hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Köszönöm az elismerést! Amikor fél évvel ezelőtt kitaláltam, hogy készítek egy másik panelt az eredeti helyére, akkor nem gondoltam mekkora fába vágom a fejszém. A panel tervezés során is, segítségre szorultam és ezt meg is kaptam itt! Több mint fél évig tartott, de végül csak elkészült. Lenne még egy kérdésem, ezt az erősítőt olyan helyen szeretném használni ahol az eredő impedancia 4 vagy 16 ohm lenne (hangszórók bekötése alapján). Mivel a tápfeszültségem +,-35 volt, ezért ha jól tudom 4ohm-hoz kisebb, 27 volt lenne az ideális. Azon kívül, hogy jobban fog melegedni (4ohm-mal)a tda7294, okozhat más problémát a 4ohm-35 volt?
(#) reloop válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
A terhelés hatására a tápfeszültség esésével is számolhatsz, nem lesz kritikus a kimenő áram. Jelentős fűtés lesz viszont 4 Ω-on, mikor az átlagos kivett teljesítmény 60 W közelében jár. Ha ez tartós üzemállapotnak fog számítani, akkor ventilátoros hűtésre is szükséged lehet. A gyakorlat majd megmutatja, hogy az IC hővédelme keltette recsegés megjelenik-e. A hangerő fokozatos növelésével végzett ilyen irányú kísérlet alacsony kockázattal jár.
(#) Toth Attila válasza reloop hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Rendben. Ventilátoros hűtést mindenképpen szeretnék, egy egyszerű a kiszemelt rajz Bővebben: Link Egyszer készült már ilyen, az bevált. Nem valószínű a 60 wattos teljesítmény (a bemenő jel is vissza van fogva), de a próbák során 8 ohmos terheléssel 35-50 fok között volt a hűtőborda hőmérséklete (ránézésre sem valami nagyok ezek a bordák). Egyébként az erősítő, a saját kis pince borozóba kerül majd, ahol 10-20 wattnál nem kell több. Mekkora biztosítékokat ajánlanál a két szekunder tekercs után jelen esetben?
(#) reloop válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
A biztosíték legyen 6,3 A-es lomha (T).
(#) Toth Attila válasza reloop hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Rendben.
(#) golem hozzászólása Márc 12, 2018 /
 
Találtam tda7294 hidalt a kitet érdemes meg vennem.
Van e valakinek ezzel kapcsolata ezzel a kitel szemben.
Meg mekkora trafó kell ennek a kitnek?

TDA7294b.pdf
    
Következő: »»   585 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem