Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2000 / 2208
(#) bigfunk válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 9, 2018
Az ARC nem elérhető. Nem igazán vagyok híve a nagy csoda masináknak. Lakásomba bőven elég a 20-30 Wattos erősítő. Nekem az a lényeg, hogy a természeteshez megközelítő hangzást szeretnék minnél olcsóbban. 10 Wattnál többet tuti nem használnék belőle, de a jó dinamikához kell a teljesítmény, ráadásul érzéketlen a hangfalam is. Ráadásul most tényleg egy Oristert hallgatok. Nem akarok agyonbonyolított, minden áltudományossággal teletömött készüléket, csak általánosságban ismert megoldásokat tartalmazó készülékek is tudnak nagyon jól szólni. Ezért akadémikus az itteni pl. fűtés vita. Nem hiszem, hogy jobb lessz a hang, ha olyan megoldást alkalmazok, amit úgy általában gyakorlatilag senki sem használ. Lásd áramgenerátoros fűtés. Nem tudom mi az, de még gyári készülékben soha nem láttam ilyet. De még prospektusban sem. Olyat szeretnék, amit már mások is megépítettek, s kiderült jó hangúak. Persze erre valami bizonyíték is kell. Tulajdonképpen jó lenne egy SE is, ha lenne benne annyi nafta, hogy nagy dinamikával, kistorzítással, és elegendően mély basszussal ki tudná hajtani a hangfalam.
(#) bigfunk hozzászólása Márc 9, 2018
"Valaki említette a szélessávú hangszorót. Igaz, hogy kistelejsítményű SE-hez ez a legjobb? Kinek mi a tapasztalata ezzel? "
Nekem volt ilyen Sonido, és Fostex hangszóróval, azonkívül hallottam valami híres koreai hangszórót is. Nem nyerték meg a tetszésemet, csak egy paraméterük volt jó: a sztereo tér.
Amit írt itt valaki, hogy tölcséres, nos az a megoldás nevetséges. Csupán csak fizika, de ki is lehet próbálni. Egy 16cm-es hangszóró nem fog 30 Hertz-re lemenni, mert nem tud. A tölcsér arra jó, hogy a kishangszórót illessze a levegőhöz, és ez miatt legyen 40-50 Hz-s mélyátvitel. Viszont a tölcsér összekuszálja az átvitelt. Egy kísérlet: beszélj, s közben tegyél tölcsért a szád elé, például a kezedből. Figyeld meg, hogy megválrozik a hangod. Szóval ennyit a szélessávú tölcséres technika fényezéséről.
(#) bigfunk válasza bta hozzászólására (») Márc 9, 2018
Húha! Ez már erősítő! Gyönyörű szép, és egyszerű! Ilyet építettél? Egy fotót tudnál róla feltenni? A belselyéről is, ha lehet. Biztosan sok okos dolgot tanulnánk belőle. Neked is ilyen szép mérések jöttek ki?
(#) bta válasza Abukodonozo hozzászólására (») Márc 9, 2018
Idézet:
„amiket leírtatok a bizonytalanság csak mégnagyobb lett bennem”

Éppen az ellenkezője lenne a baj... ha a fórumos, vagy egyéb internetes olvasmányok olyan pályára "kényszerítenének", ami nem éppen kifizetődő. Mondhatnám, hogy azt a pénzt (nem csak az erősítőre gondolva!) talán okosabban is el lehetne költeni, de inkább nem mondom, mert akkor jön a távgyógyászati szinten 98%-ban kezelhetetlen kérdés: - Hogyan?
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Márc 9, 2018
Idézet:
„Egy 16cm-es hangszóró nem fog 30 Hertz-re lemenni, mert nem tud.”

És kettő 16 centis?
http://www.troelsgravesen.dk/C17_files/TFFC_udg_+-LCR_merged_+port.jpg
A hátulterhelt tölcsér vagy reflexport hangját is a hangszóró kelti, ráadásul mindkettő akusztikai illesztés, ami állítólag "összekuszálja az átvitelt"? Akkor miképpen lehetséges, hogy az fenti mérés tárgyának eredetije (2db ősrégi 6.5 colos VIFA mélyközéppel és egy felsőkategóriás VIFA dómmal szerelt kétutas basszreflex) marha jól szól csövessel, a Sonido viszont nem kifejezetten "csövesbarát"? Az összes diyer kiábrándult belőle, akit ismertem. Nem lehet, hogy a műszaki érdeklődésű hifisták körében elterjedt "magyarázat" téves?

Idézet:
„Egy kísérlet: beszélj, s közben tegyél tölcsért a szád elé, például a kezedből. Figyeld meg, hogy megválrozik a hangod.”

A kísérlet csupán ama fizikai tényt "bizonyítja", hogy a két kézből formált viszonylag rövid, kis kilépőfelületű tölcsér szűk frekvenciatartományban működik. Még szép, hogy jól lehet hallani a kiemelést!
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Márc 9, 2018
Idézet:
„Persze erre valami bizonyíték is kell.”

Na azokban a virtuális "bizonyítékokban" szoktak csalódni a legnagyobbat.
Nem feltétlenül mindenki, pl az Oristerrel és hasonlókkal kondicionált hallás + gondolkodás érdekes véleményeket hozhat felszínre...
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2018
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Márc 10, 2018
Idézet:
„a természeteshez megközelítő hangzást szeretnék minnél olcsóbban”

Mit értesz természetes hangzáson? Az akusztikus hangszerek jelentős hányadában (kis)ipari eljárással alakított mesterséges anyag kelti a hangot. Mivel kezdődik a lánc? Belátható, hogy ha a forrás hangja "természetellenes", abból a legszínezetlenebb hangú erősítő tud legkevésbé "természeteset" varázsolni.
(#) CHZ válasza bigfunk hozzászólására (») Márc 10, 2018
Ne erőltesd, semmi értelme.
Még nem kész, ennyit tudok mutatni készülő csöves előfokról.
Tápegység bekötve, kipróbálva.
(#) bta válasza CHZ hozzászólására (») Márc 10, 2018
Irigylésre méltóan szépen meg vannak csinálva a nyákok, és ugye ettől még szólhat így is, úgy is, amúgy is. Hangminőség szempontjából nagyából irreleváns... akkor mire is követelnek úgymond bizonyítékot "nemtrollék"?
(#) CHZ válasza bta hozzászólására (») Márc 10, 2018
RIAA és a vonali erősítőt már hallgattam, igaz így együtt nem.
Igazad van, még érhetnek meglepetések, de bízom benne, hogy nem lesz...
(#) Moderátor hozzászólása Márc 10, 2018
Ezt a személyeskedést sürgősen fejezzétek be, különben kénytelenek leszünk komolyabb eszközöket is bevetni!
(#) csa7684 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 10, 2018
Nagyon profin néz ki! Talán egy gyári sem ilyen igényes
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Márc 10, 2018
Mesteri!
(#) Orbán József hozzászólása Márc 10, 2018
STA25-ben még egy lépés.
Az egyik nyák sikerült, a másikat sajnos rontás érte, újrakészítés lesz...
Hallgattam a múltkori intésekre, így néhol a telifólia oldalon az általam érzékenyebbnek ítélt helyeken kihagytam a nyomvonalnál kicsit szélesebb helyet, így a fólia induktivitásnak keresztbe tettem - remélem.
A nyák 94x134 mm 70 mikronos, a kifúrás után leónozás lesz.
(#) konyak6 hozzászólása Márc 11, 2018
Szisztok,
Készülget az EL84 PP erősítőm. Most csinálom táp panelt. Ti mivel kötitek össze a jelföldet a védő földel? Kondi, ellenállás? Ráraknám a panelra, mivel fa dobozban lesz az erősítő. Csak a trafók lesznek rákötve a védő földre.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2018
(#) Cinema válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 11, 2018
Az Én csöves és félvezetős erősítőimben nincs összekötve a védőföld a jelföld-vezetékével sehol sem.
Nem búg, nem brummos a rendszerem, más készülékek sem zavarnak be, illetve az erősítőre
kötve sem szednek össze zavart más készülékeim sem.
A védőföldelés a készülék fém házára és a transzformátorok vasához van kötve.
(Megkerestem a konnektorban a fázist és azt megjelöltem. Minden készüléknél külön megmértem, hogy a jel-hidegpontja és a védőföld vezetéke között minél kisebb, "szórt" feszültség legyen mérhető egy multiméterrel, ezek után csatlakoztattam össze az egyes készülékeket az erősítővel, mint központi készülékkel, megjelölve a hálózati dugókon a jó dugás-irányt.)

Üdv!
(#) Kingston válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 11, 2018
A védőföldet a dobozra kell kötni, a többit pedig ezzel a kis áramkörrel. Minden bemenet/kimenet a doboztól szigetelt kell legyen.

gnd.jpg
    
(#) konyak6 válasza Kingston hozzászólására (») Márc 11, 2018
A dobozt nem kötöm a védőföldre, mert bambusz. Csak a trafók burkolata lesz rá kötve. Így is kössem össze a jelföldel? A panelon virtuális GND lesz. Az erősítőn kívűl csak a trafók lesznek, meg a csövek.
A hálózati trafó burkolata még nem jött meg, az is így fog kinézni.
(#) bigfunk válasza CHZ hozzászólására (») Márc 11, 2018
Nagyon szép. Azok a kis zöld ellenállások milyen gyártmányúak?
(#) bigfunk válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 11, 2018
Nagyon jópofa!
A 70 mikronos lemezt merre szerezted?
Reméljük jól is fog szólni.
(#) bigfunk válasza Cinema hozzászólására (») Márc 11, 2018
Egy picit ellenkeznék, bár kezdő vagyok, de az első erősítőmnél, ami szintén EL84-es volt, sokat szenvedtem ezzel a föld kérdéssel. Szóval a csöves erősítő 300Voltról működik. Sajnos ez nagyon tud rázni, így én nem javasolnám a föld vezetékek összekötésének kihagyását. Már csak azért sem, mert ha a bemenetre rádug a kollega egy nem kettős szigetelésű készüléket, akkor máris összekötődik a jelföld a földeléssel. Ezáltal mégis csak lessz földelés, csak éppen nem szabályosan. Gyakorlatikag a kábel árnyékoláson keresztül valósul meg a földelés.
Nekem annak idelyén egy földhurok felszakító áramkört javasoltak, amit meg is építettem, s meg is nyugtatott az életvédelmi kérdésben. Maga a kapcsolás egyszerű, utólag is beépíthető, hiszen a benne lévő Greatz hídat fel lehet csavarozni na készülék dobozára, s a másik két alkatrészt pedig a híd kivezetéseire fel lehet forrasztani.
Kedves Konyak6 én ezt javasolnám megépítésre, s minden rendben lessz. Bár biztosan megkritizálják, de hidd el, kíválóan működik, ugyanis megépítettem.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2018
(#) bigfunk válasza Kingston hozzászólására (») Márc 11, 2018
Most látom, ez ugyanaz, mint amit én feltettem.
Végig kellett volna olvasnom a topicot. Bocsi, figyelmetlen voltam.
(#) bigfunk válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 11, 2018
Egy jó vastag, legalább 1mm-es vezetékkel a rögzítő csavarokon keresztül kösd össze a három trafó fémrészeit. A csavarok és a trafóburkolatok érintkezésnél kapard le a festéket. Ugyan ez érvényes a vasmag, és a trafó lemezek esetében ios. Szakadás vizsgálóval ellenőrizd a fémes érintkezést. A vastag vezetéket kösd a hálózati aljzat földpontjára. Ugyan ide közsd az ajánlott áramkör földelési oldalát, még a másik felét a tápod NYÁK-jára. Elvileg így minden jó lessz. Ha van kisgyerek a családban, akkor én a fém diszítő és foglalat tartó lemezeket is bekötném a földre. Gondold el, mi van, ha összetörik a cső. Ha van földelés, akkor a tápfesz rövidre záródik a földre, és a gyerek max csak megsüti magát.
(#) CHZ válasza bigfunk hozzászólására (») Márc 11, 2018
Köszönöm, eddigi véleményeket is!
Conrádban vettem nagyon régen, 1% tűrésűek.
Bekötöttem a vezérlő egységet és a csöves vonali erősítő részét is.
Jól működik, még RCA csatikra várok és jöhet a próba.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2018
(#) Cinema válasza bigfunk hozzászólására (») Márc 11, 2018
Tudod, mindenki úgy oldja meg ezt a kérdést, ahogy nála ez jó lesz, nincs 100%-os recept semmire, hogy csak így, vagy csak úgy lesz jó.
Leírtam, hogy nálam hogy van kivitelezve, de másnál, máshol, ez lehet, hogy nem válik be, tehát meg kell keresni az adott rendszerhez megfelelő földelési megoldást, hogy biztonságos legyen a készülékek üzemeltetése és ne okozhasson semmilyen károsodást sem emberi, sem egyéb viszonylatban.
(Azt a dióda-hidat kihagynám, - miért? Azért.)

Üdv!
(#) lac- hozzászólása Márc 11, 2018
Sziasztok! Múltkor szétnéztem otthon és rájöttem, hogy van egy rádióból bontott trafóm, két kinenôm ultra lieár megcsapolással (még a PL508 SE-hez tekertem, de kicsi lett a vas), EZ80 és ECL86 is akadt, szóval nem volt több kérdés. Az elektroncso.hu n talâltam is egy jó kis kapcsolást, csak graetz egyenirányítóval, így hasraütésre a csatolt tápot rajzoltam meg. Már össze is raktam nagyjából a cuccost, ma volt a teszt bekapcsolás de sajnos elég nagy a brumm. Ha a két 33µF os táp kondit kicserélem 470µF ra akkor megszûnik (ekkora van most itthon, kipróbáltam, de félek ezzel eléggé izzasztom az EZ80at, még ha az ellenállás után is van...). Mekkora kondit javasolnátok? Vagy miként módosítsam a tápot, hogy kisebb legyen a brumm? (kb. 40mVpp 100Hz van a kimeneten az eredeti felállásban). Elôre is köszi!
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2018
(#) pucuka válasza lac- hozzászólására (») Márc 11, 2018
Most Greatz az egyenirányítód, vagy EZ80? Csőnél a pufferkondi maradjon a 33 (47) uF, ha nagyobb a cső tönkremehet. A szűrő kondi lehet 470 uF. Greatznél lehet 470 µF mindkettő.
Ha brummot tapasztalsz, akkor megpróbálhatod az egyenirányító diódákkal párhuzamosan, megfelelő feszültségű 4,7 - 10 nF kondit kötni. Ez megszünteti az esetleges kereszt modulációt, amit szintén brummként érzékelsz.
(#) lac- válasza pucuka hozzászólására (») Márc 11, 2018
Szia! EZ80 az egyenirányító, azzal a bekötéssel, amit az előző kommentembe felcsatoltam. Igen, azt néztem, hogy 50u-nál nem szabad nagyobbat tenni puffernek a cső után, viszont ezek szerint azzal nem hajtom szét, ha a szűrő kondik nagyobbak. Találtam még 330u-t, megpróbálom azzal is, hátha elég lesz. Meg majd rakok fel képet, csinosnak ígérkezik egyenlőre . Köszi!
(#) bta válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 12, 2018
Választani kell a I. és II. ÉV osztály közül, és következetesen végigvinni. Tehát pl. kettesnél kötelező a megerősített szigetelésű halózati trafó, I-esnél pedig, ha nem kötöd galvanikusan védőföldre a jelföldet, akkor az utóbbit ki kell hozni egy földelőcsavarra.

A biztonságnak nem csak az érintésvédelem, hanem a tűzbiztonság is része...
(#) bigfunk válasza Cinema hozzászólására (») Márc 12, 2018
Jó. Én meg nem hagytam ki a diódát.
Következő: »»   2000 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem