Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   212 / 238
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
Ahogy lehet utánanézek, mert valami zavaros. Ugyanis a sztereó TPA3116 az hibátlanul viselkedik, csak azt félretettem egy ideje. A párhuzamosított 3118-as modullal volt gondom, ugyanis bár független tápról jár, de meglehet hogy interferencia lép fel köztük. 1nF, vagy 1kOhm a bemeneteken megszűnteti. Meg kell néznem mit produkál ha csak egy modul kap tápot. Egy 50kOhmos sztereó potiról osztom le a jelet nekik, a meghajtó fokozat alacsony impedanciás. Hallható zaj jön a hangszórókból, ha a poti félállásban van. Fejjebb, és lejjebb tekerve elhalkul. A két végállásban csendes. Természetesen csak kondi nélkül. Van még néhány szűz modulom, csak még várnak a tekercs cserére, azokat is megnézem. Nem hiszem hogy csak ez a kettő ilyen. Volt egy közös nyákra épített két IC-s PBTL 3116, az ugyan ezt csinálta jóval hangosabban (nem csak nekem), ott a szinkronizálás segített.

Megnéztem a 3122 adatlapját, és az valójában nem szimmetrikus bemenetű, hanem két ellenfázisban működő nem hidalt végfok. Az, hogy a hídba kapcsolt végfokok kimenetei között lévő hangsugárzó szemszögéből ez szimmetrikus, az más kérdés. Valójában az egy tokban lévő mindkét végfok invertáló bemenete a jelföldre csatlakozik.

A táp majd kiforrja magát. Már nagyon megszerettem például a Skori féle fetmeghajtót, amit a 12V- ról üzemelő rezonáns tápodban van. Azt már szinte mindig meg tudom csinálni. Pedig talán a hatodik indult el először hiba nélkül.

Egyébként nem csak diy, hanem gyári végfok is készül ilyen öngerjesztős megoldással. Épp itt a kapcsotáposban javított valaki egy "H" osztályút. Rajz nem volt, de a fotók alapján egyértelműen az.
(#) TheEngineer válasza Skori hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
No akkor neki ülök a cikkeidnek a honlapodon! Olyan nincs, hogy pont ez maradjon ki, főleg azok után amit itt megosztottál ebben a pár sorban.
A hátam villamosmérnök részén kicsit szaladgált a hideg, de a kísérletezőkedvű részén meg finom melegséget véltem felfedezni a flex-szel bevágott gyűrű kapcsán.
De sima soros induktivitással is növelhető volna az induktivitás. (Most ha hülyeséget írtam és nem erre kellett, akkor kérek elnézést előre is, de szűz vagyok a területen.)
Megyek olvasgatni mint a kis angyal.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
A 3122 valóban nem hidalt alaphelyzetben, de az adatlapon megadnak hidalt erősítőre vonatkozó paramétereket is. A gyakorlatban pedig építettem hozzá anno egy kis 3 tranzisztoros differenciál-előerősítőt. Ez megoldja a szimmetrikus meghatást, és egyúttal szimmetrikus bemenete is van.
(#) tothbela válasza TheEngineer hozzászólására (») Nov 11, 2018 / 1
 
Volt hogy a fórumtársak megoldásait követve satuba fogva törtem a ferritet, de flexeltem is. A flexelés után én is melegséget éreztem, úgyhogy el is dobtam gyorsan. Ne haragudj, nem tudtam kihagyni.

A ferritek elvágására olvastam egy igen régi eljárást. Igazából ferrit antenna rövidítése van leírva, de szerintem más forma esetén is használható. puha grafit ceruzával gyűrűt kell rajzolni az elvágandó helyen, és a két átellenes oldalára banándugóval rá kell érinteni a 220 (most már 230)V-os hálózati feszültséget. A grafit gyűrű mentén gyorsan felmelegszik a ferrit, és szépen elpattan a két fél. Természetesen én nem kötném direkt hálózatra, hanem vagy leválasztó trafót iktatnék közbe, vagy a hálózati vezetékekbe sorosan egy-egy vasalót (1000-1500W) iktatnék be a véletlen zárlat elkerülése érdekében.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Nov 11, 2018 /
 
Gyakran látogatom a weblapodat, az erősítődet is átnyálaztam töviről hegyire. Az a három tranzisztoros fokozat nem csak hidalásra jó, hanem föld hurokból eredő zavarjelek kiszűrésére is.

Itt van az említett önrezgős táp.
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2206963.html#2206963

Megnéztem a TPA3118-as modulokat. Ha csak egy darab üzemel, nincs zaj. Ha két modul megy, akkor a külön táp ellenére csak az 1nF beiktatása esetén csendes. A vezetékeket mozgatva úgy tűnik, hogy a hangsugárzó vezetékei sugároznak annyit, hogy egymás bemeneteit zavarja. Ha elég távol vannak a két oldal vezetékei, akkor már nem hallani. Aktív doboznál, ahol a hangsugárzók legalább 30-40cm lesznek egymástól, valószínűleg már semmi baj nem lesz.

Próbáltam közös tápról is, és egymástól 10cm távolságban lévő modulokat a bemenetüknél 1nF-al hidegítem, valamint a bemeneti árnyékolt vezetékeket differenciál módban pár menetben átfűzöm egy ferritgyűrűn, nem sistereg.

Olyan érzésem van, mintha feltételezte volna a gyártó, hogy a bemeneti jelváltozásnak van egy maximális értéke, ami normál zenei anyag esetén valóban így is van. Egy CD játszó után nem is kell alul áteresztő hogy egy PWM erősítő ne moduláljon félre, mert a 22,05 kHz nagyon messze van a sokszáz kHz-től. De ha egy kapcsolófrekvenciához közeli zavaró valami beleszól a bemeneti jelbe, az talán elronthatja a hangot.

Ha a belső bemeneti differenciálerősítő közös módú jelelnyomása nagyobb frekvenciánál nem igazán jó, akkor az magyarázat lehet a te problémádra is. Megpróbálom még az egyik modulnál a szimmetrikus bemenet kialakítását, de mind az invertáló, mind a neminvertáló bemenetet a modul GND-jéhez hidegítem. 4,7kOhm/1nF kezdetnek talán jó is lesz.
(#) Trivium93 válasza TheEngineer hozzászólására (») Nov 16, 2018 /
 
Skóppal nem mértem, de meglett a hibs forrása. Az előerősítő + tápjánál a nyák felszakadt. Így lett DC eltolódás. Van nekem egy lm393 as komparátor ami a tápfeszültség + részét és a kimenet + periódusát hasonlítja össze. Annak a féloldala akkor is villog amikor lekötöm a kimenetet. A másik oldala meg nem akar villogni. Amikor a kimeneti feszkó eléri a táp 85%-át akkortól kezd villogni. Valószínű ott is gubanc van. Ha lm393 as ic tápját leszedem gondnélkül működik.
Azóta is hibátlanul megy, bár figyelmeztető villogó nincs.

Köszönöm szépen a jó ötleteket!
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2018
(#) teddysnow hozzászólása Dec 12, 2018 /
 
Sziasztok
rendeltem egy ilyen végfokot. Megnéztem szkóppal mi van a kimenetén és nem tudom, hogy a kapcsolóüzemű végfokoknak ilyennek kell lenniük vagy ez hibás vagy ez ennyit tud? A kimeneten 8 Ohmos ellenállás van. 3 képet csináltam, az egyiken a bemenet rövidre van zárva, a két másikon négyszög és szinusz (is) látható (többek között).
(#) tothbela válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 13, 2018 / 1
 
Szia! Ez egy szűrő nélküli megoldás. Itt a kimeneten mindig jelen van a tápfeszültség nagyságú kapcsolójel, amit egy normálisabb szkóppal láthatnál is, de ez a kis DSO nem tud mit kezdeni a többszáz kHz-es jellel. Igaz hogy valami lengést mutat, de ez valami hamis kép, mert a DSO mintavételi frekvenciája alacsonyabb az erősítő kapcsolójelénél, ezért aliasing effektus lép fel. A DSO analóg/digitál átalakítója előtti aluláteresztő szűrője pedig nem elég meredek ahhoz, hogy a mintavételi törvénynek megfelelően ne kerülhessen a bemenetére a mintavételi frekvencia felénén magasabb frekvenciájú jel.
Inkább ezzel a kis játékkal ne méregess ilyen dolgokat, mert hamis eredményeket fogsz kapni.
(#) teddysnow válasza tothbela hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Szia,
az IC leírásában írnak egy kimeneti LC szűrőről, de a "minta" kapcsolásban nincs rajta. Ezek szerint azzal nem lenne ilyen csúnya a jel.
Köszönöm szépen!

Azért a kis DSO-val többre megyek, mint egy multiméterrel, mert látszik a hiba. Igaz nem résztelesen és teljes valójában, de látszik
(#) tothbela válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 13, 2018 / 1
 
A DSO a hangfrekvenciás jelet mutatja, de a kapcsolójel magas neki. Természetesen sok dologra jó, de éppen ez a filterless dolog nagy falat neki. Ha csak a hangfrekvenciás jelet akarod nézni, egy 2-3 fokozatú passzív RC szűrőt rakhatsz az erősítő kimenete, és a DSO közé. Ez lehet 30-40 kHz töréspontú. Például sorosan négy darab 100 Ohm, és a közös pontokat (három ilyen hely van) 33-47nF értékű kondival leföldelni. Ezzel a kapcsolójel 50-60 dB-el alacsonyabb szinten lesz, ami már nem is fog látszani.
(#) teddysnow válasza tothbela hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Tehát egy szűrővel hallgathatóvá lehet tenni. Ez a szűrő van az IC adatlapján:
Az uotml a minusz kivezetés és az outpl a pozitív?

lc.gif
    
(#) tothbela válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Amúgy is hallgatható, csak ezzel az olcsó DSO-val nézhető is.
(#) russiangt hozzászólása Jan 2, 2019 /
 
Sziasztok!

Találkozott-e már valaki olyannal, hogy IRS2092s + IRFB4020 párosok direktbe üzem közben (5-10 perc) után leáll az oszcilláció? Képet mellékelek a végfokról (Ez egy másik ugyanolyan panel amin 4db fet nincs a benne).
+- 60V-ról üzemel az erősítő és 2 csatornás.
Előre is köszönöm a segítséget.

DSC_0900.JPG
    
(#) TAttila77 válasza russiangt hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Helló. Valószínűnek tartom, hogy ennek a panelnek sok a +-60v és azért áll le. Nem véletlenűl áll le, hanem letilt. Nekem is hasonló panelem van, csak a két végfok külön panelen csücsűlget. Pont a minap méregettem bennük, mert szeretném már végre felhasználni és nekem is az a bajom vele hogy sok a táp neki. 55v-ot már jobban elviseli mint a 60-at. Az enyémben a kritikus az SMD tranzisztor ami a tápot ereszti az IC-nek. Kicseréltem magasabb feszültség tűrésűre és egy kis picurka alulemezecskét ragasztottam a tokjára a tranyó és a fetek bordája közé, hogy némileg úgy ahogy az is jobban tudjon hűlni. Addig tesztelgettem a tápfesz. határait, hogy megszaladt a kis tranyó és elvitte az IRS-t is. Most várom hogy péntekre megjöjjön az új IC bele. Szerintem ne feszegesd a határait, mert ezek az ebay-es ill. itt ott kapható mudulocskák sokszor csak szemfényvesztések, bár volt már a kezeimben pár jól megépített nagy tudású darab is de azok koránt sem ilyen gyenge alkatrészekből vannak megcsinálva. Én csak kíváncsiságból rendeltem ilyen panelt. Hi-finek el ketyerészik de dizsibe nem merném megküldeni mert hamar csatt és pukk lesz belőlük. Épp a minap kezdtem tervezni egy normális panelt SMD-kkel ami már bírni fogja a delejt. Nekem aktív színpadi monitor ládákba fog üzemelni, de míg nem strapabíró addig ki nem tenném zenekarok elé. Nem tudom mire szeretnéd használni, esetleg járasd kisebb tápról, olyan 50-55v-ról és akkor már nem kéne letiltson. Próbáld ki, ha bejön akkor az A baja. Nagy tápot nem viselik ezek el mert egy pár alkatrészt ki kéne cserélni erősebbre jobbra. Ilyen tömör dróttal sem tekerném a fojtót mert láttam már komoly erősítőkben is ezeket feketére égve nem egyet. Egyenlőre ennyit tudok erről mondani, ha a kezemben lenne és tudnék mérni vagy párat akkor többet is mondhatnék az esetedről. Ezt csak az én esetem után merem neked írni. Sok sikert. Én hídban fogom használni, úgy több szempontból is jobb. Remélem el jutok odáig hogy be is üzemeljem, mert mostanában nincs rá időm hogy ezzel foglalkozzak.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2019
(#) Trivium93 válasza russiangt hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Üdv.
Vagy az 5V, vagy a 12V eltűnik. Vagy olyan frekire kúszik amit nem bír (nekem is volt olyan, hogy elindult felfelé a freki kb 700kHz-nél leállt.)
Mérd ki megvan-e az +-5V, minusztáphoz képest az alsó fetmeghajtónak a 12V.
(#) russiangt válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Üdv.
Csak hogy pontosabb legyek ez egy Alto TS210-es nek a panelja és a táp pontosabban +-64V
Gyanítom az irs-eknek annyi azért rendelek belőle,
(#) TAttila77 válasza russiangt hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Gyanús volt hogy gyári panel, de nagyon hasonlít az enyémhez kialakításban. Alto keverőerősítőben is ilyesmi van, csak külön panel. Vagy két éve volt nálam javításra. Mondjuk az táphibás volt. Nézd meg mi gyártja az ic tápját mert az a gyengéje. Így a képről azt a részt nemlátni de azt is el tudom képzelni hogy külön segédtápot kap. Úgy javítsd hogy a tápágakba rakj be egy pl. 100-as vavagy 300w-os pálcikahalogén izzót hogy ha baj van még akkor ne a fetek meg egyebek kojt olajnak hanem azok világítsanak és látni fogod hogymég van vele dolgod. Én így csinálom. Sose száll el. Halogén refi izzó vége i-re forrasztok vezetéket ( mert némelyik forrasztható) így ezt használom úgymond tápág védelemnek. Jelenleg 150w-ősz használok. Ha nincs más, két olyan 47-100ohm pár Bartos ellenállás is megteszi de azon nem látod ha nagy áram van csak esetleg füstöl de akkor már a végfoknak mindegy. Üdv. ( Elég drága ez a kis nyamvadt IC, most várom én is délután, remélem nem hibákat küldenek. Mert jártam már úgy is régebben)
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) russiangt válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Szóval az a helyzet hogy 2. ilyen egyforma panelom is van.
1. ami egy idő után leáll a oszcillátora (400khz ) annak is +-63V a tápja
2. az egyáltalán nem akar beindulni a végfokrésze (táp jónak tűnik az is +-64V +-5v és a 12 is megvan)
az utóbbinak fényképeztem be a panelját. A fet-ek teszter szerint 2db n-mos 2db igbt úgyhogy valami nem kerek velük, de nem zárlatosak.
A tápjuk IR2156s ami fura hogy opto is van benne. A nehezebb az hogy le van ragasztva fekete cuccal ami igen nehezen jön le.

IMG_9267.JPG
    
(#) russiangt válasza russiangt hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Amúgy a fet-ek nélkül is mennie kellene az oszillátorának?
(#) TAttila77 válasza russiangt hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Na ezen kép alapján már ismerős a ketyere. Amúgy a táp is tele van védelemmel. A nagy táp nem áll le véletlenűl, amikor leáll akkor a hatvan ennyihány voltok megvannak továbbra is? Az a baj hogy azzal a fekete csumízzal össze vissza kentek vele mindent mintha a csapból jött volna. Mellesleg mivel szilikon gumi szerű semmilyen alkatrész rezgését a rázkódástól vibrációtól nem csillapítja. Javítottam már ilyet, azt széthajtották, meg egy hétig vakarásztam a csumízt az smd-kről óvatosan hogy lássam is őket és a végén még a bemázolt kondik lába is ki volt szakadva, azokat is cserélnem kellett, meg most jut eszembe hogy SMD kondik is forr.hibásak voltak. Szerintem kezdjél te is azzal, hogy nagyon óvatosan a végfoknál vakarászd le a fekete szilikon vackot és minden SMD aprósápot nagyítózz meg nincs e eltörve vagy felválva a forrasztása. Így hirtelen hóhányás közepette ennyi jutott eszembe.
(#) Szabi1 hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Sziasztok! Kaptam egy aktív hangládát, amiben le volt égve a trafó a végerősítő és a hangszórók is. Nos nekem volt itthon másik hangszóró, illetve van egy 2x24V 300VA toroid trafóm. Nem építettem még class D erősítőt, csak egyéb osztályút.
Olyan kérdésem lenne, hogyha a crown féle BCA topológiát használnák (3 level PWM, mellékelem) az említett táppal, mekkora teljesítmény vehető ki? Továbbá találtam 4 darab FTP05N50 mosfetet, felejtsem el s keressek valami izmosabbat? Esetleg tudnátok valami kapcsolást ajánlani?
(#) TAttila77 hozzászólása Jan 6, 2019 / 6
 
Sziasztok! Helló Ge Lee. Itt van az általatok oly sokáig boncolgatott diszkrét bemenetű UCD iker változatában amiről már írtam neked a minap. Ennek a változatnak még nincs hűtő lemeze, mert még nem találtam ki, hogy mi legyen ott. Csak a BD243C igényli a hűtést, a feteknek egy terhelve is elég egy kis hűtőzászló. Készítettem szimpla változatot is, napok óta ezt hallgatom. Ezzel a dupla változattal az lesz majd a tervem, hogy kipróbáljam hídban, Így most oldalanként a rez.tápomról +-60v-al torzítás mentesen teljes sávban 15Hz-22kHz-ig 8 ohmon 150, 4 ohmon300W amit lead. a híd fázisfordítóját és annak zéneres tápját egy-egy 1,5 x 1,5cm-es kis panelen csináltam meg, amit najd vékonyka vezetékekkel kötök az egyik oldal elé. A kis műveleti erősítő egy különleges OPA627AU lesz. Kipróbáltam már ferrit E-I magos fojtókkal is, de pár perc után kihajítottam onnan mert olyan iszonyatos szórásaik voltak hogy majdnem megbolondúlt a ketyere és még elkezdett szerintem gerjedni is, a fetek melegek voltak.( Ezt mondjuk kár, hogy nem lestem meg szkóppal ) A képek, a upla végfok, a szimpla első változat, a kis fázisfordítócska és a modulok a nagy táppal. és a védelem ami bekapcs. késleltet, túláramra +- ágban tiltja az SD lába(ka)t valamint, ha véletlen mégis megmihálylik valamelyik fet és a táp kijutna a hangszórókra kiveri a biztosítékokat a tápágakban a testre rántva egy-egy tirisztorral.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
(#) TAttila77 válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 6, 2019 / 2
 
Bocsi a néhány kis betűs mondatkezdésért a klaviatúrám nem a tuti, ill. két kép kétszer van, már nem tudtam törölni. Ami még lemaradt, a védelem felűlről és a szimpla felülről.
(#) Gafly válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Ehhez én már öreg vagyok.
(#) TAttila77 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Öreg??? Hisz jobban szaladsz, mint én!
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Nekem ezek szépen menetek 200W-8 ohmon egymás mellett, de aztán amikor hídba kötöttem őket akkor sorban haltak meg az IR-ek. Meguntam, nem görcsöltem vele tovább, pedig ebből akartam kivenni 2kW-ot 8 ohmra.

kimenetek.jpg
    
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 6, 2019 /
 
Hány VOLT-on akartad járatni (eddig amit valaha legtöbbet ráakasztottál)?? Nekem elég gyenge még a a kis vékonyka 150W, de a tápot 60v-osta csináltam. Minimum +-80-90V-ra kellett volna tervezzem. A szkópképek nekem is jók, de ithon egy orosz szkóppal küszködök, majd bent a műhelyekben jobban megvizitálom a Hameggel.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2019
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
Már nem emlékszem, de elvileg 250W-on jártak 8 ohmon, ami hídban 1kW lett volna. Ha az a volna ott nem lett volna...
(#) Mócsing hozzászólása Jan 27, 2019 /
 
Szervusztok .
Az Aliról rendeltem TPA 3116-s végfokot + kapcsoló tápot . Van egy kevés alapzaja , amit kb. 40 centiről már lehet hallani . Mi okozhatja ? Amúgy jó a hangja , akár egész nap lehet hallgatni .
Előre is köszönök minden információt !
(#) Trivium93 válasza Mócsing hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Üdv.!
Sztereó erősítő? Sztereónál az lehet, hogy a két erősítő nem egy frekvencián megy, nincs 20kHz el nincs eltolva a kapcsolójel. (Interferencia jön akkor létre.)
Meg kell mérni.
Következő: »»   212 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem