Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   588 / 607
(#) zotya1983 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 3, 2018 / 2
 
Ezt pillanatpákával követtem el mindenféle hókuszpókusz és folyasztószer nélkül
(#) Kovidivi válasza zotya1983 hozzászólására (») Dec 3, 2018 1 /
 
"Folyasztószer nélkül": mivel az ónodban már eleve benne volt, akkor minek hozzárakni pluszban?
(#) Epu2 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Néha kell. Lett szerencsém 30 dkg ónt vennem, ami túrósodik. Ha a nyákot nem gyantázom le folyékony gyantával, vagy nem mártom az ónt gyantába, nem lehet vele valamire való forrasztást csinálni. Végzés képen lemosom a nyákot oldószerrel.
(#) Moderátor hozzászólása Epu2 hozzászólására (») Dec 22, 2018
 
Csak tájékoztatás végett:

képen: pl: egy tranzisztor látható a képen.

képpen: hasonlóképenn járunk el, mint,

végzésképpen lemosom a NYÁK-ot
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Dec 25, 2018 /
 
Sziasztok! Az volna a kérdésem hogy a TDA7294 híd kapcsolású erősítő működhete e a számítógép fejhallgató kimenetéről ?
(#) Medve válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Szia, minden további nélkül, de csak óvatosan a PC hangerő szabályzójával!
(#) gabesz.mi074 válasza Medve hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
A jelet hangerő szabályzó pot.méteren küldeném a kapcsolásra, PC hangerejét az ikonnál tudom le szabályozni . Erre gondoltam, így működő képes?
(#) Alkotó válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Több információ hiányzik, és van ami félre is érthető.
Jellemzően a PC-nek nincs fejhallgató kimenete. Egy vonali kimenet van, ami kis mértékben terhelhető, tehát egy nagyobb impedanciájú fejhallgatót is képes megszólaltatni. De ettől ez nem válik fejhallgató kimenetté.
Hangsúlyozod, hogy az erősítő hídba van kötve. Ezt miért érzed fontosnak? A hídba kapcsolt végfokozatokat ellenütemben kell meghajtani, de ennek benne kell lennie a végfokozatban. Tehát Te csak a dobozon lévő mondjuk RCA csatlakozóval találkozol, függetlenül a végfokozat belső kialakításától. A Híd kapcsolásnak inkább a kimenete az érdekes, mert itt a hangszóró a két végfokozat közé kerül, és egyik pontja sincs a GND-n. Továbbá az ilyen megoldásnál duplázni kell az impedanciát, tehát a TDA7294 esetében 8 R alá nem mehetsz (vagy jelentős önfegyelemmel csökkenteni kell a hangerőt).
Végül még az lehet kérdés mekkora jelet ad a PC. Ez változatos határok között mozog, de ritkán több 1 V-nál. Ki kell próbálni ki tudja-e vezérelni a konkrét hangkártyád az erősítőt.
(#) Medve válasza gabesz.mi074 hozzászólására (») Dec 25, 2018 / 1
 
Ha szakszerűen készíted el, akkor simán!
(#) gabesz.mi074 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Értem köszönöm a választ! Ezt a híd kapcsolást kb 3éve építettem sztereóban készült el, elő erősítő nélkül használom egy régebbi valamilyen Japán gyártmányú rádió dekhez jól működik vele. 8 R a hangszóró impedanciám igen. Igazából csak szeretném kipróbálni a számítógéppel ,az erősítő építés nem az én szakterületem ezért kérdeztem rá hogy működőképes vagy túl vezérlem a TDA IC-ét és károsodhat. És hídkapcsolásról van szó igen ,ezt csak le írtam ez így ellenütemben dolgozik igen , természetesen így van a két ic össze kötve a nyákon .
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Az enyémen pl. van...

CAM01783.jpg
    
(#) Alkotó válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 26, 2018 /
 
Ez az előlapra kivezetett csatlakozó, amire valóban lehet látni példákat. Mellékeltem a saját gépem hasonló előlapi képét, ami szintén éppen ilyen. De ez nálam csak egy illúzió, mert ez éppen a vonali lineáris kimenet, ami éppen csak terhelhető. Az előlapi rész a ház tartozéka, és van egy csatlakozója, amit a legtöbb hangkártyára fel lehet tolni. Ettől nem több semmivel.
Ettől függetlenül, el tudom képzelni, hogy nálad más a helyzet, de csak a piktogramtól sajnos nem válik terhelhető fejhallgató kimenetté.
Ha már így szóba került a dolog, kipróbáltam a sajátomat (ez egy viszonylag korszerűnek mondható gép). A telefonomhoz adott kis bedugós bigyó éppen csak megszólal, és moslékul szól. Viszont egy 32 ohmos -ha jól emlékszem- rendes fejhallgatóm is van (jobb minőségű darab), amit szintén beledugtam és magam is meglepődtem milyen jól szól. Bőven elég hangos, és kis túlzással tökéletesnek mondanám a minőségét. Nagyon ritkán várok ettől többet egy hallott élménytől. El is játszottam vele egy kicsit, meghallgattam néhány ismert drabot.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2018

előlapom.jpg
    
(#) gabesz.mi074 hozzászólása Dec 26, 2018 /
 
Működik számítógép jel kimenetére kötve szépen szól . Elő erősítőt nem használok hozzá szerintem így 50% mértékéig sincsenek ki hajtva az IC ék , biztosra nem tudom de nincs le terhelve az biztos. Igazság az hogy soha nem építettem elő erősítőt ,nem is tudom milyen volna a legmegfelelőbb . Így jelenleg 2db 50watos Videoton márkájú hangfalat használok hozzá ami így megfelelő még, de szeretnék hozzá nagyobb teljesítményűt. A táphoz kettő darab 24voltos legrand márkájú transzformátort használok 120 V/A esek . Kitten is gondolkoztam már mint elő erősítő .
Hiányzik a kivezérlésjelző is ami jól mutatna rajta .És a koppanás gátlás is hiányzik
(#) rolie válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Szia! Ha mikrofonos, tehát 4 érintkezős jack-kel van szerelve a "telefonos bigyó", akkor a moslék hangzás a csatlakozó bekötésén múlik. Két elterjedt mód van a csúcstól nézve: bal-jobb-mikrofon-test, illetve bal-jobb-test-mikrofon. A 3 érintkezős műanyag házas aljzatok testpontja a második gyűrűnél érintkezik, azaz lehetséges hogy a hangszórók sorba voltak kötve a mikrofonnal. Saját laptopomon észleltem ezt a problémát, és valóban kásás, élvezhetetlen hangja volt (vonattal utaztam hazafelé, gyorsmegoldásként egy rágógumi csomagolás darabját tuszkoltam a dugó mellé, azzal zártam össze a két utolsó érintkezőt - működött ). Feltételezem ezért cserélték meg a két utolsó érintkező szerepét (tapasztalatom szerint sok újabb telefonhoz már ilyet adnak).
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
(#) Alkotó válasza rolie hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Témaidegenek vagyunk.
Az én konkrét esetemből ne általánosítsunk. De nincs szó elkötésről, vagy egyedi csatlakozóról. Mellékeltem a béna füldugó képét és csatlakozóját (ez a telefonomhoz volt csomagolva).
Ha már újra beszélünk róla, akkor megmértem az egyenáramú ellenállásokat. A dugó 29,9 R, a rendese füles 32,6 R. Tehát nem az impedancia okozza a drasztikus a hangerő különbséget, és a még drámaibb minőségi eltérést. Egyszerűen a füldugó minősége és hatásfoka kifogásolható.

füldugó.jpg
    
(#) rolie válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 27, 2018 /
 
Igen, világos. Ezért kezdtem a mondandómat a "Ha mikrofonos, tehát 4 érintkezős" feltétellel. Az én telefonjaimhoz kivétel nélkül mikrofonos fülhallgató volt (továbbá szerintem ez az elterjedtebb), ezért is mertem feltételezni hogy a tiéd is ilyen lehet. A képen látható verzió a szlengben "agybadugós" névre hallgat. Ebből, illetve a klasszikus kivitelből én sem használtam még normálisat. Nyilván a fejhallgatók közt is vannak rosszabbak, nekem is van. Például a Sennheiser HD201 hangja nem tetszik, ennyi pénzért majdnem két Superlux HD861-et kapok, mely hangja szerintem sokkal jobb. Legtöbbször egy AKG K240 Studio-t használok zenehallgatásra a laptopom kimenetéről, ez az én igényeimet bőven kielégíti. Részemről befejeztem az OFF-ot, mert kapunk a fejünkre.
(#) mapetek hozzászólása Dec 28, 2018 /
 
Tiszteletem Mindenkinek

TDA 7294-es icvel csináltam erősitőt. Több kapcsolást is kipróbáltam, de bőven várakozás alatt maradt a teljesitmény. Hid kapcsolásban is megépitettem, az jobb lett,de nem nyőgözött le. Az 1icés változat hangereje kb a TDA2052-es icből épitettével egyezik meg (ezt szeretném kiváltani). Tuti Kapcsolási rajzot tudna valaki küldeni (amit már próbáli is).
Előre is köszönöm.
(#) reloop válasza mapetek hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Szia! Szívesen linkelek kapcsolást és panelt, de nem itt keresendő a probléma gyökere.
Ha kevés a teljesítmény az inkább a tápfeszültség és a bemenő jelszint miatt lesz. Mekkora a tápfeszültséged? Terhelés hatására mennyit esik? A jelforrásodból kijön-e 800 mV?
Bővebben: Link
(#) mapetek válasza reloop hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Halli
Tápfesz:+-30 volt
Csucsra járatva 0.5 voltot esik be a fesz.
Számitógép fülhalgató kimenetéről hajtom ,azt nem tudom elég-e.?
(#) reloop válasza mapetek hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
A számítógépről jövő jel akkor elegendő, ha nem kell teljesen felvenned a médialejátszó, vagy az operációs rendszer hangerőszabályzóját a túlvezérlés okozta torzítás eléréséhez.
Egyes hangkártyák (nekem is van egy belőle) a maximumra állítva sem szolgáltatnak elegendően nagy jelet bizonyos műsorszámoknál, melyeket eleve "halkan" rögzítettek. Itt bizony kevés az IC adatlapján megadott alkatrészektől létrejövő érzékenység. Ez szerencsére könnyen orvosolható.
(#) mapetek válasza reloop hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Meghajtottam egy kis végfokról . hangosabb nem lett.
Még egy tünet:
Ahogy valamennyire hangos kezdene lenni (kb 65%) ,kezd torzitani.
Ez a jelenség a hidkapcsolásnál is meg volt.
Az igazsághoz az is hozzátartozi ezt a kapcsolást egy 300w-os ládára kötem ,a TDA2052-es pedig egy 50w-os ládára volt rákötve.
Tudom valahogy mérni a kimenő teljesitményt?
(Közelitő értéket, ugy szoktam számolni,: Kimeneti feszültség=12Volt Hangfal ellenálása=4 Ohm
12v/4 Ohm=3 Amper 12vX3 amper=36watt )Közelitő!!!
(#) reloop válasza mapetek hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
A várható teljesítmény meghatározásához van egy bevált számításom. Esetedben az eredmény 70 W 4 Ohm-os terhelésen. Ha a TDA2052-ből mondjuk 50 W-os erősítőt építettél, akkor teljesen normális, hogy a két létrehozott hangnyomást egyenlőnek ítéled. A wattok számában 1:2 arányú eltérés, az ami már határozottan megkülönböztethető.
A két vizsgált hangsugárzónak nem a terhelhetősége, hanem az érzékenysége, mondhatnám úgy is, hogy a hatásfoka az ami lényeges. Bővebben: Link.
A teljesítmény számításához helyesen állítottad fel a képletet. A mérést 1 kHz-en szokás végezni, ilyen jelet találsz a gugli segítségével. Terhelésnek ohmikus ellenállást válassz!
(#) mapetek válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Kösz a mindenre kiterjedő választ.Szerintem "MEGVILÁGOSODTAM" .
Vagy egy d osztályú kinai erősitő, vagy egy új hangszóró.
Régi félelmem ,hogy ez a hangszóró egy hulladék,de sajnáltam kidobni.
Adatokat nem találtam róla sehol,esetleg tudnál rólla mondani valamit.
(#) reloop válasza mapetek hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Ne dobd ki! HOLLYWOOD EXCURSION X-1040
10" (25cm)
Pe: 175W (525W Max) / SPL: 90dB / Fs: 30,0Hz / Qts: 0,42 / Vas: 60,0L / Xmax: +/- 6,4mm / Z:1x4Ohm / Re: 1x3,4Ohm / Qms: 11,7 / Qes: 0,45 / Mms: 52G / Bl: 9,0T / Zárt doboz: 22,6L / Q=0,80 / Reflex: 28,3L / 40Hz.
(#) mapetek válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Kihasználnám az alkalmat, hogy tudást szerezzek.
Ha jól értem: 175wattos ; érzékenysége 90dB/1W/1m ; hangszóró saját rezonanciája 30,0 Hz tehát mély sugárzó ; Qts: 0,42 tehát zárt dobozba való (22,6 Literes????) ;

Van előnye a kissebb érzékenységű hangszórónak, vagy csak "gyengébb minőségű" és ennyi.
(A hangszóróm hol hejezkedik el egy 10-es skálán)
(#) reloop válasza mapetek hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
A hangszórót nem ebben a témában kéne kitárgyalnunk, hanem itt.
Olvasatom szerint kimondottan autóba való, tapasztalat híján sajnos nem vállalkozhatom az értékelésére. A 90 dB érzékenység ebben a kategóriában tipikus érték.
(#) mapetek válasza reloop hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Ok. Kösz mindent.
(#) mapetek válasza mapetek hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Hidkapcsolású tda7294 tényleg jó. De tanulság lehet mindenkinek, hogy számitógépről hangszinszabájzó nélkül katasztrófális eredményt adhat.
(#) gajdossmd hozzászólása Jan 18, 2019 /
 
Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy szeretném ha a TDA7294 mono +- tápos végfokom tudná a teljes kivezérlést is meg egy kapcsolóval átkapcsolva kb. 10W-kimenőre csökkenne a teljesítmény. Hogyan lehetne ezt kivitelezni egyszerűen és nem műterhelésre gondolnék!?
(#) reloop válasza gajdossmd hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Szia! Tehetsz elé egy LDR-es limitert, az öt alkatrész, de úgy gazdaságos, ha a tápot kapcsolod át alacsonyabb feszültségre. 4 Ω-hoz ±10 V; 8 Ω-hoz ±14 V, persze csak a trafó szekunderből kell az alacsonyabb feszültségű.
Következő: »»   588 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem