Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   83 / 106
(#) Cinema válasza tbarath hozzászólására (») Dec 19, 2018 /
 
Köszönöm.

Üdv!
(#) miklosch hozzászólása Jan 9, 2019 /
 
Sziasztok!

Áramváltóval szeretnék mérni négy AC fogyasztó áramát mikrokontrollerrel. A csatolt rajzon szereplőt áramkört képzeltem el ennek megvalósítására. A műveleti erősítő bemenete 2,5V-al eltolva +/-0,5V-ot kap, ezt 3x-os erősítéssel a kimeneten 2,5V+/-1,5V lehet. Így 5A mérése esetén a mikrokontroller 4V-ot kaphat a pozitív csúcson, vagy 1 V-ot kaphat negatív csúcson. A kontroller referencia feszültségét 4,096 V-ra gondoltam és 10 bites ADC-t használnék.
Kérdésem, hogy a kigondolt kapcsolás működőképes-e, valamint milyen típusú műveleti erősítőt használjak, ami megfelel a feladatra? A műveleti erősítők nem invertáló bemenetére kötött feszültségosztók ebben az esetben közösíthetők, vagy mind a négynek külön kell lennie, mint ahogy a kapcsoláson is van?

CT_to_ADC.png
    
(#) tbarath válasza miklosch hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
Az opamp ritkán megy el a tápfeszültség széléig, kivéve ha rail to rail opamp, az pedig általában drága.
Ha DIP package kell, akkor az LM358 elmegy a negatív tápfeszig, de a teteje valahoi 3,5V körül van. Ha nem 2,5V-ra tolnád el a menetet, hanem csak 1,5 Voltra, akkor a 0-3V tartományra jó.
Vagy MCP602, az DIP, rail2rail, és nem olyan szörnyű drága. Pár hozzászólással korábban törpöltem rail2rail opamp-okon, ha érdekel olvass vissza kb. 1 oldalt.

Ha SMD is jó, akkor LMV358/LMV324 olcsó és rail2rail.
(#) ozpecs hozzászólása Jan 9, 2019 /
 
A CA 3130 is drága?
(#) tbarath válasza ozpecs hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
Mihez képest? Az MCP602 kb. feleannyi és dual opamp. Persze speckóban gyengébb, kérdés hogy szükség van-e a CA3130 képességeire, vagy elég az olcsóbb?
(#) sdrlab válasza miklosch hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Alapvetően jól gondoltad el az egészet...
Ezekkel az adatokkal csak rail to rail OPA jó neked. Viszont, ahogy feltételezted, a féltápfesz előállítása lehet közös is.
(#) miklosch válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 10, 2019 /
 
Köszönöm a segítséget! MCP604-et fogom kipróbálni, hogy egy tokban legyen mind a négy OPA.
(#) mhatalyak hozzászólása Jan 18, 2019 /
 
Üdv!

Tervezek az autóba egy EGT (kipufogógáz hőmérséklet) mérőt, illetve beszívott levegő, olajhő stb. mérőt. Elakadtam az elektronikai részén, szoftver megvan. Van ITT egy ilyen ketyere, ami ENNEK a szenzornak (K-elem) az ellenállását alakítja 0-5V ra, 0-1250celsius fokig. Na most ennek az ára kicsit magas szerintem, valószínűleg le lehet gyártani itthon is, kérdésem: Milyen kapcsolás lehet benne?

A másik pedig, hogy hogyan tudok az autóban már meglévő gombákról levett ellenállás értékből ugyan ilyen 0-5V jelet csinálni? Mindegyik gomba csak ellenállást változtat TEST-hez képest.

Konkrét ellenállás értéket a hozzá tartozó hőfoknál, illetve nyomásnál nem tudok egyelőre, de ezen gondolom később is lehet változtatni akár potméterekkel is, hogy hiteles legyen a kimeneti érték, vagy akár szoftveresen. Át túrtam sok hőmérős és hőkapcsolós rajzot, olvastam az itt fent lévő cikkek leírását is, de nem lettem okosabb, mert többnyire ott az NTC, ami a hőmérsékletet méri, tápra van kötve, nem pedig GND-re.

Ha szükséges, akkor napközben megmérem a víz, olaj, beszívott levegő ellenállását mondjuk 20fokban.

Ha valaki tud valami infót, hogy milyen irányba induljak el, példa kapcsolást, vagy akár direkt erre a célra, ami még jobb lenne, kérem jelezze!

Előre is köszönöm!
(#) tbarath válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 19, 2019 /
 
A kérdéseid: kb. minden forrasztópákánál ezek vannak, vagy valami termisztor, vagy valami hőelem. Ha keresel pákavezérlő kapcsolásokat, akkor abból tudsz ötleteket lesni.

K típusú hőelemhez kapcsolás: a cucc lead valami 0,04 mV/fok feszt a hidegpont és a melegpont közötti hőmérséklettől függően (hidegpont kompenzálás kell mellé). Van cél IC is hozzá (pl. max 31855), ami az eredményt i2c vagy spi buszon kiadja, ezek általában már a hidegpont kompenzálást is megoldják, viszont a "vevő" oldalon uC kell hozzá.
A másik megoldás, hogy egy opamp-pal csinálsz egy erősítőt, ami a bejövő feszültséget annyival erősíti, amennyivel szükséges.
Vagy elveted a 0-5V ötletet, és veszel ebay-en valami mérőcuccot k típusú szenzorhoz, és annak a kijelzőjét nézegeted.

Ellenállásmérés: átküldesz rajta egy ismert áramot (mondjuk 1 mA, nyilván az adott "gombának" megfelelő áramot), és lesz belőle egy I*R feszültséged. Ezt szükség esetén erősíted, lásd fentebb.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2019
(#) mhatalyak válasza tbarath hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Üdv!

Sajnos azóta csak most volt időm foglalkozni a dologgal.
Műveleti erősítős okosságot szeretném valahogy megalkotni, lényegtelen a 0-5V kimenet, lehet más érték is, azt már a mikrovezérlőben átszámolgatom. Egy 10K-s NTC-vel próbáltam több kapcsolással is LM324-el, de nem nagyon akart változni a kimeneten a feszültség.

Most találtam még egyet, csatolom a képet. Ebben viszont van egy 6.8V-os zener, ami nekem nincs itthon, de mondjuk van 3.3V-os. Ez működőképes lehet? Nem szeretném potyára megépíteni ezt is, na meg az alkatrészeket beszerezni... Illetve a rajzban szereplő IC helyettesíthető-e?
(#) proli007 válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Hello! Ez alapvetően egy hídáramkör, aminek kimenetét a különbségképző erősítő dolgozza fel. Az elv jó. De ha van 5V stabil feszültséged, akkor nem szükséges a zéner, mert az a híd tápfeszültségét stabilizálja. A 741 pedig nem jó számodra, mert annak kimenete sem a negatív tápot,m sem a pozitív tápot nem tudja megközelíteni, csak 1..2V-ra. Egy LM324 vagy LM358 kimenete legalább le tud menni a GND közelébe. 5V táp esetén pedig maximum 3,6V-ra tud a kimenete felmenni. A híd ellenállásait pedig az érzékelő ellenállás változása szerint, a hőfoktartomány szerint kell megválasztani. Mint ahogy az erősítés mértékét is. De egy NTC ellenállás változása %-os arányú, így nem lineáris, csak közelítőleg az.
Tehát elsőként az érzékelő ellenállás változását kell tisztázni a mérni kívánt méréstartomány elején és végén. Ez után lehet számolgatni az értékeket..
(#) mhatalyak válasza proli007 hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
ITT a harmadik oldalon van róla grafikon. Az, hogy nem teljesen lineáris azt tudom, de ez sajnos adott, mivel a nyomásmérőszenzorral van egyben, ezért szeretném ezt használni. Ha van időd, dobnál össze egy rajzot a megfelelő ellenállás értékekkel? Találtam sok leírást, meg számítást, hogy hogyan kellene kiszámolnom az erősítést, de sajnos Angolul, én meg Magyar vagyok.

Szerk.: mínusz fokba nem szükséges lemennie, elég ha 0 foknál van a közel 0V kimenet, de végülis lényegtelen. A tápfeszültség, ami rendelkezésre áll az vagy 12V, vagy 9V, vagy 5V.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2019
(#) proli007 válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 28, 2019 / 1
 
Sajnos számadatok nincsenek, de az ellenállás változás saccra 0°C esetén 8k 120°C esetén 100Ohm körül van. Az LM358-at (vagy LM324-et) egy PMOS Fet-el kiegészítve közel Rail-to-Rail erősítőt kapunk. Az érzékelő ellenállás változását szimulálva a következő eredményt kapjuk..

NTC-PIC.png
    
(#) Hp41C válasza proli007 hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Az LMV358 vagy LMV324 Rail-2-rail erősítő.
(#) mhatalyak válasza proli007 hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Szuper, hálás köszönet!

Holnap megépítem 12V os stabil táplálásról LM324-el. A mikrovezérlő bemenete csak max 5V-ot kaphat. a kimenetét szükséges megspékelnem még egy 5Vos zénerrel, vagy nem jöhet ki nagyobb feszültség a kimenetén?
(#) tbarath válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 28, 2019 / 1
 
5 Voltról építsd meg, azt tartalmazza a rajz!
És túlzás erre az LM324, az 4 opamp 1 tokban, neked itt egyre van szükséged. LM358 bőven elég ide, az is dual, a felét annak is elpazarlod. Persze ha a 324 hegyekben áll és nem akarsz költeni, akkor jó az is.
De ha nem használsz egy (több) opampot egy ilyen több opamp-os tokban, akkor a nem használt opamp(ok) kimenetét kösd az invertáló bementükre, a nem-invertálót pedig a földre.
(#) mhatalyak válasza tbarath hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
A V15 felírat zavart meg akkor, illetve LM358-at szerettem volna írni, csak már az előbbi hozzászólásomban is félreírtam, annyiszor begépeltem ma már, hogy beleégett a fejembe. Köszönöm az észrevételt!
(#) tbarath válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 28, 2019 /
 
Az V1 (szóköz) 5, ha jól látom
És a többinél is elég kicsi a szóköz, szóval R2 3,3k és rem R23,3k, erre is figyelj oda.
(#) proli007 válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Hello! Hp41C-nek teljesen igaza van, egy LMV IC-vel hamarabb célba lehet érni (nem kell a Fet), bár abból csak felületszerelt példányok vannak.
De egyébiránt ha ilyen nagy tartományban érzékeled a hőfokot, nem tudom egyáltalán minek ide aktív elem. Ha az érzékelőt egyszerűen megtáplálod egy 4,7kOhm-on keresztül (mint az áramkörben is van) akkor a feszültség kb. 0,1V..3,1V között változik 120°C..0°C tartományban. Ha az ADC-nek 5V a referenciája és 10 bites az ADC, akkor a felbontás 0,2°C/bit. Ami bőven sok, az érzékelés pontosságához képest. Ez az 1,66-szoros erősítés ezen nem sokat segít. A skála ugyan fordított irányú, de számítással az megfordítható és számítani amúgy is szükséges lesz..
(#) pucuka válasza mhatalyak hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
A 6 V körüli zénereket azért szeretjük, mert azoknak a legkisebb a hőfokfüggése.
(#) mhatalyak válasza proli007 hozzászólására (») Jan 29, 2019 /
 
Ezt megpróbáltam, multiméterrel mérve tényleg ilyesmi értékek jönnek ki, mint amelyet leírtál. Egyelőre ezzel próbálkozok, de mindenképp szeretném megépíteni az általad készített kapcsolást is, talán a hétvégén!
(#) alberton hozzászólása Feb 12, 2019 /
 
Szerintetek mi manapság a legjobb, legkorszerűbb műveleti erősítő?
Az lm324-re azt írják sok helyen hogy elavult.
(#) Bakman válasza alberton hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Ez kb. olyan kérdés, mint a "Melyik a legjobb autó?". Mihez? Vadászatra nyílván nem Tesla S modellt vesz az ember, pedig az modernek mondható.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
(#) ozpecs válasza alberton hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Az iparban a mai napig nagyon gyakori ic mivel olcsó, lassusága miatt nem gerjedékeny, tápfeszigénye is jó és sok sokkal jobb erősítővel nagyobb lenne a szívás Nagykerben akár 10-20 forintért is lehet kapni időnként és ez 4 egység Ugyanez az LM 358-asra is igaz mi e fenének lassu folyamatokra ahol pl voltos jelszintek vannak spéci kiszaju gyors drága áramkör pl ? az iparba azért a célszerüség ár fontos tényező Még 741-hez hasonló egyebeket is használnak néha bár ahelyett inkább az lm 358
(#) Hp41C válasza alberton hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
A legproblémásabb adat a slew rate, a kimeneti feszültség maximális változási sebessége 0,5V/us. Nagy jelszintű alkalmazásoknál a kimeneti feszültség torzulását okozza. Pl. -10V -ról +10V -ra 40us alatt vált a kimenete.
Alacsony erősítésük (105) miatt nem annyira gerjedékeny, de ugyan ezért nem alkalmasak nagyobb pontosság elérésere.
Nagyobb impedanciás jelek erősítésénél a bemeneti áram magas értéke is probléma lehet.
Ne felejtsük el az LM741 1967 -ben került a piacra, az LM324 pedig 4 hasonló erősítőt tartalmaz és 1972 -ben került a piacra. Több, mint 50 éve tervezett áramkörök.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
(#) pucuka válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Az lehet, hogy 50 éves áramkörök, de valamit azért "tudhatnak" ha még ma is gyártásban vannak. Az ugyan nem állítom, hogy ugyanazok (legalábbis ugyanazon technológiával készült) áramkörök, de a TI -nél mai napig vannak, újabb fajta tokozással is.
(#) Ge Lee válasza alberton hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Ahogy már előttem is írták, a feladat dönti el. Ahova pl. alacsony ofszetű és driftű kell, oda nem biztos hogy jó egy TL071 a 3mV-jával és a 18uV/Co-jával, hanem mondjuk egy ultra low, vagy zero drift elnevezésű kell, aminek pl. az ofszetje 1uV a driftje pedig 10nV/Co.
(#) Hp41C válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Valóban kidőlt mellőlük a LM702 és az LM709. Ezeknél volt néhány kellemetlen előírás (a + és a - bemenet közötti feszültség nem lehetett akármekkora), hajlamosak voltak a reteszelődésre (latch up) és nem voltak kompenzálva.
Op Amp History
(#) tomat5 hozzászólása Márc 1, 2019 /
 
Sziasztok,

Keresek olyan műveleti erősítő típust ami:
- +/-15V tápfeszültségről működik,
- PUSH-PULL a kimenete
- Rail to rail a kimenete

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2019
(#) sdrlab válasza tomat5 hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
+-15V tápfesz esetén nem szokott jellemző lenni a rail to rail igénye. Mi miatt van itt erre szükség?
Következő: »»   83 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem