Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK készítés CNC-vel
 
Témaindító: Tomee, idő: Dec 20, 2009
Lapozás: OK   10 / 14
(#) big-pityu hozzászólása Dec 20, 2018 / 2
 
Szervusztok!
Mint látom van bőven kérdés CNC panelmarással kapcsolatban. Mivel én áttértem a fotózásról a CNC nyákkészítésre, így tudok némi támpontot adni nektek.
1. CNC KIT-ek közül melyik ajánlott: Itt el kell dönteni, hogy maximálisan mekkora panelt szeretne megmunkálni a tulajdonosa. Azt lehet mondani, hogy az ebayon, allin fent lévő gépek bármelyike szépen tud nyákot gravírozni. Ami viszont fontos, az maga a gép vezérlése. Rengeteg olyan CNC van fent, ami Arduino vezérlőlappal dolgozik. Nem rosszak, de nem is jók. Ez abban nyilvánul meg, hogy a panelra egy kész marópályát kell feltölteni és azt fogja futtatni. Addig, amíg valami gond nincs, addig tökéletes. Milyen gondok is lehetnek: túl kicsi, vagy túl nagy előtolás programozása, Nem megfelelő vágási mélység, nincs felületkövetési lehetőség. Vészleállítási problémák. Az Arduino helyett érdemes egy MACH3, UCCNC programmal vezérelni a kis gépünket. (Nálam az 5 tengelyes marógépet is ezek mozgatják). Létezik LPT és USB vezérlési lehetőség mindkettőre!
A fúrók szabvány méretűek, 3,175mm átmérővel rendelkeznek. Minden marómotor képes ezt fogadni. Teljesítménybe nem kell nagy, bőven elég még nyákmarásra is a 300W.
Házilag nem érdemes készíteni, többe kerül a leves, mint a hús, ráadásul építésnél a derékszögekre kivétel nélkül figyelni kell. Lézert mind a 2 vezérlő támogatja.
Maga a marás egy generált útvonalon megy végbe, amit például az EAGLE generál. Ennek útvonala nem soronként, hanem a vezetőkkel párhuzamosan történik. Lézernél más a helyzet, ott soronként szoktuk a rajzolatot felvinni a a munkadarabra.
Mivel szabván méretű a fúrók és a marók befogójának átmérője, így bármikor átcserélhetőek. Az EAGLE külön generálja le a marófájlt, a fúrófájlt és a gravírozáshoz szükséges fájlokat egyszerre. Hosszúkás lyukakat mindig marjuk. Ezt is legenerálja az EAGLE.
Tápellátás a meghajtó motoroktól függ. 3 tengelyre 24V 300-350W-os tápot szoktak rakni.
Műveleti sorrend: A CNC nem fog csak úgy magától elindulni. Egy normális gépet, ha áram alá teszel, nem fog elindulni, hisz maga a kezelő programját is ki kell Resetelni. Ez csak egy virtuális gomb megnyomása. A másik művelet, hogy a szerszámmal felvesszük a koordináta rendszer nullpontját. Vészesen hangzik, de pár másodperc alatt megvan. Ha be van töltve a megmunkálási fájl, akkor mehet a buli. Start gomb.
(#) moderboy válasza morfondi hozzászólására (») Dec 21, 2018 /
 
Szia! Hogy állsz a projekttel? Én most martam egy 2cm átmérőjű tálat rétegelt lemezbe, nagy nehezen. Milyen rugót tettél a két anya közé? Én amit találtam az néha beakad a menetbe, meg kell vezetni majd valahogy. Anyát is marék számra válogattam, mire nem feszült az X tengelyem.
(#) morfondi válasza moderboy hozzászólására (») Dec 21, 2018 /
 
Néhány alkatrészt újranyomtattam, holnap teszek fel képeket.
(#) jpocok hozzászólása Feb 10, 2019 /
 
Sziasztok!

Sehogyan sem tudom megcsinálni a Gerber-fájlok átalakítását Gcode-ba. Pedig ugyanúgy Sprint-Layout 6.0-t használok, mint ebben a videóban és ugyanúgy a Rapid-PCB oldalán szeretném elvégezni az átalakítást.

Ha megnézitek a videó megfelelő részeit, tökéletesen létrehozza a Gerberből a Gcode-ot és ez már az előnézeti képen is látható. Én viszont bármit állíthatok rajta, akkor is összeérnek a forrszemek és a vezetősávok is nagyjából kétszer olyan vastagok, mint az eredeti tervben. Ezt nemcsak előnézeben látom így, hanem a CNC-marás után is pontosan ilyen panelt kapok. Pedig az SL 6.0-ból már több változatot is kipróbáltam, de ugyanaz a hiba. Igen, valóban vannak eltérések a 6.0 verzión belül is, nem beszélek félre!

Próbáltam a FlatCAM programmal importálni a Gerbert, ott tökéletes az előnézeti kép. Viszont az olyan bonyolult, hogy fogalmam sincs, hogyan kellene vele használható Gcode-ot előállítani.

Befejezésül megismétlem a kérdést: miért nem sikerül átalakítani a Rapid-PCB programjával a Sprint-Layout 6.0-ból exportált Gerber-fájlokat?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) morfondi válasza morfondi hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Bocsi, elhúzódott. De egyébként csak egy sima rugót használtam, valamelyik vasboltban vettem.
(#) csatti2 válasza jpocok hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Nekem erre a fájlra gond nélkül készített értelmesnek tűnő tervet. Próbáld ki te is, hogy nálad ez működik-e.
(#) jpocok válasza csatti2 hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Köszönöm szépen válaszodat, ez tényleg jól mutat az előnézeti képen! Újra van remény A panel pontos mérete, valamint a fúrófájl nélkül nem tudom elkészíteni a gyakorlatban is, de szerintem jó lesz. A többit majd privát üzenetben beszéljük meg.
(#) jpocok válasza csatti2 hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
A csatti2 által mellékelt Gerber fájl nem SL6-ban készült! Ezért továbbra is él az eredeti kérdés, ahogyan azt korábban leírtam.
(#) vanzerr válasza jpocok hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Szia! Nekem is hibátlanul működik minden. Valami nálad nem okés...
(#) jpocok válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
Szia!

Hogy érted azt, hogy neked hibátlanul működik minden? A Sprint-Layout 6.0 programmal készítesz Gerber-exportot a rajzról és utána a Rapid-PCB oldalán alakítod át Gcode-ba? Úgy, ahogyan a linkelt videón látható?

Tudom, hogy más programok exportjával hibátlan. De a videó szerint a Sprint-Layout 6.0-val is működik és engem csak ez érdekel. Hogyan lehet beállítani, illetve melyik változatot kell használni?
(#) vanzerr válasza jpocok hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
A csatolt file-al is és amit csinálok otthon sl6-al azzal is minden ok... Ha a videót követed nem lehet hiba...
(#) jpocok válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Köszönöm válaszodat! Megtennéd, hogy a csatolt fájlt is kipróbálod? Én ezzel az aprócska rajzzal teszteltem, de eddig nem sikerült. Kíváncsi vagyok, nálad megy-e. Köszönöm fáradozásodat!
(#) vanzerr válasza jpocok hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Rossz a rajzod.. Mellékelek egyet ezzel próbáld ki.
(#) jpocok válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
A Te rajzoddal tökéletes!

De most jön a csavar! Az én rajzom eredetileg SL5-ben készült. Viszont az SL6 hiba nélkül betölti, majd a Save as... kimenti LAY6 fájlként. Ebből készítettem az exportot, ami szerinted is hibás, valamint a Rapid-PCB is rosszul kezeli.

De ha ugyanezt a rajzot újonnan készítem el a 6-os verzióban, akkor a Rapid-PCB nem is ismeri fel, azt írja ki, hogy nem szabványos Gerber-file.

A DRC-vel végrehajtott ellenőrzés 0, azaz NULLA hibát talál az SL6-os fájlban is és az SL5-ből átvett fájlban is. Viszont a Te fájlodra egy hosszú hibalistát ad, de a Rapid-PCB mégis abból tud jó Gcode-ot készíteni !!! Ezt sehogyan sem értem! Ötletem sincs, hogy mit kellene másként csinálni.

Köszönöm fáradozásodat! Sajnos a probléma továbbra is megoldatlan.
(#) vanzerr válasza jpocok hozzászólására (») Feb 14, 2019 2 /
 
Szerintem értelmezd az általad vélt hibalistát. További jó szórakozást! A program jó, nekem mindennel működik hibátlanul. Én ezt úgy hívom USER ERROR!
(#) Bakman válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 14, 2019 / 1
 
Még ezt a nagyképű dumát... Hihetetlen. Nem értem, ha nem akarsz segíteni, miért írsz ilyeneket vagy egyáltalán bármit.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2019
(#) jpocok válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 15, 2019 /
 
Ez a hibalista nem az én "véleményem", hanem az SL6 ellenőrző modulja írta ki. Mellékelem a képet. Egyébként teljesen jelentéktelen, mert csak egyetlen hiba utal túlságosan vékony vezetősávra, a többi mind a Silkscreen-re vonatkozik, ami lényegtelen, hiszen azt a réteget nem is exportáljuk Gerber-fájlba.

Sajnálom, hogy ennyire félreértettél!
(#) vanzerr válasza Bakman hozzászólására (») Feb 16, 2019 1 /
 
Próbáltam segíteni, de ha valaki nem érti, hogy az alkatrész rajzolata az nem jelent hibát és nem értelmezi a hibalistát (igaz utólag belátta) csak úgy írja, hogy tele van hibával, akkor reménytelen a segítség. Először azt írja SL6-al készítette, utána Sl5-be, utána SL5-ből átvett, SL6-ba több verzióval kipróbált stb. Döntsük már el hol készült??? Ja és úgy tuti nem fog működni rendesen semmi, ha dobáljuk a rétegekre össze vissza az alkatrészeket...
(#) jpocok válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 16, 2019 / 1
 
Hagyd már végre az SL6-hibaüzenetet, mert sohasem azt kifogásoltam! Egyszerűen csak leírtam, hogy én minden lehetőséget kipróbáltam.

Arra adj magyarázatot, hogy ha egy frissen telepített, jogtiszta SL6-ban összekötök 10 darab forrpontot vezetősávokkal, az ebből készített Gerber exportot miért nem ismeri fel a Rapid-PCB! Viszont ugyanaz a program, ugyanazon a gépen a te rajzodból hibátlan Gcode-ot generál!

Neked sokkal több lehetőséged lett volna, hogy megértsd a problémát, mert közben privát üzeneteket is váltottunk. De gyalázatos hozzászólásaid miatt talán illene már bocsánatot kérni. Szerintem Bakman is erre figyelmeztetett a maga módján.
(#) vanzerr válasza jpocok hozzászólására (») Feb 16, 2019 /
 
Csinálj egy mintát...
(#) jpocok válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 18, 2019 / 1
 
Megtaláltam a probléma megoldását! Eddig azért nem válaszoltam, mert rengeteg tesztet végeztem el, különféle beállításokkal.

Feltétlenül ki kell kapcsolni az SL6-ban az átmenő furatokat (through pad) és a GND fóliát (telefólia) is!!! Ezen beállítások bármelyike külön-külön is meghiúsítja a Gcode előállítását, de együttesen végzetes hibát okoznak.

Érdekes módon a Rapid-PCB a kikapcsolt GND fólia ellenére telefóliásnak jelzi a panelt. Ez nem baj, mert pontosan így akarom maratni a CNC-vel. Már csak azt kell kitalálni, hogyan állítsam be, ha a telefóliához akarom kötni a GND forrpontokat.

De a lényeg az, hogy végre működik! Sőt, így még az SL5-ből átvett fájlok exportját is helyesen alakítja át Gcode-ba! Amint lehetőségem lesz rá, kipróbálom közvetlenül SL5-ből exportált adatokkal is.
(#) vanzerr válasza jpocok hozzászólására (») Feb 18, 2019 /
 
Nem telefóliának veszi, hanem csak az általad megrajzolt áramkör kontúrját marja ki. A GND forrpontokat ha lesz egy kis időm kipróbálom...
(#) jpocok válasza vanzerr hozzászólására (») Feb 18, 2019 /
 
Köszönöm, ne töltsd vele az időt, mert sikerült a GND-forrpontot is megoldani. Nagyon egyszerű: a forrpontot lecserélem egy egészen picire (külső átmérője 0.4 mm, furata 0.3 mm). Itt egészen kicsi lesz a marás, majdnem pontszerű, így a 0.7 mm-es furat eltünteti és máris kész a fóliával összekötött furat.

Sikerült két panelt kimaratni, tökéletesek. Egyiket sem konvertáltam SL6-ba, hanem közvetlenül az SL5-ből exportáltam a rajzokat.

Köszönöm a segítséget!
(#) Norbi779 hozzászólása Szept 2, 2019 /
 
Sziasztok! Az aliexperessen kapható CNC 3018 géppel van valakinek tapasztalata? Olvastam róla jót is, rosszat is. Mennyire alkalmasak ezek NYÁK marásra és milyen minőséget lehet velük elérni?
(#) atus1981 hozzászólása Szept 7, 2019 /
 
Sziasztok!
Honnan rendelitek a gravírtűket illetve a "kukorica"marókat?
Köszi.
(#) csatti2 válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 11, 2019 / 1
 
Én aliexpress-ről szoktam. Ne fizess többet semmilyen bevonatért, ugyanazt kapod csak lesz rajta vmi sárga maszat, amitől úgy vettem észre, hogy nem igazán tart tovább ki az éle/hegye.
A nyáklapok üvegszálas anyaga egyébként eszi a szerszámokat, nyugodtan vegyél több doboz gravírtűt (nekem a 15 fok körüli 0,1-es hegyűek jöttek be legjobban). Fúrókat csak olyan méretekből vegyél, amiket gyakran használsz, a többi mérethez megteszi a végmaró is (a nagyobb lyukakat kontúrban is marhatod).
(#) jefflynn válasza Norbi779 hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Nekem ilyen gépem van, illetve nem pont ez, hanem a nagyobb testvére (3040Z), de a gép kb ugyanaz az alumínium szerkezetű csoda, printer portos vezérlővel. Nyákot soha nem készítettem vele és nem is fogok, ezért erről nem tudok beszámolni, de ha egyéb kérdésed van a gépről akkor szívesen válaszolok.
(#) KKobra hozzászólása Okt 5, 2019 /
 
Rendben! Megmondaná valaki ki és mit kifogásolt a hozzászólásomban ?
(#) kaqkk válasza KKobra hozzászólására (») Okt 5, 2019 /
 
Gondolom két témában tetted fel ugyanazt a hozzászólást , ezt nem díjazza az oldal .
(#) morfondi hozzászólása Nov 19, 2019 /
 
Sziasztok!
Aki mart nyákot grbl-lel és cnc shield-del, mekkora mikro lépést kell beállítani, hogy jó legyen? 8,16 vagy elég lehet a 4 is? Esetleg a menetemelkedéstől is függ a dolog?
Menetes szár esetén mekkora ad jó eredményt?

Köszi
Következő: »»   10 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem