Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Demagnetizáló
 
Témaindító: Galvan, idő: Ápr 16, 2019
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Galvan hozzászólása Ápr 16, 2019 /
 
Két 100x40cm méretű lap között (egymástól 35cm-re) akarom demagnetizálni a közötte lévő anyagot. Hogy is kellene építeni egy ilyen szerkezetet? Milyen tekercs, és milyen elektronika szükséges hozzá?
(#) pucuka válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Mi a túrót akarsz demagnetizálni? Gőzmozdonyt?
Demagnetizálni csak ferromágneses anyagot lehet, azok közül a legkönnyebb a vas, de ekkora térfogatba nagyjából 1 tonna vas fér.
Egyébként demagnetizálni úgy lehet, hogy egy légréses mágneskört váltakozó árammal gerjesztesz, és a demagnetizálandó tárgyat a légrésbe helyezed. Maga a mágneskör is igen szép méretű, és súlyú lesz.
(#) pittti válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Annakidején a régi szép időkben a magnófejeket szoktuk demagnetizálni. Namost egy magnófej kb 10 gramm, de a demagnetizálantó rész (a fejmagok) csak pár tized gramm tömegűek voltak. A demagnetizáló viszont az elektronikával együtt úgy 30 dekagramm!

Körülbelül hasonló arányokkal számolhatsz itt is, tehát kell egy kisebb méretű üzemcsarnok tekintélyes ipari árammal, + töménytelen mennyiségű és teljesítményű elektronika.

Ezt otthon, házilag kb. lehetetlen megcsinálni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2019
(#) Doky586 válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Egy 40x35cm-es és 1m hosszú műanyagból vagy fából készült csévetestet kell ehhez készítened amire ujjnyi vastagságú rézdrótot tekercselj teljes hosszúságában 3-5 réteg vastagságban, úgy hogy bírjon 100A -t. Valami hozzávaló több kW-os tápod is van hozzá..?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2019
(#) Galvan hozzászólása Ápr 16, 2019 /
 
Valami olyasmire gondoltam, hogy két lap között demagnetizálnék. Tehát ha megoldható, akkor a két különálló lapra (100x40cm) kellene tekercselni. De kellene hozzá nyilván valami adat: menetszám, huzalvastagság, tekercselés módja... No meg persze milyen vezérlőelektronika szükségeltetik hozzá? Megnyugtatásként megjegyezném, hogy nem gőzmozdonyt akarok demagnetizálni.
(#) erbe válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
A két lap, az egy megszakított O vasmag két egymással szembeni lapja lenne. A tekercs erre a ~2 m átmérőjű 100*40 cm-es lemezelt vasmagra kerülne. A 35 cm-es légrés miatt még a nagy vasmagkeresztmetszet ellenére is tekintélyes menetszám kell. Az elektronika szerepe, hogy az induló váltakozó áramot folyamatosan nullára csökkentse. Korábbi hozzászólók nem túloztak a gépterem méretű, önálló betápot igénylő méretekkel.
Ha mégsem erre gondoltál, nem ártana pontosítani. Pl. az előző hozzászólás tekercsméretét is mérsékelni lehetne az igények pontosításával.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2019
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Ezen a vázlaton láthatod, milyen egyszerű megvalósítani az ötleted. Az elektronikát lehagytam.
(#) pittti válasza erbe hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Hát igen, de a lemezelt vasmag tömege ebben az esetben minimum 20 tonna lenne - már az alapozása sem lenne egyszerű feladat.

Viszont más - anno órásmesternél láttam ilyen készüléket (javításra adta oda), annál nem volt vasmag csak egy kb 2x4 cm-es csévetestre feltekert többezer menet (ez volt megszakadva). Vezérlőelektronika sem volt, egy 110V-os izzóval sorbakötve közvetlenül a hálózatról működött - még bekapcsoló sem volt rajta! A csipeszeket, csavarhúzókat egyszerűen csak át kellett tólni a csévetest ablakán és demagnetizálva voltak.

Na - egy ilyet már el tudnék képzelni házilag, bár a nagy méret miatt a tekercs tömege ebben az esetben is többszáz kg lenne (vörösrézhuzalból), valamint a felvett teljesítmény sem lenne kevés. A számítások szerint négyzetcentiméterenként 7 - 12 W teljesítmény lenne szükséges a megfelelő mágneses fluxushoz. Persze ez függ a belehelyezett munkadarab tömegétől is.
(#) pucuka válasza pittti hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Elektronika nem nagyon kell hozzá, bár lehet turbózni. Ha egyszerűen lassan kiveszed a mágneses térből, ugyanott vagy mintha elektronikával csökkentenéd a mágneses teret nullára.
Ekkora marha nagy légrésben nem könnyű létrehozni használható mértékű mágneses térerősséget.
(#) Doky586 válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Az építkezéseken használt I gerendákból is befér féltucat ekkora helyre, csak nem értem minek akarnál ilyesmit demagnetizálni.. Valami értelmes(ebb) okot mondjál mire kell ez?
(#) kalmi.kalmi hozzászólása Ápr 17, 2019 /
 
Tán a gáz-vagy villanyórát akarod demagnetizálni ? Akkor be kell zárni ezt a topikot !
(#) Bakman válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Ez az ötlet honnan jött? Elképzelem a helyzetet, ahogy egy alig pár tonnás vasszerkezettel becserkészed valamelyik fogyasztásmérőt.
(#) kalmi.kalmi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Már nem tudok mire gondolni.
(#) kalmi.kalmi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Arra gondoltam, hogyha valaki egy mágnessel megpróbált hatást gyakorolni egy szerkezetre akkor egy méretes demagnetizálóval el lehet tüntetni a mágneses nyomokat. De az ilyen ráhatás keltés próbálkozása, azt hiszem mérőórák esetében tilos.
(#) kalmi.kalmi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2019 / 1
 
Talán egy vashajót kell demagnetizálni, talán nem jól működik rajta az iránytű vagy maga a hajó fordul észak-déli irányba szüntelen.
(#) Bakman válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
"Villanyóránál" már amelyik mechanikus, csak ront a helyzeten bármilyen mágnes. A gáz fogyasztásmérőknél nem tudom, mi a helyzet.

Ne legyünk rosszhiszeműek, ki tudja, mi a terv.
(#) kokozo válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Mellesleg a fogyasztásmérők belsejében benne van egy mágnesszalag, ami oda vissza polarizált, és ha mágneses hatás éri, lemágneseződik valamelyik pólus, egyből rád verik a kerület hiányzó fogyasztását..
(#) Galvan hozzászólása Ápr 17, 2019 /
 
Látom egyeseknek csak a hülyeség jut az eszébe. Arra nem gondolt senki, hogy egy szabálytalak alakú terméket kellene ledemagnetizálni, aminek ekkora a mérete? Nekem megoldásra van szükségem.
(#) Bakman válasza kokozo hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Milyen az az oda-vissza polarizált szalag? Polarizálni rezgést lehet, állandó mágnest nem. Egy pólust sem lehet lemágnesezni, a mágnesnek mindig van északi és déli pólusa, a kettő nem választható szét.
(#) proba válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
A demagnetizálandó anyagtól is erősen függ. Pl csavarhúzót simán demagnetizál, ha a pillanatpáka csúcsa közé bedugod , majd lassan kiveszed. Ebből következően ha készítesz egy 1m átmérőjű tekercset sok menettel, a megfelelő áram hatására kisebb mágneses maradékot eltüntet ( pl régen a TV képcsövet is így tették használhatóvá)
(#) erbe válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Éppen én is azt akartam tanácsolni, hogy talán elég lenne a monitorok vagy TV demagnetizáló tekercse. Még elektronika is van hozzá.
Persze könnyű tanácsot adni, ha tudjuk, mihez kell.
(#) Doky586 válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Ápr 17, 2019 /
 
Mechanikus mérőórát is értelmetlen demagnetizálni, csalni is közeli állandó mágnessel szoktak valahogy. Egy demagnetizáló legfeljebb a mechanikát rázná szét vagy az elektronikát tenné tönkre. Kapásból bukta..
(#) kokozo válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 18, 2019 /
 
Senki nem mondta hogy állandó mágnes van benne, én azt írtam hogy egy szalag, olyan mint a kazettákban, amire "ráveszik" a jelet.
(#) pucuka válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 19, 2019 /
 
A mechanikus villanyóránál a beépített mágnes az alutárcsát fékezi. Ha demanetizálja, az óra gyorsabban fog pörögni. Nem hiszem, hogy ez lenne a cél.
(#) Bakman válasza kokozo hozzászólására (») Ápr 19, 2019 /
 
Megesett párszor, hogy olyan hibára mentünk ki, ahol a tulaj elmondása szerint valahol "szivárog" az áram, túl sok a fogyasztás. Mágnessel lassították a fogyasztásmérőt (két órai hibakeresés után bökte ki), aztán jött az az eset, amit pucuka leírt, merthogy állandó mágnes van benne fék gyanánt.
(#) Gafly válasza Galvan hozzászólására (») Ápr 19, 2019 /
 
Tudod, én például el tudom képzelni, hogy nem vagy hülye (bár nem értek hozzá).

Csak egy példa lehetne, ha esetleg valamilyen mágnes asztal után ne legyen "szőrös" a cucc...

Szóval szerintem sok mindenben lehet gondolkodni, nem csak "huncutságban".
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2019
(#) nfero hozzászólása Márc 4, 2022 /
 
Sziasztok

Van egy régi lézernyomtatóm amiben a papír indítását végző kuplungokat kis relé szerű mágnestekercsek vezérlik.
A tekercsek magjai és a nyelvek is annyira fel vannak mágneseződve hogy nem engednek el időben emiatt a papír késik a nyomathoz képest.

Hogyan lehetne ezeket az alkaítészeket lemágnesezni.

A tekercsek 24V egyenáramról működnek.

Feri
(#) ferci válasza nfero hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Szia!

Próbálj rájuk kapcsolni 24 volt váltót, ha le tudod választani a működtető körökről.
Első körben fél órát menjenek így. Melegedni nem fognak valószínűleg, mert nagyobb az ellenállásuk ebben az esetben. Kontroll nem árt.
Ha van rajtuk dióda esetleg, akkor így nem szabad.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2022
(#) erbe válasza nfero hozzászólására (») Márc 4, 2022 /
 
Meg kellene nézni azt a felületet, ahol felfekszik a mozgó lemez. Vékony rézlemezzel, apró kiálló csapocskával vagy egyéb hasonló trükkel érik el, hogy a vastest teljes keresztmetszetben ne telítődhessen és ez nagy felületen érvényesüljön. Ha fényesre kopott az érintkező felület és elég nagy, már kis remanencia és a kikapcsoláskor a tömör vastestben képződő áram is benntartja a horgonyt (így is hívják az elektromágnesek, relék mozgó részét).
(#) mikrodigit válasza erbe hozzászólására (») Márc 5, 2022 / 1
 
Én próbaképpen egy darab szigszalagot tennék a két felület közé. Ha beválik, valami tartósabbra (rézfólia, stb.) lehetne cserélni.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem