Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   151 / 161
(#) tvibi hozzászólása Jún 18, 2019 /
 
A sebesség állandó egy terméknél. Egy irányba kell hajtania.
(#) Peter65 válasza tvibi hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Könnyebb lenne segíteni, ha a komplett technológiát leírnád. Ami eddig átjött, hogy ez egy zacskógyártó kép, aminek a működését a fólián lévő merkerekhez kellene szinkronizálni. A sebesség variálásának igénye meg azt sejteti, hogy egyébként egy állandó sebességű gépről van szó, ezért a fólia etetésének sebességét a zacskó méretéhez kellene igazítani. Ha valamit nem jól értettem, akkor kérlek pontosítsd.
Ha nem akarsz hobbi dolgokkal "buherálni", szerintem egy OPLC-t lenne érdemes választanod. Egy JAZZ-ba szerintem simán beleférne. Ezen megadhatnád a zacskó hosszát, bele lehetne vezetni a merkert érzékelő szenzort, és kiadhatná a léptető motor vezérlő számára a megfelelő vezérlő jeleket.
Persze meg lehet csinálni beágyazott rendszerként valamelyik mikrovezérlővel is, vagy akár arduinóval.
(#) tvibi válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Ez egy síkfóliás tasaktöltő géphez kellene.
Van egy kínai gép aminek a "vas " része ami hosszútávon maradna...
Mivel most indítottam mellékállásban ezt a történetet ezért próbálom a költségeket minimalizálni...
A töltőgép a következő képen működik: síkfóliát megformázza egy úgynevezett galléron egy cső formára amit oldal irányba és vízszintes irányba is lesüt. Magába a cső formába tölt folyadékot, krémet, port stb... Jelenleg egy kis hajtóműves motorral van megoldva a fólia húzás melynek most 90/min a kimenő fordulata. A pontos fólia húzásnak azért van szerepe mert a fólián grafika van és a grafikának mindég a sütéshez képest meg van a pontos helye. Grafika nélküli fóliát azt impulzusra számolja. A hajtóművön most van egy reed relé és ez előtt forog egy kereszt amin 4 mágnes van.
Azért gondolkodtam a léptetőmotoron mert ahol dolgozom ott is van egy tasakoló gép és abban évek óta teljesít... Csak azt a saját PLC-je vezérli...
(#) tvibi válasza tvibi hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Hasonló a gép... A fóliahúzó hengert hajt a motor..
(#) pipi válasza tvibi hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Hali!
Szerintem nem ötperces hétvégi meló ez léptetőmotorral...
Kell valami proci, valami beviteli szerv-billentyűzet, és kijelző hozzá (lehetne soros portos is, de akkor pécé kell hozzá, megfelelő léptetőmotor, és hozzá való léptetőmotor vezérlő, és normális táp(a 6V felejtős, min 20V de inkább jóval felette, hogy legyen ereje is).
Valami/meglévő poziciószenzor megfelelő illesztéssel. Meg egy "kis" mechanikai munka, be is kell dobozolni
A léptetőmotort ki kell tesztelni milyen sebességet bír, milyen gyorsulást, lassítást kell ehhez leprogramozni, a fólia milyen gyorsulást bír nyúlás nélkül.... Hasonlót csináltam már, de sok munka volt, ezért sokba is került, de azóta is jól cibálja a rásüthető fóliát egy nyomdában (pl menetjegyen a fémezésre használják).
Szóval elmondani egyszerű, de megcsinálni....
(#) tvibi válasza pipi hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
A 6V az tiszta sor, hogy a léptetőhöz alkalmatlan.
Azt nem gondoltam, hogy ennyire bonyolult... Lehet egy mechanikailag erősebb hajtóművesbe kell gondolkodnom...
(#) kaqkk válasza tvibi hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Nem is a programírás nyáktervezés összeépítés az időigényes azt pár óra alatt meg lehet csinálni , hanem mint pipi is írta a beüzemelés beállítás ..
(#) tvibi válasza pipi hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Ezek alapján gondoltam, hogy akár működhet is..:
https://www.youtube.com/watch?v=Z4cpW8KZf9g
(#) pipi válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Ja... és soxszor a kezelő/beállító felület elkészítése majd akkora vagy nagyobb munka, mint maga a működtető lényegi rész. Az is macerás szokott lenni, mire kipréseljük a megrendelőből pontosan mit is akar, akkor kezdi érezni hogy nem is olyan egyszerű, mint elsőre látszik. A kedvencem az volt, amikor elmondták a feltételeket, hogy is kell működni, tök logikusnak tűnt, aztán nem sikerült leprogramozni... Elkezdtem folyamatábrát rajzolni, és akkor kiderült, hogy ellentmondások vannak, nem lehet úgy csinálni, nem akarták elhinni, csak mikor megmutattam a folyamatábrát a feltételes ágakkal
(#) pipi válasza tvibi hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Ott is van pókháló az asztalon
Na ja, egyszerű potméter, de egy ilyenből hogy is lenne a 10. fóliahúzás után elcsúszás nélkül?
Meg hány méter fóli kéne ahhoz hogy a sebeséget belődd? Jelen esetedben nem a sebesség a lényeg, hanem a lépésszám...
Szerintem...
De pontosan át kell gondolni a bemeneteket, feltételeket, és a kimenetek megvalósítását, működést, mint írtam ezt nehéz kipréselni a megrendelőből
(#) tvibi válasza pipi hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
A hajtóműves motornak valószínű nagyobb a túlfutása ill. pontatlansága...
Sebesség az adott.. 90/min. Ezt esetleg nagyobb tasak méretnél kellene változtatni. (ugyan annyi idő alatt húzzon..)
A kiadott 6V az működtetne egy relét aminek a érintkezője vezérelné? Ugyan az mintha addig megy a motor amíg nyomógombot nyomom..
(#) pipi válasza tvibi hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Bármi megoldható De lényeges a húzási sebesség, hogy pont annyi idő alatt menjen míg a következő jel jön?
Azt jobban el tudom képzelni hogy - sarkítva - az impulzusok jönnek 6mp-enként, a megfelelő pozició elérése viszont 5 mp alatt megtörténik.
(#) kaqkk válasza pipi hozzászólására (») Jún 19, 2019 /
 
Én egyből folyamatábrával kezdek és rögtön kiderülnek a turpisságok .A kezelőfelületre kijelzésre vannak kész bevált megoldásaim .De nem ez itt a fő kérdés hogy ki mennyi idő alatt csinálná meg , hanem hogy ki vállalja .
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2019
(#) pipi válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 19, 2019 /
 
Ahhoz hajszálpontosan ismerni kellene a cipőméretet, meg hogy a déli sark mely területén van a cucc
(#) kaqkk válasza pipi hozzászólására (») Jún 19, 2019 /
 
Idézet:
„hajszálpontosan ismerni kellene a cipőméretet”
Nekem is kijutott már pár olyan "feladat" amit az elején egyszerűnek véltem bevállaltam azután jöttek a jobbnál jobb ötletek a megrendelő felől , még ezt még azt . Igen ha valaki elvállalja tisztázni kell a feladatot az árat és a helyszínt de ez már privát megbeszélés tárgya .
Idézet:
„Vácszentlászló (Gödöllő mellett..)”
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2019
(#) pipi válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 19, 2019 /
 
Bocsi, elsiklottam a cím közlése felett
(#) kaqkk válasza pipi hozzászólására (») Jún 19, 2019 /
 
Te közelebb laksz hozzá
(#) froli78 hozzászólása Júl 14, 2019 /
 
Sziasztok!

Kezdőként az alábbi kérdésekkel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni:

Ha egy L293D motor vezérlő IC (STMicroelectronics IC-ről van szó…) az engedélyező láb bekötése nélkül is „engedélyezi” önmagát akkor az adott IC hibás vagy sem?

És ha ez az „önengedélyezés” nem hiba akkor, mi a legjobb/bevett módszer ennek a jelenségnek a megszüntetésére?

A teszt mérések alapján a Vcc logikai tápfeszültség (elvileg 5V nálam gyakorlatilag 4,7V) 16-os lábra rákapcsolásakor az 1-es és 9-es engedélyező lábakon 2V (+/-0,02V) feszültség jelenik meg ami az adatlapi értékekkel ellentétben úgy tűnik sajnos már elegendő ahhoz, hogy a motor input feszültség hatására kiadja az outputra a motorköri feszültséget és elindítsa a motort…
(Az IC adatlapja szerint amúgy az engedélyező láb logikai alacsony értéke max. 1,5V a logikai magas értéke min 2,3V szóval a mért 2V az pont a senki földje...)

Ha a középső lábakat nem kötöm rá a földre akkor a Vcc mérhető az engedélyező lábon is.

Az IC egy Vc = 9V-os tápfeszültségű LEGO Powerfunctions (normál DC) motort hajt de az engedélyező láb feszültségére a Vc feszültségnek nincs hatása. (Kikapcsolt és bekapcsolt 9V mellett is ugyan úgy 2V-ot lehet mérni.)

Először azt gondoltam, hogy rossz az IC de két ilyen IC-t vettem és mindkettő produkálja ezt az anomáliát továbbá találtam egy angol fórum bejegyzést ami alapján (már amennyire értem) úgy tűnik, hogy ez talán mégsem feltétlen hiba:

https://electronics.stackexchange.com/questions/162550/l293d-pin1en...roblem

Ugyanakkor - feltehetően a nem eléggé magasfokú angol nyelvtudásom és/vagy elektronikai ismereteim miatt - nem igazán értem, hogy ez miért is „jó” így és, hogy mit lehet tenni ellene.

Annyit a szűkös ellenállás készleteimmel már sikerült ki tesztelnem, hogy ha egy R510-es ellenállással az engedélyező lábat a földre kötöm akkor a várt módon működik az IC de ez a megoldás ha jól sejtem nem igazán jó mert egyrészt folyamatos fogyasztást okoz másrészt nyilván valamennyi vezérlő áramot is vesztek vele. Igaz az sem világos számomra, hogy az engedélyező láb árama az outputra végső soron hatással van-e (lenne-e) vagy sem.

Egy PNP tranzisztor + dióda megoldást tudnék még elképzelni a fenti probléma kiküszöbölésére (ami ha nincs engedélyező jel földeli a lábat ha van akkor pedig megszakítja a földet) de ha hibásak az IC-k akkor nyilván egyszerűbb visszavinni őket és jókat kérni na meg per pillanat diódám sincs így nem tudom kipróbálni se… (Meg a neten látható kapcsolási rajzok nincsenek így túlbonyolítva ugye…)

Mivel egyrészt azt szeretném, hogy a motor forgás iránya (a két motor engedélyezés bemenet egy inverter közbe iktatásával) egy darab kontroller pinről legyen vezérelve és PWM sebesség szabályozást is szeretnék az nyilván nem egy élő opció, hogy a motor inputot kapcsolgatom…


Előre is köszi a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2019
(#) Bakman válasza froli78 hozzászólására (») Júl 14, 2019 /
 
Idézet:
„Ha egy L293D motor vezérlő IC (STMicroelectronics IC-ről van szó…) az engedélyező láb bekötése nélkül is „engedélyezi” önmagát akkor az adott IC hibás vagy sem?”
Nem hibás. Bemenetet nem hagyunk a levegőben lógva, határozott H vagy L szintre kell kötni, ellenállás nélkül, különben az IC veheti magasnak vagy alacsonynak is a bemenetet és ettől függően működhet, azt az érzést keltve, hogy hibás.
(#) froli78 válasza Bakman hozzászólására (») Júl 14, 2019 /
 
Köszi Bakman a gyors választ!

Jogos a hozzászólás csak sajnos így önmagában nem sokat segít rajtam mert ugyan nem írtam de természetesen akkor is jelentkezik a probléma ha rá van kötve a lábra az engedélyező jel ami alapból (és valóban) 0V.

Először azt hittem a kapcsolásom rossz és az adja ki valahogy a 2V-ot de aztán mikor kimértem kiderült, hogy a 2V magáról az engedélyező lából származik...

Akkor is mérhető a 2V ha rádugom a 0V-os kábelt szóval az úgy tűnik önmagában nem földel...

Amúgy egy Raspberri Pi 3 B+ a kontroller ami opotoportokon keresztül az 5V-os oldalan plusz egy-egy NPN tranzisztorral kapcsolja az 5V-os logikai feszültségeket az IC-re ha ez esetleg segít a megfejtésben valamit...

(A tranzisztorok azért vannak mert az optoport nem adott elég áramot.)

Most, hogy ezt írom esik le, hogy lehet, hogy ha direkt galvanikusan van egy 0V-os vezérlő jel kapcsolva akkor az kvázi földként funkcionál!? Mert ha igen akkor lehet ez a gond. Nálam a 0V lényegében csak egy szakadás a transzisztornál és nem föld...

Ez a hiba és akkor külön meg kell oldanom a földelést?!
Az említett PNP tranzsiztor + dióda megoldásnál van jobb megoldás erre?!
(#) habazutty válasza froli78 hozzászólására (») Júl 14, 2019 /
 
Szia!

Fura, amit írsz. Én annó arduinoval direktbe hajtottam ezt az IC-t, ráadásul az engedélyező bemenetével lett megoldva a tartás is. 1k ellenálláson keresztül a GND-re húzva az engedélyező lábakat, az optocsatolók pedig direktbe. Szerintem működnie kellene. Vagy fordított logikával, 1k ellenállás a VCC-re és az optó vagy tranzisztor pedig lehúzza GND-re, ha nem kell, hogy üzemeljen.
A fogyasztástól ne félj. Mikro Amperes nagyságrendű áram folyik a bemeneteken.

Szerintem.
(#) Bakman válasza froli78 hozzászólására (») Júl 14, 2019 /
 
Idézet:
„Nálam a 0V lényegében csak egy szakadás a transzisztornál és nem föld...”
Nem vagyok biztos benne, hogy értem a lényeget, egy kapcsolási rajz segítene, így a kérdéseidre sem tudok érdemben válaszolni.

A H vagy L szint mindig az IC GND pontjához képest értendő.
(#) froli78 hozzászólása Júl 14, 2019 /
 
Köszi a hozzászólásokat!

Segített megérteni a problémát!

Direktben (galvanikusan) rákötöttem az engedélyező vezérlő pint az engedélyező lábra és így tényleg jól működik az IC!
(Korábban nem mertem/akartam rákötni mert ugye nem ismerem az IC-t és pont ilyen visszajön a feszültség anomáliáktól tartottam de mivel mindig stabilan 2V-ot mértem így már meg mertem kockáztatni...)

Szóval köszi!

Összefoglalva az volt a gond, hogy az én kapcsolásom "alacsony szintnél" valójában nem vezeti el az áramot csak simán megszakítja az áramkört.
Ahogy Bakman írta csak a "levegőben lóg".

Nekem nyilván ciki, nektek meg nyilván evidens, de nekem eddig az nem volt meg, hogy a logikai alacsony szint az nem csupán a földhöz képest mérhető feszültség és áram hiányát jelenti...

Mérésnél meg nyilván nem tűnt fel, hogy gond van mert egy darab lényegében bekötetlennek tekinthető vezeték meg a föld között nyilván 0V-ot mértem ugye ami látszólag jó volt...

Alapvetően azért alkalmaztam ezt az optoportos csatolást, hogy védjem a 3,3V-os kontrollert.

Sajnos kapcsolási rajzom nincs jelenleg. De talán így már nem is lényeges azt hiszem...

Még 1× köszi!
(#) paramaibo hozzászólása Nov 24, 2019 /
 
Sziasztok!Tanácsot kérnék tőletek,hogy miként lehetne egy projektet a legegyszerűbben megvalósítani..
Kezdő lépéseim teszem a léptetőmotorok világában..
A feladatom a következő lenne:Adott egy tízfordulatos kis csap,sűrített levegőre..Erre kéne ráépítenem egy motort,ami nyitná zárná egy plc 0-10voltos kimeneti jelére..Például ha 5 volt a vezérlő feszültség,akkor öt fordulat után álljon meg,és tartsa a pozíciót..Ha csökken a vezérlő feszültség mondjuk 4 voltra,akkor álljon vissza egy fordulattal..
Szerintetek milyen megoldás jöhet szóba?Építeni nincs idő,valami gyári vezérlőt szeretnék..
Segítséget előre is köszönöm...
(#) Bakman válasza paramaibo hozzászólására (») Nov 24, 2019 /
 
Ha nincs idő építeni, venni kell, pl.: Bővebben: Link.
(#) paramaibo válasza Bakman hozzászólására (») Nov 24, 2019 /
 
Igen, egy ehhez hasonló proporcionális szelepet kellene kiváltani..De az új nagyon drága..A léptetőmotor vezérlőre értettem,hogy azt nem akarok építeni..Egy pici csapról beszélünk,egy kisebb motor is elég lenne hozzá..Csak azt nem tudom,hogy milyen irányba induljak..Arduinóval csináljam,esetleg vannak olyan vezérlők a piacon,amik tudják ez?Googleval rákeresve millió találat van motorvezérlőre,de hogy azok alkalmasak-e?
(#) Bakman válasza paramaibo hozzászólására (») Nov 24, 2019 / 1
 
Itt masszívabban kell építeni, mint gondolod, kelleni fog az idő. Léptető meghajtónak egy A4988-as IC-vel szerelt modult javaslok, vezérlőnek bármilyen mikrokontroller amit tudsz programozni.

Nem ártana valamilyen jeladó is a tengelyre hogy ellenőrizni lehessen az aktuális pozíciót. Egy 10 fordulatos potenciométer elég lehet, ha nem kell ultra pontosan nyitni/zárni a csapot.
(#) paramaibo válasza Bakman hozzászólására (») Nov 24, 2019 /
 
Köszönöm a segítséget..Nem kell ultra finom nyitás zárás..Jó ötlet a tíz fordulatos helipot..
Lehet,hogy egyszerűbb lenne egy kis hajtóműves dc-s motort használni..Még alaposan körbejárom a témát..
(#) pipi válasza paramaibo hozzászólására (») Nov 24, 2019 / 1
 
Hali!
Erősen kérdéses az erő is ami kell a csap forgatásához, szerintem áttétel nélkül bika motor kell hozzá.
(#) Medve válasza paramaibo hozzászólására (») Nov 25, 2019 / 1
 
Az alin van választék a hajtóműves motorokból, én is inkább a DC-s megoldást választanám, mert hajtómű és visszacsatolás mindenképp kell. (DC motor hajtóművel). Egy ilyet kell összehozni egy pozicióérzékelő potival, egy arduino mini egy motorvezérlő modullal elég lehet a feladatra. Persze találhatsz mechanikát enkóderrel is.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2019
Következő: »»   151 / 161
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem