Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiófrekvenciás (RF) jelgenerátor
Lapozás: OK   11 / 12
(#) satlokk hozzászólása Jan 11, 2020 /
 
Sziasztok!Keresnék érdeklődnék,hogy valakinek nem-é hányódik Rádiótestere,vagy PG 20 szignálja ,vagy valami hasonló szignálja.És megválna tőle reális áron. Azaz nem porosodik a padláson,Érdekelne.
(#) Ge Lee válasza satlokk hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Általában amennyiért azoktól az őskori, sok esetben méhtelepre való szörnyektől hajlandóak megválni, annyiért kapsz az ebay-en valami DDS-t, LCD kijelzővel, programozható sweep-el.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Azért egy rádióteszter jóval több, mint egy akármilyen DDS. Mondjuk a ára is. Egy általad ócskavasnak titulált 80 - 90 -es évekbeli Schlumberger 4031 Stabilock műszer felújított állapotban ma is 5000 $.
Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
A kolléga minden bizonnyal az 5000 dolláros árkategóriában keresgél, hiszen mindenkénél olyanok porosodnak a padláson... Amit ő elfogadható áron be tudna szerezni, olyan vacakokat 5 számjegyű összegekért vesztegetnek a vakerán és hasonló helyeken, és bizony azok már a méhtelepre valók, a zöme még csöves.
És ezektől fényévekkel jobb egy DDS, szinte ugyanabban az árban. A Schlumberger meg olyan márkanév, hogy ha kimondom egy kalibráló laborban akkor kiröhögnek. A 6,5 digites működő multiméterét egy új 4,5 digites kínai áráért sem lehet eladni.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Ugye viccelsz? Nem állítottam olyat, hogy a kolléga az 5000 $ -os árkategóriában keresgél, csak példának mondtam, hogy még így "ócskavasként" sem olcsó.
Egy ilyen rádióteszter messze nem azonos egy szimpla DDS -el, még játszásiból sem, akármilyen puccos kivitelű is.
Egy ilyen rádióteszter komplett mérőhely, nem csak a Schlumberger, hanem más neves gyártók is készítettek hasonló komplex mérőberendezéseket, pl. a HP, a Marconi, és a R/S is. ezek közül az RS telán a legjobb, de a legdrágább is, és rendelkeznek azokkal a funkciókkal is, amik egy mai korszerű rádiótelefon méréséhez, vizsgálatához elengedhetetlenül szükségesek. (azt nem gondolom, hogy bárkinek is lenne otthon ilyen műszere elfekvőben, de egy Schlumbergere, vagy Marconija lehet) Ezek mindegyike ugyan nem mai darab, de csak egyetlen cső van benne, egy kijelzőként használt ks cső, az újabbakban pedig FF, vagy a legújabbakban színes LCD. Még a legrégebbi kivitelekben is mikrovezérlős áramkörök vannak, enélkül nem lehetett volna megoldani az önkalibrálást, és a különféle jelzések átvitelét, dekódolását sem. az, hogy a ma létező műszerek kisebb méretűek a magasabb fokú integrálásnak köszönhetően, az a lényegen nem változtat.
Ha vetted volna a fáradságot, és utána néztél volna bármelyik rádióteszter adatainak, képességeinek, nem állítanád párba egy szimpla, vagy akár puccos DDS generátornak. Ez utóbbi otthoni asztalsarki játszadozásra jó, de komoly feladatra nem.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Akkor hozd le a padlásodról, és add oda a kollégának reális áron, mivel olyat keres...
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Hogy képben legyünk. A kolléga valami ilyet keres, ezek amik a padlásokon kallódhatnak, és olyan árban adják őket amilyenben ő gondolkodik szerintem. Már egy ilyet sem biztos hogy megvenne, pedig az egy jó műszer, de az ára még attól több lesz, és nekem nem kellene a mérete és a súlya miatt.
Nem hinném hogy GMSK modulációt szeretne vizsgálni az eddigi írásai alapján, úgyhogy szerintem mezei olcsó szignált keres, már az ára miatt is. De majd ő kijavít ha mégse.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Idézet:
„nem-é hányódik Rádiótestere,vagy PG 20 szignálja”

Idézet a kolléga kéréséből.
Ezt nagyon benézted. Egy rádióteszter az az, amiről írtam. Utána kellet volna nézned, mielőtt nyilatkozol.
A PG20 -at nem ismerem, a leírása alapján hasonló, mint az EMG, csak annyival lehet több, hogy van benne impulzus modulációs lehetőség is. (ha jól értem)
(#) Kera_Will válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Valahol elbeszeltek egymas kozt.
Mik az igenyek, azt kellene tudni.
A ebayos sima dds generatorok reszben jok, mert viszonylag (Q vagy TCXO fuggvenyeben) pontos frekit adnak akar meg modulalhatoak is softverbol valaszthatoan.
Ami hianyossaguk , hogy erzekenyseg meresre nem nagyon alkalmasak, mivel nagy dinamikaju kifujas mentes rf osztojuk nincsen.
A laborsignok pedig jobban teljesitik a minosegibb kovetelmenyeket is.
Persze a hasznalt eszkozoknek lehetnek hibaik , pl leegetett kimeno oszto ... stb.
(#) Medve hozzászólása Ápr 29, 2021 /
 
Sziasztok!
Egy szignálgenerátort szeretnék egy TV-tunerből. Az oszcillátorok egy TDA5737-es chipben vannak, innen kerül át az RF jel a TSA5523-as PLL ic-be, egy-egy kondenzátoron át. Hogyan kell ezt a (szimmetrikus? "balanced"?) jelet szakszerűen megcsapolni és erősíteni? Vannak erősítőim, (MAR-1, uPC1656) de ezek ugye "egyvégűek". Van uA733-is de ennek a kimenete is szimmetrikus. Egy szignálgenerátornak meg csak egy "meleg" kimenete kell, hogy legyen... A fotó a két IC kapcsolatát mutatja, az ábra pedig az IC-k belső felépítését.
(#) bodgabo válasza Medve hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Antennáknál un. balun trafóval vagy fix frekvencián fél hullámhosszúságú tápvonal darabbal oldjuk meg, de itt is tudni kellene az illesztendő elemek impedanciáit.
Valami ilyesmi lehet hogy jó megoldás lenne.
(#) sdrlab válasza Medve hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Az, hogy valaminek szimmetrikus kimenete van, még nem jelenti azt, hogy külön-külön nem lehetne használni őket! A te esetedben simán kicsatolhatod valamelyik oldalt egy kondival, és egy meglévő eszközöddel erősíted igényeid szerint.
Mivel itt DC átvitel nincs, így használhatsz egy kis trafót a szimmetria megváltoztatására is, akár a bemenetén, akár az erősítő kimenetén is. A bemenet annyira nem érdekes, de a kimenetnél ügyelni kell a végén 50R impedanciának kell lennie....
(#) Medve hozzászólása Ápr 30, 2021 /
 
Köszönöm a választ mindkettőtöknek. Tehát a két kimenet nem földfüggetlen, hanem csak inverzei egymásnak?
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2021
(#) sdrlab válasza Medve hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Lényegében igen!
(#) Kera_Will válasza Medve hozzászólására (») Máj 1, 2021 /
 
Egyik kimenetre kerülhet a kimeneti "végfok" amit terhelni fogsz a külvilágból.
A másik kimenetet pedig kötheted a frekimérőt függetlenül a külvilági terhelésétől.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2021
(#) Medve válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 1, 2021 /
 
Aham, köszi, egyelőre nincs siker, kipróbáltam két erősítőt, egy balun trafót is de semmi. Most megpróbálok egy régebbi tunert, abban is két bemenete van a PLL-nek, (SDA3202) de az egyiket referenciának hívják, amely egy kondin keresztül a testen van. Tranzisztoros oszcillátorokkal készült, 12V tápfesszel, hátha nagyobb jelszintet ad.
(#) Patópali hozzászólása Nov 13, 2021 /
 
Sziasztok!
Találtam egy ilyet.
Mi a véleményetek?

https://www.nutsvolts.com/magazine/article/june2014_Reed

Üdv.
(#) Medve válasza Patópali hozzászólására (») Nov 13, 2021 /
 
Csábító, de ez négyszögjelet ad! Sok lesz a felharmónikus, persze néha az a jó!
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2021
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Nov 13, 2021 /
 
Helyesbítek, be lehet állítani az IC-t szinuszosra.
(#) Kera_Will válasza Medve hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
A négyszög kimenetét a belső frekvenciamérőt hajtja 3as lábról.
Az LC körből csatolja ki a szinuszosabbnak tűnő jelet a 12es lábról veszi le.
Amit én ott inkább valami mosfettel végezném el ... nem BJT-vel.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Néztem az IC adatlapját, abban azt írja, hogy a rezgőkör Q -ja ne legyen nagyobb 100 -nál.
Gondolom, ez a VCO széles(ebb) tartományban történő hangolhatósága miatt van. Akkor meg jó a BJT is.
(#) Patópali válasza Medve hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Sziasztok!
Köszönöm a véleményeket.
Meg tetszett a maga egyszerűségével és gondoltam
felteszem, hátha valakit amatőrként érdekelhet.
Most jön a fekete leves:
az MC1648 IC itthon beszerezhető ~5000.- Ft.
A GALI55 Csak külföldről rendelhető. Amit találtam: 5 darabos kiszerelés ~4900.-FT, +900.-FT szállítási költséggel.
Az SVM1404-09 smd duál varikap -ról nem találtam rendelhetőséget. Helyette van MV1404 üvegházas varikap, darabja 6 USA Dollárért, szállítás 4650.-FT.
A külhoni beszerzéshez még jöhet az áfa és adó is!
Ez a projekt így részemről kimarad.
Sajnos ez van!
Üdv.
(#) HA5AWS válasza Patópali hozzászólására (») Nov 14, 2021 /
 
Szia!
Azért költséghatékonyabban is be lehet szerezni az alkatrészeket. A Hambazárnál van BB112 150Ft/db. Ugyan csak 1 dióda van benne de a kettő se horror. Az IC az Aliról beszerezhető 5db!!! kb. 3 dolláros áron szállítással együtt + a vám ami 650Ft. Ja meg egy-két hónap várakozás, de megéri! A GALI-t még nem néztem de egy egyszerűbb MMIC-vel az is helyettesíthető. MAR8 vagy hasonló kérdés mekkora kimenő szintet szeretnél. Egy szignálnál nem is a max. kimenő a lényeg, hanem mekkora a legkisebb kimenő jel amit szeretnél. Egy jó kimenő osztó ami hiteles dB-ben az jócskán megdobja a költségeket. A teljes árnyékolás és dobozolás, hogy minimális legyen a kifúvás, gondos kivitelezést igényel. Az anyagköltség összességében nézve 3-4 e Ft-ból megvan. A többi alkatrész a lomtárból majdnem kijön.
Üdv: Gábor
(#) pucuka válasza HA5AWS hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Idézet:
„hanem mekkora a legkisebb kimenő jel amit szeretnél”

Nos, ez a leggyengébb pontja ennek a kis műszernek. 20 - 30 MHz -ig, még jó is lehet, d ezen felett hangolásra még megfelel, de az érzékenység mérésére már alkalmatlan. Ahhoz komolyabb kimeneti osztó kellene. Nomeg az árnyékolások hiánya.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2021
(#) Patópali válasza HA5AWS hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Sziasztok!
Egyenlőre még emésztem az információkat. Szerintem a BB -s varicap nem lesz jó hozzá. A MAR 8 -at én is megtaláltam, de a beszerzése ugyan olyan problémás mint a Gali55 nek.
Közben rátaláltam a készülék testvérére ami egy sweep generátor. Hogy melyik volt előbb nem tudom, de nem is érdekes. Azért fel teszem ennek is a linkjét, hátha valakinek meg tetszik.
Azzal tisztában vagyok, szerintem más is, hogy amatőr célú a szerkezet.

https://www.nutsvolts.com/magazine/article/december2013_Reed

Üdv.
(#) szikorapéter hozzászólása Okt 19, 2022 /
 
Sziasztok. Valakinek itt van kicsit bővebb tapasztalata az AD9833-as DDS modullal esetleg? Érkezett belőle egy pár darabom és szeretném kipróbálni mit tud igazából (volt régebben a 9851-es modulom de tönkrement? "néha megy néha nem") , így remélem ez nem annyira agyon bonyolított.
A nyáklapja jóval kisebb maga az áramkör is sokkal apróbb, igaz kevesebbet is tud.

A végcél egy olyan RF generátor műszer lenne aminek kimeneti "erősítője" védi ezt az eszközt a készülékben, és rendelkezne AM modulációval is.
Az AM modulációt anno az AD9851-nél nem volt nehéz megoldani néhány alkatrész beszerelésével a gyári lap módosítható volt, viszont ennél a verziónál ez már más.
(#) sdrlab válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 19, 2022 /
 
Az AD9851-es jóval fejlettebb tudású, mint ez! Ott egyszerűen megoldható volt az AM hardveres moduláció is, itt erre nincs lehetőség, külön modulátort kell hozzá használni...
(#) szikorapéter hozzászólása Nov 29, 2022 /
 
Sziasztok.
Készítettem arduino segítségével egy RF generátort, amibe szeretnék AM modulációt is integrálni.
A problémám a kimeneti erősítő létrehozásánál van, gondolkoztam TL072+BD139-140 pároson , de szerintem nem tudná lekövetni pontosan 1hz és 12,5Mhz közötti szinusz formát.

Amire szükségem volna egy olyan "modulátor" amivel AM modulációt tudok létrehozni ilyen széles frekvencia tartományban, és egy olyan "végfokra" ami leveszi a terhet az AD9833 kimenetéről mivel az csak 38mV-tól 650mV ig ad p-p kimenetet.
Többnyire mérési célzattal készül a készülék, saját készülékeim vizsgálatára, bemérésére, ezért is kérdezem inkább már az ebben jóval jártasabbakat.
(#) HA5AWS válasza szikorapéter hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Szia!
Szerintem az AD834 és erősítőnek az AD811 IC-k jók lehetnek neked. papus51 által publikált hullámforma generátor kimeneténél használt megoldás nálad is jó lehet.
Üdv: Gábor
(#) szikorapéter válasza HA5AWS hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Köszönöm, utána járok a komponensek beszerzési lehetőségének és teszek velük egy próbát.
Következő: »»   11 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem