Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   750 / 961
(#) mraulajos hozzászólása Ápr 17, 2020 /
 
Hali!
Elnézést kérek, ha nem jó helyen teszem fel a kérdést. Egy olyan (230V) szénkefés motoron, (példa kedvéért, egy festék keverő) amin gyárilag nincs forgás irány váltó kapcsoló, van e mód, a forgásirány megfordítására. Végleges lenne.
(#) pucuka válasza mraulajos hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Cseréld fel a szénkefékre menő vezetékeket. Lehet, kicsit jobban fog szikrázni.
De van villanymotoros topik is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2020
(#) mraulajos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Köszönöm! Meg próbálom a javaslatod. Megtaláltam a villanymotoros topik ot. Nem akarom már ott is feltenni a kérdést, mert le leszek szúrva.
(#) Tomi111 válasza mraulajos hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Már több sarokcsiszolót láttam kőműveseknél, tetőfedőknél megfordított forgásiránnyal. Tökéletesen működnek. Így nem szívja be a motor a tégla, cserép porát vágáskor, hanem előre tolja.
Bár néha valóban eltolják a szénkeféket a tengelytől oldalra(vagy a forgórész tekercselése más), így megfordítva csökkenhet a teljesítmény.
(#) attika válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 17, 2020 / 3
 
Idézet:
„Már több sarokcsiszolót láttam kőműveseknél, tetőfedőknél megfordított forgásiránnyal.”


Az nagy okosság, főleg, hogy a korong rögzítő anyája az jobb menetes.
Ha fordítva forog a motor akkor az első nagyobb terhelésnél meglazul a korong
(#) proba válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 17, 2020 / 1
 
Azt gondolom, a sarokcsiszoló fejének átforgatásával a gépet fordítva kell tartani, így a forgásirány hozzád képest megfordul, elektromosan nem kell variálni.
(#) tibibalogh520 válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Ezt ugye Te sem gondolod komolyan?!
(#) tibibalogh520 válasza proba hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Az anyag kihordás iránya változik meg! A forgás irány nyilván marad!
(#) tibibalogh520 válasza attika hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Hidd el, nem fordították ott meg a forgás irányt, csak az anyag kihordás iránya változott.
Na de hát néhányaknak a fogalmakkal is problémáik vannak... Nem baj az. Majd csak tanulnak.
(#) Massawa válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Ez ugy van mint a barátom esete volt. Annak idején még a metroba a bejáronál egy érmet kellett a masinába dugni, hogy megnyiljon a zsilip elötted. Ö mindig fennakadt a kapunál - balkezes volt.....
(#) Tomi111 hozzászólása Ápr 18, 2020 /
 
Skacok, attika, proba és tibibalogh520! Igazatok van! Én csak elektromos irányból néztem, pedig egyiket használtam is, rám is szólt a szaki előtte, hogy vigyázzak, mert fordítva megy! Mind 230-as nagy gép volt, amit így láttam, azt meg két kézzel fogjuk. Mindegy honnan van a korong, mert rálátsz. Biztos, hogy csak a betekerhető fogantyú volt a másik oldalán, a motor meg elfordítva rátéve. Így vágáskor előre tolta a port. Kis egykezesnél feltűnt volna, hogy nem áll kézre jobb kézben.
Hülyeséget írtam, még ha elektromos szempontból megfordítható is!!
(#) tibibalogh520 válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Nekem van is egy olyan áruházi példányom, melynél a kapcsolós markolat 360 fokban forgatható.
Egy rögzítő gomb benyomása után lehet fordítani, és 4 pozícióban bekattan.
A segéd markolatot meg ugye legalább 3 oldalába be lehet tekerni. A védőburkolat meg elfordítható, és a megfelelő állásban rogzíthető.
Ennél gondolt a gyártó ezekre a furcsa pózokra.
(#) VIM válasza Tomi111 hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Szia! Látom már rájöttél a "trükkre" de ezen a képen jól látszik, hogy például ez a sarokcsiszoló is egy markolatfordítós típus és a fogantyút is három pozícióba lehet becsavarni. A fekete markolat részen lévő narancs színű rögzítőt kioldva jobbra ill. balra 90 fokkal el lehet fordítani a markolatot az oldalkart/fogantyút pedig szintén a megfelelő helyre lehet becsavarni. A korong az mindig azonos irányba forog minden sarokcsiszolónál .... a rögzítő menet miatt. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2020
(#) Tomi111 válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Ápr 18, 2020 /
 
Van itthon nekem is 230-as és 115-ös, , ugyan a fejük nem forgatható, csak a négy csavar kivétele után, de a fogantyú persze több irányból becsavarható. Csak én fém vágásra használom, eddig nem gondoltam fordítva használni.
(#) hal111 hozzászólása Ápr 20, 2020 /
 
Érdeklődnék villanyászoktól, hátha tud valaki valami okosat. Adott egy frissen húzott villanyóra szekrény, illetve légkábel. Van három mérőhelyem (mezei 32A, vezérelt 20A, és H tarifa, aminek még nincs órája). A problémám ott van, hogy a három fázis kiépítése jelenleg nem lehetséges, az EON majd egy év múlva húzza újra az utca kábelezését, mert jelenleg csak "két fázis" van, így addig nuku H tarifa használat. Ez még nem is érint érzékenyen, de lassan foglalkoznom kell a villanyozással, azon belül a villanytűzhely kérdésével. Természetesen külön szálon indulna el a szekrénytől megszakítások nélkül, de fogalmam sincs mennyire lehetne így használni. Anno úgy vettem használtan, dugvilla van rajta jelenleg is, de így csak próba erejéig használtam a megvétel után funkció tesztelésként, így lövésem sincs, ez kinél hogyan működött így anno. Ezt a nem mai rettenetet szeretném majd a házamba használni, de így kicsit tökön lövős a móka egy évig. Jelenleg a lakásunkban is 32A van, megy a mosógép, szárítógép, mosogatógép, mikró, hűtő, villany sütő (gáz főzőlappal), persze nem mind egyszerre, de egy kezemen meg tudnám számolni, hogy temérdek év alatt hányszor kattant le a lépcsőházi megszakító, pedig a kábelezés is vagy 20 éves alu, felújításkor nem nagyon lett piszkálva jó részük. Szóval a kérdésem az, hogy a szóban forgó villanyos miképp tudnám használni ésszerűen, hogy ne égjen rám a ház? Konyhai szokásaink szerint sosem megy egyszerre két dolognál több főzéskor, így nagy dráma nem érne, mert a sütő rész szinte kivétel nélkül egyedül szokott menni, olyankor más nincs használva a tűzhelynél.

A címkén max 9,3kW szerepel.
(#) voodoo válasza hal111 hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /
 
Nem vagyok villanyász, de szerintem így is használhatod. Az 1x32A elég neki. Úgysem megy mind az 5 egység rajta kakaón.
Ezek a tűzhelyek -ahogy jól is írtad- csak fixen lehetnek. Vagyis, nincs toldozgatás, pláne nem aluhoz, de meglévő rézhez se, illetve a konnektorba bedugosgatás. A megoldás: külön vezetékkel vezetékkel kell eljuttatni neki a delejt + kismeggel biztosítatni őket. Hogy milyennel, hogyan?
-Minél vastagabbal, és a lehető legrövidebb távon.

Tehát a következő: Én a helyedben rögtön 5x4mm2-es kábellal húznám. Az jó lesz egyenlőre 1Fázisra is, csak nem használsz belőle 1 szálat, mondjuk a szürkét.
Jó most saccoljunk 2 zóna megy a főzőlapon 17-20Amper körül van +12A sütő, tehát ki is merült a rendelkezésre álló 1Fázis, + a vezetéked terhelhetősége. De amint írtad, minden úgyse megy egyszerre.
Viszont ha meg lesz a 3Fázis akkor az 5 eres vezeték már rendelkezésre áll. Két fázison elmegy a főzőlap, 1 fázison a sütő. Tehát ugyan ez a felállás, csak a főzőlap nem terhel akkorát, mert 10...12A-val elmegy/2zóna. Viszont akkor nyílván az alján át kell kötni 2x400V-os variációba, a sütő marad 1F, 1x230V
1F-es bekötésnél C20A a főzőlap, + külön ágon C16A sütő.

3F-es bekötésnél 2xC16A a főzőlap, + külön ágon C16A sütő.

De mielőtt nekiállsz, inkább jobb, ha látja egy szaki ott helyszínen, mert igazából az se mindegy, 5 méterre van a villanyórád vagy 60 (az mivel van behúzva a házig ?+ az osztódoboz milyen állapotban van?) Mert akkor már változnak az értékek és amiket leírtam nem igazán állja meg a helyét.
(#) gyuszo válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /
 
Én az adatlapon nem látok 3 fázisra beköthető utalást.
(#) gyuszo válasza hal111 hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /
 
Egy fázisra a lakáselosztótól fixre bekötve egy 3 x 6 mm" kábellel. így használhatod biztonságosan.
(#) hal111 hozzászólása Ápr 20, 2020 /
 
Köszönöm a segítségeteket! A házba a 32A 3*6-os vezetéken megy be, a kismegszakítós szekrényig, eddig ennyi van meg villanyozásból. Innen 7-8 méter kábelen jutna el a szóban forgó sütőig, amihez én 20A-es kismegszakítót és 3*2,5-es madzagot vízionáltam. Hétvégén megbontom a túzhelyt, megnézem ezt a villás dugós dolgot, de addig is érdekel/érdekelt hogyan kivitelezhető a használata erre az egy évre. Az lemaradt, hogy új légkábel, újszerű (2016-os) digitális órám van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2020
(#) voodoo válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /
 
Egy 4 zónás lap szinte biztos, hogy 2 fázisú. Az alján a bekötést kéne megnézni.
(#) voodoo válasza hal111 hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /
 
Azt a kétésfeles vizionalást nagyon gyorsan elkell felejteni. Egy fázisra ahogy gyuszó írta min 3x6mm2 kell, abban az esetben ha plafonon fog menni.
Ha tényleg szigorúan max 2 zóna megy és mellé soha a sütő, vagy egy zóna + sütő vagy csak önmagába egyedül a sütő akkor elegendő a 3x4mm2.
Ha pedig később lesz 3 fázis, akkor már 5x4mm2 kell.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2020
(#) hal111 válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /
 
A ház könnyűszerkezetes, így minden a padláson fut, toldás és megszakítás nélkül. Vagyis még minden nincs behúzva, csak a kisebb fogyasztók, illetve a kapcsolók egy részének kábelezését csináltam meg, védőcsőbe behúzva a leendő kismegszakítós szekrényemig (a szekrény még nincs meg, amíg nem tudom fixen mennyi kismegszakító lesz pontosan).

Akkor a villanyász által ajánlott és megcsinált 3x6-os vezetékem mehet a kukába, és vehetek helyette vaskosabbat ezek szerint, illetve már a három fázishoz előkészítve több szállal célszerű operálnom gondolom. A tűzhelyhez a jövőbe tekintve 5x4-es kábelt veszek, és azzal akkor nem kell bajlódnom egy év múlva, csak az átkötéssel kell foglalkoznom.

A villanyóra szekrényemtől akkor szerinted/szerintetek mekkora keresztmetszettel induljak el a kismegszakítóim irányába ezek tudatában? A bojler külön szálon fut, így az nem rondít bele a történetbe ilyen téren.
(#) hal111 hozzászólása Ápr 20, 2020 /
 
Nem hagyott nyugodni a dolog, így elugrottam megnézni,mellékelem a képeket. A lap részére 5800W-ot ír, de két-két egyforma lap van rajta, ezt a csatlakozóik is jelzik, mert kettő-kettő egyforma dugóval van szerelve, így akár bomba biztosan le tudom védeni a dolgot azzal, hogy csak egy kicsit, és egy nagyot csatlakoztatok ideiglenesen, plusz a sütő.
(#) voodoo válasza hal111 hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /
 
Igazából nem értem miért kell annyira a 3 fázis? Jó volna megtudni.

De az ábrámon látni a példát, hozzávetőlegesen így kéne bekötni. Jó nincs rajta FI relé meg földelés stb kábelezés jelölve, csak maga a keresztmetszeteket ábrázoltam le gyorsba.

beköti.jpg
    
(#) hal111 válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /
 
Három fázis a H tarifa miatt lesz, de így viszont mindenhol adott lesz, legfőképp a tűzhely miatt érzem a plusz hasznosságát. Mellesleg egy évig se H tarifa (nincs is fent az óra), se három fázis, így a 32+20-ból kell megoldanom mindent, és lehetséges a fűtést is inverteres splittel, vár ez a variáció kevésbé valószínű, mert lenne alternatíva. A tűzhely miatt tökölök annyit, mert nem szeretnék kábel melegedést, illetve összeférhetetlenséget ha több dolog műkődne együtt, ahogy itthon is. Ha átgondolom a mostani lakásunk fogyasztó felhozatalát, és azt, hogy egy 16B-s biztosíték viszi a hátán az egészet a lépcsőházi óránál, jelen esetben 50% tartalékom van kimondottan egy eszközre, annak is konkrétan a főzőlap részére, így ez az egy eszköz a fejfájásom oka, hogy a kábel keresztmetszet is megfelelő legyen az órától, illetve a megszakítótól.

Egyébként a szemléltető ábra szuper, hasznos és érthető, ezt nagyon köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2020
(#) kendre256 válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 20, 2020 / 2
 
Én úgy tudom, hogy a fogyasztásmérőtől a lakáselosztóig 10 mm2-es vezetékkel kell menni szabály szerint. Mellesleg 6 mm2-es kábel esetén a lakáselosztóban a PEN szétválasztást sem csinálhatnád meg, mert a PEN vezetőnek minimum 10 mm2-esnek kell lennie (réz esetén).
A vezérelt áram fogyasztásmérőjétől nálam 6 mm2-es vezetéket kellett behúzni a villanybojler felé. A vezérelt áramszolgáltatói kismegszakító nálam 16A-es.
Szerintem ezek a keresztmetszetek nem elegendőek, de leginkább az adott terület regisztrált villanyszerelője tudja a "tutit".
(#) hal111 válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /
 
Ezzel csak az a "baj", hogy olyan eonos csinálta, aki a városomban lakik. Aki átvette, az az ingatlan körzetéhez tartozó másik városból érkezett, és panaszkodott mikor megfejtette, hogy mi hogyan van kötve, majd értelmezte, és a bánatát megosztva mesélte, hogy nekik, kis városiaknak alkalmazkodni kell a nagyokhoz, mindig ezeken a dolgokon megy a vita részükről, hogy ők másképp csinálnak bizonyos dolgokat, mint aki nekem kivitelezte, mert ismerik egymás munkáját. Olvastam a rendelet módosításról, hogy az eddigi 6mm2-es 10-re duzzadt, de a vezérelt kimaradt nekem, pedig egy 50literes 1200W-os bojlernek nem terveztem karó vastagságú kábelt elhúzni.

Más: ha már pen. Aki átvette, ő mondott valami földeléses kötést, vagyis hangosan gondolkodott, hogyan van kötve, majd rájött, hogy az oszlopon van valahogy megoldva, és hogy ők ezt másképp szokták. Aki csinálta, az pedig ÉV relét mondott, mármint, hogy van ilyenem is, de ennek nem tudom így van-e köze a pen dologhoz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2020
(#) voodoo válasza hal111 hozzászólására (») Ápr 20, 2020 /
 
3 fázis úgy tudom nem szükséges a H mérőhöz. Azt csak akkor igényelheted, ha már meg van a pl klímád. Alanyi jogon annyi jár amennyi az A1 tarifádon. Ha van 32A A1 lakossági mérőd van, akkor ugyan annyi 32A jár H tarifából is.
Az meg két darab normál családiházas klímát is elvisz, de ilyen bazinagy földre telepített 4 ventilátoros hőszivattyút ami egy stadiont is kifűt, már nem.

Az a baj az utólagos 3 fázissal, hogy új légkábel, új henzel szekrény, új mérő (mérők), új kismegszakítók mindenből 3, Új FI relé stb stb. Nem a házban alakul át sok dolog hanem előtte. Az meg nem kétfillér. Ahhoz, hogy a tűzhelyedet cakkumpakk elvigye, akkor már teljesítménybővítést is kéne igényelni ami valami Br 4800 Ft/amper 32A felett. Mert a 3x10-zel semmire nem mész a 3x16 okosan felhasználva még jó is lehet, a 3x20 tudsz úgy nagyjából kezdeni valamit. De egy ilyen kivitelezés 3x20-ra bővítgetni, engedély, vélemény, új doboz meg minden áfa, béfa, céfa sacc 200-230 ezer.
Egy 3x6mm2-es kábel meg 20 ezer legyen valamilyen hosszúságban (hasraütésszerűen mondtam), és a probléma megoldva. Az se fog melegedni.
(#) voodoo válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 20, 2020 / 1
 
Tehát a villanyboylernek kell 3x6mm2-es vezeték ? Miaz Tátramat?
Nem túlzás kicsit? Elég drágák ám az alapanyagok arra, hogy feleslegesen pazaroljuk a pénzünket, bekötögessünk mindent csatornacső vastagságú vezetékkel, az utolsó led spotlámpát is "biztos ami biztos" alapon.
Majd, kiderül, hogy a végére van kötve egy kis mütyi 1300Wattos 60 literes hoyle boyler 16A-os biztosítékkal. Oda elég lenne a 2.5mm2-es, végülis árban csak 3x-os szorzó van.
Nekem számít, ha 10 méter vezeték 10 ezer vagy csak 3-4 ezer.
(#) kendre256 válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 20, 2020 / 1
 
Ezeket a kérdéseket a szabványalkotóknak, meg az áramszolgáltató előírásait szerkesztőknek tedd fel, ne nekem!
Következő: »»   750 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem