Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   162 / 191
(#) Bartos77 válasza szalamandra hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Hát olyanról még senki nem hallott, hogy kerámia szál erősítésű...

Tömör alu oxid kerámia van, ami fehér. Nagyfrekis áramkörökhöz, meg vastagréteg hordozónak használják, mert bírja a 900C°-on a vastagréteg paszta beégetését...
(#) szalamandra válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Azt írod a CEM-1 fehér.
CEM-1 is low-cost, flame-retardant, cellulose-paper-based
Én meg azt, hogy "a papír hordozós (pontosabban cellulóz) is fehér". Nem írtam sem CEM-1 -et, sem FR2 -t az eredeti hozzászólásomban.
De nekem aztán édesmindegy.
(#) Bartos77 válasza szalamandra hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Hát nem egészen, mert abban van üvegszövet és alapból tök máshogy néz ki.

Az FR2 hívják tipikusan papír hordozósnak, meg cellulóz vázasnak, stb. A CEM1-et meg CEM1-nek...Attól, hogy van benne papír is, nem az a papírvázas anyag, hanem az FR2...
(#) Bartos77 válasza szalamandra hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Előző oldalon pedig feltették ezt:

image.png
    
(#) szalamandra válasza Bartos77 hozzászólására (») Máj 30, 2020 1 /
 
Senki nem hallott róla... Mindenki nevében...

"A NYÁK alapjául szolgáló szigetelőanyag általában szálerősített hőre nem lágyuló műgyanta. Az erősítő anyag legtöbbször üvegszál, ..... néhány különleges esetben szálas kerámia. A mátrix régebben fenolgyanta, ma ..."

Több nyákgyártó cégnél elérhető.

Én ebből a f..gesztergálásból kiszállok, ez amúgy sem ennek a topiknak a témája kedves Dávid.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2020
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Máj 30, 2020 2 /
 
Már megbocsáss, de amikor két óra munka után a páka nyele annyira átforrósodik, hogy nem lehet kézben tartani akkor az nem rendes munkaeszköz. Az ERSA I-con pákám egész napi munka múlva sem forsodik át annyira. Pedig az kisebb is ezáltal sokkal közelebb van a fűtőbetét a markolathoz (ja és teljesítmény belileg majdnem kétszer akkora).
Hitelesített hőmérővel megmértük, mert furcsa módon pusztultak az alaktrészek amikor ezzel a PACE pákával voltak ültetve. 320oC-ra beállítva 380oC-ig túlfűtött, majd lezuhant 300oC környékére mielőtt újra fűteni kezdett volna. A másik később vett de ugyanolyan típusú PACE páka 250oC-ra beállítva 300oC körül állt be. Ipari hulladék.
Egyetlen előnyét tudok mondani, hogy üzem közben nagyon gyorsan és könnyen lehet benne hegyet cserélni.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2020
(#) Bartos77 válasza szalamandra hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Nem tudom, az adatlapomon Csaba név szerepel. De tájékozott vagy 2 hetes reggel, kedves O Józsi...
(#) attika válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 30, 2020 / 1
 
Idézet:
„amikor két óra munka után a páka nyele annyira átforrósodik, hogy nem lehet kézben tartani akkor az nem rendes munkaeszköz.”


Már megbocsáss de te akkor az életedbe nem láttál/használtál még Weller TCP pákát.
Sajnos volt többször, hogy magára hagytam mert elfelejtettem kikapcsolni de közel sem volt olyan forró ahogy te azt állítod.
Vagy baromi kényes vagy és túl érzékeny a melegre, vagy valami gagyi koppintása lehetett a Wellernek, vagy nem a nyelét fogtad meg nagy izgalmadba.
(#) elektroncso válasza attika hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Nem a TCP-ről beszéltem, hanem a PACE-ról. Bocsánat, nem voltam egyértelmű.

Használtam TCP pákát, otthon is van (ráadásul a ritka 230V-os fűtőbetétű), sőt javítottam is. Nekem a gondom csak az vele, hogy fizikailag marha nagy egy modern pákához képest (nehéz) és túl széles hiszterézisben szabályoz. Számomra nagyon zavaró, hogy a még éppen nem kapcsolt vissza a fűtés pontnál érezhetően hűvösebb mint a kívánt. Egyszerűen arra, hogy napi 8 órában dolgozzon vele az ember apró alkatrészek között (esetleg mikroszkóp alatt) alkalmatlan.
Nem beszélve, hogy pont a működési módja miatt hátrányos az iparban. Ahhoz, hogy különböző hőmérsékleteken tudjak forrasztani többféle pákahegy profillal egy csomó pákahegyet kell tartanom és ha éppen egy kicsit feljebb vagy lejjebb kéne vennem a hőmérsékletet akkor megvárni amíg kihűl és cserélni a hegyet (vagy esetleg fogóval szórakozni). Ez az elektronikai munka mai követleményeihez alkalmatlanná teszi.
Persze kiszálló munkához nagyon jó.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2020
(#) FAZ1 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Valaki itt nemrég azt hangoztatta nekem, hogy ezek a modern pákák milyen szuperek - a régi "kattogós" Weller-ekhez képest.
Ha ekkora hiszterézissel dolgoznak, akkor mégis mi benne a jó?
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2020
(#) Massawa válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Mi a fene, már te is át akarod irni a fizikát? Miota lehet valamit hiszterézis nélkül felmelegiteni vagy lehüteni? ( amikor odanyomod a pákát a hideg forrasztási ponthoz, azt fel kell melegiteni majdnem 300 fokkal. Ez azzal jár, higy a páka elöbb lehül, majd energiát adsz rá és a forrasztando felülettel együtt felmelegited. ( a forrasztando felület nagysága viszont változo amiatt a felhasznált energia/idö is változo). A kattogosnál ez a folyamat félig meddig mechanikusan van kezelve a többiben valamivel intelligensebben ( beleértve a tervezö intelligenciáját is). Mindkét esetben a kritikus tényezö a páka hegyének a tömege (amit melegiteni kell) és a rendelkezésre állo energia, milyen hatásfokkal tudják a pákahegy hömérsékletét szabályozni. A kattogosnál a szabályozás (két állapotu) diszkrét a többinél lehet folyamatos és dinamikus (milyen gyors változásra hogyan reagáljon).
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2020
(#) Bakman válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Ha van lehetőséged, próbálj ki egy mai modern, hőfokszabályzós pákát és megtudod, mi a különbség. Anélkül mondasz róluk véleményt, hogy akár egyet is kipróbáltál volna.

Annó én is használtam klasszikus, "kattogós" Weller pákát. Mély nyomot hagyott bennem, ingyen sem kellene.
(#) Gafly válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2020 / 1
 
Arra amire annó kitalálták, arra jó volt. Arra még most is.

Jó ideje hűségesen szolgál, lehet beleveszem a végrendeletembe hogy temessék mellém.
Ámbár hülyén fog kinézni, ahogy az urnából kilóg a vezetéke, két banándugóval a végén.
De gyerekkori barátom apjának a temetésén, a fia betette a tolómérőt a koporsóba...
(#) Ódenka válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Volt, huszonévig csak a kattogósat használtam és ma is meg van a szerepe, ha elmegyek helyszíni munkára, meg egy kicsi gázos is ugyanerre a célra, valamint öngyújtó, forrasztóón a még egyszerűbb munkákra. Utóbbit a riasztó rendszerek szerelői jól ismerik...
Hozzátartozik, hogy anno, 1 hónap után a kattogós kilehelte a kattanásait és a betétbe beledugtam egy szilícium diódát, ami közelítőleg jobban funkcionál egy kis hőfokszabályozó + triakkal, mint a régi mechanikus. Az eredeti fűtőbetét (!) funkcionál, mert csak 20V-ot kap - ilyen trafóm volt anno kéznél.
Aztán vettem egy másik pákát is, itthonra. Ehhez képest a kattanós bádogos páka, nyilván finomabb mindenben, mechanikusan, elektronikusan is, pontosságban is. Sajnos ma már 2x annyiba kerül, mint amikor vettem. Elasztikus, 4mm-es a táp vezetéke és pillanat alatt lehet hegyet cserélni, szerszám nélkül. Ami még szintén üdvös, sok mai páka is tudja a szundi üzem. A kattanós néha hétvégére is bekapcsolva felejtődött, ennek ellenére a betét - eredeti!
(#) Ódenka válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Mint az imént mutattam egy példát: A 6 mp felfűtés azt is sejteti, milyen gyorsan reagál a páka elektronika hőmérséklet változásra, hűlésre. Természetesen a hegyet a forrasztandó anyag hőelvonásához kell megválasztani, pl. TO-220-as triak, stb. hűtőfelületet rézfóliás bázishoz forrasztani, 0.2mm-es heggyel nem fog menni.
(#) FAZ1 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Sohase akartam!
De ha egy forrasztópáka 320 fokra beállítva 380 fokig fűt (magyarul - elég nagy a hiszterézise), az azért nem igazán királyság!
Persze tudom - a "nagy" tömegnek (pákacsúcs) nagy hőtartaléka, no - meg a melegítendő tárgy eléggé lehűti, stb.

Én csináltam régen (kb. 20-25 éve) olyan hőfokszabályzó elektronikát, ami kocsiban a hűtővíz hőfokát csaknem 1 fokon belül képes tudta tartani. (nagyon kicsi volt a hiszterézise).

A melóhelyen pedig csináltunk mi olyan Jansen technológiás gyártásokat, hogy azokat csaknem végig számítógép vezérelte. Viszont a kritikus pontnál "ki kellett venni" a számítógép vezérlése alól, mert maga az emberi tényező (és ezzel a beavatkozás sebessége) sokkal gyorsabb volt, mint a számítógép által vezérelt fűtés-hűtés folyamata.
A számítógépnek - és a hozzá kötődő gépi rendszereknek - túl nagy volt a hiszterézise.
(#) FAZ1 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2020 / 1
 
A tavalyi Industria'2019 kiállításon kipróbáltam egyet a Weller cég standjánál.
Minden bizonnyal jó dolog, ámde aki csak afféle "hétvégi amatőr elektronikus" - mint én, annak bizony már a kattogós páka is nagy királyság egy kőkorszaki hődrótós /fix hőfokos/, vagy a sokáig "hagyományos" és csehszlovák pisztolypáka után.
Ha szinte ipar-szerűen éjjel-nappal forrasztanék, minden bizonnyal egyből neked adnék igazat!
(#) Egri Frédi válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Idézet:
„... a kritikus pontnál "ki kellett venni" a számítógép vezérlése alól, mert maga az emberi tényező (és ezzel a beavatkozás sebessége) sokkal gyorsabb volt, mint a számítógép által vezérelt ...”


Ezzel így volt Niel Amstrong is az első holdraszálláskor …
(#) Ódenka válasza Egri Frédi hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Idézet:
„Niel Amstrong is az első holdraszálláskor”

... és ahogy folytatta a leszállás után: "...nagy lépés..." mondata után, annak nem kevés pikáns utalása volt.
(#) Ódenka válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Idézet:
„Én csináltam régen (kb. 20-25 éve) olyan hőfokszabályzó elektronikát, ami kocsiban a hűtővíz hőfokát csaknem 1 fokon belül képes tudta tartani. (nagyon kicsi volt a hiszterézise).”

Magam is követtem el ilyent, cipőipari ragasztót kellett melegíteni, hőn tartani.
"Állásos" hőfok szabályozás, sosincs teljes árammentes állapot a fűtőtesten.
Pákához is jónak kell lennie.
(#) Massawa válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Egy kicsit kevered a dolgokat. Ha a páka 380 fokos amikor 320-ra van beállitva akkor lehet, hogy rosszul van beállitva, de ez sem nagy baj. Hány ember forraszt trafopákával vagy gáz pákával egyiken sem lehet szabályozni a hegy höfokát, mégis tökéletesen lehet forrasztani.
Forditva, ha a páka hegy 320 fokos és nem igen tud efölé melegedni akkor meg csak taknyol, az nem forrasztás.
A viznek a kocsiban meg abszolut semmi köze nincs ehhez a technologiához, mert ott egy elegyröl van szo, ami fokozatosan a környezettel melegszik és a hütöben csak a felesleget kell elvonnod. Azaz pontosan forditott a rendszer és ráadásul zárt, egy pákához képest.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2020
(#) elektroncso válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Sok modern páka nagyon szuper, sajnos a PACE nem tartozik közéjük.
A melóhelyen az asztalomon egy ERSA I-con VARIO2 állomás van hagyományos pákával és csipeszpákával felszerelve, otthon egy ERSA Piko állomás van, ugyanúgy I-Con pákával. Az első bekapcsoláskor amikor hideg állapotból fűt fel akkor a 350oC-ra beállított páka kb. 400oC-ig fűt fel majd szépen visszahűl a beállított hőmérsékletre amit pár fokon belül stabilan tart. Szóval a túlfűtés csak az első bekapcsolási peiódusnál jelentkezik, utána nem (kivéve ha egy nagy hőelvonású pont forrasztása közben gyorsan el nem veszem onnan a pákát mert akkor újra megszalad egy kicsit de nem annyira drasztikusan mint a bekapcsoláskor). A PACE minden fűtési periódusban megszalad.
Ja és az ERSA nem leplezi el ezt a túlfűtést az állomáson lévő kijelzőn szépen nyomon követhető ellenben sok más pákáéval ahol nem a valós hőmérsékletet írják ki (illetve a mérés megáll amikor eléri a beállított hőfokot és nem látszik az, hogy túlfűtött).
A másik dolog amiért jó az az, hogy kicsi a páka (nagyjából fele a TCP-nek mind hosszra mind átmérőre), könnyű és a pákacsúcs nagyon közel van a markolathoz. A teljesítményéről nem is beszélve, 100W körül van ha jól emlékszem. Szóval a jó szabályozásnak köszönhetően az érzékeny SMD-től kezdve a 10mm2-es drótig mindent lehet vele forrasztani (megfelelő pákaheggyel).
(#) Egri Frédi válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
" - megfelelő pákaheggyel - "

Ez a leggagyibb pákákrais igaz ...
(#) Bakman válasza FAZ1 hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
Létezik olcsó de viszonylag jó hőfokszabályzós páka, nem kell felmenni a csillagos égig. Ugyanakkor az eredeti felvetésed, miszerint minek az ilyen, egyszerűen butaság, legyen szó akár csak hobbiról is.
(#) deebo válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2020 1 / 1
 
Döbbenet, hogy még mindíg ezen a butaságon megy a vita.
(#) Tomi111 hozzászólása Jún 1, 2020 /
 
Sziasztok!
Erről a HeStore-ban kapható Fahrenheit pákáról mi a vélaményetek? Egyik ismerősömnek kellene, ritkán használná.
Üdv! Tomi
(#) Joe_001 válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Szia!
Nem tudom. pisztolypákától a JBC-ig a lánggal melegített réztömbtől a levegőfújósig mindennel tudok dolgozni. Most otthon egy RX-802AS van. (Ez is 5 mp alatt van 400-on).Mire kell az a lényeg, nem az hogy egy -két percig. Ez egyszerű páka ismerőseim szerint zajos, ha be van dugva. A trafója van lazán lemezelve, ezért a kapcsolót áttette a szekunder oldalról a primerre.
Otthon, a kattogós utáni pákám ez volt. ez minden igényt kielégít otthoni használatra. Drótot grundolni a Csehszlovák pisztolypáka a legjobb. Antennás koromban a kattogós Wellerből volt, hogy nem volt elég belőle kettő, a kattogósnak be kellett segíteni ea pisztolypákával pl egy csőtrimmer kiszedéséhez, vagy a lemezek átalakításához.
Tehát még egyszer mire szeretné használni?
(#) Egri Frédi válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Egy kezdőnek tökéletes. Mindent tud, amit egy pákának kell. Egy óriási baja van, ami idővel jön elő: a nyél és a fémrész összerakásánál "kikotyogósodik" és javíthatatlan. De ez évek után jön elő, persze használattól függően ...
(#) Egri Frédi válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Ebben a pákában nincs trafó. Nekem is van. Egy 1A -es triak gyújtászögével lehet állítani a hőfokot. Az szokott eldurranni - ritkán. Ha kicseréled egy 5A -esre, olyan, mint a nyomorúság: örökös.
(#) Tomi111 válasza Joe_001 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Joe_001 és Egri Frédi! Abszolut kezdőnek mondanám. Semmi elektronika, most konkrétan egy led-szalagra kellene vezetéket forrasztania. Lehet egy évben egyszer venné elő. Én itthon az említett pisztolypákával csinálnám.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
Következő: »»   162 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem