Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó
 
Témaindító: sultann, idő: Feb 15, 2008
Lapozás: OK   93 / 99
(#) gyula33 hozzászólása Feb 23, 2022 /
 
Van egy KEB 13.FO.R31-2439 frekvenciaváltóm 5.5 kW-os. Jó pár éve kaptam , de eddig nem foglalkoztam vele.
Mostanában építettem egy ágdarálót és felszereltem rá egy 4 kW-os motort csak 1440-es fordulatú.
Úgy látszik ez a fordulatszám kevés , eszembe jutott a frekvenciaváltó , ma felszereltem , de nem működik.
E5.4 -et ír ki minden bekapcsoláskor. Sajnos nincs magyar nyelvű kezelési utasítás , de találtam német és angol nyelvűt -a fordítás szerint "hiba a készlet kiválasztásánál " .
Nem tudom hogyan tovább , talán jobb lenne alapbeállítást visszaállítani ,? Nem tudom , hogy korábban mi és hogyan üzemelt ezzel a rendszerrel.
(#) szikorapéter válasza gyula33 hozzászólására (») Feb 23, 2022 /
 
Szia, ha felkerülne esetleg az angol használatija akkor sokkal sokkal többet tudnánk segíteni.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2022
(#) GPeti1977 hozzászólása Ápr 4, 2022 /
 
A frekvenciaváltóknál a 0V és a 10V, illetve a 24V közös szokott lenni a GND (0V) vagy típustól függ? Most láttam egy nem szokványos bekötést, a bemenetekre külső 24V van kapcsolva, és a 0V van még bekötve, tehát nem a rajzon ajánlott saját 24V kimenet és relén keresztül a bemenet összekapcsolása.
(#) dcsabi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 29, 2022 / 1
 
Egy kiegészítés, "néhány típus-hoz, a gyengeáramú vezérlő logika általában, vagy mindig opto csatolókon keresztül csatlakozik, továbbá ezek előtt Graetz-hid is van( így "unipolárissá" is válik, innét már jobban érthető?
A legtöbb(?) adatlap vázlatosan utal rá. Aztán ezekhez való tápfeszültség kivülről is adható, ehhez nyilván tartozik GND és,vagy COM( (közös) kapocs is. ezt figyelembe véve jobban megérthetjük a tényeket. továbbá, ez lehet 12V ,vagy 24V..."kinek a pap, kinek a papné"
Aztán van analóg vonal is, ez lehet közös potenciálon az előbbivel, vagy szeparálva, ezt úgy valósítják meg, hogy, több feszültségű kapcsoló üzemű tápot integrálnak ehhez a részhez...
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2022
(#) dcsabi hozzászólása Ápr 29, 2022 /
 
Az előbbit minden tájékozódónak szántam,(információként) nem kimondottan (csak) az előttem szólónak.
(#) Nándee30 hozzászólása Máj 5, 2022 /
 
Hali mindenkinek. Optidrive frekvenciaváltót hogyan kellene bekötni, 1 start ny gomb (no) , 1 stop ny gomb (nc) és a vészstopot (nc kapcsoló) bekötésben valakinek tapasztalat, öntartás nélkül. Megköszönném
(#) Deta hozzászólása Jún 19, 2022 /
 
Hali! Fellelhető-e KEWO AD 350 típusú frekiváltóhoz magyar nyelvű gépkönyv. Nekem nem sikerült találnom a NET-en. Csőbúvár szivattyúhoz kellene felprogramoznom, de némi gondjaim akadtak az angollal.
(#) nandi6999 hozzászólása Júl 18, 2022 /
 
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Tőletek!
Egy büfé elszívó motorja elé van egy ilyen beszerelve, amit egy tiltó kapcsoló is kapcsol.
A tiltó eddig le volt kapcsolva és most miután bekapcsoltam, mégse indítja a motort. Ráadásul felb@szták a légcsatorna oldalára, ahol kb. 30cm hely van.

De hogy tudom elindítani a motort?
A kijelző 60.00-at mutat. Se zöld gomb, se piros megnyomásakor nem történik semmi.
Köszönöm hu
(#) Ódenka válasza nandi6999 hozzászólására (») Júl 18, 2022 /
 
Idézet:
„XVIII. Csak egy helyen kérdezz! A fórumon egy kérdést egyszerre csak egy helyre tegyünk fel. Amennyiben több helyre is beírjuk ugyan azt a hozzászólást, a moderátorok kérdés nélkül törölhetik hozzászólásainkat és ki is tilthatnak türelmetlenség és tiszteletlenség miatt.”
(#) forma3 hozzászólása Júl 30, 2022 /
 
Sziasztok!

Van egy 3f Lenze EVF-8216 típusú motormeghajtóm, ami azzal a problémával küzd, hogy 0,4 sec perióduisdővel villog rajt a piros LED, ami a leírása alapján undervoltage hibát jelez. Ez valójában nem áll fenn, mivel 600V körüli érték mérhető az egyenirányítás után, és ez DC-ről is táplálható. Vezérlőm panelom nincs hozzá, de ennek a feszültségértéknek minden beállítható tartományba bele kell esnie a leírás szerint.
Sajnos service manualt nem találtam hozzá, és egy óra nézegetés után se tudtam lekövetni a 3 rétegű nyákokon, hogy hogyan mérheti a feszültséget, az osztót se találtam.
Valaki esetleg ismeri ezt a típust, hogy merre kéne keresgélni? Szemmel látható hibát nem találtam benne.

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2022
(#) Bakman válasza forma3 hozzászólására (») Júl 30, 2022 /
 
Könnyen lehet, hogy az IGBT modul hibásodott meg, olyankor is tud ilyen hibaüzenetet küldeni.
(#) varadi válasza Bakman hozzászólására (») Júl 31, 2022 /
 
Igen! Én is erre tippelek...hiszen sok ehez hasonló frekiváltó ezt a hibakódot adja ha az IGBT blok hibás.
(#) forma3 hozzászólása Aug 1, 2022 /
 
Mhm, arra nem is gondoltam, csak a feszmérés irányából közelítettem meg, hogy biztos rosszul méri. Köszi, ellenőrzöm majd az igbt-ket.
(#) Bakman válasza forma3 hozzászólására (») Aug 1, 2022 /
 
Majd írj, hogy mire jutottál. Az ilyen és ehhez hasonló frekvenciaváltókban az IGBT modul cseréje/ellenörzése nem kis feladat. A modul a hűtőbordára van csavarozva a sok lábával felfelé, majd erre van ráültetve a NYÁK.

Egy kis video a szenvedésről: Bővebben: Link.
(#) Hutty válasza forma3 hozzászólására (») Aug 1, 2022 /
 
(#) majkimester válasza Bakman hozzászólására (») Aug 1, 2022 /
 
Ez így tényleg elég szenvedés. A videóban lévő Infineon modulnak sok vékony lába van, nem lehet körben hozzáférni és a vékony csípőfogóval körbe lecsipkedni a lábakat?
Esetleg dremmellel egy megfelelő koronggal levágni őket, majd egyesével kiszedni? Akár a modul tokjának roncsolásával, azaz feljebb vágni az alsó műanyaglap résében.
(#) Bakman válasza majkimester hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Ne tévesszen meg a videó mert az egy viszonlyag könnyű helyzetet mutat. Nem tudom, milyen IGBT modullal rendelkező NYÁK látható a felvételen de ettől csak problémásabb frekvenciaváltóval találkoztam. A modul rögzítőcsavarjait többnyire takarja a felette lévő NYÁK, a lapon van sok lábbal, élével vagy külön érintkezőkkel forrasztott második, harmadik panel (nem, nem bontható csatlakozó), az IGBT modul forrszemeihez nem lehet hozzáférni a környező alkatrészek miatt, a modul egy gödörben ül (a lábait alig látni) stb. Ultra sz.....s tud lenni, még forrólevegős pákával is.
(#) forma3 hozzászólása Aug 2, 2022 /
 
Huhh, jól hangzik Valamikor nekifekszek majd, írok.
(#) bandika válasza Bakman hozzászólására (») Aug 2, 2022 /
 
Megfelelő eszközökkel és anyagokkal nem ördöngösség. Úgy is mondhatnám rutinfeladat. Ahogy a videóban van nem szabad csinálni.
(#) nzozz hozzászólása Aug 20, 2022 /
 
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy milyen kivitelű/típusú 1 fázisú motorok illetve milyen frekvenciaváltók esetén lehet (vagy épp nem lehet) ezt a bekötési módszert alkalmazni?

Köszönöm!
(#) kadarist válasza nzozz hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Szia!
Egyfázisú villanymotorokhoz és egyfázisú kimenettel rendelkező frekvenciaváltókhoz való bekötés.
(#) PEXESO hozzászólása Aug 23, 2022 /
 
Sziasztok!
Van egy FSBB20CH60C jelzésű áramköröm ami egy 3 fázisú frekvenciaváltó végfokozata.Tudom,hogy a végfok normál üzemben impulzusokkal vezérelt. A kérdésem az,hogy le lehet-e ellenőrizni a kimenő IGBT-ket beépítés előtt valami módon,akár egyenárammal is bekapcsolni őket,tisztán csak ellenőrzés végett.Kérem a segítségeteket,előre is köszönöm a válaszokat.
(#) qtrica válasza PEXESO hozzászólására (») Aug 23, 2022 /
 
(#) kzozo válasza PEXESO hozzászólására (») Aug 23, 2022 /
 
Szia. Ezeket külön bekapcsolni nem szoktam, de adatlap alapján a kimeneti tranzisztorokat le lehet ellenőrizni diodaméréssel, illetve a bemeneti fokozatokat(3-3db) is egymáshoz viszonyítva meg lehet mérni. Ez utóbbi, ha mindhárom közel egyforma, akkor jó. Kínából rendeltem eddig, ott két alkalommal volt a bemeneten hiba, ami így derült ki, még beépítés előtt...
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2022
(#) PEXESO válasza qtrica hozzászólására (») Aug 23, 2022 /
 
Ismerem ezt az oldalt de itt van egy belső meghajtó áramkör minden tranzistorhoz,tehát az IGBT elektródáihoz nem férek hozzá közvetlenül,a fokozatok bemenetei pedig nem reagálnak egyenfeszültségre.
(#) PEXESO válasza kzozo hozzászólására (») Aug 23, 2022 /
 
Az IGBT-ken alapban nincs vezetés,a bemenetre adott egyenfeszültségre nem reagálnak, a védődióda ellenirányban vezet,az a baj ,hogy nem tudom bekapcsolt állapotba hozni az IGBT-ket.
(#) proli007 válasza PEXESO hozzászólására (») Aug 23, 2022 /
 
"A kérdésem az,hogy le lehet-e ellenőrizni a kimenő IGBT-ket beépítés előtt valami módon"
"itt van egy belső meghajtó áramkör minden tranzistorhoz,tehát az IGBT elektródáihoz nem férek hozzá közvetlenül"
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2022
(#) PEXESO válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2022 /
 
A válaszodban mi a válasz,mert itt csak engem ismételsz?
(#) kadarist válasza PEXESO hozzászólására (») Aug 23, 2022 /
 
Ahhoz, hogy ezt a modult tesztelni lehessen, adni kell a meghajtónak tápfeszültséget, nyitófeszültséget és az IGBT-knek is megfelelő kapcsolásban kell lenniük.
(#) PEXESO válasza kadarist hozzászólására (») Aug 23, 2022 /
 
+15V tápfeszültséget kapcsoltam az IC-re ,természetesen földet is,minden alsó és felső 3- 3db IGBT-nek van külön vezérlő bemenete ami nem közvetlenül az IGBT-k bázisára kerül hanem egy IC-n belüli meghajtó áramkörön keresztül vezérli őket.Könnyen megtalálható az IC datasheet-je de azon a meghajtó áramkö csak egy blokként van feltüntetve,nincs meg a belső kapcsolás.Lehet,hogy csak impulzusokra reagál és nem egyenáramra,legalábbis az én esetemben így volt.Mértem Z IGBT D és S kimenete között ohm mérővel de nem az IGBT nem vezet a vezérlésre kapcsolt +5V egyenfeszültség hatására.
Következő: »»   93 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem