Fórum témák
» Több friss téma |
Először fürdesd és száritsd meg ... a mikróban hamar szárad
![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2025
Szia!
Nos! Ha az IC típusa a kérdés, akkor azzal nem biztos hogy kell vesződni. Ugyan nem erről a Hantor rádiósmagnóról van, hanem a Sharp változatáról egy teljes szervizkönyvem. Kisebb módosítások ugyan vannak benne, de alapvetően ugyanaz a készülék. Szerintem a kijelzője ugyanaz lehet. Annyi különbség esetleg lehetséges, hogy nem csak órát és percet jelez ki a Sharp, hanem a másodpercet is. De szerintem nem. Van olyan képem, ahol nincs a Sharp-on másodperc kijelzés. Tehát, valószínűleg a kijelző és az IC ugyanaz lehet. Ez a Sigrok pulsewiew program oké, de nem csináltam még ilyet. Nem tudom, honnan tanulhatnám meg? Ha meg lehet kb. úgy tanulni, mint pl. a 3D nyomtatáshoz a Freecad programot, akkor részemről semmi akadálya. De kell egy magyar nyelvű útmutató, vagy oktató program. Amit én is értek! Még azt is mondanám, ha megérteném, szívesen is dolgoznék rajta. Akár heteket is! Amúgy is idegesít, hogy nem tudom hogy kell Arduinót programozni. A "karakteres kontra pontmatrixos" kijelző közti választást értem, logikusnak is gondolom. Én is gondoltam ilyesmire, mivel a méreteket jó lenne tartani. Legalábbis, túl nagy semmiképp nem lehet a kijelzés a rendelkezésre álló kisablak méretéhez képest, mert akkor csúnyán néz ki. Mindegy, hogy milyen szép háttérrel világít. De most is tartom, hogy legszívesebben egy szürke karakteres számokból álló kijelzőt látnék a magnóban, hogy megőrizzem a gyári kinézetét. Órajel. Meg kéne valahogy mérnem, igaz. Csak az a baj, hogy a nagy panelre fel kellene forrasztani az óra paneljét és úgy mérni a helyén. De akkor meg a két panel közt kell mérnem és nem férek hozzá. Valahogy ideiglenesen meg kellene csinálnom lengőre az órát a javítás idejére. Minden beavatkozás előtt és után nem forraszthatom ki és be. Szerintem be kell szereznem valami jó kis szalagkábelt. Hazahoztam egyébként a kis stroboszkópomat is, ha esetleg azzal lenne valami feladat. Nem egy komoly cucc, mérni nem biztos hogy lehet vele pontos értékeket, de mondjuk egy jel meglétét esetleg lehetséges. Az LCD gőzölt lábai: Izé.. ha az óra panel lábait nem tudom, hogy vannak kiosztva, akkor a gőzölt érintkező felületeket főleg. A panel lábaiból sokat be tudok azonosítani, mert van táp, meg 5db nyomógomb, vezérelt szál, de az üvegen nem biztos. Jól gondolom, hogy minimum 1db. negatív pólusnak kell lennie valahol és mondjuk a többi lehet egy-egy szegmens? (Mondjuk az úgy nem jön ki, mert 16 pólus kevés. Vannak szegmensek, amik együtt szoktak felvillanni?) Bevallom, annak örülnék legjobban, ha valaki biztonsággal el tudná vállalni nekem ezt a kijelző javítást. De szerintem nem nagyon lesz ilyen ember. A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2025
Ez jó volt!
![]() ![]() ![]()
Viccet félretéve , ha megfürdeted tiszta-száraz a szőre sokkal könnyebben feltöltődik , szigetelő felületre állítod és úgy simogatod .
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2025
Jó. Nincs még régóta nálunk a cica. Nem fürdött még. Lenne világ a lakásban. Egyenlőre a lányaimat kell erre invitálnom.
![]() Holnap megpróbálom mégegyszer összerakni úgy, hogy IPA-val tisztítom a felületeket. Utána meglátom a továbbiakat. Jó lenne úgy kísérletezni vele, hogy ne rosszabb legyen mint volt. Most le kell picit feküdnöm, mert éjjel dolgoztam és ma is megyek még. Nulla alvás volt eddig. Gyorsan kell sokat aludnom. Köszönöm a beszélgetést! A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2025
Idézet: Utána ha lánycicát lát, kisül. „feltöltődik”
Plexit is lehet ám dörgölni, nem csak macskát! Csak találsz valamit ami műanyag/műszálas, és jó nagyon szikrázik
![]()
Ez egy óra ic, nincs kommunikáció így nincs mit visszafejteni, bár vannak eltérések a rajz és a fotózott panel között így nem mondanám 100% ra hogy ez az ic van rajta. Mérj feszültséget az smd kondin a sárgán, szerintem az az lcd feszültséget előállító charge pump kondija. Esetleg ellenőrizd nem e hibás, nem nagyon jellemző de hátha.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2025
Köszönöm!
Épp most tettem fel egy mini videót a Youtube-ra. Ha gondolod megnézhetnéd. Megmérem, amit meg kell mérni, csak előtte elmegyek ebédelni. Kiemelve egy régi IDE számítógépes szalagkábellel lengőre szereltem a kijelzőt, hogy bármit tudjak vele csinálni a javítás ideéig. Látszik a videón, hogy nyomkodásra ott van a 12:00. Ez akkor volt, mikor készítettem a videót. Mostanra 12:28 lett a felszín allatt a kijelezni való. Visszajövök és mérek.
Ugye, ahhoz hogy a sárga kondin feszültséget mérjek, a kijelzőt le kell emelni a panelről. A kondi a panel belső felén van. Nem probléma, ha nincs rajta a kijelző?
Mindegy. levettem. A kondenzátor két kivezetése közt 0,311Volt van. Ezen kívűl, próbáltam megmérni a kristály oszcillátoron lévő frekvenciát, de a multiméterem nem tud rajta mérni semmit. Van az a két egymás melletti kis mérőpont szerű kialakítás. Ott 1,811V van a két láb közt.
Keveslem. Ha az említett lr3441 lapul a pacában szerintem itt tápfeszültség körül kéne mérni, a feszültségkétszerező miatt. Kérdés mennyire terhelhető de szerintem a műszert el kéne bírnia. Cseréld le próbából, 100nanos. Sokat nem vesztesz vele.
Egy vezeték vezető szála van a csatlakozónál.
![]() Igaz valószínű nem ez okozza a hibát, de gondot okozhat.
A régi gumijával esetleg jobban látszódott a kijelzés?
Nem. Azért kell javítani, mert nem látszódott. Mikor megvettem a készüléket, szerintem sok év után én tettem bele először 1,5v-os ceruzaelemet, ami az órát táplálja. Akkor egy kis ideig minden beavatkozás nélkül látszott az idő. Határozottan látszott. De ez az idő, amíg látszott, kb 30mp. Utána kivettem-betettem az elemet, még talán kétszer láttam 1-2mp-re és többet soha. Csak akkor, mikor nyomkodom óvatosan a kijelző felületét. CSeréltem gumit, tisztítottam, forrpontokat javítottam, de nem változik. Csak a kijelző nyomkodására látszik, akkor is halványan. De nem a guminál kell nyomkodni!
Mit cseréljek le? A kondikat? Rendeltem. Meg azt a kristályt is. Azt ugye, meg kell várni, míg megérkezik. Jövő héten itt lesz.
Mondanám, hogy rossz a kijelző része az órának, de első alkalommal tökéletesen láttam az időt. Csak eltünt fél perc alatt lassan és fokozatosan. Mintha valami elmelegedett volna, vagy nem is tudom. A chipre nem gondolok, mert akkor nem is menne szerintem az óra.
Nehéz ám lefényképezni. Próbálom vakuval, vaku nélkül, az asztali lámpa is világít, máskor becsillog maga a panel. De ha megnézed, ott vezeték nincs, csak a tüskék. Amikor azt beforrasztottam, egyáltalán nem dolgoztam vezetékekkel.
Pedig meg van esélye, hogy rossz az IC. A fekete paca, az IC alatt nagyon vékony a vezető réz filmréteg. Vékonyabb, mint ami körülötte látható, a kis vezető keresztmetszetbe váltás kritikus pont, a évek folyamán szakadásba mehet át, de sajnos a NYÁK miatt is megtörhettek, mert viszonylag hajlékony könnyen lehet elpattanhattak valahol. Sőt szintén az fekete paca alatt nagyon vékony hajszálméretű szálakon vannak kivezetve az IC ( Si lapka) lábai. Amikor ráadtad a feszültséget, akkor azok a kis szálak is elpattanhattak, de nem azonnal, lehet azért is működött fél percig.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2025
Értem. Most rendeltem hozzá még picike kondikat és olyan kristályt. Azokkal játszok picit, aztán ha nem jön össze, akkor meglátom hogyan tovább. Találtam pár hasonló kijelzőt az Alin. Max. rendelek azokból pár félét és megpróbálom azokkal tesztelni. Odaérinteni, vagy nem tudom. Ha nem jön össze, megtanulom az Arduinot. Nem érdekel. Ha kell, jövő karácsonyig ezen fogok dolgozni, de kijelzőm lesz.
![]()
Szerintem át kell fogalmazni a problémát: az óra folyamatosan megy, de csak akkor mutat valamit a kijelző, ha mechanikai nyomást kap valahol. Ráadásul nem az egész állapota változik, hanem ablakszerűen ott láthatók a szegmensek, ahol megnyomásra kerül.
Régen nem volt ismeretlen az elhalványulás a kvarcóráknál (már a fogalom is mennyire kiment a divatból...). Egyfelől az érintkezések minősége az LCD felé kritikus, másfelől viszont a processzor hibája, elöregedése is lehetséges a jelek alapján, hogy ez a nagyon kicsi energiájú áramkör csak egy kicsit működik rosszabbul, mint régen, és máris nem hajtja meg rendesen az LCD-t. Hosszú idő utáni bekapcsoláskor nekem ez a leggyanúsabb - egy chipnek is vannak különböző részei, nem kell egyszerre tönkremenniük. A megnyomással, rászorítással talán egy kicsit kisebbek a veszteségek és ettől működik a kijelző. De még az is lehet, hogy egyes területek tényleg csak nyomás alatt érintkeznek, ahogy elhangzott, főleg a szigetelés alatt, a chipen belül, csak látszatra nem olyan éles az átmenet a működés és a nem működés közt. Pár évtized alatt még a szigetelő trutymók is vezetővé válhatnak egy kicsit... vannak ilyesmik. Mindenesetre elég kicsinek tartom az esélyt, hogy ezt rendbe sikerüljön rakni, de szép az igyekezet. : -)
Szokás szerint most nézem csak a kapcsolást. Azért vannak azon érdekes dolgok, ha ez a megfelelő rajz. Például a kijelzést meggátoló láb, ami egy ki tudja, mennyire jól érintkező kapcsolóra csatlakozik, a "backup" elem és érintkezése - ez nem is kap tápot kívülről, ha jól látom, a szaggatott vonal is csak egy vezérlőjel.
Én is kicsinek tartom, de amíg van ötlet, addig nem engedem el.
Természetesen, nem gondolnám, hogy a leírtak nem igazak. Még a 3db. pici alkatrész cseréje elék könnyű művelet. Azt megcsinálom, aztán kiderül, hogyan tovább.
Ezt picit pontosítsul légyszi'!
Milyen rajzot nézel pontosan?
Ami te küldtél korábban. Ezek szerint nem akkora az egyezőség, csak mindig végig kellene olvasni minden szót. : -) Nem olyan fontos.
Huh! Nem egyszerű kihámozni, amit írtál, de megpróbálom.
Nem értem azt a kifejezést, hogy " a kijelzést meggátoló láb". Ez mit jelent? Melyik az? A kapcsoló, amire gondolsz, az az, ami bal oldalon van szaggatott keretben? Az a főkapcsoló. Biztos hogy érintkezik, mert kiforrasztottam és szétszedtem. Ki van az egész tisztítva, mint minden kapcsoló és érintkező az egész magnóban. Utána ki lett mérve. Tápot azért nem kap kívülről, mert ez a kapcsoló nem kapcsolja az óra működését. Az óra folyamatosan megy. A kapcsolóval csak annyi kapcsolata van, hogy 3 funkciós a kapcsoló. egy állás a kikapcsolt állapot, középső állás amikor használom a készüléket, tehát én kapcsolom be, a harmadik állás pedig az órá vezérlő szálával kapcsolja össze azt a relét, amivel bekapcsolódik a készülék. Ez akkor van használva, ha ébresztés van beállítva az órán és azt akarom, hogy reggel bekapcsoljon a magnó. Ezért lehet szaggatott az a vonal, amit szerintem írtál. A panelen mérve is ott van a tápfeszültség. Sőt! Van olyan pont, ahol 1,8V-ot mértem. De ez a " a kijelzést meggátoló láb" érdekelne. Mi is ez? Nem itt kell keresni a problémát?
Nagyjából ismerem, hogy milyen funkciókra lehet számítani, látom is, mi történik azon a rajzrészleten, vagy hogy miket köt össze a kapcsoló a különböző állásokban, de a teljes kibogozás jóval több idő lenne.
Csak annyit akartam mondani, hogy az óra (és számláló stb.) működése függhet a kapcsolótól, ezt pedig erre a feliratra alapoztam: "Display Drevention". Amit "Prevention"-nek néztem. Most már látom, hogy mintha "D" betűvel kezdődne, csak olyan szó nincs. : -)
A kvarcot és kondiját teljesen felesleges cserélni ha jár az óra. A másik kondi az lcd 3V tápfeszültség előállításához kell, annak a hibája okozhat kontrasztcsökkenést.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |