Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1696 / 1696
(#) Bakman válasza yagi hozzászólására (») Jún 16, 2025 / 1

Nagyon eredeti! Pazar!
(#) don_peter válasza yagi hozzászólására (») Jún 17, 2025 / 2

Nagyon menő ment is a mancs, de....
Nem gondolkodtál egy üveg vagy plexi lapon, hogy látszódjon ez a szép belső? Miért rejted el?
(#) yagi válasza don_peter hozzászólására (») Jún 17, 2025 /

Az első elképzelésem valóban az volt, hogy látszódni fognak az alkatrészek, de akkor úgy csináltam volna, hogy egy kb 5mm-es fekete plexin ki lettek volna furkálva az alkatrészlábak helyei (mint mondjuk egy furatszerelt panelen), és alatta összedrótozva a lábak . . . de nem volt kedvem azzal pepecselni, gondoltam csak úgy beledobálom egy dobozba, viszont a beledobálás kicsit jobban sikerült Majd kirakok egy képet mellé, hogy lehessen látni milyen a belseje
(#) bitmixer hozzászólása Jún 18, 2025 / 15

75. szülinapi meglepi

Újabb kütyüt alkottam, ezúttal a 75. születésnapját hamarosan ünneplő nászuram számára. Ismét egy régebbi projektem maradékából építettem egyedi meglepit. Ennyit sikerült kihozni a 2*3 7szegmenses digitből . Hogy a tortára illeszthető legyen, kapott egy 3D nyomtatott dobozkát. Tápja egy USB-ről tölthető 9V-os lítium akku. Ja, és a végcélt tetszőlegesen át tudom neki állítani, ha akarja, 999-ig.
Működése itt látható: https://drive.google.com/file/d/1mnJASmFT0AI8eClPjrH8d_z6v0M6U88w/v...haring
Zsombornak: ez is rögtön játszik egy ciklust az elem rákapcsolásakor, nem kell gombot nyomkodni!
(#) Udvari Zsombor válasza bitmixer hozzászólására (») Jún 18, 2025 /

Ha jól látom a működését: mindkét sor kijelzőn elszámol 75-ig, felül "HUH" felirat és alul "75", majd felül három részletben megjeleníti a "de a cel" szöveget, végül mindkét sor elszámol 75-től 100-ig, végül pár másodperc után a kijelzők lekapcsolnak ‒ felső kijelzők zöldek, alsók pirosak.
(#) bitmixer válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Jún 18, 2025 / 1

Szórul-szóra így van
(#) pipi válasza bitmixer hozzászólására (») Jún 18, 2025 /

Ha fejjel lefelé tervezed a kijelzőt, "ékezetet" is tudsz írni
(#) Jonni válasza bitmixer hozzászólására (») Csü, 6:18 / 2

1 piezo tök jó lenne bele, ami a happy birthday-t játsza
(#) bitmixer válasza Jonni hozzászólására (») Csü, 8:10 /

Olyat a vejem kapott a 40. szülinapjára.
A nászom meg a 60.-jára olyat, hogy a torta tetején egy igazi 60-as izzó volt, alatta rejtve egy távvezérelt transzverter. Igen-igen csodálkozott, hogy hogy tudta valóban többször is elfújni az izzót, amit titokban a fia birizgát a háttérből
(#) bitmixer válasza pipi hozzászólására (») Csü, 8:11 /

Komolyan mondod? 7 szegmenssel el nem tudom képzelni...
(#) Jonni válasza bitmixer hozzászólására (») Csü, 9:23 /

Idézet:
„Igen-igen csodálkozott, hogy hogy tudta valóban többször is elfújni az izzót,”

Még ez is megoldható , méghozzá nem is túl ördögtől való a megoldás . Fogsz egy DC MOTORT rá raksz egy kis propellert és ha fujja valaki az áramot termel amit mérsz egy MCU-val, majd a "gyertya fényét" PWM-el szabályzod , ha elég erős a fújás teljesen elalszik.
(#) bitmixer válasza Jonni hozzászólására (») Csü, 11:33 /

Úgy látom, van itt a fórumon jó sok kreatív elme
(#) tki válasza bitmixer hozzászólására (») Csü, 12:41 /

A tizedespontok...
(#) Gafly válasza bitmixer hozzászólására (») Csü, 13:26 /

Dehát boltban megveszed, futár hozza házhoz.
Na jó, az a része nincsen meg, hogy a kölöknek csináltam saját kezemmel.
(#) bitmixer válasza tki hozzászólására (») Csü, 15:26 /

Kösz, mostmár értem, de nekem nem tetszene...
(#) tki válasza bitmixer hozzászólására (») Csü, 16:31 /

Nekem sem, pedig még ilyen is létezik: : -)
(#) kaqkk válasza bitmixer hozzászólására (») Csü, 16:38 /

Én a kijelzők"összeforgatásával" kettőspontot alakítottam ki , semmi ördöndősség nincs benne ...
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Csü, 16:40
(#) pavikpeter hozzászólása Pé, 21:28 / 3

légforgató

Annyit tud, hogy pollingolja három termisztor értékét. A három termisztor egy kisebb helyiségben talajhoz közel, plafonhoz közel és középen vannak elhelyezve. Ha a középső termisztor értéke a beállítható küszöb alá esik akkor bekapcsol egy fűtőszálas fűtést. Ha az alsó és felső termisztor a beállítható differencia feletti különbséget érzékel, akkor bekapcsol egy ventilátort ami a fenti melegebb levegőt lenyomja a talajhoz közelebbi hidegebb levegő helyére ezzel homogenizálva a hőmérsékletet a helyiségben. Sok segítséget kaptam hozzá itt. Főleg ahhoz, hogy ismeretlen termisztort (amihez nem volt adruino könyvtár) be tudjam illeszteni az áramkörbe. Itt is köszönöm a segítséget. A tasztatúrát bontott nyomógombokból és tft tévé diffuzor lemezéből és 3d nyomtatott keretből készítettem. A termisztor házakat szintén 3d nyomtatóval 110-es pvc csőre csavarozhatóan nyomtattam.Ja és még át lehet állítani kézi üzemmódra ami azt jelenti, hogy felül lehet bírálni a tremisztorok által mért értékeket és kézzel beindítani akár a fűtést akár a ventilátort.
A hozzászólás módosítva: Pé, 21:37
(#) sany válasza pavikpeter hozzászólására (») Pé, 22:21 /

Ötletes. Azonban...
A 230 V folyamatosan rajta van a kimeneti dugasztoló aljzaton? Ilyen esetben, a fázist és a nullát miért nem szakítod meg?
(#) pavikpeter válasza sany hozzászólására (») Pé, 22:29 /

Két darab egyérintkezős relé van benne (ilyen volt a fiókban), nem szakít fázist és nullát. Ha megnézed a 230-as része (sok) más okból is elég meredek, sosem adnék ki másnak használatba ilyet. Csak saját magamnak csináltam.
A hozzászólás módosítva: Pé, 22:31
(#) sany válasza pavikpeter hozzászólására (») Pé, 22:32 /

Oké. De én még magamnak se.
(#) Gabi75 hozzászólása Szo, 11:35 / 9

Orion1025

Sziasztok
Ma befejeztem az Orion1025 hangszínszbályó panelemet .
(#) Alkotó válasza Gabi75 hozzászólására (») Szo, 13:05 / 2

Így sokat kell drótozni. Mérlegelni érdemes, hogy eleve olyan panelt is lehetne rajzolni, amibe közvetlenül betehetők a potméterek. Így azokat az előlapon kidugva már be is vannak kötve. Nem mellékesen, így feszesen kézben tudod tartani a vezetékezést, azt már utólag nem lehet elrontani.
pl.1;
A példákat nem ajánlásként linkeltem, csak így látod is mire gondolok.
A hozzászólás módosítva: Szo, 13:06
(#) Gabi75 válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 13:19 / 7

Így igaz ezt én is tudom. Ez egy verzió a már meglévő mellé.
Már poztoltam a 1025 végfok és hangszín panelt , ez csak egy utólag alkotott dolog lett.
(#) Skori hozzászólása Hé, 11:40 / 10

Egy kis légszerelt játék :)

Egy kis játék, azoknak a tanulóknak, akik az aktuális panellel túl hamar végeztek.
Némi légszerelési feladat, a prototipus alapján:
Bővebben: video
Bővebben: video
Az első led bekapcsolja a másodikat, majd a második a harmadikat, és így tovább..., majd az utolsó kikapcsolja az elsőt.
A hozzászólás módosítva: Hé, 11:43
(#) Udvari Zsombor válasza Skori hozzászólására (») Kedd, 10:32 /

Ez tulajdonképpen "Knight Rider" szerű effektnek tűnik, kizárólag LED-ek, ellenállások, kondenzátorok és tranzisztorok felhasználásával.
(#) sonajkniz válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Kedd, 11:46 / 1

Azért én látok benne némi vezetéket, meg forrasztóónt is.
(#) somitomi válasza Gabi75 hozzászólására (») Kedd, 21:17 / 1

Ennek a hangszínszabályzónak esetleg elkérhetem a panelrajzát? Egy ideje már én is rajzolgatok egy utánépítést (az lenne az elgondolás, hogy az egész erősítő egy panelen van), de ez a rész nem igazán állt még össze, szívesen nézegetném sorvezetőnek mások megoldásait.
(#) Gabi75 válasza somitomi hozzászólására (») 4:26 /

két változata készült mindkettőt felteszem .
Következő: »»   1696 / 1696
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem