Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Audiofil, High End Audio
Idézet: Mint az előbb is céloztam rá, ezzel a "jó erősítő" bélyeggel óvatosan érdemes bánni. Nyilván meg lehet látni az előzményekben a kimagaslóan jó műszaki paraméterek és mellette jó hangminőség korrelációt, viszont ez durva egyszerűsítése lenne a (hifi) valóságnak.„...egy alig mérhetően kis torzítású és zajú, meghallgatás alapján is jó erősítő...” Nem csak azért, mert az én szavam önmagában - statisztikailag is - kevés információ, lehetek süket, csúnyán részrehajló is, hanem mert ahány hifista, annyiféle - legalábbis tényleg sokféle - hangzásideál, preferencia. Emellett ez egy relatíve olcsó előerősítő, nem véletlenül pozícionálták ez adott ársávba. Csak színesként, némileg árnyalva ennek a Topping pre90-nek a jöságát, beidézném egy másik előerősítővel való közvetlen összehasonlítását, a saját meghallgatásom eredményét, a benyomásaim ( az is egy OPA-val, Mundorf supreme bemeneti csatolóval kivitelezett, egyszerű aszimmetrikus előerősítő ) "Topping Pre90: A felső közép és magastartomány dúsabb, kicsit világosabb tónusú hang. Legalul kicsit megfogottabb, komoly dinamika. Minden pontosan kirajzolódik a térben: az elhelyezkedés, a hangok szerkezete, de valahogy nehezebb a komplett tér-, a háttér mint tér érzékelése, dolgozni kell vele fejben. Ahogy mondani szokás: a részletekre koncentrál inkább, nem az egész kompozícióra. Egyébként nehéz bármibe is belekötni, tudom, hogy igaza van. másik előerősítő: Felül jóval visszafogottabb, alul lágyabb kicsit, de ha kell, ugyanúgy (sőt) szakítja le a vesét, májat. Kicsit talán teltebb is. Teljesen más a tér megformálása: itt minden esetben egy hatalmas fekete-, tapintható-, virtuális üresség az alap. Szinte hangok sem kellenek hozzá, már rögtön, egyértelműen jelen van. Ebben a térben történik minden. Látszólag nem olyan precíz a lokalizáció, de ez csak azért van mert nem hívja fel a figyelmet ilyesmire egyáltalán. A másik jelentősen különböző hatás, hogy sokkal-sokkal organikusabb a hangzás: rögtön hús-vér emberek, valódi hangszer-testek jelennek meg, kötődnek a hangokhoz." Paraméterek tekintetében a másik erősítő is igen jó... A hozzászólás módosítva: Kedd, 17:12
Idézet: „Nyilván hülyék a tervezők” Én nem mondtam, hogy a tervezők ... Azonban nem a tervezők egy tervezés szponzorai. És aki finanszíroz, az diktál. Így a tervezésnek megvannak a maga korlátai. Egy gyári készülék esetében kevesen gondolnak arra, hogy annak hangzása egy előállítási projekt maradéka, mivel annak értékesítése az első. És ehhez legfontosabb a látnivaló. E fórum elsődlegessége az építés. Innen alapvetően kétfelé, hasonlítson egy gyári látványosságára, vagy hogy lehet jobb hangzást kicsikarni egy építésből. A hozzászólás módosítva: Sze, 11:18
Rossz leegyszerűsítés, és persze nincs köze az adott műszaki beszélgetéshez - illetve a párbeszéd hiányához, hogy pontosabb legyek.
A termékek eladhatóságának része a gyártó vagy forgalmazó cég reputációja, amit fel kell építeni és fenn kell tartani. Amelyik cégnek van holdudvara, visszatérő közönsége, vagyis nem teljesen tömegcikket gyárt, annak a marketing osztályának is elég fontos lesz ahhoz a termékük tulajdonsága, hogy látható legyen az a visszacsatolás. Többé vagy kevésbé tisztességesen, ill. egyenletesen, de a játék része. A többi a közönségen múlik, és - a maga szintjén - a közönségnek szoktak igényei lenni. A komolyabb audioeszközök közönségének komolyabb igényei. Tudom, a Topping nem a csúcs, de igencsak tepernek, főleg a DAC-jaikkal. Idézet: „A többi a közönségen múlik, és - a maga szintjén - a közönségnek szoktak igényei lenni.” Leírtad a lényeget! Szép dolog a hit, mindannyiunknak van ilyen. A valóság azonban ettől függetlenül alakul. És ha valaki reálisan nézi a világot, akkor láthatja, ahogy régi nagynevű cégek szűntek meg, akik még hasonlóan működtek, ahogy írtad. Azonban a világgazdaság átalakulóban. És így akik a dömpinget alkotják jobbára tapasztalatlanok, átformált zenei érdeklődésűek (mp3), így ők akiket ki kell szolgáni, és ők a reklámok alapján tájékozódnak. Az analóg rendszerek előnyeit nem is ismerik, így bármit be lehet adni nekik, mint követendő dolog. Régi dolog, válts néha, ha életben akarsz maradni. Hogy ez most épp a DAC? Volt kazettás magnó is, meg LP-ről CD-re, most meg töltögess, stb. Ezek csak üzletágak. A lényeg az életben maradás. Dehát ebből fizetnek munkabéreket, amiből bármit lehet vásárolni... A hozzászólás módosítva: Sze, 12:05
Mi köze ennek a sok... féligazságnak ahhoz, hogy tanulmányozzuk a Topping Pre90 előerősítőt, és egyes részleteiről elbeszélgetünk? Ahhoz lehetne hozzászólni, még jobb: nem csak homályos utalásokat tenni, hogy ez is számít meg az is számít - főleg, hogy igencsak sok konkrét látható és tapintható tapasztalat ellenkezik a bejáratott szövegekkel és az alapvető logikával. Én ezekről írtam, másról nem szeretnék.
Mekkmester már csak ilyen. Előszeretettel tromfol le mindenkit, aki szerinte téma idegen hozzászólást merészel megfogalmazni, most meg a saját hozzászólása miatt kellene önmagát letromfolnia. Kíváncsi vagyok mennyire következetes.
![]()
És sem akarom túlszerepelni magam, de ilyen kiragadott fémondatokra épített hozzászólásokkal sokáig játékban lehet tartani a másikat idegek cibálódása okán. Úriemberek közti vitáknak van egy-két szabálya, például a lelkiismeretes reflexió.
Nem tudom mióta figyeled áldásos tevékenységét. Én már elég régóta, és immunis lettem a sok zagyvaságra, amiket össze tud hordani.
Vicces - nekem -, mert 16 és fél éve regisztráltam, ebből legalább 15 évig felé sem néztem a HE Fórumnak, egyszerűen elfelejtettem, ill. volt más. Ez így jött ki. : -)
McElek tevékenységét elnézve, nem biztos, hogy osztja a nézeted...
![]()
Más...
Leadtam a megrendelést a nyákra. Mégis megmutatom mit idétlenkedtem össze eddig.
Esztétikus, azt ilyet mindig jó nézni. Csak nálam működik a mintafelismerés, és rögtön látom, hogy Speaker helyett Speak-et írtál. Nekem a speakeasy jutott az eszembe nem túl tiszteletteljes asszociációként: itt a kijárat, amott meg a bejárat. : -) Nincs esetleg 3D-s nézete? A maga lenne a kéjhömpöly. Nem tudom, mit használsz NYÁK-tervezésre.
Douglas Adams magyar fordítója volt, ha minden igaz: "egyetlen kacagó kéjhömpöly lesz számomra, ha kinyílhatok", mondta egy ajtó vagy ilyesmi. Szándékosan nem keresek most rá a Hálón.
A hozzászólás módosítva: Csü, 10:27
Köszönöm, örülök ha tetszik!
Nem fért ki a "speaker" : ) De így is tudni fogom mit dugjak oda. 3D-s nézet majd akkor lesz ha beültetem a nyákot. Sprint-Layout 5.0-át használok, az nem tud ilyet.
A kinézetéről természetesen egyszerűbb véleményt mondani. : -) Mint a kabaréban a modern érettségi: Petőfi és Arany külső összehasonlítása...
A hozzászólás módosítva: Csü, 11:43
Csak azt a kabarét ismerem amit itt olvasok/írok, a Petőfi kontra Aranyt nem : )
Ne okoskodj, ha ismereted sincs hozzá. El kell olvasni a könyvet, meg kell nézni a az első BBC filmet, a második is nagyon jó, cca 20 év különbséggel. A háló, AI meg ostoba.
A hozzászólás módosítva: Csü, 23:08
Hogy mi a bajod? Azt hiszed, a szó szerinti emlékezet, az az intelligencia? Ez nem egy ostoba kvízműsor. Régen még néhány Towel Day-en is járkáltam törölközővel a nyakamban a városban...
Amúgy is teljesen logikátlan, amit írtál, mert ha rákerestem volna vagy megkérdeztem volna valamelyik MI-t, akkor pont hogy jól idéztem volna. A hozzászólás módosítva: Csü, 23:45
Már túljelentkezés van a Liza Minelli imitátorokból.
A batériák feszültségét nézve ha jól gondolom van lítium-ion, meg nikkel-metál hidrid példány is a kapcsolásban. Pár helyen szoktam használni elemeket, de főleg mosfet előfeszítést céljából. Oda a nagyon kis áramterhelés miatt a legkisebb méretű gomb alakú lítium a kedvencem. Az első ilyen több mint 10 éve üzemel.
Ahol áram is kell, ott két út lehetséges. Online, vagy offline. Tehát szinten tartó töltést kap folyamatosan miközben üzemel, vagy feltöltöm, majd használom. Az első opció szinpatikusabbnak látszik, de valójában nem az. Az akku ugyanis nem kondenzátor. A kémia működéséhez át kell lépni egy potenciálgátat. Állandósult állapotban amikor a terhelés áramfelvétele nem változik, gyakorlatilag az akku felé sem töltő, sem kisütő áram nem folyik. Az akku belső ellenállása ilyenkor a legmagasabb. Nem tudom mekkora ez az arány a terhelthez képest, egyszer ki kellene mérnem. A mérési metódus megvan, csak idő nem jutott még rá. De akár két szembekapcsolt azonos kapocsfeszültségű akkut egy hangszóró vezetékbe beiktatva meg is hallgatható ez a nemlineáris viselkedés. A kapcsolásod szerencsére ettől nem szenved. Az említett viselkedés miatt elvetettem az online akkus táplálást a nagyáramú részben, ott esetleg szuperkondenzátor jelenthet megoldást. Ez az akkus dolog nem is igazából a hifis vonalból keletkezett, hanem attól messze gyengébb hangtechnikai okból. Történt ugyanis, hogy lecseréltem a kocsit. Az alsó regiszterek mindig gyengén szólnak a legtöbb járműben, szükség van kiegészítő hangsugárzóra ennek orvoslása céljából. Nem a döngetős tucc-tucc hanem szolíd mélytartomány a cél. Ülés alatti zárt aktív sugárzó korábban is volt, de ezek hatásfok a nem túlmagas. Most nem fogom szétfaragni a villamos rendszert, ezért csak a szivargyújtó nyújt energiát nekem. Az meg legfeljebb 10A. Nos ez átlagban elég is, de csúcsokban kevés. Itt jön képbe az akkus izé. Jelenlegi elképzelés hogy egy 5A körüli áramhatárolt tápegység gondoskodik a szükséges tápfesz előállításáról. Az áramfelvételt a régi szekérben egy hordozható digitális szkóppal mérve az jött ki, hogy 1A alatti az átlag áramfelvétel. Ez szándékosan hangosan hallgatott rock zene mellett mérhető. Csúcsban viszont a 15A-t elérte. "AB" osztályban dolgozik az eredeti erősítő, de teszt üzemben kipróbáltam PWM végfoknál is. Nos, nem sokat nyertem vele. "AB" osztályban a relatív alacsony nyugalmi áramnak köszönhetően a 12/2X35V-inverter a csendes részeknél 100mA alatt terhelte a kocsi akkuját, PWM esetében fél amperrel. Nagy hangerőn ugyanúgy 15A-ig nőttek a csúcsok, csak sokkal keskenyebb voltak. Félhangerőn egyértelműen a PWM volt gazdaságosabb. Nos erre született az a gondolat, hogy hosszú időállandójú táphidegítést lehet alkalmazni. Kicsit off volt ez a pár sor, de a problémát legalább felvetettem vele. Az elképzelés továbbra is az, hogy szobai zenehallgatás is üzemelhessen akkuról. A kérdés csak az, hogy online, vagy offline legyen az akku töltése. Ha offline, akkor az akku kapacitásának elégnek kell lennie egy napi üzemre, éjszaka meg majd töltésre kapcsolhatja magát. Online módban pedig nincs időkorlát, csak a korábban felvetett problémára kell megoldást találni. Ráadásul a hálózattal való folyamatos kapcsolat miatt éppen elvész a lényegi rész, miszerint nincs a hálózatból érkező zavar.
Nálam is hasonló út vezetett az akkumulátorokig. Első elképzelés szerint beletöltöttem az elembe a terhelőáramot, így az addig bírta volna, míg ki nem folyik az elem. Elvileg 5-6 évig.
Aztán kipróbáltam mennyiben változik a hangja ha lekötöm az áramgenerátorokat az elemekről. Változott annyit, hogy utána már nem akartam visszakötni. Így viszont kb. 200 üzemóránként elemet kellett volna cserélni, ami meglehetősen macerás művelet. Tehát akkumulátoros lett (ez is). De még tovább törpölök rajta... most egy ideig hallgatgatom, míg meg nem unom.
Biztosan láttad, hogy ilyen 1 F-körüli kondikat már nagyon régen használnak az autó-hifiben vastag vezetékekkel meg minden csodával, csak sosem érdekelt (többnyire a durrogásmaximalizáló primitívség a cél). Mondjuk, az jó vicc, hogy a réz már annyira drága, hogy a 30 százalékos CCA a menő, mert az több, mint a mások 10 százaléka. : -)
Egy kis érdekesség 82-ből 16/44-en.
Mint már említettem a zenei anyag az igazán meghatározó audiofil ügyben. Jelen esetben csak 16/44-en tapasztaltam egy kis érdekességet. Ennek a CD-nek a hangzása igen meglepett, mondhatnám talán a már említett klasszikus (Sony master, Elizabeth Leonszkaja) volt hasonló minőségű. Nem mondom, hogy nem lehetett érezni a digitalizálás hangzásra gyakorolt hatását, ami nálam kicsit fojtó jelleget jelentené az LP-hez képest, de akkor is egyedi igen hallgatható a mai CD-ket leköröző szórakozást jelentett számomra.
Ismerem őket, most már a 83 farádos szuperkondi pack a menő. Ez hat darab sorbakötött 500F/2,7V kondér.
Nekem nem kell sok kW, az az egy kis mélynyomó 10A-es biztosítékon keresztül eddig is elment, csak most nem szedem szét a szekeret. Az újabb szekereket meg nem ismerem olyan szinten, hogy egy esetleges biztosíték kiégés esetén azonnal orvosolni tudnám a hibát. Első szekerem egy ezerötös speckó láda volt, abba akár menet közben is egy réz bélást bedugtam a kiégett bizti helyére oszt ment tovább. Ma már ez másképp van. De nem is ez a fő probléma, meg nem is akarok offolni.
Ha már akkus perverzkedésig fajul a dolog, ha időm engedi, meg fogom hallgatni milyen hangja van egy napelemnek. Lehet röhögni, főleg hogy nem vagyok audiofil, de szeretek próbálkozni. A soros akkus tesztet meg is csináltam, egy fejhallgató vezetékébe betettem két darab 18650 méretű li-ion cellát. Borzalmasan szól. Olyan, mint amikor a keresztezési torzítást hallom. Utána az akkukra párhuzamosan tettem egy-egy 100 Ohmos ellenállást. A torzítás megszünt, vagyis az én fülem már nem tudta érzékelni. Kémia. Eddig még nem beszéltünk ilyenről erősítő témában.
Most hoztak hozzám egy klón Kondo M7 csöves előerősítőt. Egyik oldal kezdet torzítani, először csak finoman, majd egyre jobban. A végére azt produkálta, hogy elnémult 10-20 perc után. Az élőerősítőt kikapcsolva, majd be, megint szólt, de 10-20 perc múlva megint elnémult. Nem ragozom, de a csavaros szorító csatlakozó és a beónozott vezeték kontaktja volt a hiba forrása. Ki-be kapcsoláskor szerintem akkora szórt feszültség került a kontaktusra, hogy az a pár nanométernyi átmenet átütött, majd egy darabig vezetett újra. Volt amúgy ilyen vákuumtechnikai alkatrész is, ami ennek ellenkezője volt, azaz alapból szigetelő, de egy impulzus hatására vezető lett. Megint elkeveredtem, bocs. |
Bejelentkezés
Hirdetés |