Fórum témák
» Több friss téma |
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nem a 6mohm a probléma, ahogy egy csatolókondinál sem, na mindegy... Egy ócska HTA-ba is belepróbáltam a tápba vagy 6 félét mire "jó" lett, úgy ahogy.
Fél millió forintot egészen biztosan nem fogok eljátszani arra, hogy hatféle pufferkondit kipróbáljak. Ami négy most van benne, azok háromféle típus... az egyik 41mF, a másik 37mF, a maradék kettő 33mF és ezekből is az egyik az utolsókat rúgja már. Ezeknél biztosan jobb lesz. Egyébként az adatlap nem írja, hogy nem való tápegységbe.
Talán... Nem egy kellene belőle abba a pozícióba. Nem ártanának a dekadikus kiegészítők. Nem én találtam ki, csak magam is alkalmazom.
Délelőtt írtad, hogy 10 centi vezetékkel is el lehet rontani az egészet. Gondolom, ott lesz vagy 20-30 centi ezektől a csavaros elkóktól a nyákig. A snap in-t meg oda lehet tenni közvetlenül a nyákra.
De már bánom hogy szóltam.
Az csak tervezés kérdése, hogy hova kerül a kondenzátor. A Gauss végfokban 22mF/63V-os csavaros kondik vannak 5cm-re a végfetektől. Mondjuk az zajos, meg nem jó, viszont ennek ellenére kapott egy közdarabot, mivel nem akartam belenyúlni más szent munkájába, oszt azóta nem zajos, meg jól szól. Tehát előerősítő, középerősítő, majd végerősítő.
A dekadikus kondenzátor pack azért jó, mert széles frekvencia spektrumban képes alacsony impedanciát képviselni. Szedtem szét Elna audió, meg Nippon nagyáramú kondenzátort. Ezekben nem csak két alu szalag vezeti a kapcsokra a kontaktot, hanem több ponton van hozzávezetés a feltekercselt fegyverzetek, és a kivezetés között. Ráadásul nem egyenlő elosztásban, hanem a dekadikushoz hasonló elrendezésben. Kvázi párhuzamos kondenzátor csoport. Gondolt erre más is, csak elkérik az árát. De olyan is van, hogy külön van bemenete, külön van kimenete. Nos, ilyet még nem szedtem szét, nem tudom milyen a belseje.
Erről a Gauss végfokról írhatnál bővebben.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2025
De az hogy lehet, hogy zajos, meg nem jó?
A gauss oldalán ilyeneket írnak:"Tiszta, torzítatlan hang Csak a szükséges mennyiségű aktív félvezető a jelútban! Elsőrangú saját fejlesztésű, teljesen egyedi energia - szemléletű kapcsolástechnika. A-osztályú feszültség erősítő és meghajtó fokozatok, működési hőmérséklet-optimalizálás a hallásküszöb alatti, minimalizált torzításokért. Ipari és katonai szabványú alkatrészek a megbízhatóságért. A kulcsfontosságú helyeken audiofil kategóriájú alkatrészek a sima, koherens hangért." Meg: "Minden modell a saját kategóriájában szélsőséges dinamikai viszonyok között is elegendő energia tartalékkal rendelkezik bármely kategóriájába tartozó doboz meghajtására. A gyors elektronika a rendelkezésre álló teljesítménnyel kombinálva nagyon tág dinamika tartományt ereményez, a leghalkabb hangoktól a hirtelen nagy erejű hangtömegekig, torzítás és lefulladás nélkül."
Hogy mit írnak, az csak reklám. Normál körülmények között zajos, nyitott bemenetnélúgy elmászik a kimeneti DC, hogy letilt a védelem. Nem szabad nagy impedanciájú forrásról használni. Egy buffer fokozaton keresztül hajtva viszont a zaj olyan kicsi, hogy én nem hallottam. Erő van benne, nem lehet lefojtani. A katonai alkatrészeket azért elengedném, mert semmi ilyet nem láttam benne.
Egyetlen egy kapcsolástechnikai trükköt láttam benne, ami tetszik. De van benne felesleges dolog is, mert nem értem mit keres benne source ellenállás, amikor nincs szerepe.
Sokat lehetne írni, mi érdekel elsődlegesen?
Maga a kapcsolás. Meg a hangja (tudom szubjektív). Ilyen értékű vas nekem az életbe nem lesz, és érdekelne milyen.
Azt én tudom. Azért kell hozzá blogot is írni és abban az egekig magasztalni, hogy fogyjon.
Bár nem tudjuk konkrétan melyik típusról van szó mert azt nem írtad. Én sem láttam a nyákján semmiféle egzotikus alkatrészt, sőt még smd opa is van benne, hogy aztán az erősít, vagy szervó vagy mi, azt sem tudni.Én a nyák alapján nem várnék tőle libabőrképző hangot, meg az sem lehet véletlen, hogy pl. az avx-en is volt belőle már jó pár eladó, féláron, de még garisan is ami azért fura. Ugye, ha valami nagyon jó, akkor azt az ember nem árulja már pár hónapos korában, hanem kb. soha. De az mindig megmosolyogtat, ahogy az eladók ott dicsérik a portékát, hát, ha olyan lenne ahogy dicséri akkor miért adja el? Tudom, "feljebb lépés" miatt.
A kondikat formáltam valamennyire... éjszakára (éjféltől-háromig) feltöltöttem mind a négyet 45V-ra, 3 óra alatt negyven egész pártized V-ra szivárgott le mindegyik. Egyformák.
A Schottky-kat beválogattam nyitófeszültségre és áthidaltam őket 22 nanóval. Végre már beköthettem "rendes" vezetékkel a Graetz-eket (nem akartam ezt a drága vezetéket azokra a kondikra pazarolni). Az első három képen elég jól látszik a különbség, hogy milyen az ha 6 mOhm az ESR. Brahiból megnéztem mekkora a kimeneten a zaj és a drift. Nem kell szégyenkeznie szerintem (a szkóp DC-ben van). Nem mászik el az offset (csak 5 percig néztem kb.). Súlyozottan ez a zaj 40-60 uV körül lenne. Másfél órája hallgatom. Nem hittem volna, hogy ennyit számít egy pufferkondi csere. Most egyértelműen jobban szól az eddigi legjobb változatnál is. A FOX-ban a zongora nem is telezengi a szobát, hanem duplán meg van visszhangosítva - a bal és a jobb csatorna külön-külön - és így "zeng" a térben. Ezt még soha nem hallottam -nem csak így- sehogy. A Fábián Juli: Shine albumán a Sizzlin' című számon egyszer hallottam életemben, hogy ez a szám lüktet, pulzál, olyan mintha fel-le emelkedne süllyedne minden a térben miközben szól. (A vezetékeket fotózkodás után szétszedtem, hogy ne fussanak egymással párhuzamosan.) Egyelőre most hallgatom még egy darabig, megvárom míg elmúlik az újdonság varázsa és csak azután fogok nyákot cserélni. Már nem lett a dolog annyira égetően sürgős. Persze -ezek fényében- ott bujkál a kisördög is... vajon, hogy szólna másmilyen pufferrel : )
Azzal kezdeném, nem vitatva semmit, csak a magam tapasztalatai alapján...
Idézet: „Ezekben nem csak két alu szalag vezeti a kapcsokra a kontaktot, hanem több ponton van hozzávezetés a feltekercselt fegyverzetek, és a kivezetés között.” Én is sejtettem, hogy a jobb eredményért egy nagyobb tokban elférhet több kapacitás is akár az extra árért. Innen kétfelé mennék, bár a kettőt egyaránt fontosnak gondolnám. A csatoló kondira először a KT féle VF3-nál merült fel. IC-nek akkori információim alapján kerítettem Philips-et, csatolókondinak meg Elna-Silmic-et. Nos nálam az Elna-nál jobban bevált egy Wima MKP 1hét használat után, mivel lineárisabbnak éreztem. Akkor még nem volt képbe a Jantzen Silver Gold. Manapság, ha audiofilben duplikációról beszélünk, én úgy vélem, hogy nem mindegy milyen huzalt használ az ember az építésben, és ez érinti a csatolókondikat, és a táp kapacitásokat is, mivel az erősítőnek ez az alapja. Vagyis az ezüst, nem aluminium, vagy Kínai vörösréz a panelon. Persze, lehet hogy ez valakinél kiveri a biztosítékot, mert nem audiofil szemléletű. Nincs ezzel semmi baj, de ebben a témában helye van az ilyen a dolognak.
Én nem sajnálnám a puffer huzalozását jobb kábelre cserélni. És nem ártana valamekkora ezüsttartalom sem benne. Mármint a kábelben. De az ezüstnek időre van szüksége, hogy ne csak a szikársága érvényesüljön.
Csak is a saját elképzelésem szerint, ha én megépíteném az erősítődet, akkor a következő szempontok szerint tenném...
Az egyik probléma az adódó méretek. A másik , hogy lehet a huzalozáson rövidíteni. Én úgy gondolom, tenném, hogy a magassága hátrányára az alapterületét tartanám meg a leendő dobozban. Valamint két trafóval vitelezném ki. Ezáltal oldalhelyesen lehetnének alul a tápok, azaz emeletes lenne az építés. Ebből adódóan lényegesen rövidebb huzalozás adódna. És duál-monó kivitelezést kapna, két külön földcsillagponttal. A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2025
Az smd opamp az csak DC szervó. Nálam az Optheron járt.
Hasonló EPCOS B41570 pufferkondit már nagyon régóta használok elégedettséggel, sőt a régi kondenzátor blokkokat pakolom át a jelenleg is épülő monoblokkokba...
Nichicon U32D típus: A darTZeel NHB-458 utánzatomat egy fórumos talákozón többen meghallgattuk. Az egyik leglelkesebb fórumtag meg volt döbbenve, hogy a hatalmas kapacitás és kondenzátor méret ellenére az erősítőnek "nem lassul be a hangja", nem hallja ennek a kondenzátornak semmilyen hangbéli hátrányát. Ő eleve a viszonylag kisebb pufferkapacitások híve... Durván drága végerősítőkben is szokás nagy különálló pufferkondikat használni, akár egészen hanyagnak tűnő kábelezéssel. Pl.: Dan D’agostino Relentless monoblokk ( 180 Mio HUF/pár ) darTZeel NHB-468 monoblokk ( 260.000 EUR/pár ): ebben valószínűleg - relatíve vékonyka - Kimber Kable TCX vezetékekkel kötik össze a "capacitor bank"-et az erősítő panellel: A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2025
Boldoggá tenne ha csak a saját erősítőiddel foglalkoznál már végre és befejeznéd mások kioktatását . Olyan dolgokba ütöd bele az orrod folyamatosan, amiről halvány fogalmad sincs.
Eddig mosolyogtam rajta, de most már igazán kezd bosszantani.
Köszönöm a megerősítést. Akkor azt mondod ne a pufferekkel kísérletezzek, hanem inkább más irányba rohamozzak a továbbiakban? Még bőven van (ennél fontosabb) teendő máshol is.
Ebben tanácsot adni, teljes felelőtlenség lenne.
Én úgy gondolom, hogy ha csak puffereket próbálnánk bele az egyébként változatlan áramkörbe, akkor minden esetben eltérő "hangot" kapnánk ( nyilván, hifista füllel ) Lehet, hogy jobbat, lehet rosszabbat, akár az ízlésednek sokkal kedvezőbbet is. Pl. mcc végigjátszotta ezeket a puffer-típus próbákat becsülettel, és talált is a szívének kedvesebbet. Ő biztos, hogy nyugodtabban is alszik... Viszont ezek a nagydarab pufferek relatíve drágák, valahol mindenki meghúzza a határt, mennyit ér ez meg. Ha gyártó lennék, akkor biztos, hogy már ebben az alkatrész pozícióban megkezdeném a hangi optimalizálást...mivel csak egy egyszerű diyer vagyok, így inkább próbáltam paramétereke és fellelhető tapasztalatokra/kivitelezésekre támaszkodni. Ha feltételezem, hogy a fizikai működés megfelelő ezekkel, úgy vélem, hogy a többi optimalizációs lehetőség bőven elég kell hogy legyen kihozni a maximumot a koncepcióból... A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2025
Ezt sem gondoltam volna, hogy 74 évesen lesz meg az első...
Táppaneleket csináltam, és ahogy eddig is fémfűrésszel daraboltam. Azt hittem rosszul látok, hogy a széle leveles lett. Eddig a rétegelt lapnál tapasztaltam ilyet, mert már alig tesznek a rétegek közé ragasztót, na dehát... Szóval lehet, ha szabva van nem látszik, de szerkezetileg akkor is ilyen.
Ha rendes üvegszálas nyákot használnál nem történne ilyen . Ezt a fajta hordozót már 30 éve száműztem a műhelyemből . Papírbakelit hulladék , ha maratod akkor is csak egyszer forrasztható mert lejön róla a réz a hőtől .
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2025
A HQ-ban ezt adták. Adatok a mellékletben.
Én is fűrésszel vágtam ezt a" papírbakelit hulladékot" és nem nyílt szét (üvegszálasban sem találkoztam még ilyen szétnyílóssal). A másikból meg legalább négyszer kiforrasztottam az elemeket és még mindig rajta van a fólia.
Jó pákával (szabályozott hőfokon) és főleg ügyes kézzel ez is kibír sok mindent. De tény, hogy az FR4-es ehhez képest strapabíróbb.
Idézet: Ezért lakkoztam beültetés után , de már kerülöm mint ördög a tömjénfüstöt . „És ha mostohább körülmények közt használod, főleg kültérben, hosszú évek alatt képes valahogy részben vezetővé válni a párától, vagy csak a kosz szereti a felületét megülni - mindenesetre időnként fura dolgokat művelnek vele a kapcsolások. : -)” Idézet: Ez igaz, pl. jobban szólnak vele erősítők mint az FR4-gyel. „időnként fura dolgokat művelnek vele a kapcsolások” ![]() Ez ami a kollégának a képen rétegeire jött szét ilyet még életemben nem láttam. Ez a barna színű papíros-fenolgyanta vagy mi amire a Karesz is építkezik házilag ezzel valóban vigyázni kell, meg a másikkal is ami világosabb színű jóval, és kb. mindent is (hifik, TV-k stb.) arra építettek régebben a gyártók (80-as 90-es évek) mert tényleg nem bírja a meleget, ami nekem van annál nem lehet a pákát 300 fok fölé tekerni mert egyből lesercen a réz a hordozóról egy halk pukkanás kíséretében. A gyáriakat is rémálom javítani, illetve a mechanikai strapabírása is elenyésző, nagyon könnyen törik, reped. Idézet: „Pl. mcc végigjátszotta ezeket a puffer-típus próbákat becsülettel, és talált is a szívének kedvesebbet. Ő biztos, hogy nyugodtabban is alszik...” Igyekeztem, de maradt még azért lehetőség, pár száz. A nyugodtabb alvás relatív.... A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2025
Az alábbi tesztet azután találtam, hogy a Vishay BC MAL2056-ot találtam számomra legjobbnak. Azért ez picit tényleg megnyugtatott.
Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |

A gauss oldalán ilyeneket írnak:
Bár nem tudjuk konkrétan melyik típusról van szó mert azt nem írtad. Én sem láttam a nyákján semmiféle egzotikus alkatrészt, sőt még smd opa is van benne, hogy aztán az erősít, vagy szervó vagy mi, azt sem tudni.
Tudom, "feljebb lépés" miatt.