Fórum témák
» Több friss téma |
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Ha mondjuk 63V-os a kondi, akkor fogod a labortápot és feltöltöd közel arra a feszültségre mondjuk egy 10k ellenálláson keresztül. Ha sokáig tartana kivárni akkor egy kisebb értéken keresztül. Amikor feltöltődött akkor ráteszed a multimétert a 10k ellenállásra és méred a rajta eső feszültséget, ugye, mivel töltőáram már nem folyik, annyi feszültség fog esni rajta amennyi az elkó szivárgóárama.
Fogadd el, hogy nem mindenki annyira profi az erősítő építésben mint Te, és van aki inkább keres oszt vesz valamit, mintsem még további évtizedeket nyűglődjön ebben a témában.
Ha gyári erősítőkben nem látsz olyan szép elkó karikát az nem biztos hogy azért van, mert az összes mérnök suta, vagy épp kispórolták belőle. ![]() Van egy olyan mondás, hogy ha valamit senki nem csinál akkor annak oka van.
A teteje nem volt rajta, de nem oszt nem szoroz, mert a tető 2/3 rácsos.
Kérlek alásan 25fok volt a szobában, a téve alatti polcban van, felette 15centi mögötte szintén, jobb-bal oldalt 20-20centi. Jó helye van.
Mármint a HK-hoz hasonló?
Én most nagyon örülök, hogy nem hagyott a buzgóság, és eladás előtt adtam még neki egy esélyt. Még szerintem kapni fog egy iec aljzatot. Akkor lehet variálni kicsit a tápkábelekkel. A kis ayimat meg megkapja a lányom. Szerintem a HTA project ugrott... Köszi a leírást a szivargásméréshez. Meg is csinálom, majd írom mi volt.
50év, az azért nem semmi.
Csak azt nem értem, ha feljlődik a technika és mindenből jobbat gyártanak, akkor ez az eszközökön mért nem érződik? Örül az ember ha kibírja a garanaciaidőt. Mondjuk le a kalappal a mérnökök előtt, hogy azt olyan jól meg tudják tervezni, hogy addig ne legyen baja.
Nagy nehezen sikerült megmérni. Az egyik szépen felment 63V-ig, a 10k 300mV-ot mértem. A másik az istennek se akar felmenni 63V-ra, fél volttal előtte megáll, és fél órája nem hajlanó feljebb menni. Azon többet mértem, 400mV körül, de gondolom azért mert az még tölti.
Érdemes végig nézni a képeket meg elolvasni a szöveget is alatta. Sansui AU D9 javítás. Na ilyet biztos nem vennék, pedig ennek van egy érdekes tekercses hibajavító izéje is a végtranyóknál.
Ezen a (második) mondaton akadt meg a szemem: "Ennek az erősítőnek a végfokozatát hőcsöves rendszer hűti. Sokan nem szeretik ezt a hűtési módot, pedig nagyon hatékony, és sokkal könnyebb, mint a hagyományos alumínium hűtőbordás hűtőrendszer. De mivel az emberek szeretnek hatalmas alumínium hűtőbordákat látni az erősítőikben, és mivel a nehéz erősítő audiofilebb, mint a könnyebb, a Sansui a későbbi erősítőiben felhagyott ezzel a hűtési móddal, és visszatért az alumínium hűtőbordához..."
Egy kis gyakorlati információ, ha segít valakinek.
A kondenzátorokról szól, de hangszer erősítőként indul, mert abban is van tápegység, ráadásul elektrolit kondenzátor is van ami simítja az egyenirányított feszültséget. No, eddig nem mondtam semmit. Csakhogy hozzám került két basszusgitár erősítő. A kettő között volt néhány év, meg néhány száz kilóméter a gyártók között. Ugyanaz a nyák volt a végfok, gondolom valami harmadik cég gyártotta. Az alkatrészek zöme is ugyanaz, kivéve a két tápszűrő 10000µF/80V elkót. Az első erősítő felhasználói hibából romlott el, a másik tápszűrő kondenzátor belső szakadás miatt. Az első erősítőben lévő elkó fóliája megsült, így azt is cserélni kellett. Kapott újat. Tehát volt nálam két eltérő elkó, ahol az egyik tökéletes volt, a másik szakadt. Szétszedtem őket. A "gagyi" kondenzátorban lógott a feltekert fegyverzet, a belsejében a fegyverzetekhez vezető kontaktokat egy-egy alu szalag képezte. A minőségibb kondiban a feltekert fegyverzetekről legalább 5-5 szalag képezte a hozzávezetést. Ráadásul ezek nem azonos távolságban, hanem valami tervezett rend szerint voltak bekötve. Valamit tudhattak. A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2025
Egyrészt, ez ma már mintha valóban nem lenne érdeke a gyártónak. (Nem csak a folyamatos bevétel miatt: a digitális érában a kodekek, formátumok, szoftverek is sokkal gyorsabban fejlődnek, hamarabb érkeznek azok az új funkciók, amiért az átlag vevő egy jól működő készüléket is újabbra cserélne.)
Másrészt, ha reálértékben nézzük, akkor egy ma több havi átlagfizetésért kapható készülék ugyanúgy tartós és jó minőségű valószínűleg - csak épp alig valaki vesz ilyet (így látni sem sokat látsz ismerősöknél...). Mert most már van a pár napi bérért megvehető is olyan színvonalú, hogy új korában kellemesen működik. A pár tízezerért pár évet szolgáló bluetooth-hangszórót a korabeli megfelelőjével, a Sokol és VEF rádiókkal kellene összehasonlítani, nem a komoly szobai hifivel. S akkor mindjárt érezhető is, hogy azért fejlődött a technika. Sőt, főleg itt érezhető, mert a komolyabb hifi berendezéseknél 40 éve elérték azt a színvonalat, ami felett az átlagos felhasználó már érzékelés szinten nem tud különbséget tenni. Harmadrészt, azért egy DAC-al, internet- és bluetooth-kapcsolattal, HDMI-vel felszerelt modern hálózati médialejátszó - mert van ilyen is, mint kb. a hifi CD-lejátszók utódja - nagyságrendekkel bonyolultabb elektronikus szempontból, mint egy orsós magnó a kb. tucatnyi tranzisztorból megépíthető erősítőrendszerével. És cserébe nem olyan drága ezt sem előállítani, mint 40-50 éve azt a tranzisztoros elektronikát. Viszont tele van körömhegynyi SMD alkatrészekkel. Így hát ilyesmiben a szakembernek hibát keresnie: sem óradíj, sem a szükséges szerszámpark terén nem biztos, hogy kifizetődik..
Igen, azt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy azok az erősítők amiket megveszünk ma 30-40 évesen ilyen 25-50-80 ezrekért, azok akkoriban újan 1,5-4 havi nettó fizetésbe kerültek (500-2000 DM). Mint ha most vennénk a boltban valamit újan kb. 500 ezer és 1,5 millió között. Így nézve mindjárt másképp néz ki a dolog. Ami most 2 millióba kerül azt majd 30 év múlva utánunk dobják a jófogáson.
Idézet: „Ráadásul ezek nem azonos távolságban, hanem valami tervezett rend szerint voltak bekötve. Valamit tudhattak.” No igen... Nevezhetjük párhuzamos kapacitásoknak őket egy tokban, ami mechanikai stabilitást adhat nekik a mobil felhasználás miatt. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2025
Idézet: „Igen, azt hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy azok az erősítők amiket megveszünk ma 30-40 évesen ilyen 25-50-80 ezrekért, azok akkoriban újan 1,5-4 havi nettó fizetésbe kerültek (500-2000 DM). Mint ha most vennénk a boltban valamit újan kb. 500 ezer és 1,5 millió között. Így nézve mindjárt másképp néz ki a dolog. Ami most 2 millióba kerül azt majd 30 év múlva utánunk dobják a jófogáson.” Ez így nagyon elméleti, azaz a valóság kicsit más... Először is, minden anyag öregszik, vagyis egy öreg bringa manapság sosem fog úgy szólni, mint mikor hazavitték a boltból. Én úgy gondolom, hogy csak a külső, adott esetben vonzó, átgondolt látványterve, ami azt az illúziót kelti, amit szeretnénk tőle elvárni. És az előző "gazdák" felhasználása, ami még az adott készülék hajdani képességeit sejteti. Példának, egy barátom úgy 10 évvel ezelőtt vett használtan egy Cambridge erősítőt. Az eredet ára úgy 3-400 ezer lehetett új korában. Ő hét évesen vette boldogan. ha belegondolunk egy 7 éves használt autó vásárlásába, akkor talán sejthető a rizikó. Annak idején az első használt autónkba, mint kiderült a középső gazdi 3 év alatt hazavágta az első gazdi által eladáskor átadott új motorját az autónak a helytelen üzemeltetésével. Hogy alakult a barátom csodás Cambridge-e? Hát alig használta, amikor elkezdett sántítani a hangja. Mai napig használja. Szerintem tetszik a komfortja, kinézete, és azt is tudja, hogy pár tízezerért tudná eladni. Az a helyzet, hogy jelenleg már siralmasan szól. Gondolom a kisebb hangerőben keres valamiféle megoldást, azonban ebben komoly akadály a Bowers & Wilkins 606 S2 hangfalának az ajánlott 30W-os ajánlott minimum teljesítménye. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2025
Te ugye akkor öt évente felújítod a cuccaidat?
Elek. Mondanád azt nekünk, hogy hülyék vagyunk mert boltit veszünk, még az is jobb lenne mint amit most írtál. De te is úgy csinálsz mintha nem tudnád melyik alkatrész megy el, egy erősítőben idősebb korára. Idézet: „nagyságrendekkel bonyolultabb elektronikus szempontból, mint egy orsós magnó a kb. tucatnyi tranzisztorból megépíthető erősítőrendszerével.” Ha ha a témát komolyan vesszük, akkor talán nyilvánvaló, hogy nem az alkatrészek mennyisége az irányadó az audiofilben, hanem az adott eszköz hallható képessége. Az is igaz, hogy manapság nem divat az igényesség semmiben. Így a zenehallgatásban is jellemző a kényelem, a kapkodó felszínesség. Az analóg üzemmód bizony bánásigényes dolog, meg persze helyigényesebb is. Szóval a téma szerint, itt az igényesség lenne az irányadó, nem az üzlet, a kényelmesdi, és az épphogy elmegy hangzás.
Remélem akkor már besrotoltattad az LP lemezeidet meg az elsö CDket is.
Nem értelek!
Nálad az érvelés, mért személyeskedésből áll? Én senkivel nem szoktam személyeskedni, hanem az általam tapasztalt dolgokat próbálom más hasznára közzétenni. Az általam közölt tapasztalatokat senkire nem erőszakolom, így mindenki azt kezd vele, amit akar. Csak akkor újítok fel már meglévő dolgokat, ha hangzásban előnyöket remélek. Különben 4-5000 órás kondikat használok az építéseimben, vagyis az alkatrészek magukban nem szorulnának cserére pár év távlatában.
Nem az adott "besorolás" szerint hallgatok zenét. A műszaki paraméterek csak úgy menet közben adódnak, amik sajnos befolyásolják az adott esetben a zenei élményt.
Lemaradt, bár magánügy, a közeljövőben tervezek egy nagyobb szelekciót. Vagyis a jelenlegi helyzetemben nincs értelme gyengébb minőségű zenei anyag tárolására, ha CD, ha LP. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2025
Mi az elmélet belőle? Az ára? Ha máshol nem találod, akkor hifi-wiki.com, ott megtalálod adott típus gyártási idejét is meg az akkori új árát is. Meg azt is, hogy akkor mennyit keresett a magyar ember forintban. Tehát, ez eddig nem elmélet hanem a valóság.
Öregszik az anyag. Oké. Erről azért írhatnál bővebben, mert addig mintha azt írtad volna, hogy ahogy mennek bele valamibe a száz üzemórák úgy lesz a hang egyre jobb, azaz, 500 óra után jobb, 600 óra után még jobb, stb. Vagy akkor most találtál egy olyan időpontot, amikor ez megváltozik, és onnantól romlik a hang? ![]() Ha igen, írd meg, hogy ez hány száz/ezer óránál kezdődik, csak hogy tudjak róla. Ellenállás. Ha meg sem közelíted vele még rövid időre sem a határértékeit akkor örök élet + 1 nap, már ha nem öntenek köré valamit vagy nem valami savas-gőzös helyen tárolják amitől mondjuk elrohad a lába. Félvezetők, fóliakondik dettó. Elkók. Az elkók már egy más kérdés, azok tényleg öregszenek, de. Ezeknél is nagyon sokat számít hogy mit kaptak az élettől. Na meg, hogy ki és mikor gyártotta. Lásd pl. az enyémben az Elna, ami jobb ESR-t produkál 30 év után mint némelyik új amit ma veszel a boltban. És ez nem az első tapasztalatom ezzel a márkával, volt egy 80-as években gyártott Kenwood szkópom, mondom mielőtt eladom csak átnézem benne az elkókat (Elna). Nem tudtam itthon olyan sima elkót venni a boltban ami jobb lett volna azoknál. Mondok mást, amerikai műszerben olyan régi elkó a nagyfesz tápban amilyet még képen se láttam, az egyiknek tőben le volt törve a lába, okát nem tudom, a másiknak a szélén látszott valami folyásból eredő száradás, mondom ezek kuka, új kell. Az új Nichicon-ok amiket betettem helyettük ESR-re és szivárgásra is rosszabbak voltak az ősrégi amerikai elkóknál. Bánom hogy nincsenek meg, mert akkor tudnék típust is mondani. Ez a HK lett szerelve Matsushita meg Macron csatolókkal, egyik jó hangú a másik nem, de értékre mind hozza ugyanazokat az értékeket 30 év után is mint az új amiket a múlt héten vettem. És igen, van ami akár tönkre is megy benne ennyi idő után, de nem ezek, hanem a potik, elkezdenek recsegni.
Nem személyeskedik, csak észrevették többen is, hogy saját írásaidba is belekeveredsz már, illetve úgy forgatod adott dolgot hogy az mindig neked legyen jó. Ha új egy alkatrész az azért nem jó, járatni kell, de ha meg öreg már akkor se jó, mert akkor meg elöregedett már? Na de, hol van a váltópont? Mikor kell egy erősítőben motort (összes alkatrészt) cserélni?
Én nem gondoltam volna, de nagyon sokan keresik a vintage cuccokat, pont azért, mert szerintük a mai gyártmányok közel sem szólnak úgy, ártól függetlenül.
Lemaradt. Nem csak azért bírják ezek az elkók ilyen sokáig, mert akkoriban jól meg lettek csinálva, hanem azért is, mert a trafók nincsenek túlméretezve, nagyobb a belső ellenállásuk, kisebbek lesznek a töltőáram csúcsok. Elmenő ág dettó, ha úgy van használva, hogy egy 40W-os erősítő mondjuk max. 10-15W-on, zenével, akkor az a kondi nagyon sokára fog elmelegedni.
Idézet: „Ha új egy alkatrész az azért nem jó, járatni kell, de ha meg öreg már akkor se jó, mert akkor meg elöregedett már?” Ha én kevernék valamit, akkor ez meg mi? Az új alkatrész akkor nem jó, ha nem jót vettek. Az, hogy járatni kell az tény, nem probléma. Ami meg elöregedett, az meg elöregedett, ennyi. Ha a mai audiofil lehetőségekből indulunk ki, akkor nem vesz az ember régi cuccot, mert az alapból nem adhat jó eredményt az akkori elvek, lehetőségek miatt. Persze, ha valakinek ez akkor is járható útnak számít, akkor jó zenehallgatást hozzá, külön vélemény nélkül, mert innentől az bizony magánügy! Idézet: „Én nem gondoltam volna, de nagyon sokan keresik a vintage cuccokat, pont azért, mert szerintük a mai gyártmányok közel sem szólnak úgy, ártól függetlenül.” Na és, mindenkinek, ami jó neki. Az audiofil szemlélet nem általános dolog. Az meg megint nem csoda, ha valaki az analóg dolgokat kellemesebbnek érzi.
Nézd meg BC Components elkókra megadott 210000 órás élettartamot.
Idézet: „Nem csak azért bírják ezek az elkók ilyen sokáig, mert akkoriban jól meg lettek csinálva, hanem azért is, mert a trafók nincsenek túlméretezve, nagyobb a belső ellenállásuk, kisebbek lesznek a töltőáram csúcsok. Elmenő ág dettó, ha úgy van használva, hogy egy 40W-os erősítő mondjuk max. 10-15W-on, zenével, akkor az a kondi nagyon sokára fog elmelegedni.” Persze, hogy részben egyetértünk, de azért lenne még más is a serpenyőben. Mondjuk a kondik élettartamát befolyásolják más dolgok is. A használati időn kívül a használati körülmények. És egy készülékben nincs mesterséges intelligencia, amiből kiolvasható a futott kilométer, és annak körülményei, ugyanis ez lenne a valóság, nem a feltételezés. Az igaz, hogy mindenki maga döntse el, hogy neki mekkora dinamikára van igénye. Ez azért is érdekes kérdés, mert a mai hordozókon divat a tupírozott dinamika egy jó dinamikájú erősítő hangzását elronthatja, ha nincs átfogó visszacsatolása. Az meg hogy ki milyen hangerőt használ, azt nagyon egyedinek vélem, vagyis nem mondanám általánosan irányadónak.
Ez hol személyeskedés Elek!?
Leírtad, hogy a 10éves Cambridge erősítő rossz hangú. Ahogy a szavaidból kivettem már 7évesen(amikor a barátod vette) is az volt. Értem én mire akartál kilyukadni. Mit akarunk mi a 30-4péves vackokkal. Azoknak úgyis rossz hangja lesz. Az most jön. Tényleg nem tud már olyat írni senki ebbe a topicba amibe nem kötnél bele. Ha új az a baj, ha régi az a baj, ha gyári az a baj, ha DIY az a legnagyobb baj, mert nem úgy csinálja ahohmgy te. Én sohasem szóltam le egyik építésed sem. Ha neked így jó csináld. Te viszont folyamatosan okatatod a népet. Ha téged elfognak, akkor te is próbálj meg másokat elfogadni. Te így csinálod oké, más meg úgy. Legyen az is oké. Olyan szinten ellentmondásban vagy azzal a bejegyzéseddel amire reagáltam, hogy ihaj. Még valami. Leszólód a vintige dolgokat. Azért mielőtt ilyet mondasz néz bele egybe kettőbe. Tudom szerinted rosszul van mind megépítve, de azért csak figyelgesd meg milyen minőségű alkatrészek vannak benne. Na csináld meg ugyanezt egy mai 3-4-500eFt-s erősítővel. Sírva fakadsz. Értem azt is, és nyilván van igazad benne, hogy sohasem fognak úgy szólni mint újkorukban. De azért szomorú, hogy még ígyis elég sok mai cuccot lezenélnek. És még valami. A kapcsolástechikája a csöves és az A A/B osztályú erősítőnek szerintenem 40(50?) éve változatlan. Itt is sántít az a kinyilatkozásod, hogy a régi topológiák rosszul szólnak. A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2025
Ő egy látnok, neki nem kell ahhoz meghallgatni valamit hogy elmondja róla hogy alapból nem adhat jó eredményt. Mert azt csak a mai BC tranyók, gagyi fetek meg a dale cpf adhat. Na meg az üveggyöngyök.
A régi jó Toshiba végtranyók, meg az Elna elkók azok nem. Meg az összes poti Alps benne de az sem. Mert nem és kész. És, eleve rendes csillagpont sincs egyikben sem. Ja, de van, olyan amilyet még sosem látott...Meg ezek még papír-fenolgyantás nyákra készültek ami jól szól, így üveggyöngyök sem kellettek elemelni az alkatrészeket az üvegszálas karcos hangú nyáktól. Idézet: „Ő egy látnok, neki nem kell ahhoz meghallgatni valamit hogy elmondja róla hogy alapból nem adhat jó eredményt” Ahogy Te is! Emlékezz vissza: Máj 20, 2024-Márc 7, 2025 eszmecserénkre ami itt, de a háttérben zajlott... Hasonló amikor Te érdeklődtél nálam akkoriban készült erősítőimről.. Nem hallotad, de így is "tudtad" milyen hangzást produkál, tudtad miért nem lehet jó. Ha akarod beidézhetem érveidet!
Ge Lee ilyen. Az én erősítőimről is pontosan tudja hogyan szólnak, de nem akarnám azt a 200 oldalt beidézni ahol szidja őket : ) Na... majd veszek én is valami bóti roncsot, oszt aztat majd halálra magasztaljuk : )
Igen, keson jottem ra, de jobb keson mint soha!
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2025
Igen, érdeklődtem, mert meghallgattam volna... Ez ugye nem sikerült, mert annyira jó (vagy nem), hogy senki nem mert küldeni belőle egy példányt, pedig volt állítólag vagy 4-5 is belőle, pedig még kauciót is fizettem volna, meg nyilván az összes költséget. Valamiért mégsem merte elküldeni senki.
Az összes amit írni tudtál róla az annyi volt, hogy ütős a mélye (jelentsen is az bármit) meg hogy mivel trafó hajtja a feteket ezért jó csöves hangja van. ![]() Arra meg már biztos nem emlékszel, amikor jó pár éve szintén érdeklődtem az eladott csövesedről ami aztán újra felbukkant a jófogáson. Arról is elég szűkszavúan nyilatkoztál amikor kérdeztem, de nem baj, mert az eladó nem volt olyan szűkszavú. Szóval, valamiért csak megszabadult tőle... |
Bejelentkezés
Hirdetés |