Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Audiofil, High End Audio
Nem személyeskedik, csak észrevették többen is, hogy saját írásaidba is belekeveredsz már, illetve úgy forgatod adott dolgot hogy az mindig neked legyen jó. Ha új egy alkatrész az azért nem jó, járatni kell, de ha meg öreg már akkor se jó, mert akkor meg elöregedett már? Na de, hol van a váltópont? Mikor kell egy erősítőben motort (összes alkatrészt) cserélni?
Én nem gondoltam volna, de nagyon sokan keresik a vintage cuccokat, pont azért, mert szerintük a mai gyártmányok közel sem szólnak úgy, ártól függetlenül.
Lemaradt. Nem csak azért bírják ezek az elkók ilyen sokáig, mert akkoriban jól meg lettek csinálva, hanem azért is, mert a trafók nincsenek túlméretezve, nagyobb a belső ellenállásuk, kisebbek lesznek a töltőáram csúcsok. Elmenő ág dettó, ha úgy van használva, hogy egy 40W-os erősítő mondjuk max. 10-15W-on, zenével, akkor az a kondi nagyon sokára fog elmelegedni.
Idézet: „Ha új egy alkatrész az azért nem jó, járatni kell, de ha meg öreg már akkor se jó, mert akkor meg elöregedett már?” Ha én kevernék valamit, akkor ez meg mi? Az új alkatrész akkor nem jó, ha nem jót vettek. Az, hogy járatni kell az tény, nem probléma. Ami meg elöregedett, az meg elöregedett, ennyi. Ha a mai audiofil lehetőségekből indulunk ki, akkor nem vesz az ember régi cuccot, mert az alapból nem adhat jó eredményt az akkori elvek, lehetőségek miatt. Persze, ha valakinek ez akkor is járható útnak számít, akkor jó zenehallgatást hozzá, külön vélemény nélkül, mert innentől az bizony magánügy! Idézet: „Én nem gondoltam volna, de nagyon sokan keresik a vintage cuccokat, pont azért, mert szerintük a mai gyártmányok közel sem szólnak úgy, ártól függetlenül.” Na és, mindenkinek, ami jó neki. Az audiofil szemlélet nem általános dolog. Az meg megint nem csoda, ha valaki az analóg dolgokat kellemesebbnek érzi.
Nézd meg BC Components elkókra megadott 210000 órás élettartamot.
Idézet: „Nem csak azért bírják ezek az elkók ilyen sokáig, mert akkoriban jól meg lettek csinálva, hanem azért is, mert a trafók nincsenek túlméretezve, nagyobb a belső ellenállásuk, kisebbek lesznek a töltőáram csúcsok. Elmenő ág dettó, ha úgy van használva, hogy egy 40W-os erősítő mondjuk max. 10-15W-on, zenével, akkor az a kondi nagyon sokára fog elmelegedni.” Persze, hogy részben egyetértünk, de azért lenne még más is a serpenyőben. Mondjuk a kondik élettartamát befolyásolják más dolgok is. A használati időn kívül a használati körülmények. És egy készülékben nincs mesterséges intelligencia, amiből kiolvasható a futott kilométer, és annak körülményei, ugyanis ez lenne a valóság, nem a feltételezés. Az igaz, hogy mindenki maga döntse el, hogy neki mekkora dinamikára van igénye. Ez azért is érdekes kérdés, mert a mai hordozókon divat a tupírozott dinamika egy jó dinamikájú erősítő hangzását elronthatja, ha nincs átfogó visszacsatolása. Az meg hogy ki milyen hangerőt használ, azt nagyon egyedinek vélem, vagyis nem mondanám általánosan irányadónak.
Ez hol személyeskedés Elek!?
Leírtad, hogy a 10éves Cambridge erősítő rossz hangú. Ahogy a szavaidból kivettem már 7évesen(amikor a barátod vette) is az volt. Értem én mire akartál kilyukadni. Mit akarunk mi a 30-4péves vackokkal. Azoknak úgyis rossz hangja lesz. Az most jön. Tényleg nem tud már olyat írni senki ebbe a topicba amibe nem kötnél bele. Ha új az a baj, ha régi az a baj, ha gyári az a baj, ha DIY az a legnagyobb baj, mert nem úgy csinálja ahohmgy te. Én sohasem szóltam le egyik építésed sem. Ha neked így jó csináld. Te viszont folyamatosan okatatod a népet. Ha téged elfognak, akkor te is próbálj meg másokat elfogadni. Te így csinálod oké, más meg úgy. Legyen az is oké. Olyan szinten ellentmondásban vagy azzal a bejegyzéseddel amire reagáltam, hogy ihaj. Még valami. Leszólód a vintige dolgokat. Azért mielőtt ilyet mondasz néz bele egybe kettőbe. Tudom szerinted rosszul van mind megépítve, de azért csak figyelgesd meg milyen minőségű alkatrészek vannak benne. Na csináld meg ugyanezt egy mai 3-4-500eFt-s erősítővel. Sírva fakadsz. Értem azt is, és nyilván van igazad benne, hogy sohasem fognak úgy szólni mint újkorukban. De azért szomorú, hogy még ígyis elég sok mai cuccot lezenélnek. És még valami. A kapcsolástechikája a csöves és az A A/B osztályú erősítőnek szerintenem 40(50?) éve változatlan. Itt is sántít az a kinyilatkozásod, hogy a régi topológiák rosszul szólnak. A hozzászólás módosítva: Pé, 16:38
Ő egy látnok, neki nem kell ahhoz meghallgatni valamit hogy elmondja róla hogy alapból nem adhat jó eredményt. Mert azt csak a mai BC tranyók, gagyi fetek meg a dale cpf adhat. Na meg az üveggyöngyök.
A régi jó Toshiba végtranyók, meg az Elna elkók azok nem. Meg az összes poti Alps benne de az sem. Mert nem és kész. ![]() Meg ezek még papír-fenolgyantás nyákra készültek ami jól szól, így üveggyöngyök sem kellettek elemelni az alkatrészeket az üvegszálas karcos hangú nyáktól. Idézet: „Ő egy látnok, neki nem kell ahhoz meghallgatni valamit hogy elmondja róla hogy alapból nem adhat jó eredményt” Ahogy Te is! Emlékezz vissza: Máj 20, 2024-Márc 7, 2025 eszmecserénkre ami itt, de a háttérben zajlott... Hasonló amikor Te érdeklődtél nálam akkoriban készült erősítőimről.. Nem hallotad, de így is "tudtad" milyen hangzást produkál, tudtad miért nem lehet jó. Ha akarod beidézhetem érveidet!
Ge Lee ilyen. Az én erősítőimről is pontosan tudja hogyan szólnak, de nem akarnám azt a 200 oldalt beidézni ahol szidja őket : ) Na... majd veszek én is valami bóti roncsot, oszt aztat majd halálra magasztaljuk : )
Igen, keson jottem ra, de jobb keson mint soha!
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:14
Igen, érdeklődtem, mert meghallgattam volna... Ez ugye nem sikerült, mert annyira jó (vagy nem), hogy senki nem mert küldeni belőle egy példányt, pedig volt állítólag vagy 4-5 is belőle, pedig még kauciót is fizettem volna, meg nyilván az összes költséget. Valamiért mégsem merte elküldeni senki.
![]() ![]() Arra meg már biztos nem emlékszel, amikor jó pár éve szintén érdeklődtem az eladott csövesedről ami aztán újra felbukkant a jófogáson. Arról is elég szűkszavúan nyilatkoztál amikor kérdeztem, de nem baj, mert az eladó nem volt olyan szűkszavú. Szóval, valamiért csak megszabadult tőle...
Valakivel nagyon összekeversz, én ilyet sosem állítottam. Az után épített kapcsolásaidról nyilatkoztam amit egy ismerős csinált. Illetve, a jétékizét azt ugye én. Még meg is mutattam, ugyanaz a nyákterv volt amit küldtél.
Aztán amikor írtam, hogy nem szól jól, akkor megsértődtél, meg hogy én ellened gonoszkodom. Aztán, pár évre rá, csak kibújt a szög a zsákból és magad is bevallottad, hogy tényleg nem szólt jól. Szóval ne forgassátok ki a szavaimat ha nem muszáj, mert akkor én is elkezdem, lenne bőven mit...
Miert kuldtem volna az orszag masik vegebe erositot neked? Kauciot most talaltad ki!
Mivel nem kuldtem el, nem is hallhattad, tehat velemenyed sem igazan alakulhatott ki, ez a lenyeg, de megis tudtad hogyan szol! Nem kell melle beszelni! A hozzászólás módosítva: Pé, 19:41
Idézet: „Leírtad, hogy a 10éves Cambridge erősítő rossz hangú. Ahogy a szavaidból kivettem már 7évesen(amikor a barátod vette) is az volt.” Nem értem. Vagy baj van a szövegértéseddel, vagy szándékosan vágsz össze belőle dolgokat. Én azt írtam, hogy amikor vették használtan 7 éves volt. Aztán, de nem jegyzeteltem, de elkezdett a hangja romlani. Innentől a készülék legalább 20 éves lehet visszamenőleg. Aztán ha nem tűnt fel azt is megemlítettem, hogy egy készülék aktuális állapota az addigi használatával összefügg. Szóval nem kellene az általam említett dolgokat saját elképzeléseid szerint átírni, hogy személyeskedhessetek. Én nem rólatok vélekedtem, hanem a tapasztalataim szerinti dolgokról. És nem korrekt dolog, hogy ezt Ti fordítva teszitek. Idézet: „Tényleg nem tud már olyat írni senki ebbe a topicba amibe nem kötnél bele.” Ezt sem értem... Az én saját véleményem az említett háttérrel nem mások véleménye ellen, hanem maguktól lettek. Mi köze ennek a mások véleményéhez, főleg ellenpontként. A tapasztalatok mindenki sajátjai. Ez nem olyan, "hogy dögöljön meg a másik tehene is" Mi köze ennek a szemléletnek az audiofilhez? Ahol egymás tapasztalataival gazdálkodhatunk. És hányszor kell megemlíteni, ha valakinek jó amit hallgat, legyen vele boldog. Meg a kompromisszum nem egy ponton van mindannyiunknál. És ez nem jelent semmiféle minősítgetést senkire nézve Idézet: Innetől a dolog bonyolultabb. „Itt is sántít az a kinyilatkozásod, hogy a régi topológiák rosszul szólnak.” Az audiofil témában lennénk. Vagyis a minél jobb hangzás elérése lenne a téma, nem a "jól szól" Itt már körül kellene írni a "jól szólt." Mire is gondolok, hogy reagál az adott készülék a felvételek kihívásaira? Egyáltalán alkalmas arra, hogy érzékelni lehet vele a hangsávokat, hogy érzékelhető vele az LP, és a digitális hordozó képessége közti különbség, ha bármilyen kábelt cserélsz benne érzed a különbségeket. Amikor duál-monóban építesz (teljesen független két csatorna), azt mért hallani jobbnak, mint a közös tápon csüngő csatornákat, és mit hoz a sztereó térben a teljesen elszigetelt két csatorna. Szóval valami ilyesmi lenne itt a jól szól. Talán belátható, hogy ilyen építési megoldást a Cambridge-ben sem lehet felfedezni... Az viszont előny, ha az ember főleg fejhallgatózik, mert ott egy jó pár dolog kimarad, ami problémát jelenthet. Szóval így ránézve az sem korrekt, ha a jobbat hangfalas, vagy épp fejhallgatós helyzetben akarjuk elemezni, és összehasonlítani egymással.
Urak! Nem lehetne ezt befejezni? Senki nem kíváncsi a vélt vagy valós sérelmekre! Majd megint másnak értékes információk fognak eltűnni az offolások miatt.
Idézet: „Az után épített kapcsolásaidról nyilatkoztam amit egy ismerős csinált.” Azért ez elszomorít, mikor "tapasztalt" fórumtárs ilyet ír e témában. Amikor tudjuk, hogy két egyforma hangú építés nemigen van. Aztán meg, ha nem jó, az milyen felvételre igaz, milyen hangfalra, milyen szobaakusztikával, és milyen elvárás szerint.
Ezentúl bemutatkozás után az első kérdésem lesz, hogy szokott erősítőket építeni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |