Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Audiofil, High End Audio
Már megint fogást keresel rajtam. Nálam az LP-ben, meg az analógban van a hifi, mint írtam. De ha épp a zsebrádió szól valamiért, az sem hifi. És egyébként a Youtubon is van fenn jobb darab, de bizonyos kompromisszumokkal. No meg az sem mindegy, hogy milyen rendszerrel halászol ezekben az anyagtokban...
Össze-vissza beszélsz egyrész az egód miatt, másrészt mert még mindig fogalmad sincs a digitális technikáról alapszinten sem. Én csak az egyik mikrokontrolleres topikban segítettem, azért jelentkeztem be újra, de nehéz megállni...
A hozzászólás módosítva: 12:16
De mi azt is megbeszéltük egymás közt, hogy nálam egyáltalán nem kapta meg azt a V4 ami járt volna neki: a korrekt tápegységet. Beledugtam a labortápba és kíváncsiságból megmértem, a műhelyben (közel sem ideális feltételek mellett) meghallgattam, ahogy minden más kísérleti deszkamodellt szoktam. És azt is mondtam, hogy fogalmam sincs milyen hangja lehet az "igazi" V4-nek, mert így és ennyiből nem lehet korrekten ítéletet alkotni egy végfok végleges hangjáról. Tény, hogy labortápról nekem nem jött be - de ez semmit nem jelent. Még mindig fenntartom azt, hogy szeretném egyszer meghallgatni valahol az általad rendesen megépített V4 hangját, mert én, szerintem soha nem fogom rendesen bedobozolni (amiatt, hogy éppen elég a sajátjaimmal bajlódni).
A hozzászólás módosítva: 12:44
Idézet: „Ha valóban akarsz előrébb lépni a fejhallgató témában, akkor éppen most jött szembe ez a kis szösszenet, amiben a szimmetrikus és az aszimmetrikus hajtást említik. Ők alapvető előnyt látnak az egyikben a másik rovására. Persze ehhez ezt kiszolgálni tudó eszközt kell építened.” Ezt a fejhallgató erősítő témából hoztam, mivel bizonyos dolgokról szerencsésebb itt csevegni. Mindenkinek kialakul bizonyos szemlélete, ha rendszeresen ténykedik a jobbítás reményével. Kialakulhat valami sajátos hozzáállás e bonyolult témában. Vannak elméletek, tapasztalatok, meg persze vélemények is. Mivel ez a téma rendkívül összetett, és mindennek van valami hatása, így általánosítani nem lehet. Szimmetrikus, vagy aszimmetrikus? Válasszon mindenki magának valót belőle. Nálam csak a DAC proci két kimenete szimmetrikus. Onnantól két független analóg csatorna nálam. Csak úgy belegondolva, ki hogyan... Ha külön egységről beszélünk, vegyük például XLR-t, összeföldelt állapotban megy be a két csatornára, míg nálam a két csatornának külön földrendszere van. Kinek, hogy tetszik. A szimmetrikus elv szerintem egy stúdióban, hangosításban alapvető igazából. Persze jó buli van benne, ha el lehet adni vele egy erősítőt valakinek, aki ezt a dolgot nem ismeri. Az viszont igaz, hogy azért jól kell megépíteni egy erősítőt, hogy az zavar védett legyen. És a szimmetria elve nem pótolja egy erősítő hangjában az igényes, és ezzel nem olcsó kivitelezés hiányát. Tapasztalat hiányában meg mindenkit meg lehet téveszteni.
No meg ezt olvastam valahol egy "szakmai" oldalon...
Idézet: „Amit nem fog tudni, az a hosszú élettartam, és a színezetlenség, ezek nem erényei a csöveknek.” Jópofa... Nem tudom melyik csőre gondolt, mert nem írta? Aztán, méghogy a csövek színezettsége. Mi van a felvételek milyenségével, az alkatrészek képességeivel, a kábelek hangzásra gyakorolt hatásával, és egyáltalán adott építés megfelelőségével?
Nálad nem tudom hol és hogyan van, de egy csővel addig nincs baj amíg nem nagyon kell erősítenie. Tehát, mondjuk ha fel kell neki erősíteni 100mV-ot 2V-ra azzal semmi baj nincs. A bajok akkor kezdődnek, amikor elő kéne állítani neki 200V pp-t, mert az nem fog menni komolyabb torzítás nélkül. Tettem fel meghajtás méréséket régebben, de ehhez még mérni sem kell, elég megnézni az adatlapján a görbesereget.
Bár csak 120Vpp:
A régebbi hibrid erősítőm mérései: első esetben 2 trióda ( lokális negatív visszacsatolás a katód ellenállásokkal, Utáp=310V )+ félvezetős áramerősítő végfokozat ( Au=1 ). A második esetben 3 trióda ( lokális negatív visszacsatolás a katód ellenállásokkal, Utáp=305V )+ félvezetős áramerősítő végfokozat ( Au=1 ), átfogó negatív visszacsatolással. A hozzászólás módosítva: 15:15
|
Bejelentkezés
Hirdetés |