Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   96 / 96
(#) mek-elek válasza tki hozzászólására (») Sze, 12:11 /

Már megint fogást keresel rajtam. Nálam az LP-ben, meg az analógban van a hifi, mint írtam. De ha épp a zsebrádió szól valamiért, az sem hifi. És egyébként a Youtubon is van fenn jobb darab, de bizonyos kompromisszumokkal. No meg az sem mindegy, hogy milyen rendszerrel halászol ezekben az anyagtokban...
(#) tki válasza mek-elek hozzászólására (») Sze, 12:14 / 1

Össze-vissza beszélsz egyrész az egód miatt, másrészt mert még mindig fogalmad sincs a digitális technikáról alapszinten sem. Én csak az egyik mikrokontrolleres topikban segítettem, azért jelentkeztem be újra, de nehéz megállni...
A hozzászólás módosítva: Sze, 12:16
(#) Karesz 50 válasza mcc hozzászólására (») Sze, 12:43 /

De mi azt is megbeszéltük egymás közt, hogy nálam egyáltalán nem kapta meg azt a V4 ami járt volna neki: a korrekt tápegységet. Beledugtam a labortápba és kíváncsiságból megmértem, a műhelyben (közel sem ideális feltételek mellett) meghallgattam, ahogy minden más kísérleti deszkamodellt szoktam. És azt is mondtam, hogy fogalmam sincs milyen hangja lehet az "igazi" V4-nek, mert így és ennyiből nem lehet korrekten ítéletet alkotni egy végfok végleges hangjáról. Tény, hogy labortápról nekem nem jött be - de ez semmit nem jelent. Még mindig fenntartom azt, hogy szeretném egyszer meghallgatni valahol az általad rendesen megépített V4 hangját, mert én, szerintem soha nem fogom rendesen bedobozolni (amiatt, hogy éppen elég a sajátjaimmal bajlódni).
A hozzászólás módosítva: Sze, 12:44
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Sze, 12:50 /

Egyszer majd felkereslek
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Sze, 13:03 /

Idézet:
„Ha valóban akarsz előrébb lépni a fejhallgató témában, akkor éppen most jött szembe ez a kis szösszenet, amiben a szimmetrikus és az aszimmetrikus hajtást említik. Ők alapvető előnyt látnak az egyikben a másik rovására. Persze ehhez ezt kiszolgálni tudó eszközt kell építened.”

Ezt a fejhallgató erősítő témából hoztam, mivel bizonyos dolgokról szerencsésebb itt csevegni.
Mindenkinek kialakul bizonyos szemlélete, ha rendszeresen ténykedik a jobbítás reményével. Kialakulhat valami sajátos hozzáállás e bonyolult témában. Vannak elméletek, tapasztalatok, meg persze vélemények is. Mivel ez a téma rendkívül összetett, és mindennek van valami hatása, így általánosítani nem lehet.
Szimmetrikus, vagy aszimmetrikus?
Válasszon mindenki magának valót belőle. Nálam csak a DAC proci két kimenete szimmetrikus. Onnantól két független analóg csatorna nálam. Csak úgy belegondolva, ki hogyan... Ha külön egységről beszélünk, vegyük például XLR-t, összeföldelt állapotban megy be a két csatornára, míg nálam a két csatornának külön földrendszere van. Kinek, hogy tetszik. A szimmetrikus elv szerintem egy stúdióban, hangosításban alapvető igazából. Persze jó buli van benne, ha el lehet adni vele egy erősítőt valakinek, aki ezt a dolgot nem ismeri. Az viszont igaz, hogy azért jól kell megépíteni egy erősítőt, hogy az zavar védett legyen. És a szimmetria elve nem pótolja egy erősítő hangjában az igényes, és ezzel nem olcsó kivitelezés hiányát. Tapasztalat hiányában meg mindenkit meg lehet téveszteni.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Sze, 13:10 /

No meg ezt olvastam valahol egy "szakmai" oldalon...
Idézet:
„Amit nem fog tudni, az a hosszú élettartam, és a színezetlenség, ezek nem erényei a csöveknek.”

Jópofa...
Nem tudom melyik csőre gondolt, mert nem írta?
Aztán, méghogy a csövek színezettsége. Mi van a felvételek milyenségével, az alkatrészek képességeivel, a kábelek hangzásra gyakorolt hatásával, és egyáltalán adott építés megfelelőségével?
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Sze, 14:18 /

Nálad nem tudom hol és hogyan van, de egy csővel addig nincs baj amíg nem nagyon kell erősítenie. Tehát, mondjuk ha fel kell neki erősíteni 100mV-ot 2V-ra azzal semmi baj nincs. A bajok akkor kezdődnek, amikor elő kéne állítani neki 200V pp-t, mert az nem fog menni komolyabb torzítás nélkül. Tettem fel meghajtás méréséket régebben, de ehhez még mérni sem kell, elég megnézni az adatlapján a görbesereget.
(#) shany válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 15:09 / 1

Bár csak 120Vpp:
A régebbi hibrid erősítőm mérései: első esetben 2 trióda ( lokális negatív visszacsatolás a katód ellenállásokkal, Utáp=310V )+ félvezetős áramerősítő végfokozat ( Au=1 ).
A második esetben 3 trióda ( lokális negatív visszacsatolás a katód ellenállásokkal, Utáp=305V )+ félvezetős áramerősítő végfokozat ( Au=1 ), átfogó negatív visszacsatolással.
A hozzászólás módosítva: Sze, 15:15
(#) Ge Lee válasza shany hozzászólására (») Sze, 18:29 /

Igen, a 120 az nem 200. Plusz, nfb-ről ugye szó sem volt. Aztán, 30V-ig nfb nélkül olyat egy közönséges u követő is tud. Optimalizált srpp meg még ennél jobbat is tudna.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 19:26 /

Nálam ez úgy van, hogy megkértem kedves Tóth Béla fórumtársunkat, hogy tervezzen nekem egy hibridet. Ő megtervezte, lemodellezte, és meg megépítettem a magam módján, és ez lett.
A fejhallgató erősítő témában után építhető módon közöltem az építési részleteket, vagyis nem egy két képet közöltem róla. Akit a részletek érdekelnek, azok ki tudják maguknak számolni belőle, amire kíváncsiak. Mint már írtam, engem a számítások nem érdekelnek, csak az elérhető hangminőség. Amit a készüléken mérni kellet az a 12,6 volt a fűtésen, ami nálam 12,5V. Azonban a kb 24 volt miatt a cső bejáratási ideje igen kitolódott. Mivel jelentős összeget költöttem rá, és a változtatás, a nagyobb feszültség, a több cső jelentős többletkiadással járna, így változtatást nem tervezek. A hibrid hangja az eddigi legjobbra sikeredett. Beleértve a hangszerhangok milyenségét, és a térhatás egyediségét.
Következő: »»   96 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem