Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 135.6 kHz-es HGA22 vevő

Témaindító: zenetom, idő: Dec 31, 2025
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 5
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 7, 2026 /

Valójában így, ebben a formában elvi hibás a vevő..., mivel nincs rendesen megcsinálva az IQ feldolgozás! Ha viszont arra nem törekszünk, akkor a két utolsó opa, és a tranzisztor is feleslegessé válik, valamint a keverést is elég egy csatornán végezni, fele frekivel...
Ahhoz, hogy értelmet nyerjen ez az elv, kellene a másik csatornán is egy fázistoló tag(+45fokra)...ami most nincs ott! Így a 2,4kHz-en nem alakul ki 90fok fázis eltérés, csak -45fok az egyik csatorna miatt, és a kivonás csak erősen korlátozottan jön létre....

Furán működik most ez az oldal....
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 7, 2026 /

A mindentáteresztő szűrő 90 fok fázistolásra kell beállítani nem 45 re, így megvan a (90 - 90) ami helyes sorrend esetén összeadódik, természetesen egy csatornán is jó, csak azért gondoltam így ha kicsit is csökkentem a sávszélességet a zaj is csökken, ez a kapcsolás megy egy laptop usb tápjáról is.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2026

Igazad van! Valóban kialakul ebben az esetben a 90fok! Jó ez így..., csak egy szépséghibája van - túl gyorsan változik a fázis és vele a másik oldalsáv elnyomása! De még mindig jobb, mint a semmi
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 7, 2026 /

Tehát az lenne a helyesebb hogy az egyik műveleti erősítővel 45 fokot tolok, a másikkal -45 fokot?
(Úgy kérdezek mintha az AI-val beszélnék)
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 7, 2026 1 /

Igazából mindegy, hogy az egyiken forgatsz 90fokot, vagy mind a kettőn +-45fokot, a különbség 90fok lesz az I és Q között, ami ahhoz kell, hogy a kivonás működjön!
A nehézség abban rejlik, milyen módon tudod elérni, hogy a teljes vételi sávban(ami itt nem olyan nagy) megmaradjon pontosan ez a 90fok fázis különbség(és amplitúdó egyezés ugyanúgy). Első fokú szűrőkkel eléggé korlátozottan lehet ezt csak megcsinálni, jobb eredményhez több fokozatú, kombinált szűrőt lehet alkalmazni, de oda pontos, válogatott kondik, ellenállások kellenek már...a neten lehet találkozni ilyen projektekkel is.
Vagy szoftveresen, Hilbert-transzformációval lehet ugyanezt megtenni. Ekkor a 90fok a transzformáció után alakul ki. Ez pontos, és stabil, de elég számítás igényes művelet, főleg idő-domén alapon végezve.
Lehet hogy AI vagyok..., csak még nem tűnt fel nekem...
(#) sdrlab válasza tki hozzászólására (») Jan 7, 2026 /

A Tayloe keverőként elhíresült kapcsolás nem egy újdonság, addig sosem látott dolog..., ősidők óta létezik olyan hogy négy fázisú keverő! Amit GPeti1977 csinált, az is pontosan ez....
Ez csak a munka első fele, ami minden I és Q csatornával dolgozó rádió alapja, a valós és képzetes spektrum ábrázolása, két csatornán, hogy fizikailag is kezelhetőek legyenek.
Ez után kell még a plusz 90fokos fázistolás a láncban..., ezt nem lehet megúszni! Illetve de, de az már egy egész más rádió lényegében....
(#) tki válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 7, 2026 /

Már kitöröltem, amit reflexből írtam, a 4066-ot jobban ismerem. Értem, hogy az analóg feldolgozásról van szó.
(#) zenetom válasza tki hozzászólására (») Jan 7, 2026 /

Hamár 4066. A 4053 tényleg jobb mint a 4066 erre a célra (lekeverni)?
(#) GPeti1977 válasza zenetom hozzászólására (») Jan 7, 2026 / 1

CD4066 is jó, csak kell invertált vezérlőjel.
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 7, 2026 / 2

Képek az elkészült órákról

Kettő van évek óta folyamatosan használva, a piros ledes, meg a kis oled kijelzős, hosszú távú tapasztalat jó, mindig van vétel kivéve ha villámlik bár egyszer volt adás szünet egy pár éve.
Érdemes eredeti arduinot használni mert abban pontos a kvarckristály, illetve a kf szűrő tekercse nagy méretű és jóságú a kellő szelektivitás érdekében. A toronytól 70km lakom, messzebb nincs tapasztalat, illetve mivel mindig sugároz a vivő rádió iránytűnek is jó, bár ez nagy energia pazarlás szerintem. A téli nyári időszámítás is átvált.
(#) tki válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 7, 2026 / 1

YU1LM most már réginek számító méréseiben az szerepelt, hogy a 4066-ban levő kapcsolók analóg paraméterei lényegesen jobbak a 4053-énál - mind dinamikában, mind oldalsávelnyomásban jobb tulajdonságú vevőket tudott velük készíteni. Csak nem biztos, hogy ebben az alkalmazásban ez annyira érdekes.
(#) kaqkk válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 8, 2026 /

Az elektronika szuper de a mechanikai kivitelezés hagy némi kívánnivalót . Az az opelcsavar meg a "rágott" szélű lukak nem igazán tetszetősek , de ez éppen csak egy picit von le a cuccos étékéből
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2026
(#) nemgyuri válasza tnl hozzászólására (») Jan 11, 2026 / 1

Szinte túl szép. Szimulátoron néztem a kapcsolásodat. 40 mV-os bemenővel a rajzod szerint: BS170-el a kimenet kb 1.5V --- JFET-tel (BF245A) viszont csak 140mV. Ez tízszeres különbség A BS170 javára. Igaz lehet ez?
(#) Feri007 válasza nemgyuri hozzászólására (») Jan 11, 2026 /

A MOSFET-ek transadmittanciája ("erősítése") jóval nagyobb, mint a JFET-eknek. Ijen kisjelű eszközökre gondolok. Viszont nagyon áramfüggő is (a mosfet-nek), ezért nemlináris, ezért nem szeretjük HF alkalmazásban. Itt teljesen megfelel.
(#) zenetom válasza Feri007 hozzászólására (») Jan 11, 2026 /

Hát akkor lehet visszaváltok MOSFET-re. Most egy MMBFJ310 JFET-el van a kapcsi, és bár szépen kiemelkedik a HGA jele a zajból, de csak 6mVpp... Igaz, most 12V helyett 5V-ról megy, és a multkor lehet be volt kapcsolva a szkópon a 10x erősítés.
A terv az, hogy nem a FET-el erősítek, hanem egy combos OPA + aktív sávszűrő (szintén ezzel az OPA-val) lesz erre.
(#) Gafly válasza zenetom hozzászólására (») Jan 11, 2026 /

Szerintem:
- Kisebb csatolókondenzátor is elég, semmiféle előny (pl. jobb mélyhang átvitel) nem származik a 100 nF alkalmazásából.
- Pedig erősíthetnél a FET-el is, ahogyan többen is javasolták.
- Ne akarj egyszerre nagyot szűrni és erősíteni egyszerre, mert nem lesz kézbentartható...
(#) zenetom válasza Gafly hozzászólására (») Jan 11, 2026 /

Köszi!
Amúgy a csatolókondi mindegy milyen fajta? Gondolom mivel itt csak DC leválasztás miatt kell, mindegy.
A szűrőt 24x (V/V) állítottam be, később rakok fel Bode-t róla.
Szerk.: illetve a BPF előtt egy másik OPA-val is erősítek 24x (V/V).
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2026
(#) Gafly válasza zenetom hozzászólására (») Jan 11, 2026 / 1

Szerintem ennél jobb nem kell, csak ne szivárogjon.
Pontosabban ha nem "MOS" hanem "J" az a FET, akkor nem is kell, mert a Gate potenciált maga a tekercs rögzíti, és így sem a csatoló kondenzátor sem az 1 MOhm nem kell.
Ha van mögötte elválasztó erősítő, akkor azt nem kell kis ellenállással meghajtani, akkor lehet földelt source is. Azaz erősíthet is, ami zaj szempontból jobb.
Ha van nagyobb feszültség táplálni, akkor a FET örül neki.
(#) sdrlab válasza zenetom hozzászólására (») Jan 11, 2026 / 1

A jfet-nek elég szűkös az az 5V tápfesz! Adj neki többet!
(#) zenetom válasza Gafly hozzászólására (») Jan 11, 2026 / 2

+ sdrlab:
Köszi!
Igen azt sejtettem hogy kevés lesz az 5V, de mondom kipróbálom.
Bár attól függetlenül szépen kiemelkedik a jel a zajból.
Lehet lesz az áramkörben egy step-up, amit viszont akkor nagyon meg kell szűrni, vagy jó magas frekin kell járnia.
(#) sdrlab válasza zenetom hozzászólására (») Jan 11, 2026 / 2

Annyira nem érdemes ezt túl bonyolítani!
Ha nem akarsz erősíteni, csak illeszteni, akkor elég lehet az 5V a jfet-nek is, csak ellenőrizni kell mekkora feszültségre áll be a source ellenállás?! Ha 2-3V, az tökéletes, ha 4-nál nem nagyobb, akkor elfogadható...
De ha erősíteni is akarsz, jobban jársz egy mosfet-el, ott könnyű 1,5V-os nyitófeszültségű(vagy még kisebb akár) típust beszerezni, földelt source módban elég az 5V garantáltan, és még feszültséget is erősít!
Az hogy a kb 4pF helyett lesz vagy 40pF a gate kapacitás, ezen a frekvencián annyira nem érdekes! Max a kihangolásnál kell utánahangolni...
(#) GPeti1977 válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 11, 2026 /

Van a kapcsolásban egy négyszögjel a keveréshez, abból már két kondenzátor és dióda segítségével a negatív gate feszültség is előállítható
(#) sdrlab válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 11, 2026 /

Ez is egy lehetséges irány... Vagy ugyanígy magasabb pozitív fesz is előállítható....
De szerintem mindez felesleges, megfelelő alkatrészekkel megy ez 5V-ról is...
(#) zenetom válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 11, 2026 /

Közben játszadoztam kicsit.
Szóval így 2.15V-ot mértem a source-on.
Kipróbáltam Gafly által írtakat, lett egy kis erősítés, jel/zaj viszony jobb lett.
Amúgy léphetnék tovább az áramkörrel, mert bőven van már jel. De jó móka ez a fejlesztgetés.
Viszont az előbb merült le teljesen a multiméteremben az elem.
(#) Gafly válasza zenetom hozzászólására (») Jan 12, 2026 /

Lakóhelyeden akkor ez így megfelel, és ügyes vagy.
Szerintem ha nem akarsz országos vételre és ipari gyártásra alkalmas terméket fejleszteni, vagy HE cikket írni róla (lehetne, mi több kellene is ), akkor itt meg is állhat a dolog.
(#) zenetom válasza Gafly hozzászólására (») Jan 12, 2026 /

Köszi!
Egyébként megfordult a fejemben, hogy kéne ebből piaci terméket készíteni. Hazai tervezés, hazai gyártás, hazai adótorony.
Viszont ahhoz lehet kéne AGC is. Habár lehet ahhoz elég lenne az OPA erősítését állítani egy digitális potival.
(#) GPeti1977 válasza zenetom hozzászólására (») Jan 12, 2026 /

AGC nem kell, szignálgenerátorról adtam a bemenetre 132dBuV azaz 23dBm a lenti kapcsolásra dirktbe a jfet lábára, akkor is volt jel, ez olyan mintha az adótorony alatt álnál. A magyarországi gyártást engedélyeztetést nem tudom elképzelni viszont, adás kimaradás esetén kellene rtc ha festik a tornyot, tudnia kellene fogni a másik két német adót is, az hogy küldi az időt szerintem csak mellékes, valószínűleg a többi adat dekódolásához kell mint időbélyeg ha ez nem így lenne a jel másolásával lehetne a fél országot be ki kapcsolgatni szerintem.
Talán keresni egy kínai gyártót, ha jól tudom ott van is ilyen, mintha bemennél egy szupermareketbe, a recepciósnak elmondod mi kell, az elküld egy szakemberhez, ott megbeszélik mi kell és mennyiért, a filléres gagyitól az űrtechnikáig lehet választani, persze ettől fog az ár függeni.
(#) zenetom válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 12, 2026 /

Idézet:
„AGC nem kell, szignálgenerátorról adtam a bemenetre 132dBuV azaz 23dBm a lenti kapcsolásra dirktbe a jfet lábára, akkor is volt jel, ez olyan mintha az adótorony alatt álnál.”

Azért egy próbát megérne pl. Pécs alatt is. Bár eddig mindenki azt írta hogy bőven van jel mindenhol, szóval igazad lehet.
RTC-t amúgy is akartam beletenni. Bár valószínűleg elég lenne PIC-el megoldani ezt, kvarcról járatva, de az már részletkérdés.
Na igen, kínából mindent lehet. Több helyről hallottam sajnos én is, hogy elég körülményes egy terméket forgalomba helyezni. Egyszer majd lehet kitaposom ezt az utat, úgyis van több kész/félkész potenciálisan piacképes kütyüm, nade ez már offtopic, nem igazán hobbielektronika.
(#) GPeti1977 válasza zenetom hozzászólására (») Jan 12, 2026 /

Nem teljesen, az arduinónál hiába pontos a millis() függvény annyi megszakítás van a dekódolás során hogy késik az óra naponta több percet jel nélkül, lehetne korszerűbben is elkészíteni hogy a taylor keverő a/d átalakítóra megy, előállítódik az órajel a lekeveréshez és kijön i2C-n a kijelzőhöz mit írjon ki, de ehhez dsp kell meg dma, mint a neten is fent levő leírásban: PIC33EP512MC502 ami külföldről beszerezhető 6 euró körül
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem