Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   398 / 398
(#) erbe válasza dr_Golyó hozzászólására (») Szo, 23:06 /

Idézet:
„"az ilyen ennyi szokott lenni".”

Ez egy nagyon tág fogalom. Elég nagy lehet a szórás hasraütéses alapon.
(#) dr_Golyó válasza erbe hozzászólására (») Szo, 23:14 /

Az évek szülte rutin az nem hasraütés, hanem tapasztalati érték.
Sokszor jól jön.
(#) dr_Golyó válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 23:20 /

Holnap nekiállok,megmérem a mérhetőt.
Most már engem is érdekel hogy mi a helyzet, csak az lep meg hogy ez másoknak is fejtörést okoz.
Bár ha belegondolok, amikor javítottam valamit, én sem vizsgáltam hogy mi baja a trafónak ha hibásan működik, csak cseréltem.
(#) erbe válasza dr_Golyó hozzászólására (») Szo, 23:37 /

Az évek szülte rutin is csalhat, ha nem veszi figyelembe a méretezés során alkalmazható paraméterek változékonyságát.
(#) tothbela válasza dr_Golyó hozzászólására (») 7:27 /

Ha már úgy is méregetni fogsz, egy primer DC ellenállás mérést is érdemes beiktatni. Ez bár nem mutatja meg a hibát, de mint adat, később jól jöhet.
Amire még kíváncsi vagyok:
Melegedéskor hol keletkezik a hő? A tekercs melegszik fel hamarabb, vagy a vasmag? Megeshet ugyanis, hogy a hegesztett vas a hibás. Egy transzformárorban mi azt szeretnénk, hogy csak a rekercsben indukálódjon feszültség. Valójában ott is fog, ahol mi nem szeretnénk, azaz a vasban is. A lemezelés miatt viszont nem tud záródni a kör, így áram nem folyik. Legalábbis elméletileg.

Ha van rá lehetőség, azaz a trafó lemezek ablakát nem tölti ki teljesen a tekercselés, be szoktam fűzni egyetlen menetnyi (ha több elfér akkor többet) huzalt. Ez lehet vékony, nem lesz terhelve. Ezen fedzültséget mérni, amiből kiszámolható a menetenkénti feszültség. Ha mellé még a magkeresztmerszete is megmérhető, azaz lemezcsomag X nyelvszélesség, akkor a vas gerjesztését is ki lehet számolni.
(#) Gafly válasza tothbela hozzászólására (») 7:50 /

Ha volna valakinek hőkamerája, akkor tudnánk csinálni képet.
(#) tothbela válasza Gafly hozzászólására (») 8:41 /

Nekem nincs. Viszont van gyertyám. Ezek sztearinból, paraffinból vannak. Ezek olvadáspontja 45-70°C körül van. Ha rajzolok vele, fehér foltot hagy mint egy kréta. Amikor megolvad, átlátszóvá válik, így ha egy trafó különböző pontjaira firkálunk vele, látszani fog, hol érte el leghamarabb az olvadáspontot, azaz hol melegebb a trafó. Nyilván egyetlen teszt miatt nem kell venni hőkamerát, bár nyilván kényelmesebb mint a gyertyázás.
Következő: »»   398 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem