Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   400 / 400
(#) mraulajos válasza rectamas hozzászólására (») Jún 11, 2026 /

Köszönöm!
(#) erbe válasza mraulajos hozzászólására (») Jún 11, 2026 /

Kerekeken guruló alapon van? Akár valami hegesztő trafója is lehet. Bár a második szekunder nem éppen arra utal. Lehet még töltő-bikázó is.
(#) mraulajos válasza erbe hozzászólására (») Jún 11, 2026 /

Idézet:
„Kerekeken guruló alapon van?”

Gumi lába van.
(#) ferci válasza mraulajos hozzászólására (») Jún 11, 2026 /

Az sem ártana, ha az összes kivezetést kis helyen megpucolnád és a huzal átmérőket lemérnéd, keresztmetszeteket számolnál.
Utána a primerbe mehet az izzó, terhelés nélkül leméregetnéd, melyik tekercsen hány voltot mérsz, hozzárendelnéd a megfelelő keresztmetszetekhez kiszámolt ampereket és mindent tudsz máris.
(#) mraulajos válasza ferci hozzászólására (») Jún 11, 2026 /

Próbálkozom.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Jún 12, 2026 /

Szia!
Találkoztál már Lengyel gyártmányú 630VA-s trafóval?
E130- lemezek45mm vastagságban, ---Nálunk ez a 250VA trafó mérete !
De I lemezek nélkül ! a két E lemez csomag csak az élüknél érnek össze--mint egy mágneskapcsolón--
A tekercselés meg nem tölti ki a kétszeres ablak méretet.
(#) erbe válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 12, 2026 /

Lengyel dolgokkal nem nagyon találkoztam. Elsősorban hazai, NDK, orosz, olasz, német, angol, amerikai. Nagyjából a sorrendnek megfelelő gyakorisággal. No meg néhány bolgár.
Külföldit nem sokat bontottam, tekertem újra. Nem ez az alap profilom.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2026
(#) Alkotó válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 12, 2026 / 2

Talán azt érdemes felemlegetni, hogy a vasmag keresztmetszete és minősége csak a voltonkénti menetszámot határozza meg (nagyobb keresztmetszet csökkenti a menetszámot, és a nagyobb gerjesztés szintén). A teljesítmény attól függ, milyen vastag huzal fér el.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2026
(#) tothbela hozzászólása Jún 13, 2026 /

Akku töltő

Kaptam egy házi feladatot. Van egy önjáró akkus emelőgép, aminek 4 darab sorbakapcsolt 12V/110Ah akku az áramforrása. Az akkuk töltője egy egyszerű 220/380V primerű, 48V szekunderű 5kVA-es trafó egyszerű egyenirányító híddal.
Nos, ez a töltő sorozatosan galyra vágta az akkukat. Egy ilyen szet 400 ezer forint.
Mérés, matek, logika után az jött ki, hogy ha a 230V betáp a trafó 380V-os bemenetén van, akkor kb 47V az egyenirányított szekunder feszültség csúcsértéke. Nos, ez ezer év alatt tudná feltölteni az akkukat.
Ha a 220V kapcsokra megy a betáp, akkor 81V a kimeneti csúcsfeszültség. Ez még 100A-el terhelve is 65V felett van. Ezért ölte meg az akkukat, pedig műszak után csak 1 órát töltötték.
Most jön a feladat. Az akkukat fel kell tölteni 8 óra alatt. Ez az egész emelő új korában is ilyen volt, ezért is adta el egy menő gyár gombokért.
A trafót megbontani körülményes, ezért más megoldás után kell nézni. Úgy gondoltam, előtét ellenállásokat kapcsolgatok a trafó primere elé, ezt egy vezérlő elektronika oldja majd meg. Csak itt hatalmas lenne a disszipáció, több száz Watt. Van tehát egy 220V, valamint egy 380V bemenet. Egyik sok, másik kevés. Néhány szimuláció után az jött ki. A 380V bemenetre 290V, vagy a 220V bemenetére 165V kellene. Legjobb lenne egy autotrafó. Ebből három verziót szimuláltam, számolgattam, kalkuláltam.
Első verzió, hogy egy olyan autotrafót teszek elé, ami egy gyári 230/60V trafó. Ennek szekunderét sorbakötve a primerrel, 290V áll rendelkezésre, amit a töltő 380V- os bemenetére kötve éppen jó.
Második verzió, hogy 170V-os leágazású 230V-os trafót kötök a töltő 220V-os bemenetére.
Harmadik. Hogy egy olyan transzformátort készítünk, aminek van egy középmegcsapolásos tekercse. A megcsapolásra megy a 230V betáp, a két szélső kapcsokra a 220V és a 380V pontjai a töltőnek. Ez a kisegítő trafó 55/65V feszültségre tekerve hozza az optimális megoldást, de 2X60V esetén minimális eltéréssel, de gyakorlatilag 1V kimenő feszültség növekedéssel ugyanazt tudja.
Most az a kérdés, hogy ha a tekercsek áramát optimálisan illesztem a huzal átmérőkhöz, melyik megoldás hozza a legkisebb méretet. Az első verzió előnyt élvez, mert ilyen trafó gyárilag is van. Vagyis 230/2X30V.
Még annyit hozzáteszek, hogy az ólomakkuk optimális töltése 0,1 ráta. Ez 10-12 órát jelent a névleges kapacitás tizedével, ez 110Ah esetén 11A. Nos, legfeljebb 8 óra áll rendelkezésre, azaz 15A lesz a töltőáram.
(#) Lacika válasza tothbela hozzászólására (») Jún 13, 2026 /

Mi fogja figyelni a töltést? A hálózati feszültség 207 és 253 volt között bármikor bármi lehet. A sorba kötött akkukat figyeli valami, hogy nem-e töltődik túl valamelyik?
Nem lesz egyszerű dolog. Mondjuk én frekvenciaváltóban gondolkodnék, egy egyszerű áramkör figyelné a kimenetet és vezérelné a frekvenciaváltót, minél nagyobb a feszültség a trafó kimenetén, annál nagyobb frekvenciára állítaná be, ezáltal csökkenne a feszültség a kimeneten. Ezzel szépen be lehetne lőni, hogy mekkora is kell.
(#) meslac válasza tothbela hozzászólására (») Jún 13, 2026 / 1

Nem gondolkodtál tirisztoros egyenirányítóról, szerintem az lenne a legegyszerűbb megoldás.
A 15 A nem fogja feltölteni 8 óra alatt, mert a a töltő áram az akku feszültség növekedésével csökken. A kezdő töltő áramot lehet nagyobbra állítani, de az akku feszültség ne legyen akkuként 14,4V-nál több. Ez könnyen megoldható, ha valami figyeli mikor éri el az akku ezt a feszültséget és akkor lekapcsolja a töltést az akkuról. Példaként javaslom nézd meg a "Reszusz 1" akkutöltő rajzát. Igaz ez kisteljesítményű, de az elve használható nagyobb teljesítményre is. El van látva automata lekapcsolással és a töltő áramot be lehet állítani.
(#) tothbela válasza meslac hozzászólására (») Jún 13, 2026 /

Tirisztoros egyenirányítás helyett inkább a primer oldalra tennék tirisztoros (triakos) fázishasítós szabályzót.
(#) meslac válasza tothbela hozzászólására (») Jún 13, 2026 / 2

Nem tudom, de úgy emlékszek valahol olvastam, hogy nem a legjobb megoldás a triakos primer oldali szabályozás. A tirisztoros egyenirányító szinte nulláig leszabályozható.
(#) Atis57 válasza Lacika hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Szia!
Ezt kifejtenéd bővebben?
" minél nagyobb a feszültség a trafó kimenetén, annál nagyobb frekvenciára állítaná be, ezáltal csökkenne a feszültség a kimeneten. Ezzel szépen be lehetne lőni, hogy mekkora is kell."

Mert zavart érzek az erőben ! köszi.
(#) Lacika válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 16, 2026 / 2

Tudom, hogy mi zavar, a trafó áttétele, ami független a frekvenciától. De, ha a trafó ami 50 Hz-re van méretezve, és nincs kicentizve, akkor ha 50 Hz helyett mondjuk 80 Hz-t kap, kisebb lesz a gerjesztése, terhelés hatására leesik a feszültség. Csak éppen az a kérdés, hogy meddig lehet elmenni frekvenciában, mert ez függ a vasmagtól is, van amelyiknek a 130 Hz meg se kottyan, a másik pedig már ilyenkor hősugárzónak képzeli magát.
(#) oibacsi válasza tothbela hozzászólására (») Jún 24, 2026 /

Kedves Béla!
Ez simán megoldható egy Skori féle NE555 alapú, kapcsolóüzemű DC-DC kapcsolással.
Én ezt picit átalakítva készítettem motorra feszültségszabályzót, 150V DC-vel még elbír.
Nyilván neked más egyenirányítás is szükséges.
Ennek a témának a végén találod a feltöltött rajzomat, hátha segít:
Feszültségszabályzó motorba
(#) tothbela válasza oibacsi hozzászólására (») Jún 24, 2026 /

Köszönöm a tanácsot. Skori kapcsolásait mindig végignézem, de nem ez lesz a befutó. Legegyszerűbb ha veszünk egy gyári töltőt, de mi degyiknek van buktatója.
Szóval a projekt lényege, hogy van egy 4 sorbakapcsolt 12V/110Ah akkuból álló áramforrás. Munka után ennek saját töltőjét bedugják a hálózati 230V-os csatlakozóba, majd bekapcsolják a töltés kapcsolóját. Nem tudni mennyi töltés maradt az akkukban, a személyzet nem nagyon figyel rá. Legrosszabb esetben az akkuk mélyen vannak lemerülve.
Itt jön a szükség, hogy az akkuk legyenek készen reggelre. Jobb esetben van 8-12 óra is, de szükség esetén 4 óra alatt is fel lehessen tölteni az akkukat.
Mindezt napon, esőben, hóban. Az eredeti töltőnek nevezett csodáról írtam, az nem hagyható magára.
Egyelőre ott tartok, hogy készítettem egy 200uH 150A feletti telítési áramú fojtótekercset. Ezen keresztűl kapcsolódik a hraetz híd az akkukhoz. Normál esetben nem mélykisütött akkuknál ez elég is lenne, mert 60A körül mértem lakatfogóval a töltési áramot. De ettől még nem hagyható magára a töltő, le kell kapcsolnia, vagy szabályozni kell 2,4V-ra a cellánkénti feszültséget. A kiegészítő elektronika még nincs készen.
Primer oldali fázishasításos megoldás a 20A alatti áram miatt kedvező lenne, de a nedves környezet miatt nem érzem ezt biztonságosnak. A szekunder oldalon meg a nagy áramok okoznak gondot.
Van egy 70V/30A-es labortápom, azt be tudom állítani 57,6V-ra, de azt nem adom oda.
(#) dr_Golyó válasza tothbela hozzászólására (») Jún 27, 2026 /

Itt mindenképp vedd számításba a régi idők parasztos akkutöltőit !
A lényeg a soros izzó, ami jól méretezve végtelenül egyszerűvé, üzembiztossá és hülyebiztossá teszi a töltést.
Pont ilyenre találták ki, ember bedugja este, reggelig rá se néz.

ui:
Ja és közöld velük, hogy ólom akkuknál nincs gyorstöltés !
Ha mégis erőltetnék, azzal fogják kinyírni a drága pakkot. Figyeljenek a használatára.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2026
(#) compozit válasza dr_Golyó hozzászólására (») Jún 27, 2026 / 1

Erről az jut az eszembe, amikor jött egy srác új dolgozónak és kérdezte, hogy nincs e valami aksitöltő a zsigulihoz. Egy másik tehnikus a következőt mondta: mész a nagyáramúban ( ez egy jó nagy mérőcsarnok volt, ahol 5...100kVA-es szünetmentesek gyártása, élesztése folyt ) találsz egy legalább 50 A-es diódát, ha szerencséd van, akkor hűtőre van szerelve. Azt hazaviszed, sorbakötöd a vasalóval, az akksival és rákötöd a hálózatot.
(#) lazsi válasza compozit hozzászólására (») Jún 28, 2026 /

Zsiguli akkuját kívülről felesleges (volt) tölteni!
- Ha jó volt az akku, csak éppen lemerült, akkor kurbli! (Lehet, hogy a Ladákon már nem volt meg ez a lehetőség, nem tudom... Nekem Zsigulim volt, azon ott volt a lyuk a lökhárítón... És volt alkalmam használni is. )
- Ha rossz volt az akku, akkor meg úgyis cserélni kellett, azt minek tölteni?
(#) erbe válasza lazsi hozzászólására (») Jún 28, 2026 /

Volt egy autóm, '77-ben gyártott Renault. Elöl a vázon ott volt a "formatervezett" lyuk. Mögötte meg a váltó és utána következett a motor.
(#) compozit válasza lazsi hozzászólására (») Jún 28, 2026 /

Lehet, hogy Lada volt. Vagy Szamara. Nem ez volt a lényeg...
Következő: »»   400 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem