Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   31 / 219
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Nekem véletlen vannak BDY73-jaim Valami idétlen M betű van rajtuk, talán Motorola?
(#) fureszk válasza Doncso hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Előfordulhat, hogy motorola.
(#) Müszi válasza Doncso hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
Mullard is kehet.

üdv
(#) fureszk válasza Müszi hozzászólására (») Jan 23, 2009 /
 
MEV esetleg?
(#) Bassmester válasza Doncso hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Olyan nekem is van
Ezek jó kis magyar tranyók.
Sajnos már több mint tíz éve eltűnt a boltokból.
(#) MolnarG válasza hapro hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Találtam még egy oldalt ahol van BDY73 -as az árlistában. Itt az oldal alja/közepe felé van 401Ft/db áron. Ha van nekik és rendelsz lehet én is beszállnék egy 6 db-al.
(#) Doncso válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Igen az az, jó régiek, megörököltem egy pákát letevő úriembertől
(#) hapro válasza MolnarG hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Vagy ha te rendelsz akkor én szállok be pár darabbal.
(#) bakos13gab válasza hapro hozzászólására (») Jan 24, 2009 /
 
Hol van ez a bolt, ha egyáltelán van telephelye? Én nem találtam az elérhetőségüket. Csak netes?
(#) fazksg válasza Doncso hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Ma konzíliumot tartottunk az erősítő felett . Eredmény: szépen szól, szépen szól, de akárhogy nézem (hallgatom) sok a magas. Egyszerűen idegesítően sok cin hallatszik minden zenéből. Direkt hallgattunk rajta sok félét, hogy hátha csak 1-1 cd a hibás, de nem. Azt hiszem, egy magasvágó hangszínszabályzó lesz a vége. Doncso, Te milyen hangszínt tettél bele? Illetve esetleg van valakinek ötlete (ne adj' Isten tapasztalata) hogy ez esetleg milyen alkatrész cseréjével/módosításával orvosolható? A kicsatolókondit már cserélgettem, de nincs semmi eredmény... Megpróbálok venni majd a hét elején minél többféle kisjelű tranzisztort, és azt is lehetőleg több gyártótól. Hátha. Esetleg becsatoló kondi, vagy kiveszem azt az opcionális R-c tagot. majd meglátjuk. Bárkinek bármi ötlete van, nagyon szívesen fogadnám.
Üdv: FazksG
(#) Doncso válasza fazksg hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Hát, igazság szerint, én egy passzív hangszínt tettem elé, ez egy bontott áramkör, azt hiszem egy hifi teslának volt a hangszín szabályzója, nekem azért kellett, mert keveselltem a magasat, én BDY73-akat használok, MPSA42 / 92 párosítású kis tranyókkal, Lehet más tranyóval máshogy szólna, te mit használsz?
(#) fazksg válasza Doncso hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Szia!
Én Ágoston Lajos könyve alapján építettem meg az erősítőt (de saját nyákkal). Ezért a kisjelű tranzisztorok is azok, amiket ő ajánl, tehát Bc556B a Q1, a Q2 pedig 2N2219A (CDIL). A végtranzisztorok (BDY73 hiányában) pedig 2N3055-ök. Az egyik ST, de mivel a másik ugyanilyet elfüstöltem, most ott Tungsram van (ezzel mintha picit jobb lenne, mint STvel, de nem vagyok benne biztos). Az MPSA-k közül az egyikből sajnos csak hamisat tudok beszerezni (VF2-höz kellett nem rég vennem), de a másikat majd kipróbálom. Ha Nálad esetleg ezek okozták a magastöbbletet, akkor akár még jól is járhatok vele . Igazából szeretném kikerülni a passzív hangszínt, de lehet, hogy nem lesz más megoldás...
Mindjárt meg is nézem, maradt-e még a VF2 építéséből MPSA tranzisztor, ha igen, akkor ki is próbálom!
Üdv: FazksG
(#) lamalas válasza fazksg hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Nehezen tudom elkepzelni, hogy a tranyok ilyen szignifikans magastobbletet okozzanak. A kompenzaciok amik az Agoston fele megvalositasban vanna szinten nem okozhatnak magastobbletet!!! Kicsatolo/becsatolo kondik szintugy nem emelknek magasban. Esetleg arra tudok gondolni, hogy kevesebb a mely mint amit eddig megszoktal es ezert atbillent az egyensuly a magasak javara ezert erzed soknak. Vagy a masik alternativa, hogy a korabbi erositod volt erosen magashianyos es most soknak tunik a JLH magasa. Esetleg gerjed az erositod ... bar ez nem feltetlen okoz magaskiemelest (bar okozhat, en mar tapasztaltam ilyet). Mondjuk az Agoston fele kompenzalt JLH nem hinnem hogy gerjed, az elegge be van biztositva gerjedes ellen.
(#) fazksg válasza lamalas hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Lamalas, nagyon megértem a kételyeidet! Bennem is ugyanezek merültek fel! Már napok óta elég sokat hallgatom az erősítőt, de még mindig nem változik az álláspont! Direkt nem úgy kezdtem, hogy bakapcs-nemtetszik-buherálás, hátha idővel máshogy érzem, de nem igazén történt változás. A másik dolog. Én sem hinném, hogy a felsorolt különbségek okoznák a magastöbbletet. De akkor mi a büdös fittyfene??? Ezen agyalok már napok óta! Nem azért akarok ezekkel az alkatrészekkel kísérletezni, mert annyira sikerrel kecsegtetnek, hanem azért, mert nincs jobb ötletem! Ha esetleg Neked van, ne tartsd vissza! Nem hinném, hogy az eddigi cuccok voltak magashiányosak, amiket hallgattam. Már csak azért sem, mert ez 3 teljesen eltérő rendszer volt. Persze lehet, hogy magashiányuk volt, de hogy mindnek ugyanannyi (jó sok)? Nem tűnik valószínűnek. Komolyan, most már csak a hangszóróra tudok gyanakodni. Sajnos igazán jó minőségű Hi-Fi hangdoboz nem áll rendelkezésemre (egy SANYO SX 225-ös dobozzal hallgatózok most). Nincs jobb ötletem, holnap átcipelem ide a kedves bátyám 200 wattos CRAAFT zenekari monitorát, az sem szól rosszul (persze az PA és nem HiFi, dehát nincs jobb). Ha azon nem lesz magastöbblet, akkor nem nyúlok a kapcsoláshoz...
Egyébként a most formálódó HiFi-tornyomhoz a hangdobozt is én szeretném elkészíteni - meglátjuk, mi sül ki belőle!
Üdv: FazksG
(#) frrrrr hozzászólása Jan 25, 2009 /
 
Fiúk, milyen hangerőn tesztelitek az erősítőket? Mert ugye ha halkra vesszük a hangerőt, akkor arányosan halkabb minden: mély, közép, magas. Ha viszont egy élő zenekar fogja halkabbra, akkor jóval halkabbra fogják a "magas" hangszerek, míg a "mélyek" (bőgő, stb.) pedig kevésbé, a fülünk ebbéli fiziológiai tulajdonsága miatt. Ezért van létjogosultsága a fiziológiai hangerőszabályzóknak. Ti hogyan kezelitek ezeket a dolgokat a teszteléskor?
(#) BTomi válasza fazksg hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Ne törödj az ilyen hozzászólásokkal! Kisérletezz és építs bátran.
Anno, 13 évesen raktam össze első Quad 405 erősítőmet egy orosz multiméterrel és nagy lelkesedéssel. A NYÁK-ot csőtollal rajzoltam. (Majdnem kívűlről tudtam, Sipos Gyula Quad cikkeit és a szintén általa írt HIFI erősítők építése könyvet olvastam a kötelezők mellet kötelezőként.)
Ezzel az erősítővel egy nem olcsó Sony-t szorongattunk meg.
Hihetetlenül boldog voltam, amikor elindult a Quad, ráadásul elsőre.
Szóval, lehet építeni jó erősítőt tizenévesen is.
Az MP3 miatt se izgulj sokat. Nem ez fogja majd vissza a JLH erősítődet.

Sok sikert a BME VIK-hez!

Üdv.

BTomi
(#) Moszkvai hozzászólása Jan 25, 2009 /
 
Sziasztok!
Én is belekóstoltam a JHL-világába, és meg kell, hogy mondjam elsőre nagyon tettszett.
Igazán részletes hangjával lenyűgözött engem és ismerőseimet is.
A mélyei kicsit kevésnek tűntek de ezt annak tulajdonítottam, hogy valószínű megfogottabbak lehetnek azért.Mindamellett nagyon kemények is lettek.
Próbálkoztam a táp feltuningolásával, mondván, hogy ez kevés ennek az erősítőnek talán azért.
Úgy, hogy még tettem 22.000µF ot a meglévő 10.000µF-hoz de semmi változás.
Aztán egy próbára 10.000µF-ot tettem a 4.700µF-os kicsatoló mellé.Na ekkor tapasztaltam, hogy ettől változik a mélye pozitív irányba.De ettől függetlenül még mindíg nem hallom azt amit szeretnék.
Több órai zenélés után már kicsit fárasztónak érzem a hangját.
Lehet, hogy engem is zavar ez a túl jó frekvencia átvitel?Nem tudom, mindenesetre érdekes egy erősítő és akinek először mutatom a hangját ugyanazt veszem észre, le vannak taglózva tőle és rögtön meg akarják venni.
Én 2N3055-őst használok valószínű, hogy MEV.2db 250Wattos trafóval. Ventillátoros hűtés melett 2A-es beállításban.Szívesen kipróbálnám BDY73-al is ha hozzá jutok.
Bár most jutottam hozzá Motorola 2N3055-ökhöz
azt is meg nézem mit tud.És ERO 10.000µF-os kondit szereztem 2-2db-ot kicsatolónak.
Ha kész a próba leírom azokat is hátha kiderül valami
ebből a rejtéjből.
(#) hapro válasza Moszkvai hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Ezt a világítós potit hogy csináltad? Nagyon tetszik.

fazksg: egyébként én is próbáltam nagyon sok féle meghajtó tranzisztorral, de érdemi különbséget nem vettem észre. A nagyobb változást a végtranyók cseréje hozta, de talán azoktól is nagyobbat a nyugalmi áram állítás. 1A-ről 1,7 vagy 2A már nem is emlékszem.
(#) Moszkvai válasza hapro hozzászólására (») Jan 25, 2009 /
 
Nagy fényerejű LED-el.
Íme.
(#) Doncso válasza fazksg hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Én inkább keveselltem a magasakat, ezekkel a tranyókkal, de lehet hogy a BDY miatt van, nem tudom, ezért tettem elé a passzívat.
Üdv.
(#) Doncso válasza fazksg hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Egy kérdés, miről is hajtod pontosan?
(#) fazksg válasza Doncso hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Egy Denon DCD-590 asztali cd-ről hajtom. Azért mp3-al (gépről) problákoztam az első 1-2 napban, mert csak pénteken jött meg a Denon (most vettem). Igazából én a kettő között nem sok különbséget veszek észre (bár lehet, hogy én vagyok botfülű).
Egyébként azért gondoltam, hogy megpróbálom koppintani a te alkatrészeidet, mert neked kevés volt a magas, nekem sok, talán sikerül megközölni, és akkor meg király lesz! . Egyébként érdekes dolgot tapasztaltam tegnapi kísérletezéseim során... Bátyám javasolta, hogy soksávos eq-val keressem meg, melyik frekvenciasávon kell vágni pontosan, és oda méretezzek egy magasvágó hangszínt. Na, winamp-pal nekiugrottam. Eredmény: Nem tudok olyan eq-beállítást elérni, hogy a probléma megszűnjön. Akkor nem is magastöbblet, amit hallok? Teljesen megzavarodtam...
Üdv: FazksG
(#) hapro válasza fazksg hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Szia!

Egyik (Bővebben: Link) hozzászólásban lamalas kifejtette, hogy szerinte.... de olvasd el újra. Ezze tökéletesen egyet értek. Hidd el nem olyan rossz ez a végfok. Annyian után építették már, és nem tudom elképzelni, hogy magas-mély hiány vagy többlete lenne. Sok után építésben hallottam már, és egyiknél sem volt ez az eredmény....
Viszont egy engedj meg egy rosszmájú megjegyzést:
ha mp3 és CD között nem találsz akkora különbséget, akkor hogy hallod meg hogy ennek magas hiány vagy többlete van? Ha már mondjuk két RCA kábel között ne adj isten tápkábel között (talán ez lehetetlen is, ez nekem se sikerült ) hallod a különbséget, akkor elhiszem, hogy meghallod, hogy egy JLH A-osztályúnak kevés vagy sok a magasa.
A véleményem ugyanaz, mint lamalasnak, hogy eddigi rendszered lehetett egy kapufa, és azt már megszoktad, most viszont ez furcsa a maga "majdnem tökéletességével".
(#) Doncso válasza fazksg hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Huhha, javaslok valamit, ha van szkópod, akkor köss már rá egy hangkártyás generátort és nézd már végig egy sweepel, lehet gerjed.
(#) lamalas válasza fazksg hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Azert egy szkopos vizsgalat tenyleg nem artana. Bar ahogy irtam az Agoston féle kompenzalt erosito sokkal kevesbe hajlamos a gerjedesre. Nekem a nem kompenzalt verzio van es mar sikerult olyan hangsugarzot rakotni a kimenetre amivel nem erezte jol magat es instabilla valt az erosito nagyfrekisen!

Ha BPesten laksz es hajlando vagy "elcipelni" az erositodet hozzam akkor ra tudunk nezni szkoppal, ossze tudjuk hasonlitani az en JLH erositommel (sot mas erositokkel is!) egy viszonylag turheto (sajat keszitesu) hangsugarzon. Ettol tobbet en sajnos nem tudok igy tavolbol segiteni ebben a dologban, mert tul sok a bizonytalan tenyezo.
(#) hapro válasza Doncso hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Hali!

miért jó sweep jellel nézni egy erősítő gerjedését egy síma genarátor által készített és általunk beállított jellel+szkóppal szemben?

úgy tudom a sweep funkció az amikor végig megy egy skálán a jel, azaz mondjuk 10Hz-től 100kHz-ig egy komolyabb sweepelő generátoroknál idő intervallumot is beállíthatunk mennyi idő alatt. Az egyszerűbbeknél meg időállandó alatt.

Ennyit tudok róla, és ez alapján nem látom értelmét ennek a funkciónak gerjedés megállapítás szempontjából azzal szemben, mikor manuálisan állítom be a frekvenciákat, amplitudokat, és ezeket variálom.
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Az előnye csupán annyi , hogy nem kell kézzel tekergetnie, hanem tud figyelni a szkópra, de tulajdonképpen sima generátorral is hibátlan a teszt.
(#) fazksg válasza lamalas hozzászólására (») Jan 27, 2009 /
 
Kösz az ajánlatot, sajnos nem vagyok Pesti, pedig szívesen elcipelném .
Viszont eszembe jutott, hogy a problémát más oldalról kéne megközelíteni. Valami nem OK az erősítővel technikailag sem. A nyugalmit nem tudom 900 mA fölé növelni. Pedig a trimmer minimum állásban van, és meg is mértem, tényleg rövidzárként viselkedik... Lehet, hogy itt van elásva a "magas-kutya" is!
Szóval esetleg tud valaki magyarázatot a nyugalmiáram alacsony szintjére? Végigmértem természetesen minden alkatrészt, mindegyik jó érték.
Üdv: FazksG
(#) fazksg válasza fazksg hozzászólására (») Feb 4, 2009 /
 
Sziasztok!
Visszakaptam a szükséges eszközöket, így rá tudtam végre mérni az erősítőre. A használt program: Soundcard Scope V1.10. A beállítások a képről leolvashatóak, csak a frekvenciát emeltem fokozatosan. 100 és 1000 Hz között azért nincs mérés, mert azok kb. ugyanolyanok voltak, mint a 100-as. A jelalakok nem mérvadóak (sajnos csak 44 kHz-s mintavételezést tud ez a program, ami ugye édeskevés, de rendes oszcilloszkópra sajnos most nincs keretem...). Időben úgy nézett ki a dolog, hogy 10Hz-től indultam felfelé. Érdekességképpen raktam be a 10 Hz-s képet a végéről, gondolom a melegedés miatt itt egy kis különbség van a két szint között. természetesen a kurzort nem mozdítottam el a mérések során.
Eredmény: Magaskiemelést nem tapasztaltam, de a középeket kicsit emeli a végfok. Ezek után végleg elhiszem, hogy igazatok volt, és én hallottam rosszul .
Üdv: FazksG
(#) fazksg válasza fazksg hozzászólására (») Feb 6, 2009 /
 
Na tessék, a szkepticizmusom meghalasztotta a témát...
Következő: »»   31 / 219
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem