Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   67 / 118
(#) bbatka válasza jano36 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Köszönöm a rajzot. Tudom hogy léteznek szinkronjel leválasztók. Sőt IC-s formában is. Úgy emlékszem LM1881. Tranyós megoldásokat meg régebben én is használtam egyes TV csatornák nézését megkönnyítő áramkörökben
Ezt az áramkört még nem láttam. Még lehet hogy fel fogom használni, ha a megszakításos, mikrovezérlős módszer nem jön be. A mikrovezérlős módszer előnye a nagyobb rugalmasság az állítható jelszélesség miatt + kevesebb alkatrész szükséges. Hátránya a túl bonyolult szoftver. Még nem tudom melyik lesz.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Márc 22, 2009 /
 
Elkészültem az analóg panel kapcsolási rajzával. Hosszas szimulációk után van benne néhány változtatás. Most állok neki tervezni a panelt hozzá.

Nézegettem az LM1881-es szinkronjel leválasztó adatlapját. Nagy a valószínűsége hogy a videojel triggerhez ezt fogom használni. Olcsó és kényelmes megoldás.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Márc 26, 2009 /
 
Sziasztok!

Úgy adódott, hogy most egy kicsit fejlesztgetnék a szkópomon. Mostanában tanultam hogy hogyan lehet egy ellenállás osztót párhuzamos kapacitásokkal kompenzálni. Az egyes párhuzamosan kapcsolt kondenzátoroknak és ellenállásoknak az időállandójának meg kell egyeznie a többivel. Eddig oké, csak nem tudom hogy hogyan kellene nekiesnem kiszámolni az egyes kondenzátorok értékét, mert jelenleg csak az ellenállások értéke adott.
Szabvány szerint ugye olyan 1Mohmnak kell lennie a bemeneti ellenállásnak és olyan 20-40pF -nak a kapacitásnak.
Ti hogyan indulnátok ki ennyi paraméterből?

Az jó elgondolás hogy a bemeneti ellenállásól és kapacitásból számolok időállandót és azzal számolok az egyes ellenállásoknál és kondenzátoroknál?

A bemeneti osztó valahogy így épülne fel:

div.JPG
    
(#) karpi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 26, 2009 /
 
Az oszto tagjait "faragjak" .Szep negyszogjel kell azt figyeled es addig allitjak a kondenzatort amig szep negyszogjel latszik a kepernyon.ne legyen se kerekites se tulloves, akkor perfekt.
(#) killbill válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 26, 2009 /
 
A kapcsolásoddal csak az a baj, hogy különböző állásokban más-más lesz a szkópod bemenő kapacitasa. Ez viszont nem megengedhető, ha osztós mérőzsinórt használsz, mivel a mérőzsinórt is kompenzálni kell, ugyanúgy, ahogy az osztóban lévő ellenállásokat. A kompenzált mérőzsinór csak egy adott kapacitású bemenethez lesz jó, tehát ha változik a szkóp bemenő kapacitása amikor érzékenységet állítasz, akkor újra kellene kompenzálni a mérőfejet.

Azt fontos tudni, hogy ez az egész kompenzáció dolog a nemkívánatos, parazita kapacitások miatt kell. Mégpedig azért, hogy az osztód DC-n és minden más frekvencián azonos csillapítású legyen.

Az 1/kondenzátorok és az ellenállások aránya kell legyen egyforma. Azaz ha az osztod mondjuk 900k és 100k, akkor ha a 100k-val párhuzamosan 100pF van, akkor a 900k-n 11pF kell legyen. Egyszerűen kiszámolva: 100pF * (100k / 900k) = 11.1pF

A cél az, hogy a szkopod bemenő kapacitása a lehető legkisebb legyen. Persze van egy gyakorlati érték, ami alá nem tudsz menni, de a 20-40pF az elérhető. Inkább a 40

Ha több osztód van, akkor azokat külön-külön kell kompenzálnod. Az osztók felső tagjára szokás trimmert tenni, az alsó tagjára meg akkor szokás kondit tenni, ha az osztásból adódóan nagyon kicsi érték jönne ki a trimmerre. Akkor alulra teszel egy akkora kapacitást, hogy a felső trimmer emberi érték legyen. Természetesen az osztók alsó tagjat terheli a bemeneti erősítő kapacitása is, ezt is figyelembe kell venni.

Ha megvan minden osztód, akkor lehet csak a szkóp tényleges bemeneti kapacitását beállítani minden osztásnál egyformára. Minél kisebb az osztó osztása, annál nagyobb a bemenő kapacitása (ha jól van megépítve), tehát a legkisebb osztót veszed alapul, mert neki a legnagyobb a kapacitása. A többi osztóval párhuzamosan kell tenned trimmereket, amikkel azonos kapacitásúra hozod az osztókat.

Felteszek ide egy képet, ez egy EMG szkóp bemeneti osztójának a rajza.
(#) MaSTeRFoXX válasza killbill hozzászólására (») Márc 26, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget. Valóban, eléggé komolytalan a kapcsolás. Most egyelőre jó lesz ha kikapcsolt osztójú kábellel többé kevésbé jó lesz, a jelenlegi kompenzálatlan állapothoz képest. Így talán lehet már majd valamire használni a porfogáson kívül.
(#) killbill válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 26, 2009 /
 
Nem komolytalan, csak osztófejjel nem jó. Meg most vegigolvastam a topikot 2007-ig, és látom, hogy egy régi szkópodat akarod feljavítani. De mintha valahol már ezt megoldottad volna.
Viszont kíváncsi vagyok, hogy hogyan fogod beállítani, mert mindkét trimmer hat a 1:10 és 1:100 osztásra is. Persze mivel a felső trimmer kb. a tizede kell legyen a kozépsőnek, így 1:100 állásban a felső trimmert beállítod, utána 1:10 állásban a középsőt, akkor valószínüleg jó lesz. Maximum visszamész megint 1:100-ba, felsőn pontosítasz, aztán újra a középsőn 1:10-ben.
(#) MaSTeRFoXX válasza killbill hozzászólására (») Márc 26, 2009 /
 
Igazából azóta nem lett megoldva a kompenzálás, meg egy kicsit háttérbe is került a dolog, azóta vettem analóg szlópot.
Minden esetre kíváncsi vagyok én is hogy mennyire sikerül beállítanom.
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Márc 26, 2009 /
 
Elterjedt ez a megoldás. Olcsó szkópokban használatos. Ha jól emlékszem a Welleman-okban például. Én is használtam és tényleg nagyon nehéz beállítani. Masterfoxx-ot is szerintem az elmélete érdekelte csak, mert a kapcsolást az értékekkel ismeri. Az elméletét én sem ismerem és nem is nyomoztam utána. Inkább a szimulációt szoktam használni. Persze most már legalább elméletben is tudjuk. értékekkel
(#) Syn7h37ic hozzászólása Márc 28, 2009 /
 
Sziasztok. Kiszúrtam magamnak egy egyszerű LCD-s szkóp kapcsolást. Arra a célra, amire kellene, arra megfelelő is volna. Csak van egy kis gondom, éspedig az opamp beszerezhetetlensége. Egy másik opamp-al, pl. TL071-el (persze önálló táplálással) kivitelezhető lenne, vagy mindenképp az alacsony feszültségű MAX492-es kell hozzá? Vagy tudnátok hasonló, de beszerezhető opamp-ot javasolni hozzá?

LCDskop.pdf
    
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Márc 28, 2009 /
 
Tegnap este szórakoztam a hangolgatással. Az egyik csatornát pár perc tekergetés után egész jól be sikerült állítani, csak most valami jelenleg ismeretlen jelenség miatt a másik sehogy sem akar jó lenni 100-as osztásnál. Nem baj, már legalább félig jó
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Márc 28, 2009 /
 
A kondenzátorok hőfok függése nagyon meg tudja nehezíteni a beállítást. Már az is elég ha kézzel megfogja a kondit az ember. Léteznek kis hőfok függésű kerámia kondik is, de nem nagyon szokták feltüntetni a kereskedők a jellemzőket. Így lutri a vásárlás. Vagy több fajtából kell rendelni, aztán válogatni.
(#) bbatka válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Márc 28, 2009 /
 
Használhatsz TL071-et is. Én inkább javaslom az NE5534,LF357,LF356-ot. Ezeknek eltér a lábkiosztása a MAX492-től.
(#) Syn7h37ic válasza bbatka hozzászólására (») Márc 28, 2009 /
 
Ok. Köszi. Az analóg rész úgy is egy különálló kis panelen lesz.
(#) osi hozzászólása Márc 29, 2009 /
 
Üdv mindenkinek.
Már régebben felmerült bennem a szopépítés gondolata , de csak mostanság kezdtem foglalkozni a vele.
A cél egy 2x160 Msps / 1x320 Msps 10 v 16 bites tárolós szkóp
A kiszemelt AD az LTC2230 170Msps 10bit v az LTC2209 160Msps 16 bit DataReady kimenettel.
A tároló rész az SN74v293-as Fifo ami 166MHz-es
órával műkszik és 65536x18 bitet tárol.
Az AD meghajtó IC a TSH4509 v LTC6400-(8,14,20,26)
full diferencial opamp kb 300 MHz-es.
A bemenet egy OPA657 lenne JFetes bemenet
10x erősitésnél 275MHz
A triggerben egy TLV3502-es működne (4.5 ns-os coparátor)
Egy PIC32-es vezérelgetné az LCD-t, USB-t, tekerentyüket, meg a többi bizbaszt
Eddig jutottam

Megoldandó feledatként ott van a 160 megányi óra előállítása, leosztása, invertálása (az 1x320-as üzemmódhoz) úgy , hogy mindezt a PIC tudja vezérelni. A PC progi megírása.
Ezekbe szeretnék ötleteket, kész megoldásokat stb.
And véleményeket az egész projectről
(#) killbill válasza osi hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Udv!

Nem kis fejsze kell ehhez a fához.

FPGA-ra gondoltál már? Mármint a 160 megás órajel előállításához? A Spartan-2 és -3 sorozat rendelkezik belső DLL-el, ami tud 2X kimenetet csinálni, tehát egy egyszerű 80MHz oszcillátorból megcsinálja a 160 megát. Azon felül az FPGA a 160 megát osztani is tudja, ha kell. Invertálni.. Jó kérdés. 3.12ns-ot kell késleltetni az órajelen és már ott is van a negált változat. Az FPGA persze ki tudja adni az órajel negáltját is, de a belső késleltetések miatt kérdéses az eredmény. Esetleg két külső XOR kapu, ami bírja a 160 megát.
(#) osi válasza killbill hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Nagy fejsze, nagy önbizalon ,
nagy bukás !

Egyenlőre azt sem tudom mi fán terem
Nem foglalkoztam velük :no:
Egyszer véletlenül belenéztem a Chicad-os árlistába
40k volt a legkisebb ár és úgy döntöttem, hogy ez biztos nem lesz jó a cuccosba ( mondjuk az valami Virtex nevü volt ) De most megnéztem a Spartan ára
még elmegy
Bár az eddigi alkatrészekhez képest még ez is sok
( az összes cucc eddig Free Sample )

Azért lenne pár kérdésem az FPGA-val kapcsolatban.
1.
Meg lehehet oldani, hogy az óra egy (két ) lábon menjen ki belőle ( szorzott, osztott ) vagy külön lábakon kell kiadni és egy külső mpx-el tovább küldeni az AD-nak ?
2.
Mivel az AD-knak korlátozott az alsó mintavételezési képessége, megoldható-e az, hogy kiad 5-7 db mondjuk 16MHz-s órajelet aztán pihi 100-1000-10000 órajelig, és így tovább, mikőzben az AD Dry órajeléből csak az 5.-et (7.-et AD-tól függően) engedi tovább a Fifo felé ?


(#) killbill válasza osi hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Hat igen, a Virtex egy kicsit komolyabb dolog. Bar az is csak FPGA. Szoval gyakorlatilag minden megoldhato FPGA-val. 50.000...400.000 kapunyi igen gyors programozhato logika. Ez a nyers erô maga! Megtámogatva jópár kilobyte dual-port RAM-mal, 18x18 bites szorzoval (1..2ns/szorzas!). Szoval jo az sokmindenre. Ha megnezed az en szkopomat, abbol lathatod, hogy mit lehet kihozni egy xc2s200-as spartan-2-bol. kb. 20..30 gorbet jelenit meg masodpercenkent a 2x1M minta alapjan, mikozben a processzor gyakorlatilag all. Pontosabban kozben a processzor a szoveges kiirasokkal foglalkozik. A te esetedben az igen nagy problemat a 160MHz jelenti. Ez mar eleg magas orajel ahhoz, hogy el kelljen gondolkodni a pontos megvalositason. De nagy valoszinüséggel megoldhato vele a feladat. A FIFO felé meg szerintem az lenne a tuti, ha az A/D mindig max. frekin jarna es csak a FIFO orajelet kellene ritkitania az FPGA-nak. Ugy elsore ez jut eszembe.
(#) Syn7h37ic hozzászólása Márc 31, 2009 /
 
Találtam egy nagyon olcsón megvalósítható szkóp kapcsolást. (mellékletben) Az egyetlen kérdés, hogy a ds30F4011-ből a chipcad-nél van négyféle is. Mi a különbség közöttük? Csak a tokozás, vagy van egyéb más is? Az adatlapján nem találtam meg az égetési feszültség értékeket. Mekkora fesz. értékekkel kell programozni ezt a chipet?
(#) osi válasza killbill hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Köszi az ötletet
Erre nem is gondoltam
Kezdem tanulmányozni az FPGA-kat
(csak rohadt sok lábuk van )
(#) jano36 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
A ds30F4011et a PICKIT 2-3 az ICD 2-3 s az MPLAB 8.20 gond nélkül kezeli. Érdekes módon a ds30F4011e-t egyik sem kezeli. A könnyű kezelhetőség végett a PDIP tokozásut ajánlom.

üdv. jano36

(#) jano36 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Ápr 3, 2009 /
 
Szia Masterfoxx

Az általad mellékelt osztót jellemzően alacsony frekvenciás voltmérőkben alkalmazzák.

Amint killbill mellékletében is látszik az oszcilloszkópokban szinte kizárólag minden fokozathoz külön külön-külön illesztett bemenő fokozatot, használnak.
A meglehetősen nehezen beszerezhető ellenállásoknál, ha szükséges a jelzettnél nagyobb értékű ellenállást kell venni és párhuzamos ellenállással/okkal kiegészítve előállítani a kívánt értéket.

A kis értékű kondenzátorok trimmerek. Itt is célszerű a a számítottnál kisebb kondenzátort
választani és a lehető legkisebb értékű trimmerrel kiegészíteni.

Az alkalmazott kapcsolás 10x-es erősítésű és ~55 MHz sávszélességü.

Remélem segítettem.

Üdv, Janó36
(#) bbatka hozzászólása Ápr 5, 2009 /
 
Úgy néz ki hogy lesz már valami az analóg panelemből. Egész nap méregettem. Az erősítések és offset korrektül beállítható. Az 1:100 osztónál nem stimmel valami. A C5 helyére 3db. 100pF került. 2 órán keresztül cserélgettem a kondenzátorokat és mértem. A négyszög felfutó élénél a tüske mindig megmarad függetlenül a C5 értékétől. Vagy jobbra dől a négyszög teteje vagy balra, de a tüske mindig megmarad. Tanácstalan vagyok. Képet csatoltam.
A Cpot2, Cpot4 állítható kondik nem csinálnak semmit. Ezt sem értem.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Továbbra sem jutottam előrébb az 1:100 osztó beállításában. Borzasztóan zavar, hogy nem tudok rájönni hogy miért nem tudom beállítani. A végén még kénytelen leszek elmélyedni az elméletébe.
Csatolok néhány képet a méréseimről. A fehér színű a kimenő jel.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
És még néhány kép 1:10 osztásnál.
(#) killbill válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Ezeket a jeleket mely pontokon merted?
A tusken esetleg segithet, ha a REL4 5-os labatol elmeno jelbe beteszel egy soros 50..100 Ohm-ot. Talan. Nyaktervet lehetne latni?
(#) bbatka válasza killbill hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
A szkóp a bemenetre és a kimenetre csatlakozik. Tehát JEL_BE, JEL_KI.
Csatolom a doksikat. Kép is lesz, csak fel kell tölteni az aksikat.

C5+C6 = 1270pF jelenleg
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 7, 2009 /
 
Elkészült a kép az analóg panelről. A komparátor panel képét is csatolom.
(#) jano36 válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
Szia Bbatka

A Cpot2-4et állithatod reggeltől estig, mivel az nem része a szűrő fokozattnak. Azzal csak a jelgenerátort terheled. Magyarul felesleges.

Az általam használt szimulátor szerint a C7 értéke
330 - 560pF

Ajánlom figyelmedbe a masterfoxnak küldött üzenetem mellékleteit az egy gyári szkóp bemenete.

üdv. jano36



(#) jano36 válasza jano36 hozzászólására (») Ápr 8, 2009 /
 
U.I.

Ha ajánlhatom még a feleslegesen nagy értékű trimmerekkel kapcsoljál sorba egy-egy 47pF értékűt,
így a szükséges értékű, de kétszeres felbontású trimmered lesz. Könnyebb lesz a behangolás.

üdv. jano36
Következő: »»   67 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem