Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   237 / 732
(#) Bassmester válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Persze, sejtem én is, csak gondoltam az a biztos ha megkérdezlek. Biztosan nem hagytad volna szó nélkül, ha valami hülyeséget készülök megvalósítani
(#) shalafi.66 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Hmmm, ez csak a hülyeség mértékétől függ. Minél több időmbe kerülhet kibogozni, annál inkább hallgatok.
(#) Kovidivi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Hello!
Vajon létezik-e olyan középhangszóró, ami zárt, a számára vágandó lyuk 11cm átmérőjű (tehát 12-13cm átmérőjű a hangszóró), 500Hz-től indul legalább, felső határ olyan 5KHz (kb.) (ezek a számadatok nyugodtan módosíthatóak, ha úgy látod), 90dB felett van az érzékenysége, és kapható Magyarországon? A frekvenciaátvitel hullámosságát engedjük meg egy kicsit, mert tudom, hogy ez a legnagyobb probléma...
Adok még néhány információt: Két db. HA20-569 hangszóró felett lenne, és egy db. HG2,5-463 hangszóró alá. Vajon?

Egyébként vásároltam egy ilyen: hangdoboz párt, és bevallom, hogy régebben írtam, hogy valami Videoton hangdobozom van, na az nem volt igaz, mert egy-az-egyben ez a láda, csak már felújított Videoton hangszórókkal van. Tehát most van belőle 4db-om. Ismeri valaki ezt a dobozt?

Köszönöm!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Idézet:
„egy-az-egyben ez a láda”
? Inkább doboz...
(#) potenciameter hozzászólása Jan 11, 2010 /

Hello, tudtok mutatni néhány tuti bandpass vagy reflex rajzot. Egy havernak gyűjtöm az anyagot.
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Olyan nem létezik.
(#) cc_rider hozzászólása Jan 11, 2010 /

Üdv!

Rákerestem a topicban, de érdemben nem találtam hozzászólást a kárpitozás témában.Tudna valaki segíteni, hogy zajlik ez.Mi a menete, mielött összerakom a ládámat, még darbokban van max holnap estig.
(#) Tomi20 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Heló

Itt nézz körül.
(#) Kovidivi válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Most is egy ilyen van a dobozomban, de nem elég érzékeny... De szétnézek, köszi!
(#) ptesza válasza cc_rider hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Annyit tudok mondani ,hogy kétoldalas ragasztó kenés szükséges. Úgy tudom , kárpitosok úgy fújják a ragasztót.Ha mindkét felület érintésre száraz, nem húz szálakat akkor össze lehet illeszteni őket. Csak egy próbálkozás van! Nem tudod visszahúzni, és ujjra feltenni. A vágások helyét neked kell meghatározni , nekem eddig az éleknél való vágás és illesztés jött be . Pl egy doboz , elejét és oldalát áthajtom , a tetejét és alját meg az éleknél illesztem. Nagyon nehéz normálisan , és tisztán elkészíteni.

Hát én is kíváncsi lennék ,hogy a többiek hogyan csinálják.
(#) cc_rider válasza ptesza hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Igen tiszta miről beszélsz! Hát nem tűnik egyszerűnek a dolog.Egyenlőre halasztom akkor ezt a kérdést, a hangja az jobban érdekel.
Most fejeztem be az építést, eltörtem egy biztiházat és nincs itthon tartalék, szal mára ennyi.
Holnap nem lesz rá időm sajna, pedig basszus még 1,5óra és aktív a sub
(#) shalafi.66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Milyen?
(#) shalafi.66 válasza macskabenzin hozzászólására (») Jan 11, 2010 /

Szóval 46,5 liter körül. Reflexcső?
(#) Kovidivi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Pontosan HB12,5-326 . Szerintem azért írtam ilyen összevissza hozzászólást, mert szerkesztettem, aztán rájöttem, hogy inkább nem írom le, és végül maradt egy kis töredék. Azóta gondolkoztam, és inkább egy rendes váltót kellene számolnom, főleg L-PAD-del, mert a hangszórók érzékenysége fordított arányosságban van a méretükkel Ha lesz időm, megcsinálom rendesre. Egyébként érdekelne a véleményed erre a hsz-ról, mennyire hallgatható számodra? Üdv!
(#) shalafi.66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Az úgy 94dB körül van, nincs érzékenyebb középhangszóró ebben a kategóriában. De 500Hz-től nem működik, 1,5k fölött lehet vele kezdeni valamit. Ami mondjuk az említett mélyközépnél nem probléma, mert még kétútban is működőképes, sőt nagyobb az esély kétutasban normálisan megcsinálni. Egy háromutas váltó..... hát elég nagy fa. Én nem szívesen vágnék bele. Itt már számolgatással semmire nem jutsz.
(#) Kovidivi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Ugorjunk ide: Hangváltó készítése
(#) Spacemairne00 hozzászólása Jan 12, 2010 /

Sziasztok.

Tapasztalatlan vagyok a hangdoboz tervezésében ezért szeretnék segítséget kérni.
Szeretnék hangosításra két pa-szerű hangfalat, egy 12" hangszórót gondoltam bele 91dB-l és egy magasat abból nem tudom milyen fajta lenne jó, már mint az a kürt szerűség vagy a hangszóró formájú.
Valamint milyen fa anyag lenne jó az építésre bútor lap is megteszi? Meg a számításokkal lenne problémáim, amiben szeretnék segítséget kérni, ha lehet.
(#) shalafi.66 válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Konkretizálni kell a dolgokat, ebből még nem lehet megtudni semmi fontosat.
(#) Spacemairne00 hozzászólása Jan 12, 2010 /

Igen ezt gondolhattam volna .
Akkor először jó-e az elképzelésem hogy pa cucc építéséhez jó-e egy 12 hangszóró és egy magas ,gyárikat nézegettem, és abban ez a felállás szerepelt. Nem akarok nagyon profi cuccot de rosszat sem.
Az ilyen hangdobozokhoz milyen fa anyagot használnak? A bútor lap is meg teszi? Mert én régebben olyanból láttam ilyen hangosítós cuccot.
Valamit a magas szóró milyen legyen, már látok olyant ahol ilyen kürt szerű tölcsér van meg olyant is amiben ez a normál fajta, bocsánat jobban nem tudom kifejezni.
Konkrétabbat még nem tudok mert csak tervezgetem és nézelődök hangszórók között.
(#) shalafi.66 válasza Spacemairne00 hozzászólására (») Jan 12, 2010 /

Elvileg működőképes ez a felállás, egy PA rendszernél elfogadható a 300mm-es mélyközép középtartományban beszűkülő iránykaraktere. Olyat keress, ami viszonylag szélessávú, 4-5k-ig szól, itt könnyne illeszthető hozzá egy érzékeny, tölcséres magas.
(#) cc_rider hozzászólása Jan 13, 2010 /

Üdv! Utolsó önellenörzés céljából mutatnék pár képet, hogy szerelem össze a ládámat.Az oldalfalakat vatelinnel kitöltöttem körben, légmentesen szilóztam (-om) körben a dobozt, egy reflexnyílás található rajta elöl.A hűtőborda nem lóg ki hátrafelé, teljes testével benn van a dobozon belül.Függőlegesen áll s körben elhagytam a vatelint.Azt mondjátok, hogy nem fog túlmelegedni, bírja majd a strapát?
Az érdemi válaszok fügvényében este összerakom a ládát.

Köszi!
(#) shalafi.66 válasza cc_rider hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Minek a falra a vatelin?
(#) cc_rider hozzászólása Jan 13, 2010 /

Csillapítás végett.Hogy lágyabb legyen a hangja.Miért?Nemá, hogy rosszúl tudom.
(#) Bassmester válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Hát vatelin az nem nagyon kell a falra, hacsak nem a doboz belső faláról van szó
Viszont a dobozok mögé, a szoba falára előnyös lehet piramis szivacs lapokat tenni. Egész jól megregulázza az akusztikát :yes:
Egyébként szubládában (<150Hz) van valami előnye a csillapításnak? Amikor ezzel kisérleteztem, akkor csak annyit vettem észre, hogy csillapítással valamivel halkabban szólt.>
(#) shalafi.66 válasza cc_rider hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Hangszóró és dobozfüggő, lehet vele hangolni-módosítani a rezonátor jóságát, meg a doboz+hangszóró teljes jóságát.
(#) ptesza válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Egyszóval ,ha van benn csillapítóanyag akkor rövidebb cső kell , mint egy csupasz dobozban.
(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Vagy másik szoba.
(#) hugi00 hozzászólása Jan 13, 2010 /

Sracok ez igy jo lesz ?

Kisebb ladika nem lenne jobb neki ?
(#) shalafi.66 válasza hugi00 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

Milyen hangszóró ez, hova kerül, és biztos-e a T-S?
(#) ptesza válasza hugi00 hozzászólására (») Jan 13, 2010 /

A csőátmérő biztosan kicsi. A damping-nál válaszd a typical-t.

A 0.6 os jósággal inkább zárt dobozba való , qtc 0.707 , kb 12 literben érhető -el. Ne feledd a tömést heavy -re állítani.
Következő: »»   237 / 732
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem