Fórum témák
» Több friss téma |
Cmos ic-t cserélnék TTL-re, vagy jó szóra.
Szia!
Mire van szükséged? Konkrét hiányod van valamiből ,vagy "majd meglátjuk mi lesz belőle"?
Az a gondom, hogy a környéken nincsen elektronikai bolt. És amikor építek egy kapcsolást- mint most is kapunyitó elektronikát, riasztót- mindig akkor derül ki ,hogy valamilyen ic hiányzik. Ezért ha tehetem spájzolok. Gondoltam ha megakarsz válni ezektől az ic-ktől akkor beállok a sor végére.
Nekem van két folyton üres dobozom. Az egyikre az van írva, hogy 4093; a másikra 4066. De tudok még dobozt szerezni, és toll is van itthon... :yes:
Ezért kérdeztem van-e valami konkrét hiányod most.
A "csak spájzolok" dologra egy volt munkatársam tanácsa jutott eszembe.( Sajnos már nem él ┼) Azt tanította nekem: Az elektronikával foglalkozó emberek nagy része intelligens,segítőkész. Bármire szükséged van ami kurrens ,akár drága megkaphatod. A félig kész paneloddal kopogjál be oda ,ahol ilyenekkel foglalkoznak,keresd a főnököt,az sem baj, ha nem látott még soha,és ne izzadjál ,mert egy idegen főnökkel beszélsz! Mutasd meg ,már minden be van ültetve,innen hiányzik ez vagy az áramkör,kütyü,akármi! Odadják,beszerzik ,de segíteni fognak.Ez azért van (illetve volt) ,mert így akik "csak adnak"is részesi lesznek az építési,alkotási örömben. Kipróbáltam.Tényleg így működött. Ettől függetlenül szívesen adok amim van,remélve,hogy az alvó alkatrész valahol újjáéled! Mi kellene elsősorban ,és valami címet jó lenne tudni!
Ez igaz, nekem is van egy halom alkatrészem. Nem hirdetem senkinek, de ha valaki betoppan ide, hogy kell egy konkrét cucc akkor beszerzési áron /ingyen/ odaadom neki.
A konkrét cuccokkal így vagyunk sokan.
Ha megmondják mi kell, én olyan szívesen adom,soha nem gondolkodtam ,hogy ezt ,vagy azt pénzért vettem . A CONRÁD -nál sok ezer Ft-ot ott hagytam már egy-egy újdonságnak tűnő alkatrészért.Aztán vagy csináltam belőle valamit ,vagy megmaradt ,de itt hever sok minden a fiókjaimban. A TTl IC is jó volt valamire ,de ma már nem divat ilyennel építkezni.Azért tanulni ,gyakorolni talán megfelelne.Az is lehet, hogy időpocsékolás lenne,van már sokkal jobb is.
Azt írtad korábban, hogy feleslegessé váltak ezek az ic-k ezért ha valakinek kell akkor oda adod. Mint írtam nincs üzlet a környéken. Egyik nap a 4017 hiányzik egy hét múlva 4093. Ezért nincs konkrét listám. Nem értem a tanmese mennyiben vonatkozik rám, itt keleten elektronikai gyár sincs ahova bekopogtathatnák.
A kérésem vissza vonom, köszönöm, hogy szántál időt rám.
Mi ez a sértődött duzzogás?
Nem tanmesének szántam amit írtam ,csupán az anyag-alkatrész hiányban szenvedők 2 csoportját írtam le.Az egyikbe én tartoztam egyszer ,nem kaptam sehol egy nehezen beszerezhető IC-t és a leírt módszert javasolták. Az egyik csoport célratörően tudja mit akar ,tudja mit keres ,és meg is találja ,vagy meg is kapja. A másik csoport ( ez is a tapasztalatom) bejön a műhelybe,kér 1 méter 42 centi vezetéket meg 2 db rézsarút. Az anyagos szekrény ,ahol a könnyen párolgó alkatrészek vannak éppen nyítva van és a szeme mint a szkenner jár le-fel a polcokon ,be nem áll a szája ,hogy még ez is, meg az is kéne. Mondd meg mire van szükséged ,ha van nekem odaadom! Ha a büszkeségből mégsem kell ,nem tragédia. További jó munkát!
Ezt a multimétert hogy kell használni, melyik lyukba kell dugni a mérőzsinórt, alul melyik gombot mikor kell megnyomni?
Elég homályos a kép és alul felül sötét azokon a részeken, ahol látni kéne valamit. Akinek nem volt dolga ilyen típussal, az még találgatni sem mer így. Tudnál olyan képet felrakni (akár többet más-más nézőpontból, más részéről), hogy minden jól látszódjon? Pl ne pont szemből, hogy a vaku visszfénye elvakítson minden mást, vagy ne olyan szögből, hogy a megvilágítás pont a fényképezőgép lencséjébe verődjön a műszer előlapjáról. Mi a típusa?
És ne feledkezz meg a fényképezés legfontosabb eleméről: a fényről! Napfény vagy lámpa formájában.
Helló!
Van egy Maxwell MX-25 314-em. Ezek közül a 9. Az baja, hogy nem mér kapacitást, frekvenciát és áramot.
Megeshet, hogy 2 egymastol fuggetlen hibaja adodott. A frekvencia es kapacitas meres idoalapos, az arammeresnel viszont lehet hogy csak a belso bizti szallt el.
Valakinek van tapasztalata az alábbi Voltcraft müszerrel kapcsolatban?
Szia!
Annyi tapasztalatom van a Voltcraft márkával kapcsolatban, hogy az 1993-ban vásárolt VC96-osom a mai napig kifogástalanul üzemel. VOLTCRAFT VC 96
Biztosítékot kicserélem, mert nem látom benne a szálat. Amikor megvettem próbáltam mérni kapacitást, de nem mért, aztán nem is volt fontos, hogy azt mérjek, ezért nem foglalkoztam vele.
Köszi, Megrendeltem,remélem nem fürdök be vele. Sajnos az előző műszeremet sok évi használat után sikerült tökre tennem. Majd nem sírtam.
Neked nem volt lassú ez a műszer? Metexben van egy ilyenem, anno' a frekimérő részét agyonvágtam, de végül is a lassúsága miatt csomagoltam vissza a dobozába, szinte újonnan... Most ezt használom, még Ő is újszerű állapotú, és hibátlan. :yes:
Én nem találtam lassúnak,és amit szerettem benne az automata méréshatár váltás. Még meg van ez a műszered???
Szerintem megvan, bár néhány éve elég drasztikus selejtezéseket csináltam helyhiány miatt.
![]()
Sziasztok.
Egy gyors kérdésem lenne ,a tisztánlátás végett.Ha már párszor elhangzott volna akkor elnézést kérek de próbáltam keresni. Egy példa : Ha egy PC-s szinusz generátorral 400 Hz-es szinuszjelet generálok , és azt a hangkártya kimenetén szeretném mérni egy digi multiméterrel . Akkor a megfelelő méréstartományba állított műszerről ,mit olvasok le? 1000 mV rms 1000 mV peak 1000 mV peak-peak Tudomásom szerint a harmadik ,de lehet ,hogy nagyot tévedek.
A bolti műszerek többnyire rms-t mérnek, és a digitális műszerek akár több száz KHz-ig is tudják ezt. A műszer leírásában benne kellene lenniük ezeknek az infóknak. Ha nincs meg akkor a 230~ lemérésével eldönthető a kérdés, hogy mit mutat a műszer.
A mutatott érték erősen függ attól, hogy milyen digi multimétered van.
Az egyszerűbbek, és olcsóbbak csúcsfeszültséget mérnek, és RMS -t mutatnak, a két érték között az alaktényező teremt kapcsolatot, ami csak kizárólag színusz esetén 1. (bár láttam már olyat is, amelyik átlagértéket mért, de ez lényegében mindegy) Azok a műszerek, amelyek RMS mérésére alkalmasak, drágábbak is, és ezt a tényt feltűnően hirdetik is. Ezeknek a frekvenciabeli mérési tartományuk a mérési elvből következően sokkal szélesebb, mint az egyszerűbb kivitelűeké. Csúcstól - csúcsig történő mérés nem szokásos multiméterek esetén, mert egyrészt nagyon bonyolult, másrész színusz esetén könnyen számítható. Nemszínuszos jelek esetén ez az érték csak oszcilloszkópon mérhető.
Köszön szépen a felvilágosításotokat. Estére kipróbálom.
Idézet: „csúcsfeszültséget mérnek, és RMS -t mutatnak, a két érték között az alaktényező teremt kapcsolatot, ami csak kizárólag színusz esetén 1” Pontosabban 0,707 (1/gyök (2)).
Nálunk ez 236V , de nemrég volt felujítás mert nem volt meg a feszültség.
Kerestem doksit , de rá kell ébrednem ,hogy ez nagyon nagyon kukás... DT9205A AC V mérés: 200mV : 1.2% +-5 2V : 1% +-5 20V 200V 750V :1.2% +-5 Input impedance : 10Mohm Frequency range : 40-400 Hz
Az egyik műszerem leírásában benne volt (amiről Pucuka is beszélt), hogy csak szinusznál mutat pontos rms értéket. Szerintem a hangkártya kimenetét vezesd vissza a bemenetére is és egy PC-szkóp programmal is nézzed mit mérsz különböző jelalakok mellett. Így a műszerről is kiderül hogyan mér és kimenetet is ellenőrizheted, hogy pl. az amplitúdó ugyan akkora-e minden jelalaknál.
Igazad van, pontatlanul fogalmaztam. Én az alaktényezőt a színusz/nemszínusz esetre értettem, nem a csúcs/eff érték viszonyára. Elnézést.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |