Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezetéknélküli termosztát
Lapozás: OK   8 / 10
(#) robis01 válasza Danecay hozzászólására (») Okt 6, 2023 /
 
Tapasztalatom csak Logictherm(Computherm) volt az előző munkahelyemen. 3 db volt (szintenként gy), de abból az 1-ik rendszeresen elvesztette a kapcsolatot a központtal.

Ha lehet otthonra inkább wifis-et vennék. Sokkal jobban néznek ki, és távolról is vezérelhetők, és van köztük hordozható is termosztát

Szinte minden termosztátban (vevőegységben relé van) arra meg azt kötsz rá amit akarsz, nem számít hogy 1V vagy 230V.
(#) Danecay válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Köszönöm a választ!

Ilyen, vagy "i" végződés nélküli a régi termosztátom Honeywell CM27(i)
Relé kapcsolású az biztos, ha jól rémlik valamilyen Omron relé van benne, volt már példa arra is, hogy beragadt. Sejtettem mondjuk, hogy ha tud 24V-ot kapcsolni, akkor képes akár 230v-at is, így akkor a mért 110V- is, de mi vel nem vagyok túl jártas a témában és nem minden termékleírás említi, így biztosabbnak tartottam ha rákérdezek.
(#) Danecay válasza robis01 hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Köszi a választ Neked is! Valóban tetszetős darabok amiket linkeltél. Számomra nem annyira fontos a távoli WiFi-s vezérlés, ezért pl. egy ILYEN RF433-as típust néztem ki magamnak. Ez vajon képes kiváltani a mostani Honeywell CM27(i) modellt? Itt 2 fajta modell közül lehet választani, ahol feltételezem, hogy az RF433 típus, a sima vezetéknélküli megoldást jelenti, míg a WiFi-s a vezetékmentes elhelyezésen felül a WiFi-n keresztül történő távolról elérést is.
Erősítsétek meg ezt legyetek szívesek, és azt is, hogy berendelhetek e egy ILYEN RF433 a mostani régi Honeywell CM27(i) helyett!

Köszönöm!
(#) uniman válasza Danecay hozzászólására (») Okt 8, 2023 /
 
Lehet nem is tudsz a mostani termosztátod speciális inteligenciájáról!?: Bővebben: Link
Ilyet az általad említett típusok egyike sem tud...
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2023
(#) Danecay válasza uniman hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Azt hiszem értem és biztos, hogy jó is, de a régi már eléggé széjjel van, kötegelővel van összehúzva, ráadásul át is került arról a helyről ahová előzetesen be volt vezetékelve, az óta egy másik vezetékkel a falon át, szekrények mögött, de végeredményben vezetékestől van a polcon.
A relé is rakoncátlankodik benne, van, hogy nem old ki és csak azt tapasztaljuk, hogy nagyon meleg van, sőt valamelyik nap úgy vettem észre, hogy megy a fűtés, hogy közben a termosztát ki volt kapcsolva. Tehát úgy érzem, hogy megérett már a cserére hiába az okos funkció. Programozható is meg minden, de szerintem soha nem használtuk ilyen módon, maximum a legelején, esetleg.

Tehát akkor egy ilyen Wireless Thermostat WiFi for Floor Heating Water Gas Boiler Home R...roller (termosztát jó lehet nekem) a régi helyett?

Mondjuk ezt a Tuya Smart-ot nem annyira értem. Két termosztát típus közül lehet választani, a drágábbiknál ott van a képen egy okos telefon is, ami amúgy tiszta is lenne, ugyanakkor a másiknál, az olcsóbbaiknál is fel van tűntetve a Tuya, viszont telefon sehol, miközben ha jól értem az egy telefonos applikáció, amin keresztül lehet programozni a készüléket. Viszont akkor ennek is WiFi-snnek kellene lennie, nem?
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2023
(#) robis01 válasza Danecay hozzászólására (») Okt 9, 2023 /
 
Szívesen. Amit kinéztél támogatja kazánod "Potential-free Output for Boiler". Sőt még elektromos radiátort is lehet közvetlenül rákötni. Ennek a funkciónak csak akkor látom értelmét, ha külön lehet vezérelni a kazántól pl. tavaszi/őszi időben amikor még nem kell fűteni, de azért jó ha a fürdőszobában meleg van (nem olvastam el a programozását). Két fajtaként árulják, de tuti ugyanaz mind a kettő, csak az olcsóbban le van tiltva a WIFI. Azt hogy a többletért tudod távolról vezérelni (pl. kézi vezérlés beállítása miatt bekapcsolva maradt a fűtés), esetleg tud értesítést küldeni ha valami hiba van (ha van ilyen funkciója) kell mérlegelni.
Egy apró dolog zavar, hogy nem akkumulátoros, hanem elemes, amit 3 havonta cserélni kell.
user manual

Amúgy a TUYA egy azon cégek közül amit a Kínai állam istápol. Ezért nagyon sokoldalú támogatást is nyújt a termékeihez. Még fejlesztői környezetet is ad (szoftver, hardver, támogatás). Ha bármi kérdésed van írhatsz nekik, válaszolni fognak.
tuya

Honeywel valószínűleg javítható. Valami ilyesmit kellene cserélni benne: bistabil. Ezért ha nem is akarod javíttatni, ne dobd ki. Valószínű hogy a hobbisták örülnének neki (mint általában az elektronikáknak) ha feltennéd ingyen elvihetőre.
(#) pucuka hozzászólása Okt 12, 2023 /
 
Most én kérnék segítséget.
Van egy Computherm Q7 -es termosztátom.
Az a gondom vele, hogy a nagy kijelzőjén a 24 fokos szobában 26,6 °C -t mutat. Végignyálaztam többször is a manuálját, azt írta, hogy hitelesíteni kell. Többször is megtettem, a helyzet változatlan. Felhívtam a szervizt, ahol azt mondták, hogy elemcserével megjavul, de csak egy bizonyos típusú elemmel lesz jó. Megtörtént, több jónak tartott vadiúj elemmel is kipróbáltam, a helyzet változatlan.
Ettől eltekintve rendesen működik, ha kézzel beütök egy valamivel magasabb hőmérsékletet, akkor a kazán bekapcsol, és addíg működik, míg a hőmérséklet megegyezik a kézzel beállított, és a mutatott hőmérséklettel. Így viszont a programmozás túrót ér.
(#) uniman válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
A Q7 nem vezetéknélküli...
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Van otthon vagy 5 digitális hőmérőnk, egymás mellé rakom őket, hagyom beállni és később ránézek, nincs 2 egyforma érték. Miből gondolod, hogy amihez nézed, az a jó?
Ezt az elem dolgot nem igazán értem...lehet különbség abban, hogy meddig bírja. Vagy abban, hogy a szezonon kívül a gagyi belefolyik és szétmarja az elemtartót, de abban, hogy melyik megfelelő feszültségű elemmel mennyit mutat a hőmérő...
Egyébként nálam is van esemény.
Ránéztem a vezeték nélküli termosztátunkra, és látom, hogy merült elemet mutat, na akkor kicserélem, mert hamarosan dolgoznia kell...de azt is mutatja, hogy nincs már meg a beállított hőmérséklet, indítja a fűtést. Megyek, nézem a vevőt, világít a piros LED, de nem indul a kazán. Próbáltam a gombokkal manuális állásban, akkor sem. A LED-ek működnek, de a relé nem hallatszik. Le vele irány a műhely. Szétkaptam, teszt, valóban nem kapcsol, a 13VDC meg van, de a 33VDC az nincs...most beugrott, hogy tényleg nem is 24V van itt...csak a relé 24VDC, gondolom esik annyi feszültség a kapcsoláskor, persze elfelejtettem megnézni, korán kellett lefeküdni, hajnali keléssel... Szóval a 330nF-ból 116 volt meg, csere, kézzel már kapcsol. Vissza a helyére, a termosztátban elemcsere, használati átnéz, nap/idő beállítása és teszt (tudjátok mit is csináljon a sünnel, aki ezt a logikát találta ki hozzá). Működik végre, indul a kazán. Hányat lecserélhetnek ezekből és megy a hulladékba pár éven belül...
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2023
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Ahogy írod a kalibrálással sem sikerült ezt az eltérést kikorrigálni a neked tetsző értékre? +/-3 fokot írnak... Ha megfogod kézzel az érzékelőjét, változik a hőmérséklet?
(#) kzozo válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 12, 2023 / 1
 
Én a Q3RF vevő tápkábelére tettem egy kapcsolót. A fűtési szezon végén egyszerűen lekapcsolom, így a táp nem dolgozik feleslegesen nyáron. Már pár éve szépen működik.
(#) Inhouse válasza kzozo hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
A sajátomat nem kellett még javítanom, az egész kb 10 perc volt, a kondenzátorból is van egy zacskóval, mert gyakori hiba. "Filléres" tétel...de jogos. A PC-t én is így csinálom, leállítás után áramtalanítva, így nem is fogyaszt és a tápja is kitart sokáig.
(#) pucuka válasza uniman hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Bocsánat, a pontos típus Q7RF Ilyen
(#) pucuka válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
A hőmérés működik, ha fogdosom, nő is a hőmérséklet. A szobai hőmérő egy elég pontos ofotértes állomás, (hőmérő, légnyomás, páratartalom) kerek műszeres tök mechanikus.
A gond az, hogy nagynehezen beírom a programmokat, (biztos valami informatikus írta) aztán nem működik.
A lakásban kb 20 fok, a termosztáton 26,7. Ha kézzel a + gombbal felpöcögtetem 27 fokra, a fűtés elindul, és amikor leáll, a szobában 25 fok van.
A programmban 23 fok van beállítva, arra el sem indul. (éjszakára 20)
Az elemtartóval látszatra semmi baj. (mondjuk án is érdekesnek találtam a szervizes dumáját)
Van digitális külső belső hőmérő is, az normális értéket mutat.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2023
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Hello! Ez nem működik?

QRF7-CAL.png
    
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
15 -ször eljátszva sem, Ha nem lenne ilyen drága, már földhöz vágtam volna. Nameg az újat is párosítani kell. Eddig csak elolvastam, de az sem tűnik egyszerűnek.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Nem tudom mi az új meg nem, de az "újak" nem kompatibilisek a régiekkel. Gyanítom a vivő freki nem azonos.) Én is vettem tartalékot a nyáron, és azt írják, nem jó a régi vevőjéhez. De nálam, kb. egyformát mutat, 1-2 tizeddel hol egyik, hol a másik több. De az nemigen számít.
Lehet meg kellene nézni, jól van-e beforrasztva az NTC. (A múltkor mint ha valakinek ilyen hibája lett volna.)
(#) robis01 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 12, 2023 /
 
Nekem van egy teherautóról leesett példány, igaz csak sima vezetékes, nem rádiós, ezért ha kukázod kérlek ne dobd ki, gondolj rám. Amúgy emlékeim szerint van rajta valami ATMEL memória IC, amit lehet hogy felül tudnál írni, amennyiben lenne valaki akinek pont olyan típusa van, és ki is tudja olvasni.
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Okt 13, 2023 /
 
Akkor nekidurálom magam, és szétszedem. Hátha. Egy másik kb 27 -be kerülne.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
Szóval, mégsem én voltam a kétbalkezes.
Megjött az új Q7RF (adó) termosztát, 23,5 °C fokot mutatott, a régi 28,6 -ot, egymás mellett. Az újnál a programmozás, és a párosítás is a leírtak szerin sikerült, a régi nagyon nem hagyta magát.
A belseje sem egyforma ránézésre sem a két egységnek.
Masszírozás közben a mutatott hőmérséklet nagyon gyorsan felszaladt, 34 fokig is, az új viszont viszonylag gyorsan le is hűlt, a régi viszont csak igen lassan, az eredetileg is magasabb hőmérsékletre.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2023
(#) uniman válasza pucuka hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
Nálam kettő régebbi modell működik, egy 4 ch. vevővel. (Q8RF néven)
(#) pucuka válasza uniman hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
Kívülről teljesen egyformák, csak a belseje más.
Pl. a hőmérő szenzor a most vásároltban külön panelen van ráforrasztva az alaplapra, és fekete pötty van rajta néhány alkatrész társaságában, gondolom digitális a hőmérő.
A régebbin az RF modul van külön panelen, és bajusz antennával, az újon az alaplapon van stri line antennával. (jobban nem néztem bele, minek, ha működik)
(#) uniman válasza pucuka hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
A régi, kerek és az új szögletes nem is kompatibilis egymással...a régi (valószínűleg) ennek a kínai gyártmánynak átfeliratozott változata.
Az enyémben 10Kohm-os termisztor van, amit már többször is kicseréltem (laptop akkuk NTC-je pont ilyen) hosszabb vezetékes példányra és kidugtam néhány mm-re egy a termosztát oldalába fúrt lyukon. Így jobban áramlik körülötte a meleg levegő és talán gyorsabban is reagál a hőmérséklet változásra.
(#) pucuka válasza uniman hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
Jó ötleteid vannak. Most, hogy van jól működő példány, bátran nekiállhatok a játszadozásnak.
(#) uniman válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2023 /
 
Köszi. A neten valahol láttam: drótos, "erősebb" (868 MHz) antennát mókoltak rá...
(#) vladcepes hozzászólása Okt 26, 2023 /
 
Sziasztok!
Van egy Computherm Q7RF, szerintetek mi az ami meghibásodott benne mert elem csere után mostmár a 22 fokos lakásba 34-35 fokokat mutat. Le szedtem a hátulját reszetteltem is de ugyan az a hiba.
Válaszokat köszönöm!
(#) robis01 válasza vladcepes hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Ha visszaolvasol néhány hozzá szólással előbbre láthatod hogy pucuka is hasonlóval szenvedett.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2023
(#) Bakman válasza robis01 hozzászólására (») Okt 26, 2023 /
 
Csak éppen a konkrét megoldás nincs leírva (a termosztát cseréjén kívül), már ha van/megszületett azóta.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
A konkrét megoldás, csere egy újabbra. 8 pénz egy vadi új, mindjárt a helyes hőmérsékletet mutatja. Az új változatban valószínűleg digitális hőmérő van hozzá barkácsolva, mert külön fekete pöttyös öcsipanelen van.
Külön felhívják a figyelmet az elemcserére, csak jóminőségű elem kell hozzá, gondolom fontos az elem belső ellenállása. Ha meg ennyire kényes ez a cucc, akkor csókoltatom a tervezőjét.
Az egész biztos valami mikrovezérlő köré épül, annak a vezérlése, fűtésprogrammal feltöltése is egy borzalom, semmi menü, egygomb utána kétgomb, meg fordítva, igen könnyű (legalábbis nekem) belezavarodni.
Azonosítók meg sehol, nagy titok az egész.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Hello! A "jó elem" leginkább azért kell, hogy ne folyjon ki.. Megy az akármivel is. Másfél-két évente kell elemet tenni bele. A programozását meg lehet szokni. Ha nincs fűtés, le kell venni a hőfokot kézzel és rögzíteni kell a hold-al. Azért hogy az adó ne szólongassa a kikapcsolt vevőt és akkor nem fogy el az elem.. Nálam már 10 éve megy, minden gond nélkül, de vettem én is egy tartalékot, mert minden akkor döglik meg, mikor épp legjobban kellene.
(Meg a régi MMG is a fiókba lapul.)
Következő: »»   8 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem