Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 4
(#) dB_Thunder válasza reloop hozzászólására (») Jan 2, 2023
Nem érdekelnek a félig meddig humbug crest faktor, PMPO, stb, meg a többi marketing hazugság, ami arra jó hogy megmagyarázzák miért spórolta ki a gyártó a szükséges tápegység teljesítményt!
Impulzus szerűen kell egy nem kicsi kondenzátort töltögetni, úgy hogy közben még az erősítő is kérhet 2x 3-4 ampert!

[quote]..erősítő átlagos teljesítményfelvételének méréséből. Ha ehhez nincs eszközöd../quote] Van! Tudás is, meg kb 25 évnyi gyakorlat is!

Sok erősítőnél lehet azt hallani is, hogy egyszerűen kifullad egy rendes mélytől! Utoljára egy Ágota 1200-esnél figyeltem meg ezt!
Lehet hogy csak minden 50. zenében, és csak 10 másodpercnyi szakaszában, de több olyan kedvenc zeneszámom is van, amiben majdhogynem folyamatos a mély, és az nem lábdob!!

Ha magamnak építek erősítőt jóra, lehetőleg kompromisszumok nélkül, biztos nem ezen fogok spórolni!!
2x 100W kimenőhöz én legalább 400VA trafót ajánlok, csatornánként legalább 6800µF kondival!

20 éve rengeteg bulit lenyomtunk 100-300w-ig tuningolt quad405-kel (akkoriban ez volt elérhető és megfizethető)
Rendesen tápolt alap Quad megette a Reflex rx500 erőt reggelire, a tuningoltakról már nem is beszélve!

Persze az aki csak otthon el zenélget annak még egy kispórolt quad is sok lehet..

Otthon most egy Yamaha 3x 70W erősítőm van üzemben, nem szokott probléma lenni ha épp fültokban kisflexszel vasat darabolok, a zenét akkor is hallom.

Téma számomra lezárva, mindenki eldönthet, hogy mit akar!
(#) Pioneer hozzászólása Júl 24, 2020
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy 433MHz-es távirányítót. A transmitter és a receiver adott, a PIC programjának hogy kezdjek neki?
Receiver
Transmitter
(#) djjoseph válasza vipera1997 hozzászólására (») Jún 4, 2020
Szia.Talán egyszer láttam clippelni de az is akkor mikor 2 pár R400 Reflexet kötöttem be 4 ohm imp.A hangerő viszont a 2x 600 watthoz képest nagyon kevés.Van egy rx500 végfokom az sokkal erősebben szól.Valami más probléma lehet?
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2020
(#) alita válasza webinas hozzászólására (») Máj 29, 2020
A pontos neve ahogy írtam Reflex 500,2X250 W-os hangerősítő végfok.
Az rx500 nem tudom mit takar?
(#) Helios hozzászólása Aug 26, 2017
Sziasztok. Az elmúlt időben elkészítettem egy FET-es kapcsolás nyáktervét. Szeretném ha leellenőriznétek nekem. A kapcsolásból csak az első 2 pár van "beültetve". További eltérések is vannak a kapcsolási rajztól:
- T4 és T5 B-C lábaira 47pF kondit terveztem szűrésként;
- T5 cserélve lett 2SA1837-re, T1 és T4 2SC4793-ra.
Az IRFP240 "Source" ellenállás értéke a FET RDS-éhez lett igazítva.
A CLIP áramkör a Reflex rx500-as védelméből származik.

Érdekelne továbbá hogy a Z1,2,3 és 4-es diódák helyett mit lehet betenni, mert ezekkel a jelzésekkel semmit nem találtam.
(#) reloop hozzászólása Márc 22, 2017
Sziasztok!
A Reflex rx500 védelem működésével kapcsolatban voltak aggályok. Végre jutott időm ábrázolni, miként reagál pozitív, illetve negatív DC hibára.
(#) blitz456 hozzászólása Dec 22, 2016
Sziasztok!bocs ha rossz helyen járok...
A képen látható reflex rx500 végfok pufferkondijáról kérnék infót ha tud valaki.
nem tudom pontosan milyen kell...
Úgy tudom kapacitást lehet mérni de hány voltos kell?
esetleg hol lehet vanni?
Köszi
(#) LevX válasza rascal hozzászólására (») Dec 17, 2016
Köszönöm a választ!

Sajnos legjobb tudásom szerint nagyon sok féle belső felépítésű rx500 van már, és én is ezt tapasztaltam a képek alapján. Valahol például azt találtam hogy 100KOhm-os kell bele. Tehát a rajz jelen esetben nekem mint hozzá nem értőnek nem sokat segít, ugyanis nem tudom felismerni hogy ez most pontosan olyan-e mint az enyém.

Minden esetre nagyon szépen köszönöm a választ, így fogok cselekedni!
(#) LevX hozzászólása Dec 16, 2016
Nyitottam egy új topic-ot mert az előző teljesen kihalt ahogy láttam. Csak gyűltek a kérdések de semmi válasz valaki hozzáértőtől.

A problémám:

Egy ideje az rx500-asom vagy rögtön már bekapcsoláskor, vagy nemsokkal utána Protection módba vált. Néha 1 másodperc alatt is többször vált hogy protection módban van, majd utána kialszik a védelmi mód jelző fény és újra van hang, majd az egész előről.
Ismerősöm szerint az egyik potméter a rossz.
Pár nappal ezelőtt az a potméter meg is szakadt már (nincs tól-ig határa, csak forog).

Valószínű hogy tényleg ez a baja viszont nagyon nem értek hozzá, és azt sem tudom hogy honnan és milyen potmétert kellene vennem/rendelnem.

Fontos lenne, előre is köszönöm a válaszokat!
(#) LevX hozzászólása Dec 15, 2016
Sziasztok!

Egy ideje az rx500-asom vagy rögtön már bekapcsoláskor, vagy nemsokkal utána Protection módba vált. Néha 1 másodperc alatt is többször vált hogy protection módban van, majd utána kialszik a védelmi mód jelző fény és újra van hang, majd az egész előről.
Ismerősöm szerint az egyik potméter a rossz.
Pár nappal ezelőtt az a potméter meg is szakadt már (nincs tól-ig határa, csak forog).

Valószínű hogy tényleg ez a baja viszont nagyon nem értek hozzá, és azt sem tudom hogy honnan és milyen potmétert kellene vennem/rendelnem.

Fontos lenne, előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Kismazsika hozzászólása Júl 19, 2015
Sziasztok! Végfok vásárlás előtt vagyok, a kérdésem az lenne hogy melyiket érdemesebb megvenni ? Van egy Reflex rx500, siva ppa800, T amp 2400 ezek használtan vannak, vagy újonnan néztem egy Behringer EP 2400.
(#) Doncso válasza szaka hozzászólására (») Nov 15, 2014
Ez érdekes. Asszimetrikus táplálású lenne? Nem vagyok nagy D-osztályú erősitős szaki, de ha nem tévedek, 150v az ugyanannyi mint 2x75v, ebből nem értem, hogyan lesz 3000w 2 ohmon? Mondjuk ez most részlet kérdés, csak úgy elgondolkodtató. De látom, amit mutatsz, a kép alapján egy sima 150v. Ide viszont nehéz lesz kiváltó panelt találni, mert mindegyik +-os táplálású többnyire. Beszélj SPafival vagy a gyártóval.
Szerk: Elolvasva reloop irását, már értem. Hidalt a panel. Olyan mint a régi rx500-as reflexbe volt, két hidalt végfok. Érdekes a mai technológiákat tekintve, meglesném 2 ohmon mindenesetre mit művel
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2014
(#) gyurma174 hozzászólása Okt 18, 2014
Sziasztok!
Lenne egy hozzá nemértő kérdésem.
Van 1 reflex rx500-as végfok erősítőm,és ebben van olyan hogy hangfal védelem?
Pl: olyanra gondolok mint túlfeszültség és túlmelegedés hogy a hangszórómat meg óvjam a leégéstől?
Tudom ne hajtsam maximumon meg ilyenek.De tudni szeretném csak ennyi.És nem találtam erről semmit.
Előre is köszönöm a válaszotokat.
(#) Doncso válasza kormika hozzászólására (») Aug 4, 2014
Quad405-nél, Beag APT100-nál, és Reflex rx500nál láttam ilyen "csak NPN' végü megoldásokat. De most hogy mondod, valami eszembe jutott.....egy régi SK ezermester könyv, mintha abban lett volna 3055 végü erősitő épitési doksija. Mindjárt kutakodok, hátha....Egyéb infó róla? Kicsatolós e, szimmetrikus vagy sima tápos?
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2014
(#) Alkotó válasza mc-4 hozzászólására (») Jún 26, 2013
Javaslatom szerint válassz másik védelmet (az rx500 védelme túl sok sebből vérzik). Pl. Reloop védelme külön 9,5V-os váltóról megy, és tök mindegy neki milyen erősítőhöz kapcsolod, ha a relét jól méretezed.
(#) kissadam hozzászólása Jún 25, 2013
Sziasztok!
Megépítettem régebben a reflex rx500-as erősítő végfokvédelmét, ami majki honlapján található Bővebben: Link. Az áramkör 2db LM3886-ot kapcsol a hang(fala)sugárzókra. A bekapcsolás késleltetés megfelelően működik, de kikapcsoláskor egy hatalmasat koppannak a hangszórók, még teljesen letekert potmétereknél is. Nem tudom mi okozhatja ezt a problémát, de épp ennek a koppanásnak az elkerülése végett építettem a védelmet. Valakinek van valami elképzelése róla, hol keressem a problémát?
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) russiangt hozzászólása Okt 31, 2012
Sziasztok!

Építettem egy 2x200 (hidalt) TDA7294-es erősítőt.

Milyen koppanásgátlót ajánlotok neki esetleg Clip is lehetne benne ?

Mert van egy rx500-as védelmem, működik is csak nem tudom illeszthető-e a hidalt tda-hoz (mivel a hangszóró negatívja nem GND a hidalt 7294-nél)

Szerintetek?
(#) toto78 hozzászólása Júl 26, 2012
Sziasztok. Van egy REFLEX rx500 végfokom és mind két potméter recseg benne.Tudom cserélni kéne benne de sajna ahonnan tudnék bele venni az a bolt megszűnt és a környéken nincs másik lehetőségem, hogy beszerezem. Olyan kérésem volna ha valaki küldene nekem 2db-ot természetesen kifizetném.
Ennyi adat van csak a potin: 100kb
Köszönöm.
(#) Tetye hozzászólása Júl 2, 2012
Üdv!
Szerintetek az milyen hogy szombat este hangosítottam egy koncertet, kifele szólt egy 3 utas crossover után egy Reflex(Siva) PA1200 mély, egy saját készítésű kb 2*350W-os közép, egy Reflex rx500-as a magasakon. Ezek tökéletesen bírták a kb 2,5 óraás bulit majdnem Clip ig hajtva. Viszont kontrollba csak 2 magyobb teljesítményű 3 utas hang(falat)sugárzót hoztak amiből az egyik nekem picit furin szólt mintha a közép torzított volna kicsit benne ezeket 1 Ágota DS600 hajtotta ami nem volt nagyon kihajtva, de az egyik oldala jobban melegedett kicsit szerintem pont ami furcsább volt. Kb a vége előtt 2-3 számmal elkezdett a melegebb oldala Clippelni és gerjedni mint a veszedelem, hiába húztam le a bemenetét a keverőn nem hagyta abba. A védelem letiltott de a láda elszállt mégis. Még nem szedtem szét se a hang(falat)sugárzót se az Ágotát de kiváncsi vagyok mi halt el benne mert inkább valami ellenállás lehetett szagról mint tranzisztor. Ráadásul egy még a régi DS600 amiben BD249C-250C végtranyók vannak.
Szerintetek mi hibázhatott? Én arra gondolok hogy a hang(fal)szóró kicsit megpirult csökkezt az impedancia és ettől ugye a végfok is megizzadt, és a kimeneten a gerjedés gátló feladta majd ettől a végfok is. Így látatlanban erre tippelek de majd a héten szétkapom.
Szerintetek mi lehetett a hiba?
(#) Doncso válasza dudassandor1 hozzászólására (») Feb 15, 2012
Igen reflex ppa 800 , de se így se úgy nem találtam többet, az a vicces, hogy külföldi erősítők...sőt nagyon ritka külföldi erősítők rajzait meg tudjuk szerezni, meg minden, de egy magyarországon gyártott magyar erősítő rajzát magyarországon NEM lehet fellelni. Ez röhejes szerintem. Az rx500 is valami csoda folytán lehet publikus. Azért köszönöm.
(#) Fodor válasza reloop hozzászólására (») Feb 14, 2012
Köszi, de ez nemlessz jó, mert már kész a reflex rx500-as koppanásgátló panelje csak beültetésre vár és azzal együtt van a clip jelző. Mindenesetre nagyon szépen köszönöm a segitséget.
(#) Fodor hozzászólása Feb 14, 2012
Sziasztok. Segitségeteket szerném kérni abban, hogy a reflex rx500 védelmének clip jelzését átalakitsuk. +-43V-ról hajtok hidalt tda7294-et. Ehez kellene átméretezni az ellenállásokat, hogy pont torzitás kezdete előtt egy picivel kezdjen el clipelni. Segitségeteket előre is nagyon szépen köszönöm!

Üdv: Fodor

TDA7294b.pdf

(#) F. Zsolti hozzászólása Jan 22, 2012
Hello mindenki!
Érdeklődnék hogyan lehet tesztelni az rx500 védelmét.
(#) messire hozzászólása Jan 8, 2012
Sziasztok,megépítettem a Májki-féle (Reflex rx500) hangfalvédelmet, bekötöttem, a három led egyszerre gyullad fel, (clip(piros), védelem(sárga), power(zöld)), majd a piros olyan 1-2 másodpercen belül elalszik. a sárga és a zöld világít tovább. Kikapcsoláskor a piros újra felgyullad, majd egyszerre alszanak ki kb (a piros legutoljára), gondolom amíg a kondikat lemerítik. a Baj csak az (gondolom), hogy a relé nem húz. Mellékeltem a nyákot, alulról felülről, meg tudnátok nekem nézni? vagy csak mondani valami tippet,hogy miért nem működik? volt már valakinek ilyen gondja? a Válaszokat előre is köszönöm
(#) Bártfai Ferenc válasza Gyozo92 hozzászólására (») Aug 19, 2011
Nekem ha minden jól megy akkor az rx500-ba épített IRFP-s végfokok hajtják majd a toppokat. Van ennek a 450W-os változata az lessz az RX800-as dobozba. A 800-as dobozva most van egy qad 405-ös aminek szerzek valami házikót és ő hajtja majd a kontroll-t.
Szerintem ez így már el megy egy kisebb hangosításra..
Ha valaki tud eladó dobozkát, meg olyan toroidot ami tud 2x60v-ot és kb 1000-1500W-ot és szól azt meg köszönöm!
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Júl 30, 2011
Sziasztok!
Van nekem egy jó öreg orosz rx500-asom amit el kezdtem felújítani, de most akadt egy hatalmas problémám.. mégpedig az, hogy a 2 végfok panel teljesen halott... na most, ha nem muszáj akkor nem veszek bele 16Db vég-tranzisztort, mert az nem lenne valami olcsó játék.. nem tudnátok ajánlani valami kevés alkatrészt igénylő hasonló teljesítményű végfok kapcsolást. a tápegység és a védelem tökéletesen működik.. táp: +55V, -55V, föld, van benne 2db 22.000uf-es kondi is. minden segítséget köszönök.
(#) Bártfai Ferenc hozzászólása Júl 29, 2011
Sziasztok... lassan készen vagyok az orosz rx500-as teljes felújításával mivel nem vagyok nagyon erősítő guru.. ezért mielőtt a végfoknak áramot adnék... kérdezek... szóval.. az hihető, hogy a hangszóró kimenetem +kimenete az a 0V-ra van kötve meg jelöltem minden kábelt és az azt mutatja, hogy így van.. de lehet el csesztem valamit a jelölésnél.
(#) EcoPityu válasza andras1 hozzászólására (») Jún 3, 2011
Szia!
Én egy YAMAHA keverőerősítőben láttam először ilyen megoldást, utána tudtam meg, hogy ez a "H" osztály. Ott sem külön kivezetést váltogatott a trafón (pláne mert egy IR2153-on alapuló fixkitöltésű kapcsüzemű táp táplálta), hanem P ill N csatornás MOSFET-ekkel kapcsüzemben szabályozta a plusz-mínusz tápfeszültséget...
Persze azért a hallható tartományon kívüleső frekvencián...
Ha meg azt mondod (én nem néztem meg annyira, nem is tudom, hogy látszik-e a képen) , hogy oldalanként csak 4700µF van, az még újonnan is karcsú ide... Annó egy "vacak" QUAD-hoz a 100W-hoz 2x 10000µF-ot tettünk, már csak "játszásiból" is...

Patrik! Első lépés a kondi növelés! (táppuffer minimum 10000µF-ra)
Viszont akkor már illene bele egy legalább olyan primitív lágyindítás, mint ami az rx500-asokban van...
(#) Doncso válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 24, 2011
Hát nézd, NPN tranyókkal felépített kapcsolás, ami 8ohmon tudja a 100w-ot, és kipróbált , bevállt jó hangú kapcsolás is, nem sok van. Esetleg ott az rx500 egyik fele, de az meg nem valami jó hangú, és a gyári nem tudja a 100w-ot 8ohmon. (egyik oldalról van szó persze.)
Esetleg kereshetsz valami himi humi kapcsolást, de lássuk be, csak NPN tranyókkal szerintem a QUAD jó választás. Legalább nem csalódsz, ez is valami nem?
(#) Doncso válasza Bártfai Ferenc hozzászólására (») Márc 26, 2011
Szia, ez szerintem nem rx500, inkább valami belebarmolt akármi. Az előző lapon fotóztam, hogy néz ki egy rx500 bél.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem