Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akusztika
 
Témaindító: csonthulye, idő: Máj 10, 2006
Lapozás: OK   2 / 2
(#) zoka válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Számomra már semmi, de sokan nincsenek ezzel tisztában, és úgy gondolják, hogy a hangfal maga a legfontosabb, pedig az csak 1 a fontos tényezők közül, amik a végeredményt meghatározzák :yes:
(#) pucuka válasza zoka hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Akár tetszik akár nem a szoba maga egy üregrezonátor, és a hangsugárzó sem pontszerű sugárzó. Ezért szoktak hangsugárzót szabad térben mérni, és ha ott jó, akkor a többi a kedves felhasználó dolga. (ennyit a különböző alkatrészek hangjáról, melyről parázs viták folynak)
(#) lamalas hozzászólása Márc 8, 2012 /
 
Nekem errol csak az jut az eszembe, hogy az ujszulottnek minden vicc uj

Az akusztika alapjai az okorba nyulnak vissza. Azota nagyon sok tapasztalat gyult fel illetve a technikai fejlodessel parhuzamosan egyre tisztabban latja az ember az osszefuggeseket. Manapsag az akusztika egy jol dokumentalt es ismert terulete a fizikanak, csak az atlagember nem tudja, hogy mi miert tortenik. Az iskolaban kepleteket, egyenleteket tanitanak nem azt, hogy a mindennapi eletunk soran hogy tudjuk azokat az ismereteket hasznositani valamilyen formaban amik a konyvekben bonyolult kepletek soraval vannak leirva.
(#) zoka válasza pucuka hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Sajnos a szoba ront el mindent. Egy normális hangfal aránylag egyenletes átvitellel rendelkezik +/- néhány dB ide vagy-oda persze előfordul. Ez látható a mérésemen is, a hangszórótól 1cm-re még nem szól bele a szoba.

Egy kellemesen berendezett lakószoba akusztikai szempontból kész katasztrófa. Sok párhuzamos felület, állóhullámok, kiemelések, kioltások stb...

Mindenki megpróbálja a lehető legjobb helyre elhelyezni a mélyládát, de a legjobb helyen is problémás lesz. Illetve ha megfigyeljük, nincs egy univerzális hely, ha adott helyen jól szól, akkor a másik helyen nem és fordítva. Jó példa erre nálam a 30Hz-es szinusz hang. A szoba egyik felébe hallani csak, méghozzá mindig a hangfallal ellentétes falon. Most már nem tudok mást kitalálni, még egy szubládát kell vennem, egyet ide, egyet oda és talán úgy jobb lesz.

Az utólagos korrekció különböző áramkörökkel már nem az igazi, mert ezek beleszólnak a fázisba is stb.. így a subwoofer összeveszhet a többi hangfallal.
A legjobb az lenne, ha el lehetne nyeletni a falakkal a hangokat. Ez utólag elég reménytelen, mert a mély hangok elnyeletése olyan vastag anyagokat igényelne, amik sokat elvennének a szoba térfogatából. Akinek van lehetősége, érdemes eleve úgy megépíteni a szobát, úgy tervezni, hogy az akusztikai szempontokat is figyelembe vegyük. Na ez már komoly tudomány
Legalábbis én így látom a dolgot :yes:
(#) pucuka válasza zoka hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
Igen, vagy nagyon közelről hallgatod, (fejhallgató), vagy nagyon messziről. Az arany középút, ha csinálsz kellő csillapítású szobát, a síma felületekre Heimholz rezonátoros burkolat, vagy hangelnyelő anyag. A két véglet tojástartó / brokátfüggöny, amibe az asszony belemegy. Persze ha van hely zeneszobának, akkor már nagyobb a szabadság fok, csak a pénztárca szab határt. Vagy tényleg hangfalat készítesz téglából, ami mondjuk a szoba egyik fala. Akkor közel vagy a hangsugárzóhoz.
(#) zoka válasza pucuka hozzászólására (») Márc 8, 2012 /
 
A fejhallgató az biztos, hogy egy más világ. Viszont nincs meg az a varázsa, mint a hangfalaknak. Én a zeneszobára szavaznék, ha megtehetném
(#) tibsim hozzászólása Júl 25, 2012 /
 
Sziasztok! A segítségeteket és véleményeteket kérném. Egy gőz akusztikus generátor ötletről lenne szó. A termoakusztikus generátoroknál (egyfajta hőlégmotor) a hőből hangot állítanak elő, a hangból pedig hangszóróhoz hasonlatos generátorral elektromosságot. Arra gondoltam, hogy nem lehetne-e ezt valamiféle gőzsíp használatával egyszerűbben megcsinálni. Nem tudom, hogy a síp milyen veszteséggel szaggatná meg a gőz áramlását vagyis milyen hatásfokkal állítana elő nyomásoszcillációt (hangot). Természetesen a rendszer zárt lenne, nem jönne ki hang belőle, mint ahogy a termoakusztikus generátorból sem jön ki.Nem tudom, hogy a felharmonikusok, rontanak-e, és mennyit a rendszeren. Vajon milyen hatásfokot lehetne elérni (10-15%-nak örülnék)? Ha van benne fantázia, akkor pedig ez olcsó, és tartós is lehetne. A cél leginkább egy parabola tükörbe beletenni, és legyőzni a napelemet, ami kb. 10%-os hatásfok körül van. Esetleg házi CHP rendszerbe tenni, kazánba, és így a fűtés mellett elektromos energiát is termelhetnénk. Ha kell, akkor pedig kondenzálhatjuk is a gőzt, mivel nem járműbe lesz, hely lenne hozzá. A termoakusztikus generátorba a hangenergiát több módon veszik le. "Csak" le kell utánozni, ez már működő dolog. Tehát csak a hangot hoznánk létre máshogy, de ugyanazt a technológiát használnánk a generátorhoz, mint amit a termoakusztikus gépekbe. Az egyik hogy egy dugattyút rezget be
http://www.prismnet.com/~frg/tar8.jpg
Van egy fickó, aki mini gépet fejleszt a hadseregnek, ő piezo lapkát használ, vagy akar használni,
http://sustainabledesignupdate.com/2007/06/thermoacoustic-energy/
de ez nekünk nem hiszem hogy jó. Van membrános, ami igen hasonlít egy hangszóróhoz:
http://www.prismnet.com/~frg/alternator%20pm-01.jpg
van olyan, ami szinte hangszóró:
http://www.iccgov.org/images/Thermo-acoustic.jpg
És néha laborba kísérlethez ténylegesen hangszórót használnak: http://www.aster-thermoacoustics.com/?p=532
Itt egy 23 W-os egy standard hangszórót, használtak, mint a lineáris generátor. Az elektromos hatásfoka így csak 35%-os volt. Szerintem használhatnánk Lee Fellows (fém) membránját, vagy dugattyút is. itt
http://www.youtube.com/watch?v=PcyRZlIvBUU
ezen a videón az első gép egy los alamosi konfiguráció, de lehet látni ahogy leválasztja a generátort, meg hallani, ahogy (ha jól emlékszem 50Hz-en) működik a rendszer. Köszönöm, ha elmondjátok a véleményeteket, akkor is, ha kiderül nagy marhaság ez az elképzelés!
(#) fery45 hozzászólása Máj 2, 2021 /
 
Tisztelt Hozzászólók!
Kilenc éve hallgat az oldal. Végig olvastam a két oldalt. Érdekes hozzászólások voltak. Szinte senki se kapott érdemi választ problémájára. Számomra meglepő, hogy hangszóró elhelyezésekkel ennyire nem vagyunk képben. Komoly szoba akusztikai problémák is tapasztalhatók.
Én rendezvény és épülethangosítóként tevékenykedtem egész életemben. Könyvet írtam a témában, és az első rész tér- és teremakusztika, a negyedik rész hangszóró elhelyezésekkel foglalkozik. A felsorolt témák iránymutató leírása terjedelmes része könyvemnek.
Lakásban hangszórók elhelyezésének kérdése bonyolult feladat. A kilenc évi hallgatás azt mutatja, hogy ez rengeteg embert nem érdekel. "Beszórunk két hangládát, aztán szól, ahogy szól" elv alapján üzemeltetünk lakásban, diszkóban, lakodalomban zenekarnál, vagy bárhol.
Szinte semmit sem teszünk annak érdekében, hogy az egész helységben, annak minden részében azonos hangerőt és azonos hangminőséget érjünk el. Rossz akusztikájú helységben jó teremakusztikát érjünk el elektroakusztikai rendszerrel. Terem- és térakusztika javítást végezzünk.
A téma megérne egy komolyabb érdeklődést. Javaslom, hogy akit érdekel, szóljon hozzá.
Az utolsó kérdező "tibsim" felvetésére szeretném állítani, hogy a legerősebb hangoknak is fizikailag nagyon kicsi a teljesítménye. Az emberi üvöltő legerősebb hang is csak 110 dB szintű, és mekkora tüdő légnyomással tudunk ilyen hangerőt létre hozni. Nem látok benne fantáziát.
Tisztelettel: H.F.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem