Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1696 / 2208
(#) Jaksi válasza granpa hozzászólására (») Dec 23, 2014
Ok. Köszönöm.
(#) Jaksi válasza bta hozzászólására (») Dec 23, 2014
Rendben. Majd ha ott tartok megírom mit tapasztaltam. Köszönöm a segítséget!
(#) szikorapéter hozzászólása Dec 23, 2014
Szép estét. Problémám a következő lenne: Adott egy Orion AR303 típusú rádió,ami működik szépen,még fel nem fűti a csöveket. Egy minimális potméter mozdítás,vagy a hangerőszabályzón vagy a hangszínén és máris begerjed az erősítő. Sípoló-fütyülő hangot adva. Adtam neki külső forrásról jelet,viszont ha lenthagyom nagyon a hangerőt a potméteren akkor nem gerjed (mindkét esetben),viszont a jelforráson beálított nagyobb jelszint szépen üzemelteti a végerősítőt (bár sokalom a mély tartományt. Mikor magasat próbálok neki adni a hangszínen,akkor elszabadul a pokol,és sípol mint egy riasztó. Kapcsolási rajza: ITT
Remélem le tudtam írni megfelelően a problémát és megtaláljuk a hibajelenség okát. A válaszokat előre is köszönöm. És elnézést a kisregényért.
(#) Gránátalma válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 23, 2014
Szia!
Ha a bemenetet lekötöd a GND-re, és tekered a potit, akkor mi történik?
(#) szikorapéter válasza Gránátalma hozzászólására (») Dec 23, 2014
Megmaradt a jelenség,hiába kötöttem le a GND-re a jelbemenetet.
(#) szikorapéter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 24, 2014
Rendben,megpróbálom és majd írom mi a fejlemény.
(#) szikorapéter válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 24, 2014
Köszönöm,megoldódott a problémám. A rádió szépen szól,most kívülről kap jelet,így karácsonyi zenéket játszik. Még annyi kérdésem lenne hogy ha át szeretném kondenzátorozni,akkor akkora feszültségtűrésű és kapacitásu kondenzátor kell bele csak? Tehát a nem polarizált kategóriából minden jó bele?
(#) tyraw hozzászólása Dec 25, 2014
Nem vagyok egy nagy rádiós, de a napokban megfogalmazódott bennem egy érdekes gondolat...
Csöves erősítő kulcskérdése a kimenőtrafó. Ez erőteljesen limitálja az átvihető frekvenciát és teljesítményt, kvázi tömegarányosan...
Valaki már próbálkozott azzal, hogy a kimenőre érkező jel ne a hangfrekvenciás jel legyen, hanem mondjuk amplitúdó vagy frekvenciamoduláljuk, a túloldalt demoduláljuk (mondjuk valami FET-es körrel), és így átvihetjük a legalacsonyabb frekvenciákat is?
Nyilván ez a megoldás nem lenne az audiofil szféra kedvence, de egy nagy teljesítményű basszusgitár erősítőben mindenképp érdekes lenne... Egy koncertképes felszerelésnél mégiscsak párszáz wattról van szó, nem lenne rossz nem 10kilós kimenőt rakni bele.
UI.: egy oldalon láttam, hogy valaki foglalkozott ezzel, de nem tett közzé semmilyen kapcsolást, azzal az okkal, hogy majd ha lesz kész verzió. Ám, megjegyezte, hogy így az alsó frekvenciaátvitel valami döbbenetes lett, a felsőt meg csak a vivőfrekvencia korlátozza... Ha valaki jártas a témában, érdekelne a véleménye, illetve hogy milyen megfontolásokat kéne alkalmazni. A srác gondolatai: az áramkör egy igazi FET-égető. Egy nap kisérletezgetéssel megsütött vagy 10 fetet, de talált végül olyat ami elbírta a tákolmányát. Azt írja, olyan fetet válassz a primer oldalra, ami elbírja az anódfeszt, és a szekunder oldalra kellően nagy teljesítményűt...
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
(#) pucuka válasza tyraw hozzászólására (») Dec 25, 2014
Természetesen létezik ilyen megoldás, ez a "D" osztályú, kapcsoló üzemű (PWM) erősítők. (látogass el a topikjába) Elvileg csővel is építhető ilyen megoldás, de elég babrás, ezért nem terjedt el. Viszont félvezetőkkel kíváló minőségben elkészíthető. (szinte minden többcsatornás házimozi erősítőben alkalmazzák)
(#) Gafly válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 25, 2014
Mi a búbánatért akarod "átkondizni" ha egyszer szerinted is jól tudod használni a jelenlegi állapotában?
(#) szikorapéter válasza Gafly hozzászólására (») Dec 25, 2014
Keveslem a magas tartományt. Leginkább csak az erősítő résznél tervezem átkondizni.
(#) Longa György válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 25, 2014
Szia.Csilingelni nem fog a csövek mivolta miatt, meg a kimenő trafó minősége miatt.Mélyebb átvitelt lehetne elérni talán.
(#) mofesa válasza Longa György hozzászólására (») Dec 25, 2014
Annak meg a vasmag keresztmetszete, és a légrés miatt a primer induktivitása szab határt. Lehetne csökkenteni, de akkor meg a torzítás nő.
Meg lehetne nézni 10kHz -es négyszöggel, esetleg egy 220pF - 1nF 1-2kV -os kondi a végfok anódja, és a pozitív közé segítene rajta, hangzásban nem biztos. Meg kell hallgatni vele, és nélküle is.
(#) Gránátalma válasza tyraw hozzászólására (») Dec 25, 2014
Szia!
Bár nem sokat számít, de véleményem szerint basszus erősítőnek teljesen felesleges csöves fejet használni.
Szerintem...
(#) tyraw válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2014
Kifejezetten csöves megoldásra gondoltam, megtartani a csöves felépítést, és a csöves végfokot, és kizárólag a transzformátorra menő jelet akarnám modulálni a jobb átvitel miatt, mindezt elég nagy teljesítménnyel.
(#) pucuka válasza tyraw hozzászólására (») Dec 25, 2014
Csövekkel az a probléma, hogy viszonylag nagy a belső ellenállásuk. Ezért a terhelést illeszteni kell valamilyen hálózattal, ami a legegyszerűbb esetben egy trafó.
A másik gond, hogy a moduláló jelnek kell nagyteljesítményűnek lenni a demodulálás után. Ilyen mutatványra nem sok modulációs rendszer képes. Ezek az ún. átmeneti modulációs rendszerek, ahol a vivő impulzus sorozat, a moduláció analóg.
Úgyhogy nincs túl sok szabadsági foka az elképzelésednek. Analóg jelet legegyszerűbb analóg módon erősíteni.
(#) tyraw válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2014
Úgy látszik félreértettél.
Továbbra is analóg módon erősített jelről beszélek, transzformátoros illesztéssel. És pontosan ezt az analóg erősített jelet akarom a kimenő előtt modulálni, utána pedig demodulálni.
(#) tyraw válasza Gránátalma hozzászólására (») Dec 25, 2014
Ez már filozófia kérdése. Felesleges-e egy csöves basszus erősítő? Felesleges egyáltalán a csöves erősítő?
(#) pucuka válasza tyraw hozzászólására (») Dec 25, 2014
Van némi fogalomzavar. Mit akarsz modulálni, mivel? Ennek azért vannak feltételei. Melyik a vivő, amit modulálsz, És melyik az analóg információ, amivel modulálsz. Előbb ezt tisztázzuk.
(#) Gránátalma válasza tyraw hozzászólására (») Dec 25, 2014
AZ álláspontom erről az, hogy míg a gitárnál a szélesebb hangtartomány miatt érzékelhető és valóban hallható a csövek jótákony hatása, addig egy basszernél ez szerintem nem egy érezhető pozitív dolog.

Nekem pl marhára bejön egy túlhajtott jcm hangja.
Viszont nemigazán szeretem a basszusgitár torz hangját. A csövek lomhák, ez egy szólógitárnál tök jó, mert nem pattan a magas. De basszusgitárnál semmi jelentősége.
Persze lehet csak bemesélem magamnak ezt, de szerintem basszus erősítőnek bőven elég a félvezetős technika, sőt különösen jó neki.

Na meg mondjuk ízlés kérdése, aki torz basszert szeret, annak biztos bejön a túlvezérelt mély hang.
(#) q765 hozzászólása Dec 25, 2014
Kadarist dobott fel előttem egy új témát az imént. Van pár ilyen csövem. Épített már valamelyikőtök vele fűtést?
Vas-hidrogén. Hadd villódzak

Ne vitatkozzatok... Karácsonykor lehet belegondolni mindenfélébe... Igazam van, vagy igazam van.. ? vagy hazudok!
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
(#) pucuka hozzászólása Dec 25, 2014
Akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba.
Vannak hangszer erősítők, amik gyakorlatilag a hangszer részei. A hangszer által megszólaltatott hangot az ilyen erősítő a kívánt hangzásnak megfelelően befolyásolja. Csöves erősítővel könnyebb lágyabb hangzást, a félvezetőssel keményebb hangzást produkálni, de nem zárják ki egymást.
A hangosításra, zenehallgatásra viszont olyan erősítő kell, ami az eredeti hanganyag hangzását a legkevésbé befolyásölja. Ha egy ilyen erősítőre pl. egy elektromos gitárt kötsz, valószínűleg csak valamilyen cincogásféle nyekergést, hallgathatatlan hangot fogsz hallgatni.
A hangszererősítőknél használnak modulációkat, ezt a hangzás kívánt elérésére használják, de ennek semmi köze a kimenő trafóhoz általában, persze a megfelelő teljesítményű mélyátvitelhez tekintélyes trafó is tartozik.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
(#) pucuka válasza q765 hozzászólására (») Dec 25, 2014
Nincs igazad, de nem is hazudsz. Ez ugyan nem elektroncső, csak cső, erősítőkben nemigen használatos, hacsak nem mérőerősítőről van szó.
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Dec 25, 2014
Közben megvannak a dobozai az ECl kivezérlésjelzőinek. A sasszi alapja ugyanolyan zöld lesz, mint a doboz eleje, a teteje meg fehér. Elkészült a kapcsolóüzemű táp is nekik. És végre nem kell műveletivel vacakolni a jel továbbfűzéséhez, mert a kimenet pont jó lesz nekik. Végre visszakaptam a cuccot.. Már nagyon hiányzott. És a potija is kész lett..
(#) q765 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2014
Gondolom túl sok muzik tévét hallgatsz.. Egy hangszererősítő mássága pont annyiban múlik, lesz másabb, mint a te álltalad megépített, és az álltalam megépített ECl kapcsolás. A hangzás csak a gyártótól függ... Semmi más. Ja, meg high fidelity stereo.

Akkor a hangszer részei, ha a gitárhoz gyártod az illesztőt az erősítőhöz, és (amiről a mútkor is vitatkoztunk) a kimenőt a hang-falhoz.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
(#) q765 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2014
Állítólag a fűtést stabilizálták vele. Az izzószál változtatja a hőre az ellenállásást, és ezt hűtötték hidrogénnel. Sima PTC. Izgi.
(#) pucuka válasza q765 hozzászólására (») Dec 25, 2014
Nem a gyártótól, a tervezőtől. Ezt fogja gyártani a gyártó, aztán vagy lesz sikere vele vagy nem.
Nem vagyok képben, mi is az az ECI kapcsolás?
A kimenőt az erősítő, és a hangsugárzó illesztésére készítik. Hanfallal meg ma már nemigen találkozhatsz, az régen a mozikban volt a vászon mögött. Sajnálhatod is, hogy nem hallhattál olyat.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
(#) pucuka válasza q765 hozzászólására (») Dec 25, 2014
Lehet, hogy neked újdonság, de én már kb. 50 éve tudom, hogy mit csinál egy fűtőszál, és mire való egy vas-hidrogén stabilizátor cső.
(#) q765 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2014
Ha leülsz velem egy pohár borra, és ugyanazt építjük mindketten. Persze, ha te is hoztad a fiókod. A hangzás ennyiben különbözik. Majd mindenkinél ugyanazt a hanglemezt rakjuk fel.., ja nem nem fix a bemenet. más impedencia minden pickup. Azt is illeszted. Ezért más egy hangszer. Pár napja bátyám itt zenélt nálam a hifin.. Az is szép volt valamiért. Nem hiába még a zenélős mikulás is rejtőzik egy egy muzsikában..
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2014
(#) q765 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2014
Miért nem segítessz, és miért hozol zavarba?
Következő: »»   1696 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem