Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   425 / 441
(#) niedziela válasza majkimester hozzászólására (») Máj 28, 2021 /
 
Minden technikai részlettöl függetlenül hogy kell elképzelni ezt a folyamatot.
Megrajzolsz valamit, legyártatod, modositod, legyártatod és ez ciklikusan folytatódik ?
(#) majkimester válasza niedziela hozzászólására (») Máj 28, 2021 / 2
 
Megtervezek valami, megcsinálom a gerber-t, ellenőrzöm. Találok benne még valamit (ezek általában csak apróságok, fordított felirat, vagy valamire rálóg a felirat, vagy itt jut eszembe hogy a rendelési szám helyét jelző szöveget rá akartam rakni, de lemaradt). Módosítom az eredeti tervet, csinálok belőle újra gerber-t. Ezt esetleg ismétlem, ha még mindig találok valami változtatni valót. Legyártatom.

Később esetleg továbbfejlesztem, mert kell még plusz egy dolog, vagy csak simán lemaradt valami, elkötöttem valamit, más footprint kell egy alkatrésznek mert most olyant lehet kapni, valahova nagyobb furat kell, fordítva szeretném a kapcsolót vagy a potmétert, stb. Ez teljesen mindennapos dolog, a legalaposabb tervezés mellett is maradhat valami változtatási igény az első verzió után. Módosítom az eredeti tervet, csinálok egy új verziót. Erre újra megy a fenti folyamat, csinálok gerber-t, ellenőrzőm javítom ha kell.

Ha itt bárhol a gerber-be kell nyúlnom, akkor azt minden egyes iterációnál meg kell tennem, amikor úgy gondolom ez már a végleges. A gerber az a tervezés kimenete, azt én már nem módosítom. Amit lehet azt az eredeti tervben kell megtenni.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2021
(#) Skori válasza niedziela hozzászólására (») Máj 28, 2021 / 2
 
Szerintem sem érdemes a gerbert szerkeszteni, mert a nyáktervező munkafájljainak szinkronban kell lennie a legyártott panelekkel - a későbbi korrekt továbbfejleszthetőség érdekében (is).
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2021
(#) Alkotó hozzászólása Máj 28, 2021 / 2
 
Eltorzulni látom a lényeget.
Nyilvánvalóan amit lehet azt a paneltervezőben kell megoldani. De vannak (lehetnek) olyan specialitások, amik megkívánnak egyéb manipulációkat. Ilyenkor nagyon is jól jön egy hatékony külső eszköz.
Az pedig vitán felül kellene álljon, hogy ha valaki meg is mutatja hogyan lehet egy konkrét problémát megoldani, akkor azt inkább megköszönni érdemes, nem pedig vitatni az alapvevetést.
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 29, 2021 /
 
Ha nincs más megoldás, akkor marad a gerber szerkesztése, és természetesen minden építő jellegű ötletet támogatni kell, de fentebb írtam egy másfajta megoldást, amit az eredeti tervben lehet kivitelezni. Talán elkerülte a figyelmedet.
(#) kivancsi4 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 29, 2021 /
 
Ha a specialitások nem lépik át a gyártási lehetőségeket..., de ezt majd jelzik, ha számukra nehézséget okoz.
(#) Alkotó válasza majkimester hozzászólására (») Máj 29, 2021 /
 
Olyannyira nem kerülte el a figyelmem, hogy ki is próbáltam, és valóban jól működik. Köszönöm az ötletet. Mellékeltem két térbeli képet egy kis tesztpanel két oldaláról a demonstráláshoz.
A javaslatod szerinti megoldást annyiban változtattam meg, hogy itt nincs marás, hanem sima "HOLE"-t tettem a furatok helyére, így automatikusan megvan a jó rézréteg, a jó maszkréteg, és a furatok is a helyükön. Természetesen alkatrészszinten hoztam létre a TO-3 tokozásnak az "egyoldalas" verzióját, majd ezeket raktam fel a panelre.
Egyedüli eltérés az utólagos gerberpiszkáláshoz képest, hogy itt a furat fala nincs rezezve, de erre nincs is semmi szükség.
Mivel felületes a programismeretem, így fejtörést okozott az SMD-PAD "körösítése", de aztán ezt is megtaláltam.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2021
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 29, 2021 /
 
Szuper. Abból indultam ki, hogy én hogyan tudnám megcsinálni protelben. De most megnéztem és a protel támogatja a pad stack-et, (Külön megadható, melyik réz rétegen milyen legyen a Pad méret és alakja)
Illetve ott az is megadható, hogy a furat fémezett vagy nem, ehhez a fúró file-ban másik azonos mérettű tool-t használ. De gondolom ezt külön kellene jelezni a NYÁK gyártónak, hogy az xy tool az fémezetlen furat és ez plusz technológiai lépés lenne.
(#) Black7275 hozzászólása Júl 23, 2021 /
 
Hogy lehet azt megcsinálni, hogy ha nyák panelt legyártatom akkor a vezetősávon ne legyen forrasztásgátló lakk.
Ebben szeretném a segítségeteket kérni.
(#) kaqkk válasza Black7275 hozzászólására (») Júl 23, 2021 /
 
Nemes egyszerűséggel nem kell elküldeni a forrmaszk gerbert a gyártónak ... Elküldöd a top a botom és a drl gerbereket ...
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2021
(#) Alkotó válasza Black7275 hozzászólására (») Júl 23, 2021 /
 
Pontosítani kellene az elvárásodat.
Pl. csak bizonyos vezetősávokon ne legyen védőlakk, vagy egyik vezetősávon se.
Vagy egyáltalán ne legyen védőlakk (ezt kár lenne kihagyni, mert nem jelent többlet költséget).
Vagy olyat is lehet, hogy a panel egy bizonyos részletén (valamilyen alakzatban) ne legyen védőlakk. És még további opciók sokaságát lehetne felsorolni.
(Előzetesen, mindkét oldalhoz létezik külön védőlakk réteg, és ami azon van, az nem lesz lakkozva.)
(#) Black7275 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 24, 2021 /
 
Igazából nekem az kellene, hogy adott vezetősávon ne legyen lakk.
(#) Alkotó válasza Black7275 hozzászólására (») Júl 24, 2021 /
 
Jellemzően nekem is ilyen igényem szokott lenni, mert így utólagos rápatkolással lehet a terhelhetőséget fokozni.
A feladat nem oldható meg egyetlen gombnyomással mint pl. a SrintLayoutban, de azért nem is bonyolult. Ha pl. az alsó oldal rézrétegén lévő vezetősávot akarsz tisztán hagyni, akkor az ehhez tartozó BStop rétegen "lerajzolod" a vezetősávot. Biztosan észrevetted, hogy a védőlakk széle az nem pontosan a rézrétegnél van, hanem attól eltolva kb. 0,05-0.1 mm-el (az érték beállítható). Ezért célszerű a kitakaráskor is hasonló távolságot hagyni. Ha mondjuk 2 mm a rézrétegen lévő vezetősáv szélessége, és 0,05 mm az elkerülő távolság, akkor 2,1 mm vonalvastagságot kell beállítani, és a BStop rétegen ezzel felülhúzni a tisztán maradó vezetősáv vonalát (a vonal tengelyén kell rajzolni értelem szerűen). Fogod látni, hogy ez nem egy tömör vonal lesz, hanem vonalkázott, ami csak jelölés, a gerberben már tömör lesz.
Nem szükségszerű, de egyszerűsíti a munkát, ha kikapcsolsz minden réteget, csak a 16-ost, és a BStop-ot kapcsolod be, meg ha indokolt akkor a PAD-eket.
(#) gordonfreemN hozzászólása Okt 23, 2021 /
 
Sziasztok,

eagle 5.1.1.0-át használok és szeretném módosítani a csatolt alkatrész nevét a jelölt pozícióban.

Tudnátok valami ötletet, hogyan tudom ezt megcsinálni a legegyszerűbben?

Köszi előre is

ezt.JPG
    
(#) niedziela válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 23, 2021 /
 
Vagy jobb egér az alkatrészen és Value, vagy baloldalt az ikonok között a Value ikon, és klikk az alkatrészre
(#) gordonfreemN válasza niedziela hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Sajna nem működött vele, de megszerkesztettem az alkatrészt egy meglévő hasonlóból már.
(#) NGY válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 25, 2021 / 1
 
Látom már találtál megoldást, de ha legközelebb hasonlóba futsz, így is lehetne:

(Remélem, nem értettem félre a kérdésed, illetve én 7.5-öt használok, ami kicsit másképp néz ki, ott így lehet megváltoztathatóvá tenni az alkatrész elnevezését.)

- alkatrészre jobb katt
- kontext menüből "Open Device"
- a library Device ablak jobb alsó sarkában a Value-nál legyen az "On"kiválasztva
- library Save, Exit
- schematic v. board szerkesztőben menu - Library - Update All (vagy: Update és kiválasztod az imént megváltoztatott library-t)
- alkatrészre jobb katt
- kontext menüből Properties vagy Value
- a megnevezés átírható

------------------
képek lemaradtak:
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2021
(#) Alkotó válasza NGY hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Én most már teljesen elveszítettem a fonalat.
A kérdező elsőnek "nevet" említ, de az ábráján a "Device" van bekarikázva (nála a Name=T1). Aztán a tanácsok az "érték" módosításáról szólnak (value).
Azt első pillanattól nem értettem miért kellene a device-t átnevezni. A nevet/pozíciójelölést kell megadni (ami egyébként automatikusan is számozódik), illetve az adott alkatrész értékét. Ezekre külön-külön parancsikon van, vagy az alkatrész tulajdonságai között is megadhatók/módosíthatók.
(Én egy eddig nem említett verziót használok, ezért lehetnek megjelenési eltérések.)
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2021
(#) NGY válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 25, 2021 / 1
 
Nem volt szándékom senki megkavarása.

Nekem a szövegkörnyezetből és a csatolt képből az jött le, hogy a kérdező a könyvtárból kiválasztott eszköz elnevezést szeretné módosítani. Pl. azért, mert ő ott egy másik típust szeretne kiírni, nem azt, amit a könyvtárban lát (ahol is a Value és a Device name megegyeznek, ld. még alább).

Az én értelmezésemben a Properties panelen a Name az alkatrészre vonatkozik függetlenül attól, hogy fizikai valójában milyen eszközt takar. A Value vonatkozik az eszközre, amely lehet egy elnevezés, megjelölés, típus, stb.

A válaszom arra a irányult, hogy ha a tulajdonságok panelen a Value mező nem változtatható, az azért van, mert aki az adott eszközt létrehozta, ezt így állította be a library-ban. Ezt a beállítást az általam leírt módon megváltoztatva "felszabadítható" a Value mező írhatósága.

Ez nem érinti magának az eszköznek az elnevezését a library-ban, csak a rajzon. Ha jól értettem, hová akart a kérdező a legegyszerűbben eljutni.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2021
(#) Alkotó válasza NGY hozzászólására (») Okt 25, 2021 /
 
Nekem semmi bajom nincs a tanácsoddal, csupán a kérdés és a válasz közti differenciára utaltam. De magam is azt gondolom a valódi kérdés ez volt, csak nem jó szót használt a kérdező.
Kipróbáltam az én 9.n verziómmal az alkatrészkönyvtárban lévő Value On/Off lehetőséget, ahol Off-ra állított paraméter mellett is tudom módosítani az alkatrészt, csak előtte van egy figyelmeztetés. Ezt ha igennel zárom be, akkor az érték módosítható.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2021
(#) NGY válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Idézet:
„ahol Off-ra állított paraméter mellett is tudom módosítani az alkatrészt, csak előtte van egy figyelmeztetés”

Igen, ezt tudja már a 7.5.0 is (de csak a Value panelen, a Properties panelen nem szerkeszthető).

Valószínűleg az 5.1.1.0 még nem tudta, legalább is gordonfreemN próbálta, és neki nem működött (ezért gondoltam a "kerülő utat").

Csak kíváncsiságból: a 9.n verzióban már a Properties panelen is szerkeszthető a Value mező, ha a library-ban a Value "Off"-ra van állítva?
(#) vision61 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Szia!

Ebben a verzióban is lehet egyszerűen, menete a következő:
Value ikon, kattintasz az alkatrészre, ugyanazt a figyelmeztetést kapod, mint amit Alkotó linkelt. Ok gomb, és beírhatod az eredeti BD647 helyett, amit szeretnél.
(#) Alkotó válasza NGY hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Nem tudtam mik a lehetőségek mert én az értéket mindig ON-ra állítom (nem is látom azt a helyzetet amikor hasznos lenne az OFF). Ezért kipróbáltam.
Ha a Value-t OFF-ra állítom, akkor az alkatrész lerakásakor automatikusan generál egy pozíciószámot, és egy Value-t. A Valuet úgy rakja össze, hogy a szimbólum jeléhez hozzáadja a Footprinthez tartozó Variant-ban megadott szöveget.
Ekkor a tulajdonságok panelon nem jelenik meg a Value, így ott állítani sem lehet.
ON-ra állítás után, az alkatrész lerakásakor az értéke üres marad, amit akár a tulajdonságok panelon, akár az ikonja segítségével meg lehet adni.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2021
(#) NGY válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Akkor ez konzisztens mindegyik itt érintett verzióban.
Már csak az a kérdés, neki miért nem ment a Value gombbal/menüvel az 5.1.1.0 alatt?
(#) vision61 válasza NGY hozzászólására (») Okt 26, 2021 /
 
Az egér jobb gombra is ott van a menüben a Value, viszont onnan nem nyitja meg. Csak a bal oldali ikon sorból. (Még mindig a régebbi 5.xx verzióról írom, az újabbakat nem ismerem.)
(#) gordonfreemN válasza NGY hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Igen, nevet írtam, mert ha egy tranzisztorról beszélek a hozzá való környezetben, nem azt mondom, hogy BD647-es értékű tranzisztor, hanem nevű vagy típusú. De elméletben végül is akár érték is lehetne, mindegy, a program értelmezésében rosszul használtam a kérdésben.

Nem tudom miért nem engedte, csípőből ezzel próbálkoztam akkor én is. Mivel az idő sürgetett, feltettem a 9 verziót és itt már működött volna, de végül inkább a korrektebb megoldást választottam és kerestem egy ilyen alkatrészt a web-en (vagy épp meg is szerkeszthettem volna, de az eagle kevésbé barátom, csak a kapcsolási rajz miatt kellett).

Minden esetre köszönöm mindenkinek a hasznos tanácsait, biztosan jól jön ez a kérdés-válasz még másnak is.
(#) niedziela válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Idézet:
„Ha a Value-t OFF-ra állítom”

Hol tudod ON / OFF-ra állítani. ?
(#) niedziela válasza gordonfreemN hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Elméletileg a neve: Transzisztor, Ellenállás, dióda...stb
Elméletileg az értéke: BC547, 10K, 1N4007 ...stb
Elméletileg az alkatrész panel rövid jele: Qx, Rx, Dx

És az a jó, hogy ezt az elméletet használjuk a gyakorlatban is.
(#) Alkotó válasza niedziela hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Az alkatrészek létrehozásakor lehet megadni, az ablak jobb alsó sarkában.

itt.png
    
(#) gordonfreemN válasza niedziela hozzászólására (») Okt 30, 2021 /
 
Akkor ezt rosszul tudtam, mea culpa (mondjuk a gyakorlatban ezen még sok nem ment el).


Annak pedig külön örülök, hogy ilyen intelligensen válaszoltál.
Következő: »»   425 / 441
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem